Скандал в Копенхаген заради таен бонус за развитите страни

Скандал в Копенхаген заради таен бонус за развитите страни

© ReutersКонференцията на ООН за климата изпадна в тежък момент след публикуването на проект за документ, даващ повече власт и права на развитите държави и изместващ световната организация от центъра на всички климатични преговори, съобщи в."Гардиън".


Развиващите се страни са реагирали изключително остро, че подобен текст се подготвя и прокарва без тяхното знание и без да е минал през преговори.


"Това е направено в секретна обстановка. Очевидно намерението им е Обама и лидерите им да го наложат, когато пристигнат в Копенхаген следващата седмица. Това е краят на процеса под егидата на ООН, коментира дипломат от развиваща се държава.
Изданието разполага с текста, изработен от т.нар. Кръг на ангажираните, към който се твърди, че принадлежат САЩ, Великобритания и Дания. Съдържанието му е било показано само на шепа държави.


Според развиващите се страни в документа, който трябва да бъде представен следващата седмица, се определят различни лимити за въглеродни емисии на глава от населението в ущърб на по-бедните. Така на гражданите на по-богатите ще се позволява към 2050 г. с дейността си да отделят почти два пъти повече парникови газове.


"Гардиън" посочва, че духът на т.нар. Датски текст е отстъпление от принципите на Протокола от Киото, според които богатите държави трябва да поемат твърди ангажименти да намалят газовете, а от развиващите се не се изисква такова обещание. Новият документ предвиждал още контролът върху финансирането на борбата с климатичните промени да се поеме от Световната банка, а бедните страни да получават тези средства само ако са предприели поредица от мерки.


Поверителен анализ на текста, направен от развиващи се държави, разкрива, че:


- Бедните ще бъдат принудени да приемат определени размери на намаляване на емисиите и мерки, които не са част от оригиналното споразумение в рамките на ООН


- Развиващите се държави се разделят чрез създаването на нова категория, наречена най-застрашените


- Отслабва ролята на ООН в управлението на финансите за борбата с климатичните промени


- Към 2050 г. на бедните не се позволява да изхвърлят повече от 1.44 тона въглеродни емисии на глава от населението, докато за богатите този показател е 2.67 тона.


Специалисти коментират пред "Гардиън", че макар да става дума само за проект, случаят "илюстрира опасността, когато големите държави се обединят, малките да страдат". Текстът е пълен с вратички за измъкване, не предвижда възможност за увеличаване на съкращенията на парникови газове и съдържа показатели далеч под 40-те процента, за които настояват учените.


Изработването на Датския текст демонстрира енергичните усилия на домакините и на развитите държави да се изработи някаква рамка, която да бъде доуточнена при пристигането на лидерите на големите държави. Затова и в документа няма конкретни цифри, защото се предполага те да бъдат нанесени накрая.


Все пак се посочва, че целта е да се задържи глобалното затопляне под 2 градуса и отделянето на 10 млрд. долара годишно помощ за развиващите се държави в периода 2012-2015 г.


Още на втория ден от форума започна и размяната на критики между големите играчи.


Китай обвини САЩ, ЕС и Япония, че са предложили твърде малки съкращения на вредни емисии до 2020 г. - съответно 3, 20 и 25 процента спрямо обемите от 1990 г.


Бразилия заяви, че няма да подпише ангажимент до 2050 г. да свие емисиите си почти наполовина, ако богатите държави не обещаят по-сериозни съкращения на своите до 2020 г. (сегашните са в рамките на 14-18% спрямо 1990 г.)


Срещу обещанието на САЩ за 17% свиване на емисиите спрямо 2005 г. се обяви европейската лобистка организация на предприемачите BusinessEurope, която представлява над 20 милиона компании. Според нейния президент бизнесът в ЕС ще пострада, защото Вашингтон поема несъразмерно малък ангажимент - 3% намаление спрямо 1990 г., при положение че Европа предлага 20-30%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK