Аварирал е корабът, с който пътува част от българската Антарктическа експедиция

Проф. Христо Пимпирев (в средата) съобщи, че сериозна авария е извадила  от строя основния двигател на испанския кораб "Лас Палмас".

© Асен Тонев

Проф. Христо Пимпирев (в средата) съобщи, че сериозна авария е извадила от строя основния двигател на испанския кораб "Лас Палмас".По сателитния телефон ръководителят на 18-та българска Антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи, че сериозна авария е извадила от строя основния двигател на испанския кораб "Лас Палмас" на средата на бурния проток Дрейк. Това е обяснил Никола Петков, програмен мениджър на Българския антарктически институт, цитиран от БТА.


На борда на кораба се намират и двама българи, участници в нашата експедиция, които се завръщат от базата "Св. Кл.Охридски" на о-в Ливингстън в аржентинското пристанище Ушуайа. В момента корабът се придвижва с минимална скорост, щадейки резервния си двигател, защото ако и той аварира, корабът ще остане неуправляем.


Ремонтът на кораба сериозно ще наруши графика както на испанската, така и на българската антарктически експедиции, тъй като нашите полярници през тази кампания разчитат единствено на неговия превоз. Последната ни група, която заминава в неделя и понеделник от София, е предвидено да занесе на базата пресни продукти, но поради забавянето заради ремонта на кораба е много възможно намиращите се на базата ни участници в експедицията да останат на боб и макарони, уточнява Никола Петков и посочва и телефон за връзка с базата: +870-682-503-365.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK