Скептиците: Глобалното затопляне не е свързано с човешката дейност

Вариациите са от промени в оста на Земята до слънчевата активност

Скептиците: Глобалното затопляне не е свързано с човешката дейност

© Дневник
Вариациите са от промени в оста на Земята до слънчевата активност

През последните години все повече и повече се говори за това как човешката дейност от индустриалната революция насам се е отразила пагубно на световния климат и носи главна вина за промените в него. Глобалното затопляне, обект на стотици изследвания, се смята за сигурно, а през 2007 г. Междуправителственият панел за промените в климата (МППК) обяви, че вероятността наблюдаваните изменения да не са резултат от вредните парникови емисии на човечеството е по-малка от десет на сто.


Точно тези 10 процента обаче предизвикват ожесточен дебат, който вади на показ най-различни аргументи против установеното от учените и най-вече против ролята на хората в случващото се. Някои от тях са, меко казано, абсурдни, други изглеждат като едностранчиво и изопачено представяне на информацията, а трети, подкрепени с факти, звучат доста логично в ушите на неспециалиста.
Една от теориите гласи, че промените в средногодишните температури – и към по-топло и към по-студено, се дължи на наклона на оста на Земята, който варира през хилядолетията. Според учени от университета в Нюкясъл това придвижване на оста по отношение на Слънцето е "виновно" за излизането на Земята от последната голяма ледникова епоха отпреди 144 хил. години, както и за сегашното затопляне.    


Друга теория залага на слънчевата активност и може да бъде обобщена така – угасете Слънцето и на Земята ще стане много студено. Според тази теория достигащата до нас топлина зависи от слънчевите ветрове – потоци от плазма, изхвърляни от горната атмосфера на звездата. И тъй като силата им зависи от слънчевата активност, колкото повече петна има по повърхността му, толкова по-топла би трябвало да става Земята. И обратното. От 80-те години насам обаче активността на слънцето е непроменена, а температурите продължават да се покачват.


Тези и други не чак толкова правдоподобни теории са ползвани от различни групи, отхвърлящи човешката вина или климатичните промени като цяло. Още в края на 80-те години, когато лейди Маргарет Тачър заяви, че е необходима държавна намеса за овладяване на вредните емисии, от другата страна на Атлантика започна да се заражда неформалната опозиция на глобалното затопляне. В нея попадат големи петролни компании, учени, мозъчни тръстове, политици и дори рекламни фирми.


Най-сериозният опит за отричане на глобалното затопляне прави просъществувалата цяло десетилетие "Глобална климатична коалиция" (GCC). Основана броени месеци след МППК, тя получава финансова подкрепа от много американски автопроизводители, дърводобивни и петролни компании - "Дженеръл мотърс", "Ексон", "Тексако", "Форд", "Крайслер" и дори влиятелната Търговска камара на САЩ. Целта е една – с лъскави доклади, агресивно лобиране на междуправителствени срещи и постоянно напомняне за негативните последици от борбата с климатичните промени (загуба на БВП, безработица, бюджетни дефицити) да се  предотврати налагането на закони, ограничаващи вредните емисии. През 1992 г. представител на GCC присъства на Конференцията за Земята в Рио де Жанейро, а пет години по-късно в Киото провежда рекламна кампания с лозунги като "То не е глобално и няма да проработи".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Е, тук скептиците сериозно грешат. Глобалното затопляне е пряко свързано с редица човешки дейности, повечето от които са включени в Наказателния кодекс: лъжа, измама, фалшификация. Това лъсна от хилядите хакнати имейли на климатолози, които бяха публикувани неотдавна. Крайно притеснени, авторите им смотаха, че съдържанието било вярно, но извадено от контекста. Хайде да извадиш един цитат от контекста, два цитата, пет цитата, а те хиляда имейла, цели-целенички, без съкращения.

 2. 3 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  И едно допълнение: след като преди седмица им лъснаха гащите на "климатолозите" от University of East Anglia, преди 4 дена наяве излезе още един интересен факт - въпросните учЕни били изхвърлили всички събрани първични данни, въз основа на които са направили апокалиптичните си прогнози (оставяйки "quality controlled and homogenised data" - "проверени за качество и хомогенизирани данни":

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6936328.ece

  (превод на руски: http://lenta.ru/news/2009/11/30/emails/ )

  И сега ха някой да провери, дали има фалшифициране на резултатите и доколко верни са тези прогнози

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 3. 4 Профил на ДАА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "екс_перт":

  То ще бъде добре някой да се поинтересува,но въпросът е дали ще допуснат някой изобщо да се поинтересува.Всичко ще се замаже,ще продалжът да си правят милиарди на гърба на народите по цял свят.Този бизнес между другото е по печеливш и от фармацефтичния.

 4. 5 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Да, а пък професорът Фил Джоунс е в оставка и университетът му усилено го разследва...

 5. 6 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Обезлесяване, замърсени океани, постоянно бълване на СО2 от фосилни горива, то не е нужно да си експерт за да разбереш че работите не отиват на добре.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 6. 7 Профил на dominguin
  *****
  Неутрално

  а ти дани кога ще спреш да бълваш въглероден диоксид чрез ауспуха на"трактора"си?

 7. 8 Профил на Az si
  *****
  Неутрално

  Глобално затопляне не знам дали има и не знам ако има каква е причината. Знам само, че около тази идея много хора решиха да направят добри пари. Колко от еколозите се отказват от топлия душ? Колко престанаха да летят със самолет? Колко използвам Марко за превозно средство или са се изключили от мрежата? Колко ток харчи едно търсене в google? Защо корабите са извадени от търговията с карбонови емисии?
  Защото "зелените" не искат да решават реални проблеми, а да се събират на приятни симпозиуми на приятни места и да сочат с пръст колко са лоши другите.

 8. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Ама че глупост. Платените корпоративни учени разчитат на незнанието на хората. Слънцето има 11 годишен цикъл на активност и в момента не просто сме в най-ниската точка на активност, но дори се случва нещо странно - активността на слънцето продължава да намалява.

  http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/solar_minimum09.html

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8008473.stm

 9. 10 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  дали има или няма човешки дял в затоплянето, е без никакво значение. отдавна се знаят температурите на земята в миналото, и те винаги са били "ненормални". имало е ледникови периоди, имало е тропически жеги, живота се е приспособявал. с твърдения от рода на "ако температурите се повишат само с 2 градуса ще дойде края на света" показват единствено тъпотата на еколозите, и нищо повече.

 10. 11 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#9] от "Анонимен":

  Не зная, кои точно "Платените корпоративни учени" имаш предвид, но ако, както предполагам, имаш предвид тези, които поддържат теорията за естествената природа на "глобалното затопляне", коментарът ти ми напомня за крилата фраза на проф. Вучков, "Гледам и не вервам на ушите си!" май беше?

  Чета в статията на BBC към която си е пуснал линк:

  In the mid-17th Century, a quiet spell - known as the Maunder Minimum - lasted 70 years, and led to a "mini ice age".

  Т.е. преди около 3 века подобна на днешната слънчева активност е довела до "малка ледникова епоха" - същия онзи период, в който хората карали кънки на лед по р. Темза.

  В такъв случай би било по-разумно да НЕ съкращаваме емисите от парникови газове...

  Е, освен ако не искаме да играем на гоненица с бели мечки по улиците на София


  Ако не съм те разбрал правилно - поднасям извинения!

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 11. 12 Профил на бива ли?
  *****
  Неутрално

  Уж авторът се старае да разглежда двете тези, а удобно е пропуснал спонсорите на зелените талибани. Те са новите производители на енергия от възобновяеми източници, които я продават на пресолени цени и имат нужда от паникьосани хора.
  Ако искате да прокарате тезата, за човешкия фактор, дайте думата на метеоролог. Физиката е голяма лъжица за журналистическа уста.
  В наш вестник, един единствен път съм виждал интервю с метеоролог. Преди месец в Телеграф. Човекът не вярваше в чов фактор и дори се ангажира с твърдението, че НИКОЙ от колегите му в цял свят не застава зад ролята на чов фактор и ролята на СО2.

 12. 13 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 442 Любопитно

  @#12 - съгласна. действително статията е твърде пристрастна, а това за еколозите също е напълно вярно. еко-вълната, която тепърва ни залива, е мощно средство за манипулация - и със сигурност вече се ползва за пропаганда от определени кръгове за финансови облаги (вж. Ал Гор).

  човешкият фактор едва ли има чак такова голямо значение - нашите действия са незначителни, сравнени с мистериозните климатични промени, които се случват на Земята и влиянията на околните планети, на Слънцето, космоса и пр.

  въобще, питайте специалистите, те най-добре знаят - но не и подкупните.
  не се ангажирам напълно с позиция по темата, но определено не ми харесва масовата еко-истерия, която напоследък кипи. приятелите ми ме заливат със спам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK