Румънският парламент гласува доверие на новото правителство на Емил Бок

Емил Бок <br />

© Reuters

Емил БокНа общо заседание на двете камари румънският парламент гласува днес доверие на новото правителство на премиера Емил Бок, предаде БТА, като се позова на Аджерпрес.


Вотът беше приет с 276 гласа от общо 471 депутати в двете камари на парламента.


Премиерът от Демократично-либералната партия (ДЛП) Емил Бок представи пред парламента управленската програма и състава на новия кабинет, който включва 15 министерства.
В него влизат седем министри от ДЛП: Василе Блага - министър на администрацията и вътрешните работи, Адриян Видяну - на икономиката, търговията и околната среда, Раду Берчану - на транспорта и инфраструктурата, Даниел Фунериу - на образованието, науката, иновациите, младежта и спорта, Михай Шейтан - на труда, семейството и социалната закрила, Елена Удря - на регионалното развитие и туризма и Габриел Санду - на комуникациите и информационното общество.


Предложенията на Демократичния съюз на унгарците в Румъния са: Марко Бела - вицепремиер, Келемен Хунор - министър на културата, Ласло Борбей - на околната среда и водите, Атила Чеке - на здравеопазването.


За други пет министерства бяха номинирани независими кандидати. За министър на правосъдието беше посочен Каталин Предою, на отбраната - Габриел Опря, на външните работи - Теодор Баконски, на финансите - Себастиан Владеску, на земеделието - Михай Думитру.


Премиерът Емил Бок обеща мерки, които не са особено популярни, но са твърде необходими, съобщава Ройтерс.


Агенцията цитира анализатори, според които Бок е изправен пред една от най-трудните задачи в посткомунистическата история на Румъния, тъй като неговото правителство трябва да ускори икономическото въстановяване, докато се подготвя за приемане на еврото.


Бок каза, че негов главен приоритет е да получи одобрение от парламента до средата на януари за бюджета, който ще намали дефицита до 5,9 процента от БВП от 7,3 процента през тази година.
Затягането на коланите е важно за изпълнение на изискванията на МВФ и деблокирането на пакета от помощи от 20 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Дневник, айде стига вече с това "затягане на коланите"!

 2. 2 Профил на muhlio
  *****
  Неутрално

  а.... сега го гласуваха това правителство......а преди дни се плюмчихте за бюджет 2010 на Румъния, който няма шанс да е направен.

 3. 3 Профил на Език мой, враг мой!
  *****
  Неутрално

  "Вотът беше приет с 276 гласа от общо 471..."

  И как така се "приема вот"??!!

 4. 4 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Разстроено

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  АКО ИМАМЕ СТРОГИ КОНСТИТУЦИОННО ПРИЕТИ ЗАКОНИ, БЕЗ ИМУНИТЕТ ЗА КОГОТО И ДА БИЛО, ТО НЯМА ДА ИМА СМИСЪЛ И НУЖДА ОТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СПЪВАЩИ РАЗВИТИЕТО НИ РЕВИЗИИ!!
  ДОКОГА ВИ ПИТАМ РАЗУМНИ БЪЛГАРИ С ТЕЗИ СТАРИ РЕВИЗИОННИ, ПАРТИЙНО-мажоритирани ПРИЙОМИ ЩЕ ЖИВЕЕМ, БРЪЩОЛЕВИЙКИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ??
  МОГА ДА КАЖА ОТ ОПИТ, ЧЕ НИКОЯ ЕДНА "западна" ( вече няма запад-изток ) СТРАНА НЕ ПРАВИ ТАКИВА ревизии, както у нас!!
  Ако имаме закони КОНСТИТУЦИОННО СТРОГИ И НЕПОДЛЕЖАЩИ НА ПРОМЯНА КАКТО СЕГА В БЪЛГАРИЯ, ВСЯКО ЕДНО НОВОИЗЛЮПЕНО И ПОЛИТ-ДЕГРАДИРАЩО ПРАВИТЕЛСТВО МЕНИ ПО СВОИ «КАЛЪП И МЯРКА» "ЕЖЕДНЕВНО" , ТО И ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ Е ПО СПОКОЙНО-РАЗВИВАЩА СЕ, ТО И САМИТЕ НИЕ РАБОТЕЩИТЕ И ЖИВЕЕЩИТЕ В РОДИНАТА СИ ЩЕ СМЕ ПО-ЧЕСТНИ!!
  НЯМА И ДА СЪЩЕСТВУВА СЕГАШНТА ДВОЙНО-ТРОЙНА СЧЕТОВОДНА СИСТЕМА, ЧРЕЗ КОЯТО БЪЛГАРИНЪТ НЕМОЖЕШ ГО ХВАНА НИКОГА В "измяна на ЗАКОНА".

  ВИНАГИ ЩЕ СМЕ "счетоводно-ЧИСТИ" !!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 5. 5 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Весело

  УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,

  ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2010г!

  НЕКА ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО!

  НЕКА СЕ СБЪДНЕ ВСЯКА ЕДНА МЕЧТА НА ВСЕКИ КОЙТО НОСИ ПАСПОРТ С ИМЕТО НА ТАЗИ МАЛКА, НО ВЕЛИКА СТРАНА - БЪЛГАРИЯ!!

  НЕКА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ЗАРАБОТИМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА КОНСТИТУЦИЯТА С ЦЕЛ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНИЛА ЗАВИНАГИ НАМЕСАТА НА ГРУПИРАНИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ ТЕЧЕНИЯ И УВЛЕЧЕНИЯ, ДА ИМЕННО ЗАБРАНA НАМЕСАТА НА ТЕЗИ НИ ТРИ (3) ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ, ( полит-идеологии, религии и етнос ) УВЛЕЧЕНИЯ, ВЪВ ВЪТРТЕ-ДЪРЖАВНИТЕ НИ И ВЪНШНО-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
  ВРЕМЕ Е НА ОСНОВАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС, А НЕ НА ПОЛИТ-ГРУПИРАНИЯТ ПАРТИЙНО-ПОСЛУШЕН, АМАТЙОРСКИ МАЖОРИТЕT ДА СТРОИМ имунизирани ОТНОШЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА СИ!
  НЕКА ЗАПАЗВАЙКИ ПО РАЙОНИ ТЕЗИ НАШИ СТАРИ-ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ ПОЛИТ УВЛЕЧЕНИЯ, ПОКАЖЕМ С НОВА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА В РОДНА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТА, КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

  САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА И ОПАСНОСТТА ОТ ВОЙНИ, МЕТЕЖИ И КРИЗИ, ВСЕ ОЩЕ СЕДЯЩИ ИМЕННО НА УМИШЛЕННО ПОТДЪРЖАНИТЕ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВАТА ТРИТЕ ПО-ГИРЕ УПОМЕНАТИ КУЛТОВИ ФАКТОРА.
  ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЪРВИ РАЗБРАХМЕ И ОСЪЗНАХМЕ ТОЗИ ФАКТ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, И КАТО НАЙ-СТАРА НАРОДНОСТ В СВЕТА НИ ПРЕДСТОИ ТАЗИ ЗАДАЧА СЕГА.
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!
  ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ И СВОБОДАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БРАТСКА РУМЪНИЯ!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK