Скандал в Копенхаген заради таен бонус за развитите страни

Скандал в Копенхаген заради таен бонус за развитите страни

© ReutersКонференцията на ООН за климата изпадна в тежък момент след публикуването на проект за документ, даващ повече власт и права на развитите държави и изместващ световната организация от центъра на всички климатични преговори, съобщи в."Гардиън".


Развиващите се страни са реагирали изключително остро, че подобен текст се подготвя и прокарва без тяхното знание и без да е минал през преговори.


"Това е направено в секретна обстановка. Очевидно намерението им е Обама и лидерите им да го наложат, когато пристигнат в Копенхаген следващата седмица. Това е краят на процеса под егидата на ООН, коментира дипломат от развиваща се държава.
Изданието разполага с текста, изработен от т.нар. Кръг на ангажираните, към който се твърди, че принадлежат САЩ, Великобритания и Дания. Съдържанието му е било показано само на шепа държави.


Според развиващите се страни в документа, който трябва да бъде представен следващата седмица, се определят различни лимити за въглеродни емисии на глава от населението в ущърб на по-бедните. Така на гражданите на по-богатите ще се позволява към 2050 г. с дейността си да отделят почти два пъти повече парникови газове.


"Гардиън" посочва, че духът на т.нар. Датски текст е отстъпление от принципите на Протокола от Киото, според които богатите държави трябва да поемат твърди ангажименти да намалят газовете, а от развиващите се не се изисква такова обещание. Новият документ предвиждал още контролът върху финансирането на борбата с климатичните промени да се поеме от Световната банка, а бедните страни да получават тези средства само ако са предприели поредица от мерки.


Поверителен анализ на текста, направен от развиващи се държави, разкрива, че:


- Бедните ще бъдат принудени да приемат определени размери на намаляване на емисиите и мерки, които не са част от оригиналното споразумение в рамките на ООН


- Развиващите се държави се разделят чрез създаването на нова категория, наречена най-застрашените


- Отслабва ролята на ООН в управлението на финансите за борбата с климатичните промени


- Към 2050 г. на бедните не се позволява да изхвърлят повече от 1.44 тона въглеродни емисии на глава от населението, докато за богатите този показател е 2.67 тона.


Специалисти коментират пред "Гардиън", че макар да става дума само за проект, случаят "илюстрира опасността, когато големите държави се обединят, малките да страдат". Текстът е пълен с вратички за измъкване, не предвижда възможност за увеличаване на съкращенията на парникови газове и съдържа показатели далеч под 40-те процента, за които настояват учените.


Изработването на Датския текст демонстрира енергичните усилия на домакините и на развитите държави да се изработи някаква рамка, която да бъде доуточнена при пристигането на лидерите на големите държави. Затова и в документа няма конкретни цифри, защото се предполага те да бъдат нанесени накрая.


Все пак се посочва, че целта е да се задържи глобалното затопляне под 2 градуса и отделянето на 10 млрд. долара годишно помощ за развиващите се държави в периода 2012-2015 г.


Още на втория ден от форума започна и размяната на критики между големите играчи.


Китай обвини САЩ, ЕС и Япония, че са предложили твърде малки съкращения на вредни емисии до 2020 г. - съответно 3, 20 и 25 процента спрямо обемите от 1990 г.


Бразилия заяви, че няма да подпише ангажимент до 2050 г. да свие емисиите си почти наполовина, ако богатите държави не обещаят по-сериозни съкращения на своите до 2020 г. (сегашните са в рамките на 14-18% спрямо 1990 г.)


Срещу обещанието на САЩ за 17% свиване на емисиите спрямо 2005 г. се обяви европейската лобистка организация на предприемачите BusinessEurope, която представлява над 20 милиона компании. Според нейния президент бизнесът в ЕС ще пострада, защото Вашингтон поема несъразмерно малък ангажимент - 3% намаление спрямо 1990 г., при положение че Европа предлага 20-30%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 222
  *****
  Любопитно

  Що винаги под такива статии, се показва облаци пара от охладителните кули!??

 2. 2 Профил на asdf
  *****
  Неутрално

  И какво стана след толкова пропаганда за "Hopenhagen"

 3. 3 Профил на Фен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "222":

  Щото е ефектно, особено на залез. Малоумниците си мислят, че това са вредни газове

 4. 4 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "222":

  Така се събират фенове за "каузата".

 5. 5 Профил на US
  *****
  Неутрално

  Ами неуките си мислят колко зле се отнасяме със земята и че остават броени дни до всемирния потоп
  ха ха ха ха ха ха ха ха
  Просто по-умните пак ще вземат всичките пари от по-простите. Нищо ново под слънцето!

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 784 Весело

  Ей, разбихте илюзията за "големия дим"

 7. 7 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Много ясно, че ще има такива далавери... Как няма да има?!? И без това цялото това нещо е доста преувеличено. Global Warming наистина има, но не в такива мащаби и не само поради човешката дейност.

 8. 8 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "US":

  Не просто по-умните, а просто по-наглите.

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#7] от "J.J.":

  За жалост имаме власт само на човешката дейност! Хубаво би било ако примерно можеше да направляваме климатичните промени чрез други инструменти

 10. 10 Профил на man
  *****
  Неутрално

  Който плаща, той поръчва музиката. Развиващите се държави да се развият и тогава да вият.

 11. 11 Профил на US до Иван
  *****
  Неутрално

  Ок Иване на твойто да е по-наглите. ха ха ха ха
  Това ми звучи както едно време ни учеха такива Ивановци, като теб с приказките за "простия" чорбаджия и "умния" хитър Петър! Нали! А после, като дойде дестети и се видя кой хитря, наглия, простия и умния...
  Иване смешник земи се скрии а?

 12. 12 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално

  Аз пък съм съгласен с тезата на Вацлав Клаус, че глобалното затопляне е измама. Посоченият документ е доказателство за това.

 13. 13 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  След 20 години, "развитите" държави ще се развиват, а "развиващите се" ще са развити.

 14. 14 Профил на блябляБЯЯЯ
  *****
  Неутрално

  Веднага викнете ЖаБокова да се намеси и да уреди нещата-и от страна на великите държави,и от страна на бедните такива! И това ще стане защото само ТЯ има достъп до магичния инструмент наречен,цитирам:"..Новия хуманизъм в света.."
  Ахахаахахахаххахахахахахах

 15. 15 Профил на US до THT
  *****
  Неутрално

  Естественно, че е измама изключително лесни пари от зелените вечно депресирани, вегетарианци рибоци.... ха ха ха ха ха

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Хм.."Новият документ предвиждал още контролът върху финансирането на борбата с климатичните промени да се поеме от Световната банка, а бедните страни да получават тези средства, само ако са предприели поредица от мерки."

  Пак ли тия...Пак ли екологията стана обект на въздействие от вездесъщите СБ и МВФ, а затоплистиката техен пръв приоритет?
  Къде е мунчо?
  Къде е глупавото левичарче?
  Та да си дойдем на думата. В Латинска Америка представителите на двете арогантни финансови институци пристигат инкогнито, защото може и да не успеят да се доберат до мястото на "преговорите". В България се възхищаваме от един от дебилите шлифовал се там и му пеем дитирамби.
  Цинизмът на развитите държави понякога преминава границите на допустимото. Те, разбира се, не биха били богати, много богати, ако не бяха цинични и арогантни, но все пак ...

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#10] от "man":

  Ти къде мислиш че стоиш в схемата?
  При развитите държави?
  Ти стоиш под надзора на СБ и МВФ и ще ти мерят всеки използван ват топлина в жилището, докато те принудят да стоиш на температура 15 градуса, щото е здравословна и нисковъглеродна. Ръзбиръш?

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на US до граф
  *****
  Неутрално

  А бе тук Америка няма още познат който да стой на студено или да неможе да си плаща сметките. До като това съм го виждал с очите си и чувал с ушите си за страни в Европа, а за Азия, Африка или Южна Америка да не говорим. Така че графе май "ман" е правия - Който плаща той поръчва музиката...

 19. 19 Профил на US
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  По повод на коментар 17:

  Ние сме на такова място в схемата, че имаме интерес от следните 2 неща:

  1) Емисиите да се отчитат на човек от населението, а не спрямо БВП

  2) Да се запази Протоколът от Киото, за да можем да продължаваме да продаваме нашите намаления на емисии в периода от 1988 г. до 2008-2012 г. (така наречените предписани емисионни единици – Assigned Amount Units) и след 2012 г. (а това е важно, като се има предвид, че по различни причини все още не можем дори да започнем да ги продаваме - от нашия район на Европа засега това е постигнала само Чехия).

 21. 21 Профил на Малеее
  *****
  Весело

  Ква стана тя... от Копенхаген стана Курвенхакен

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#18] от "US до граф":

  Да ти кажа, там, в Америка МВФ и СБ стоят настрани от климата. Те и от други работи стоят настрани в Америка.
  Та мисълта ми беше, че БГ-то не е Америка. Северна де. Щото сме се запътили почти бегом към Латинска.
  То, кат се замисли човек, с местните латиноси...
  Чек че се притесних. След някоя друга година, сът остарея и да фане да се появи некой индобългарски Чавес. Баси мамата. Ни можеш да се съпротивляваш щото си дърт ни да се бориш с демократичния демографски прираст..
  Нещо се отплеснах, а си говорихме за това къде сме. Ми не сме в клуба на богатите кат си взимаме с възторг министър на финансите не от де да е, а баш от СБ.
  То, освен че сме бедни, сме и малоумни. Навремето викат се радвали на един от Москва. Било много на мода тогава. Много му се радвали, а той им довел генерал Филатов..И други им довел.
  Сега се радваме на US, а тие ни влачат тук Ан МакГръч..
  Ама пък как и откраднахме чантата, а?

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на Дааааааа
  *****
  Неутрално

  60% от снимката са заети от чиста водна пара. Аз съм властник и съм умен, вие сте народ и сте тъпи.

 24. 24 Профил на Копенхаген
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на До 18 -Американеца
  *****
  Любопитно

  Авееее.. отворените хиперконсуматори!!!! Предлагам хиперефективна мярка за РЯЗКО ограничаване на вредните газове- на всеки американец да се разрешават само по 2 полета със самолет годишно!!!! Ха честит сбор!!!!!!!!!

 26. 26 Профил на ivo1009
  ivo1009
  Рейтинг: Неутрално

  Момчета, разбира се че всичко е лъжа и измама!
  Най-смешното е че "уж" щатите се дърпат да подписват глобалния пакт а забележете кой е един от най-големите спонсори на конференцията, ами разбирасе нашите братя евреите "The Rockefeler Brothers Fund", познайте сега и кой вече разработва най-големия Офшорен вятърен парк в северно море.... точно така "The blackstone group", така че не се притеснявайте пакта ще се сключи това много отдавна е решено, просто трябва да има фарс!

  Благодаря Ви за вниманието.

  ИВО

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Големите са взели решението много преди срещата в Копенхаген, а това е само за представителност и легитимност на решението. Хич не им дреме за бедните - видно е по средствата за храна и за неутрализиране на щетите от съкращаването на вредните емисии - все за бедните (нито по едното, нито по другото направление не се отпускат необходимите средства - в "Дневник" имаше статии по темата). Само популизъм, а реално големте идеи, пари и решения си се въртят в Г-8.

 28. 28 Профил на man
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  Аз говоря от гледна позиция на ЕС, понеже тези решения се взимат от Брюксел а не локално. Развиващите се държави като цяло трябва да спрат да гледат на другия в паницата а да помислят върху процента принос на тяхната икономика към глобалния БВП, следователно след като нямат толкова развита икономика, в това число индустрия, няма базата на която да искат тези емисии (може би по-късно да ги изтъргуват на някой по-богат с цел облага на управляващата ги върхушка). За САЩ и Япония не знам как стоят нещата, но да искат от ЕС още по-големи съкращения (не че съм привърженик на замърсяването но това е друга тема) при положение, че през последните години ЕС може би най-много е направил в тази посока.

 29. 29 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  Който плаща, той поръчва музиката.
  Просто е.

 30. 30 Профил на КурДоколенков
  *****
  Любопитно

  А развиващите се страни ще поемат ли ангажимента, да ограничат раждаемостта поне до 4 деца на семйство, а не 10-15?

 31. 31 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  мда, въздух под налягане - просто няма надежда или оправия!!!

 32. 32 Профил на А дано!
  *****
  Неутрално

  А крушката си имала и опашка! Браво! Види се сега, защо беше разиграна тая затоплиска пропаганда! Още един начин да се грабят бедните, за да печелят богатите! Честито и българските затоплисти - и Вие ще дадете своята лепта на богатите, ма за отплата недейте и да си мечтаете! Те тия хора имат, щото вземат от всички и на никого нищо не дават!

 33. 33 Профил на Коперник
  *****
  Весело

  Ех, пропагандата е велико нещо.... Вредно влияние на газовете има, но е научно доказано , че в период от няколко века Земята или се приближава малко повече от обикновенно до СЛънцето или се отдалечава...съответно се затопля или изстива повече...
  Хубавците от САЩ като толкова парадират за вредните емисии и кризата с петрол, защо не захвърлят колите с мощност на трактори, горящи по 30л/100 км и не карат такива като в ЕУ ? Пак ни вземат за мезе, в една глобална саркастична пиеса изпълнена с парадокси и интереси...

 34. 34 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Няма глобално затопляне, а глобално изпростяване. Идеята за глобалното затопляне е само удобен повод на световните левичари за по-голям контрол над икономиката, и нови данъци. И затова бързат толкова, че докато задвижат машината на държавните механизми, току виж климатът се охладил, или изтече вътрешна информация за нагласените им научни данни. Най добре е българските представители да заемат страната на скептиците. Какво ще спечелят или изгубят в краткосрочен план те знаят най-добре, но в дългосрочен план е ясно, че ако подкрепят тези малоумни решения, ще им се смеят дружно бъдещите поколения за това, че са се увлекли по всеобщата глупост.

 35. 35 Профил на Музар
  *****
  Любопитно

  Опасявам се от нагласени "доказателства" в дългосрочен план:
  реално се очаква застудяване като ефект от цикличността, дори според някои учени то ще е в близките 10-на години. Затоплистите искат до тогава да са въвели данък СО2 и да кажат: ето, вижда те ли, бяхме прави и това е резултатът от нашето предложение. Само ми е интересно тогава как ще борим застудяването? Да не стане като с "Умно село" !

 36. 36 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  ще плачем за глобалното затопляне някой ден, ама айде. я вижте тая картинка: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vostok-ice-core-petit.png
  връзката между СО2 и температурата е убедителна, спор няма, обаче мен повече ме тревожи къде сме на графиката... не че ще доживеем де, вижда се че мащаба е хилядолетия, за 100 години няма да има кой знае какво.

 37. 37 Профил на Ecolomix
  Ecolomix
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Кефи ме този нов термин "затоплистите". Явно е комуникиран и възприет от хората с определени виждания в бг, а и е наистина ефектен.

  За съжаление "непукистите" грешат, когато мислят, че всяка научна теория е конспирация на някой срещу някого, в някаква вечна "зиро съм" игра, в която някой трябва да бъде прецакан. За съжаление, глобалните климатични И ОЩЕ ПОВЕЧЕ кумулативните екосистемни промени предизвикани от човека са игра, в която всички ние сме прецаканите от самите себе си. Всеки фундаментален избор на човек или цивилизация е избор между лесното и правилното. Всички ще си понесем последствията и ще трябва да се адаптираме към промени, които трудно можем да осмислим. Целта на Копенхаген просто е да се изчистят въпросителните - кой, доколко и кога.

 38. 38 Профил на a thought
  *****
  Неутрално

  Конспиративните теории тип: "Няма глобално затопляне, това е номер на евреите да ни крадат" са признак за тоталното духовно и интелектуално затъпяване на нацията.

 39. 39 Профил на Ecolomix
  Ecolomix
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А за тези, които се оплакват, че на снимките се виждат водни пари - 1) водните пари също са парников газ 2) обикновено се произвеждат от фосилни горива които изхвърлят тонове невидим и устойчив в атмосферата въглероден диоксид 3) когато четете някоя яка статия за слънчевата система планетите на снимките са оцветени от компютър - така че бъдете равномерно критични

 40. 40 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "a thought":
  така е, същото важи и за "американците не са ходили на луната", или "отдавна има колите на вода, но го крият". никакви заговори няма, никой не е замислил глобалното затопляне за да влачи. но и хитлер не е изтребвал евреите за да им взема парите, правел го е за благото на човечеството. точно това прави екологията крайно опасна - че не е замислена користно. цяло щастие е това че вече привлича интереса на мошеници и тарикати, и скоро ще бъде компрометирана от наплива им. всъщност това не е късмет, дължи се изцяло на глупостта на еколозите.

 41. 41 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално

  Питам:

  След като въглеродния двуокис е толкова опасен, защо се произвеждат газирани напитки?!

 42. 42 Профил на Маркс
  *****
  Весело

  До коментар [#38] от "a thought":

  БЕ ти самия си конпиративна теория, тъй кат та гледам.

 43. 43 Профил на Бонго
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Ecolomix":

  ЛЕЛЕ спирам да си правя чай

 44. 44 Профил на Маркс
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "онбашията":

  Не бе бате, Хитлер е избивал евреи по поръчка на други евреи и като резултат си имаме ООН и Израел.

  После малко раздуваме цифрите и две поколения германци живеят с нацистки комплекс.

  Хитро а?

 45. 45 Профил на Маркс
  *****
  Весело

  До коментар [#41] от "ТНТ":

  ОО и на лимоната данъци ще сложат...

  "Лимонадата, враг номер едно на климата и световния глобализъм!

  Или както пее Ленън:

  Imagine there is no Limonada ... Uhuuhuuuu

 46. 46 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "man":
  Наясно ли си какво означава призива ти ?
  Държавите от Европа и Северна АМерика са икономически развити благодарение на робовладелския и колониален период, през който безплатния робски труд и евтините суровини от колониите дават възможност за бурно икономическо развитите на доминионите.
  Това ли предлагаш да направят развиващите се ? Да се въоръжат до зъби, да завладяват колонии заради ресурсите и да поробват хора за да им работят безплатно ?
  Неслучайно държавите-наследници на доминионите, днес губят икономическото си предимство, след като им се наложи постепенно да охлабят примката върху колониите.

  Дори този проект за решение е достатъчно показателен за борбата която продължава между бившите колонии и бившите доминиони. Докато тъй наречените "развити" (като се има предвид икономически развити) държави искат далаверата им да продължава вечно, то бившите колонии от своя страна желаят справедливост. Сигурен съм, че някои желаят и отмъщение. Аз лично предпочитам да има справедливост, защото тя изключва отмъщението.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 47. 47 Профил на dr.petroff
  *****
  Неутрално

  по-добре съкратен малък процент от нещо дето го има,вместо голям процент от липсваща икономика....

 48. 48 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Вижте сега господа и дами. Защо имате нещо против "измамата глобално затопляне". Реално това е начин големите компании (респективно евреите) да се насочат в производство на паркове за генериране на екологична енергия, като до сега същите тези имаха единствен приоритет производството и износа на оръжие. Значи заменяме страха от терористични актове със страха от глобално затопляне - че какво лошо има в това. Ще има по-малко отрепани "терористи" в третия свят, тоест бедни хорица, ще има по-малко оръжия и повече мир. Плюс това страха на хората няма да е вече че някой с чалма ще изкочи в супермаркета и ще се взриви, а че климатика вкъщи ще здаде багажа

 49. 49 Профил на ЦАКИ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "балкандо":

  "Държавите от Европа и Северна АМерика са икономически развити благодарение на робовладелския и колониален период, през който безплатния робски труд и евтините суровини от колониите дават възможност за бурно икономическо развитите на доминионите."

  Това което си написал, е все едно пейстнато от наръчник за агитатора в за народоосвободителните движения от 1968 г.
  Истината е точно обратната.
  Всъщност бурното икономическо и индустриално развитие започва от началото на 19-ти век след отмяната и премахването на робството.
  В САЩ дори водят Гражданска война по тоя повод.
  А пък за евтините суровини - сега от петдесет години като са скъпи - що пак не само са по развити , но и разликите /в развитието/ се увеличават.
  Отутк нататаък , каквото и да плямпаш за справедливост, няма никаква стойност, щом си стъпил на съвършенно погрешна основа.

 50. 50 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "ЦАКИ ":
  Пропуснал си твърде много от часовете по история. Индустриализацията въобще като явление започва, опряна на колониалните богатства - вземи попрегледай за Рененанса, науката и банките по време на колониализма. С натрупаното през този период се финансира всичко по-нататък в Британия, Франция, Испания, Италия, Германия, Северна Америка... Колониализма не е приключил напълно и до момента, макар много да се е променил.
  Че нещо е писано по наръчниците - не се учудвам. Повечето пропаганда се опира на всеизвестни факти. Натрупаната енергия за промяна в бившите колонии е движеща сила за развитието им в момента. Не е за пренебрегване.
  п.п. Ще се въздържа да те оценявам. Сигурен съм, че ще справиш и сам.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 51. 51 Профил на Музар
  *****
  Весело

  До коментар [#47] от "dr.petroff":

  Ти изби рибата в легена!

  Я кажи, колко е 100% от нищо (това, дето липсва)


  То и антропогенно затопляне липсва, ама нейсе, с фанатици не се спори.

 52. 52 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Балкандо, и историята не ти помага. Китайците са били технологично по-напреднали, но в крайна сметка не те, а европейците колонизират Северна и Южна Америка. Идеите и ценностите, които се основават на религиозни убеждения, са неща, които са невидими сами по себе си, но дават определени отражения в икономиката и социалното устройство на обществата, и разликите много често се коренят там. Защото в Америка робството го отмениха отдавна, но в Африка все още продължават да продават като роби пленниците от техните конфликти (Судан). Истината е, че идеите имат последствия. И затова в крайна сметка някои са по-богати от другите. Заради идеите.

 53. 53 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "ЦАКИ ":

  п.п. За скъпите суровини през последните десетилетия се водят войни, именно защото някои не желаят да плащат цената. Иран и Ирак, пак Ирак, Кувейт, Фолкленд (ако си спомняш въобще), "вътрешни" рпоблеми във Венецуела и Мексико- все за цената на петрола. В крайна сметка в САЩ започнаха да вдигат цената на петрола и икономиката им се изнесе към Китай, за да компенсира с евтина работна ръка. Така стоят нещата и с металите, и с природния газ и останалите суровини. Процесите на балансиране на икономиките са естествени и необратими. За спирачки се ползват конфронтацията и локалните войни, но ефектите им стават все по-ялови, заради високите разходи. Ако си направиш труда да четеш внимателно, ще видиш че страните от НАТО все повече игнорират ООН, защото там губят доминацията си и все по-трудно налагат изгодни решения. Дерзай и се надявай !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 54. 54 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#52] от "Петкова":

  помага ми - нали това писах. Европа завзема с военна сила колонии и това й дава възможност да се развие икономически. В Африка продават съседите си и в крайна сметка не си носят нищо от други континенти.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 55. 55 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#50] от "балкандо":

  "Индустриализацията въобще като явление започва, опряна на колониалните богатства - вземи попрегледай за Рененанса, науката и банките по време на колониализма"

  Приятелче, много наръчници си чел , ама само тях.
  Аз пък си мислех, че индустриализацията се основава на някои технологични открития, като парна машина, локомотив, какъв беше тъкачен стан и машина за предене, доменни пещи и други такива неща.
  Впрочем сигурно не си и чувал , че бая пари са загубени и в Англия и във Франция по разни проекти за търсене на Михаля, къде в Южните морета , къде в Луизиана. Вместо да се дадат за индустрия санким де.
  Ама щом казваш, ти си прав. Хващат негъра или индианеца , открадват му златото и другите богатства и ето ти - текстилна фабрика - да се облича. Та и му продават дрехите де пари му искат мръсниците, ако няма пари го карат да работи.Изедници ниедни.

 56. 56 Профил на Милена
  *****
  Неутрално

  До Читател 27:

  Непристойно е някак си да пишете под образа на Левски.

 57. 57 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#55] от "цаки ":
  Кому са били нужни технологичните открития ?
  Кой е финансирал научните изследвания и разработки и с какви пари ?
  Откъде толкова свободно време у толкова много европейци и американци, че да правят открития, в рамките на един-два века ?
  Три въпроса, на които може би ще си отговориш.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 58. 58 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#55] от "цаки ":
  Кому са били нужни технологичните открития ?
  Кой е финансирал научните изследвания и разработки и с какви пари ?
  Откъде толкова свободно време у толкова много европейци и американци, че да правят открития, в рамките на един-два века ?
  Три въпроса, на които може би ще си отговориш.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 59. 59 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#58] от "балкандо":

  Приятелче, ти сериозно ли ги задаваш тези въпроси. Имам чувството , че се бъзикаш.
  Кому са били нужни - ами качи се на трена за Бургас и се върни пеша , на кон или с каляска, ако щеш и ще престанеш да питаш.
  Кой ги е финансирал - ами не знам , ама не са гадните международни корпорации - тогава е нямало такива.
  Свободното време - тук вече хвърли бомбата. В последния брой на бълг. Нешънъл джиографик има една статия по този въпрос - едно изостанало племе в Танзания - препитават се с лов. Ами много по-малко време отделят за прехраната си отколкото тези с осем часовия работен ден - ловуват само когато са гладни.
  Дай нещо по интересно.

 60. 60 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#59] от "цаки ":
  Не съм го измислил аз. Още в древна Гърция е установено, че след като забогатеят хората се сдобиват със свободно време да изобретяват. С което съм напълно съгласен. Влакът и парната машина, за които пишеш, са създадени за нуждите на търговците. Нали се сещаш, че когато корабите от Индия, например, разтоварят на пристанището, товарите трябва да се превозват някъде. В един момент се оказва, че няма толкова транспорт и корабите са чакали с месеци на рейд, за да разтоварват. Тогава се разрастват някои пристанища, добре известни и днес. По същото време се оказва, че безплатния труд е твърде нискоквалифициран, а образованието води робите и работниците до твърде свободолюбиви мисли. Така зараждащата се индустрия се насочва към автоматизация в доста начален стадий. По същото време в колониите робите произвеждат огромни количества стоки (предимно от леката промишленост) от безплатни за доминиона ресурси. САЩ наслдяват това робовладелство именно от Англия и Испания. По това време няколко фамилии създават банки, които съществуват в многобройни разклонения до днес. Тези банки съсредоточват целия финансов ресурс, генериран от ограбването на колониите. По-късно същите банки финансират индустриалното развитие на САЩ и Европа.
  Още едно въпросче, този път по-лесно - какво щеше да е земеделието в Мексико, САЩ и Канада, ако заселниците бяха плащали земите на местното население ? Ако у ваше село се появи горд заселник и каже това е мое, щото нашта кралица ми го е дала - какво правиш ?
  Дерзай !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 61. 61 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#60] от "балкандо":

  Ами я провери Манхатън за колко е бил купен.
  Що са го продали толкова евтино. Да са искали по - висока цена.
  Ама е трудно да искаш , когато земята ти служи да гониш зайци по нея - я да те видим знаеш ли от един декар колко заека ще изкараш?

 62. 62 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#61] от "цаки ":
  Викаш, по тази логика, ловните стопанства да ги харижем на който ги поиска !?
  Несериозно !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 63. 63 Профил на Netolkeraliya?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Ecolomix":

  Това е безспорно, но все пак- някой чу ли, че хакери са хакнали имейлите на работе$ите по проблемите и се оказва, че данните за последиците от Глобалното затопляне са с в пъти преувечени цифри- във всичките им измислени доклади ...модерна стратегия за ограбването на останалите държави чрез изнудване с благородна цел...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK