СКЕПТИЦИТЕ – Слънчевата активност е причина за глобалното затопляне

СКЕПТИЦИТЕ – Слънчевата активност е причина за глобалното затопляне

© ReutersДокато 15 000 делегати от 192 страни опитват в Копенхаген да намерят начин да ограничат парниковите емисии в атмосферата и така да повлияят положително на промените в климата, малка група скептици организира контрасреща отново в датската столица, писа "Дейли телеграф". Макар и значително по-малка – на срещата присъстваха около 50 учени, бизнесмени и лобисти, тя също излезе със заключение какво причинява глобалното затопляне, а организаторите й твърдят, че може да промени хода на официалните преговори в "Бела център".


Според проф. Хенрик Свенсмарк от датския Национален космически център затоплянето от последните години е причинено от повишената слънчева активност. По думите му последния път, когато през Средновековието на Земята е било толкова топло, отново е била налице по-висока слънчева активност.


Проф. Нилс-Аксел Морнер, геолог от университета в Стокхолм, пък е на мнение, че повишаването на нивата на световния океан силно се преувеличава от "климатичните алармисти", които базират тезите си само на недоказани компютърни модели. По думите му преките данни, събрани от седименти по крайбрежието, показват, че водните нива остават стабилни.
За проф. Клиф Олиър от университета на Аделаида екологичното лоби бърка сериозно и по отношение на ледените шапки на полюсите. Според него тяхното топене се дължи на геотермална активност, а не не глобалните температури по повърхността на планетата.


Организатори на този минифорум са датската група "Клаймът сенс" (Climate Sense)и лобистката организация "Комитет за конструктивно утре" (Committee for a Constructive Tomorrow (CFACT). Крейг Ръкър, изпълнителен директор на втората, признава, че в миналато са получавали финансиране от "Ексън мобайл", но допълни, че и много екогрупи са били спонсорирани от големи корпорации. Според Греъм Капър от "Клаймът сенс" човешкият принос в глобалното затопляне е мит и учените, които поддържат тази теза, просто лъжат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK