НАУКАТА – Глетчерите в Хималаите умират

В недалечно бъдеще дори и Еверест може да остане без ледена покривка

© reuters

В недалечно бъдеще дори и Еверест може да остане без ледена покривкаПристъпвайки внимателно по неравната повърхност на глетчера Ратхонг, разположен на 5000 м надморска височина в Хималаите, д-р Шрестх Тайал иска да провери състоянието на 7-метровия стоманен прът, който лично е забил в леда преди шест месеца. След като от десетилетие той изучава ледниците в планината, д-р Тайал очаква той поне наполовина да се е показал, но сам е изненадан от откритието си, разказва в. "Сънди таймс". "Шест метра за шест месеца", възкликва ученият, дишайки тежко в разредения въздух на тази височина. "Това е страшно, глетчерът умира."


Д-р Тайал е само едни от многото индийски учени, опитващи се да дадат отговор на въпроса, възникнал в рамките на дебата около промените в климата – изчезват ли ледниците в Хималаите, а заедно с тях и най-големият източник на прясна вода извън полярните шапки на планетата. Краткият отговор гласи – да! Налице са вече изобилни доказателства, че глетчерите, които захранват Инд, Ганг, Брахмапутра, Иравади, Меконг, Яндзъ и Хуанхъ и осигуряват прясна вода на 2 млрд. души в сухия сезон, се топят все по-бързо. През 2007 г. Междуправителственият панел за промените в климата (МППК) предупреди, че те ще изчезнат около 2035 г. и ще причинят глад, водни войни, смърт и катастрофи, което пък ще принуди милиони да емигрират.


Проблемът при хималайските глетчери е, че те са трудно достъпни, поради което липсват достатъчно данни, доказващи, че топенето им е причинено от климатичните промени. Това пък помага на скептиците, сред които е и индийското министерство на околната среда, да отричат, че топенето е ненормално бързо, и дава аргументи на страни като Китай и Индия да отстояват желанието си да не намаляват драстично вредните си емисии.


Положението обаче може и да се промени в бъдеще, след като от началото на годината индийският Институт за енергетика и ресурси, където работи д-р Тайал, започна да поставя високотехнологични сензори в Хималаите, с които да следи състоянието на няколко ледника. "Желанието ни е да осигурим достатъчно данни за следващия доклад на МППК през 2013 г. Надяваме се тогава вече да не е твърде късно", заключава ученият.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK