Бъсеску номинира Емил Бок за премиер на Румъния

Бъсеску номинира Емил Бок за премиер на Румъния

© ReutersЕмил Бок, който допреди броени месеци беше министър-председател на Румъния, бе отново номиниран за премиер от държавния глава Траян Бъсеску.


"Това е човек, отдаден на обществената работа, човек на диалога, който пое отговорността да приложи трудни решения", защити Бъсеску председателя на Демократично-либералната партия.


Бъсеску посочи, че новото правителство трябва да бъде готово до 23 декември, за да може да представи в парламента бюджет за догодина до края на декември, предава агенция Аджерпрес.
Ако Румъния изпълни ангажиментите си пред МВФ, то на 17 февруари може да получим едновременно третия и четвъртия транш по заема с международната финансова институция, каза Бъсеску.


Румъния договори през март т.г. пакет външно финансиране от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 19.95 милиарда евро. Заемът от МВФ е в размер на 12.95 милиарда евро.


Досега Румъния получи от МВФ два транша са обща стойност 6.57 милиарда евро. До края на годината Букурещ трябваше да получи и трети транш в размер от 1.5 милиарда евро от МВФ, но изплащането му бе отложено за догодина, тъй като Румъния все още не е приела бюджета си за 2010 г.


Заемът зависи също и от сформирането на ново правителство, което трябва да продължи структурните реформи в държавния сектор.


Емил Бок бе начело на правителството, сформирано след парламентарните избори в края на миналата година с участието на Демократично-либералната партия и Социалдемократическата партия. С безпрецедентно гласуване парламентът сне доверието си от кабинета през октомври и оттогава страната, която е засегната от тежка рецесия, се ръководи от служебен кабинет.


Анализатори са на мнение, че сега Бок има добри шансове да получи подкрепа за новото си правителство в парламента чрез гласовете на Демократично-либералната партия и на партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния, както и на представители на малцинствата в парламента и на независими депутати.


Така кабинетът ще има с до пет повече гласове в подкрепа от необходимите му 236 за одобрение за новото правителство,отбелязва агенция Ройтерс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Весело

  УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,

  ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2010г!

  НЕКА ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО!

  НЕКА СЕ СБЪДНЕ ВСЯКА ЕДНА МЕЧТА НА ВСЕКИ КОЙТО НОСИ ПАСПОРТ С ИМЕТО НА ТАЗИ МАЛКА, НО ВЕЛИКА СТРАНА - БЪЛГАРИЯ!!

  НЕКА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ЗАРАБОТИМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА КОНСТИТУЦИЯТА С ЦЕЛ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНИЛА ЗАВИНАГИ НАМЕСАТА НА ГРУПИРАНИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ ТЕЧЕНИЯ И УВЛЕЧЕНИЯ, ДА ИМЕННО ЗАБРАНA НАМЕСАТА НА ТЕЗИ НИ ТРИ (3) ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ, ( полит-идеологии, религии и етнос ) УВЛЕЧЕНИЯ, ВЪВ ВЪТРТЕ-ДЪРЖАВНИТЕ НИ И ВЪНШНО-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
  ВРЕМЕ Е НА ОСНОВАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС, А НЕ НА ПОЛИТ-ГРУПИРАНИЯТ ПАРТИЙНО-ПОСЛУШЕН, АМАТЙОРСКИ МАЖОРИТЕT ДА СТРОИМ имунизирани ОТНОШЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА СИ!
  НЕКА ЗАПАЗВАЙКИ ПО РАЙОНИ ТЕЗИ НАШИ СТАРИ-ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ ПОЛИТ УВЛЕЧЕНИЯ, ПОКАЖЕМ С НОВА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА В РОДНА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТА, КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

  САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА И ОПАСНОСТТА ОТ ВОЙНИ, МЕТЕЖИ И КРИЗИ, ВСЕ ОЩЕ СЕДЯЩИ ИМЕННО НА УМИШЛЕННО ПОТДЪРЖАНИТЕ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВАТА ТРИТЕ ПО-ГИРЕ УПОМЕНАТИ КУЛТОВИ ФАКТОРА.
  ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЪРВИ РАЗБРАХМЕ И ОСЪЗНАХМЕ ТОЗИ ФАКТ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, И КАТО НАЙ-СТАРА НАРОДНОСТ В СВЕТА НИ ПРЕДСТОИ ТАЗИ ЗАДАЧА СЕГА.
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!
  ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ И СВОБОДАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БРАТСКА РУМЪНИЯ!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 2. 2 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Разстроено

  УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,
  УВАЖАЕМИ CЪБРАТЯ, МОЛДАВЦИ И РУМЪНЦИ!!

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  АКО ИМАМЕ СТРОГИ КОНСТИТУЦИОННО ПРИЕТИ ЗАКОНИ, БЕЗ ИМУНИТЕТ ЗА КОГОТО И ДА БИЛО, ТО НЯМА ДА ИМА СМИСЪЛ И НУЖДА ОТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СПЪВАЩИ РАЗВИТИЕТО НИ РЕВИЗИИ!!
  ДОКОГА ВИ ПИТАМ РАЗУМНИ БЪЛГАРИ С ТЕЗИ СТАРИ РЕВИЗИОННИ, ПАРТИЙНО-мажоритирани ПРИЙОМИ ЩЕ ЖИВЕЕМ, БРЪЩОЛЕВИЙКИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ??
  МОГА ДА КАЖА ОТ ОПИТ, ЧЕ НИКОЯ ЕДНА "западна" ( вече няма запад-изток ) СТРАНА НЕ ПРАВИ ТАКИВА ревизии, както у нас!!
  Ако имаме закони КОНСТИТУЦИОННО СТРОГИ И НЕПОДЛЕЖАЩИ НА ПРОМЯНА КАКТО СЕГА В БЪЛГАРИЯ, ВСЯКО ЕДНО НОВОИЗЛЮПЕНО И ПОЛИТ-ДЕГРАДИРАЩО ПРАВИТЕЛСТВО МЕНИ ПО СВОИ «КАЛЪП И МЯРКА» "ЕЖЕДНЕВНО" , ТО И ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ Е ПО СПОКОЙНО-РАЗВИВАЩА СЕ, ТО И САМИТЕ НИЕ РАБОТЕЩИТЕ И ЖИВЕЕЩИТЕ В РОДИНАТА СИ ЩЕ СМЕ ПО-ЧЕСТНИ!!
  НЯМА И ДА СЪЩЕСТВУВА СЕГАШНТА ДВОЙНО-ТРОЙНА СЧЕТОВОДНА СИСТЕМА, ЧРЕЗ КОЯТО БЪЛГАРИНЪТ НЕМОЖЕШ ГО ХВАНА НИКОГА В "измяна на ЗАКОНА".

  ВИНАГИ ЩЕ СМЕ "счетоводно-ЧИСТИ" !!

  СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БРАТСКА МОЛДАВИЯ И РУМЪНИЯ!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK