НАУКАТА – Британската метеорологична служба ще проверява данни, трупани 160 години

НАУКАТА – Британската метеорологична служба ще проверява данни, трупани 160 години


Британската метеорологична служба (Met) ще проверява данни за температурата на Земята, трупани 160 години, след като обществото беше обезпокоено от възможни манипулации като следствие от т.нар. "Климатгейт", писа в. "Сънди таймс". Новият анализ на данните ще продължи три години, което означава, че учените ще излязат с ясна позиция за тенденциите след изтичането на Протокола от Киото през 2012 г.


Данните на Met са един от трите главни източника на температурни данни, въз основа на които климатичните звена към ООН изготвят докладите си. Именно тези доклади пък са основа на преговорите на форума в Копенхаген, който започва утре.


Пред "Сънди таймс" британските власти опитват да възпрат Met от преразглеждане на данните, тъй като това налива вода в мелницата на климатичните скептици. Met обаче е длъжна да прибегне до тази стъпка, тъй като службата работи в тясно сътрудничество с департамента по климатология към университета в Източна Англия, откъдето тръгна "Климатгейт". Имейли на неговия директор Фил Джоунс, хакнати и пуснати в интернет, подсказваха, че температурните данни може и да са били манипулирани.


След избухването на скандала Met поиска от метеорологичните служби на 188 страни да й изпратят суровите данни, събрани от метеорологичните им станции, за повторен анализ. От службата обаче недвусмислено посочиха, че не се съмняват в коректността на анализите на департамента по климатология към университета в Източна Англия и са започнали проверката само за да успокоят общественото мнение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK