Амос Оз в живота на другите

Амос Оз през 2005 г., когато бе удостоен с литературната награда &quot;Гьоте&quot;.<br />

© Associated Press

Амос Оз през 2005 г., когато бе удостоен с литературната награда "Гьоте"."Сега авторът ще седне в малко кафене на три-четири преки от културния дом "Шуниа Шор", в който след малко трябва да започне литературната вечер. Кафенето е с нисък таван, мрачно и задушно, и напълно пасва на настроението му. Ще поседи тук и ще се опита да се съсредоточи върху въпросите."
(Амос Оз, "Животът и смъртта в рими")


Любопитството според Амос Оз е една от най-моралните стойности. Любопитният човек е по-добър от този, който не проявава никакво любопитство, казва израелският писател, с което иска да обясни защо много харесва да гледа света през очите на другите, да влиза в кожата им и да си представя техния живот. Новата му книга "Животът и смъртта в рими" (изд. "Милениум"), чиято премиера в събота изпълни до предел зала №6 в НДК, разказва за писател, който сътворява в съзнанието си историите на хора, които среща за осем часа.


Оз, който видимо не изглежда отегчен (за разлика от героя си) описва кое го накарало да се поставя на мястото на другите. "Когато бях седем-осем годишен, родителите ме извеждаха на разходка в Ерусалим, отивахме в някое кафене, където те се впускаха в безкрайни спорове с приятелите си. Налагаше се да правя нещо, за да не умра от скука. Именно тогава започнах да се вглеждам в околните хора и да измислям живота им", сподели писателят пред български почитатели. Имало, разбира се, и детски стимул - ако запази мълчание докрая, малкият Амос получавал сладолед.
"Бях малък шпионин и мисля, че си оставам такъв и днес. В крайна сметка това е чудесен начин да си прекарваш времето", казва с усмивка един от най-издаваните съвременни писатели. И до ден днешен, когато разполага със свободно време, било по летища или гари, Оз обича да се вглежда в хорските лица, представяйки си живота им.


Но все пак израелският гост държи да не бъде изцяло асоцииран с героя в "Животът и смъртта в рими". "Мисля си, че съм малко по-добър от него", скромничи Оз, а залата избухва в смях. По-късно, вече сериозно подчертава, че повечето от героите в романите му са автобиографични, но не и изповеднически.


Оз смята книгата за "съвсем скромна и обикновена", определя я като поредица от монолози. "Диалози със себе си водим през по-голямата част от своя живот. Нашите сънища и мечти също са монолози".


Професорът по литература в Университета "Бен Гурион" не пропуска да пусне шега, гледа с усмивка и на забележката от литературния критик Йордан Ефтимов, че "Животът и смъртта в рими" била номинирана преди време в иначе сериозната класация за най-лоша секс сцена в литературата, наред с конкуренти като Филип Рот. "Лошият секс също си заслужава да бъде описан", отговаря Оз и публиката отново прихва.


Хуморът не е спестен и по адрес на родината. "Израел е държавата на споровете, в която всички се карат. Ако ми позволите шегата, Израел не е нация, не е държава, а сбирщина от хора, които непрекъснато спорят. У нас живеят 7 милиона души, сред които 7 милиона мининстър-председателя и 7 милиона пророка, всеки от които притежава собствена формула за постигане на спасението", подмята Оз.


И още нещо брилятно: "Вината като концепция е измислена преди около 3 хилядолетия в Израел. После християните я превърнаха в много успешна маркетинговна кампания. (...) Като евреин се чувствам ужасно виновен, че сме изобретили вината."


В подобна весело-сериозна атмосфера роденият през 1939 г. Оз представи творчеството си за първи път лично пред българската публика. България явно го е очаровала, макар и само за два дни, щом признава: "Дори не можах да усетя, че съм в чужбина. В страната ви има толкова прямота, страст и топлота, сякаш съм си у дома".


"В Израел никога няма да бъде забравено, че огромната част от българските евреи бяха спасени от Холокоста, и то не само благодарение на българските власти, но и на обикновените хора", посочва Оз. Макар и за първи път у нас, темата за България го вълнувала отдавна. Във все още непознатия у нас роман "Едно и също море" (The same see, 1998) се описва историята на семейство емигранти от България, заселили се в Израел. Книгата ще бъде преведена и издадена на български, обещават от "Милениум".


Поетът Румен Леонидов припомни, че "оз" на иврит означава "силен" и припомни мисъл на самия Амос, обясняваща донякъде защо е избрал псевдонима (рожденното му фамилно име е Клауснер): "В Израел е много по-трудно да бъдеш гълъб, отколкото ястреб, затова се иска сила". Подходяща метафора за Оз, който от десетилетия е активист на Израелското пацифистко движение и открито призовава за единствения шанс за мир в Близкия изток - две отделни държави Израел и Палестина.


А ако неговите читатели не искат да задават глуави въпроси по литературните вечеринки (като Книгите ви доколко са автобиографични? или Какъв ви е Магьосникът от Оз?), нека запазят първата страничка от "Животът и смъртта в рими". Там подробно са изброени най-често задаваните въпроси, отегчаващи писателите до смърт. Но все пак гаранция няма.


"Всички вие тук в аудиторията също сте заплашени да си измисля вашия живот", Амос Оз в София, 5 декември 2009 г.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво му е брилянтното в примитивния хумор,не разбрах,също толкова политически правилен и елементарен като бай Коелю,като нищо ще стане нобелист

 2. 2 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Не съм израелофил, но гледах интервюто на Амос пред Тома Томов по БНТ Сат и стигнах до извода ,че Амос е един мъдър човек. Факта ,че изкарва на показ кирливите ризи на еврейската държава в близо 60 годишната окупация на Палестина говори за неговата гражданска позиция и смелост.

 3. 3 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Βυλγαροσ":

  Фактът е,че неговата гражданска позиция ще бъде моментално осребрена,както и че не се иска много смелост да осъждаш Израел

 4. 4 Профил на Bri
  *****
  Неутрално

  Е, как е възможно да има само 3 коментара?!!! Все пак за Израел, за евреи се говори в статията. Драги, съфорумци, къде се загубихте, липсват ми празните ви спорове....

 5. 5 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Анонимен":

  "не се иска много смелост да осъждаш Израел"

  квинтесенцията на деня!

 6. 6 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Да, горкия нещастен Израел!
  Подкрепят го само най-мощните държави в света, никой друг, ООН не може да приеме нито една резолюция против него, защото въпросните държави налагат вето, получава десетки милиарди долари годишно военни и други помощи, не може да бъде критикуван, защото това разбира се е антисемитизъм, нарушава които си иска международни закони и конвенции и нищо не му се случва, окупира незаконно чужда територия десетки години..
  Направо не знам как живеят евреите в тая враждебна среда..

 7. 7 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Сетих се вица за надписа над гишетата на митницата в Ерусалим:
  - Не се опитвай да мамиш - тук всички са евреи!

 8. 8 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Скин бандата на форума, ясно е че нищо не сте чели от Оз, обаче защо от един цитат изваден от контекста решихте, че сте съмишленици? Човекът има адекватен поглед върху региона, нещо, с което вие не може да се похвалите. Да не говорим, че нямате базови познания и редовно ви хващам в банални грешки.
  Ето няколко негови интервюта, че ми стана тъжно как се правите на глупаци (ако се правите!).
  http://www.youtube.com/watch?v=-DEtfAZYsD8

  http://www.youtube.com/watch?v=bAKq7o2HPkQ

 9. 9 Профил на смешко
  *****
  Неутрално

  Нещата в Израел не са еднозначни. И този човек отразява именно тази сложност. Когато бях там (не съм еврейка) за първи път се чувствах добре, че съм българка, защото навсякъде казваха за нас „много добър народ“. От друга страна, дори и най-симпатичните ми колеги следваха старозаветното „око за око, зъб за зъб“, когато станеше дума за арабите. Трудно е да се вземе страна и да се каже, кой е моралният в такива ситуации.

 10. 10 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  А, забравих да спомена. Израел е единствената държава в близкия изток, която има ядрено оръжие и не допуска инспекции на своя територия. Съвсем очевидно има дискриминация спрямо Израел

 11. 11 Профил на Тъжко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "смешко":

  цитат : От друга страна, дори и най-симпатичните ми колеги следваха старозаветното „око за око, зъб за зъб“
  --------------------

  за това са № 1 а ние № 155 в крйното класиране !
  човек не с еражда за да го харесват а за да живее добре и да се развива !
  Греховете винаги трябва да се плащат !

 12. 12 Профил на Цено
  *****
  Неутрално

  Нито един факт досега не потвърждава наличието на ядрено оръжие у Израел.Всички инсинуации на тая тема се базират на слухове и задкулисни разговори от рода на " те евреите няма да се оставят без атомна бомба" (за радост на такива "умници" като тебе) .
  Същевременно Израел не са подписали Договора за неразпространение на ядрено оръжие и това , в съчетание с горепосочените слухове има огромно възпиращо значение в очите на всеки потенциален враг.Всред израелците още е жив спомена от минали войни (67г. или 73г. примерно) , когато армиите на няколко арабски държави ги нападат - втория път даже в началото на религиозен празник.
  Иран обаче подписва Договора за неразпространение , което
  означава , че би трябвало да е съгласна и "прозрачна" за всякакви инспекции от МАГАТЕ и международната общност.

 13. 13 Профил на приятел
  *****
  Неутрално

  Ако само знаете , колко много обичам вицове за този "толкова мъдър и древен народ " - цитирам мой добър приятел ? Всичко написано в коментарите е малка частица от истината за евреите и Израел , но искам да цитирам по памет една велика мисъл на истински великия Махатма Ганди ,че максимата "око за око " ще затрие света . А той наистина показа какво е ненасилие .

 14. 14 Профил на Цено
  *****
  Неутрално

  Освен това , мунчо , има още нещо , което може би е новост
  за тебе - в близкия изток не само израелците се стряскат от
  "покрити" ирански ядрени разработки. Съседните на Иран сунитски арабски държави въобще не са възхитени (меко казано)
  от възможността неконтролируеми шиитски фанатици в Иран да
  се сдобият с атомна "тояга"

 15. 15 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Защо не са го подписали ?........ И ти като Бареков " да се свети името му " искаш да създадеш новина - Иран строи АЕЦ , а не атомно оръжие ! Това проблем ли е . Израел има "централа " , нали - в Димона . Нека и Иран да има .Каква заплаха е това ? Лошо няма , ама май който на себе си не вярва , на никого не може ,а ?

  Свободата Санчо, ....
 16. 16 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цено":
  е по-горния текст

  Свободата Санчо, ....
 17. 17 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "meir":

  Драги читателю,в сравнително дългия си живот съм свикнал да чета книги,а не да гледам интервюта в ю-туб,опитах се да прочета и въпросния бъдещ нобелист,за жалост не е от добрите писатели,така,че няма кой знае какви възможности пред себе си,освен да стане любим на хора с ниско ниво и високи политически претенциии.

 18. 18 Профил на терзиев
  *****
  Неутрално

  За какви високи политически претенции можем за говорим у този достолепен, мъдър и ведър човек, който среща ненавистта на тези, които искат да бъдат нещо повече. Прочетете "Правото срещу правото"и ще видите, че грешите.

 19. 19 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "терзиев":

  Най-лесно е да Ви отговоря с клишета,но не ги обичам,затова ще посоча само неговите "остроумия" относно това,че в неговата страна има 7 милиона мин.председателя,това мога да го чуя,без да ходя до НДК,във всяка квартална кръчма, на втората ракия

 20. 20 Профил на Мария Кюри
  *****
  Неутрално

  Драги № 17,
  Когато изказваш мнение за някой автор, по-добре би било да казваш "според мен", а не да се правиш на експерт от последна инстанция и член на Нобеловия комитет.
  На мен книгата на Амос Оз, която прочетох, ми хареса. Засега е една, но смятам да продължа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK