Почина прототипът на героя от "Рейнман"


Ким Пийк, аутистът-гений, вдъхновил създателите на награденият с 4 оскара филм "Рейнман", почина на 58 години. Баща му Фран обяви, че той е получил тежък инфаркт в събота и малко по-късно е била обявена смъртта му в болница в Солт Лейк сити, където е прекарал живота си.


Феноменалната му способност да смесва тежък недъг с гениална способност за трупа знание кара Бари Мороу да напише сценария за "Рейнман"(1988) с Дъстин Хофман в главната роля.


Роден през 1951г. в най-големия град на щата Юта, Пийк получава диагноза на сериозно изостанал в психическото си развитие, а лекарите съветват родителите да го оставят в специално заведение и да забравят за него. 30 години по-късно той обявен за гений в дузина сфери – история, литература, география, спорт, музика, дати, числа...
До кончината си Пийк бе запаметил над 9000 книги и бе обект на изследване с магнитен резонанс от НАСА. Агенцията се надяваше с технология за следене на въздействието на пътуването в космоса върху мозъка да помогне за обясняване на способностите му.


Пийк можеше да чете по 8 книги на ден, отделяйки на страница по 10 секунди.


Освен това той бе способен да чете две съседни страници едновременно като всяко око гледаше към различна страница.


Въпреки това Пийк се нуждаеше от грижи 24 часа в денонощието. Двигателните му способности бяха ограничени – той не можеше да се облече или да среше косата си.


Поведението му беше изключително интровертно – той поглежда за пръв път човек в лицето, когато е на 37 години. Човекът е Дъстин Хофман, срещнал се с него, за да се подготвя за ролята в "Рейнман".


Според "Таймс" именно Хофман настоявал пред баща му Франк Пийк да не крие сина си от обществото и той го послушал, което го направило прочут, но и имало полза за развитието му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK