Уго Чавес обяви девалвация, венецуелците панически пазаруват

Венецуелците обсадиха магазините за електроника в очакване от утре цените на стоките да поскъпнат.<br />

© Reuters

Венецуелците обсадиха магазините за електроника в очакване от утре цените на стоките да поскъпнат.Гражданите на Венецуела панически се втурнаха да пазаруват, след като президентът Уго Чавес обяви девалвация на венецуелската парична единица боливар за първи път от 2005 година, предават световните агенции.


Чавес уточни, че боливарът вече ще има два установени от правителството обменни курса в зависимост от употребата му. Това означава, че курсът на боливара спрямо американския долар ще бъде 2.60 към 1 за транзакции, които правителството смята за приоритетни. За други транзакции обменният курс на боливара спрямо долара ще бъде 4.30 към 1. Очаква се цените на всички стоки в страната да скочат.


Девалвацията беше обявена в края на работната седмица, докато по-голямата част от гражданите наблюдаваха бейзболен мач. Но на сутринта, след като научиха новината от вестниците и радиото, венецуелците обсадиха магазините за електроника и започнаха да изкупуват вносните телевизори и компютри в очакване в понеделник цените да скочат двойно.
Опозиционните политици се възползваха от възможността да разкритикуват икономическата политика на президента левичар, като кметът на Каракас Антонио Ледесма прогнозира, че стандартът на живот ще падне рязко.


Правителството призна, че цените ще се вдигнат, но увери гражданите, че това ще става плавно. Контролираните от държавата медии избягват да използват понятието "обезценяване" и предпочитат думата "коригиране". Една от подкрепящите Чавес радиостанции отговори на критиките срещу мярката, като пусна популярна аржентинска песен със заглавието "Малоумник".


Рязкото намаляване на приходите от петрола е една от основните причини за подкопаването на боливара, посочва Ройтерс.


Официалният обменен курс на боливара беше поддържан стабилен от правителството на 2.15 боливара за долар от 2005 г. досега.


Чавес обяви също така, че правителството на Венецуела ще се намеси в доходоносните паралелни пазари, където наскоро боливарът стигна до една трета от официалния си обменен курс. Чавес не предостави подробности за това какви действия ще предприеме правителството в тази насока.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK