Пирамидите в Египет били построени от свободни работници, а не от роби

Един от новооткритите гробове край пирамидите в ГизаНовооткрити гробове в района на пирамидите в Гиза в Египет са на път да потвърдят теорията, че гигантските древни строежи са изградени от свободни работници, а не от роби, предаде Би Би Си. Гробовете, разположени недалеч от пирамидите на Хеопс и Хефрен, са изградени от тухли от сушена глина и са на възраст от около 4500 години.


Местонахождението им подсказва, че погребаните в тях са били свободни хора, казва Захи Хауас, главният археолог на Египет. "Тези гробове са край пирамидите на фараоните, в тях не могат да са положени роби", казва той. "Ако те бяха роби, никой нямаше да позволи да бъдат погребани толкова близо до пирамидите." В някои от гробовете пък са открити графити с надписи "приятел на Хефрен", каквито едва ли би написал роб на фараона, пише в. "Таймс".


Доказателства от района сочат още, че на строежите са работили по около 10 000 души, които дневно са изяждали по 21 крави и 23 овце, изпращани им от фермите край Нил, допълва д-р Хауас. В замяна на участието си в този "национален проект" фермерите били освободени от данъци. Работниците са били наемани на обектите за по 3-4 месеца, а гробовете са от периода на IV и V династия (2649 - 2374 пр.Хр.).


Откритията нанасят пореден удар по популярния мит, че пирамидите са построени от роби и същевременно ново доказателство за сложната структура на древната египетска цивилизация, заключава Би Би Си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на '
  '
  Рейтинг: Любопитно

  може би са построени от свободни зидари?

 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: Неутрално

  Сигурно и работодателя е бил коректен и ги е осигурявал здравно!

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Ами на фона на днешните отношения - финансова система- работник, ония може и да минат за свободни работници

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 601 Весело

  Още древните египтяни са знаели,че труда на свободния чиляк
  е по-производителен от труда на роба,само бсп-комунягите и родните ни олигарси не го разбраха....Ма ко да ги праиш-въпрос на манталитет!

 5. 5 Профил на Сандо Македонски
  Сандо Македонски
  Рейтинг: Неутрално

  море, и тие каманяци ние сме ги построили... македонските дечиня си играа таму на песоко со камичета

 6. 6 Профил на Цъкам с елка
  Цъкам с елка
  Рейтинг: Неутрално

  Свободни работници, в свободното си време си строяли пирамиди. Нищо работа. Няма значение, че изграждането би струвало 500% от БВП на Древен Египет. Как точно става тоя номер

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  Много интересни въпроси възникват тук като например какво означава "роб" и "свободен работник". Може би по-правилно би било "правов и безправов работник"...
  Нека някой философ доразвие идеята

 8. 8 Профил на LDP
  LDP
  Рейтинг: Неутрално

  Разкрити са не само гробове, но и целите селища, в които са живяли работниците.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Явно в бригадирското движение е възникнало в Египет.

 10. 10 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 431 Неутрално

  А, по какво се познава, че погребаните са работили при строежа на пирамидите? Да не са погребани с дипломите си за арматуристи 5-ти разряд?

  Пред боговете и фактите мълчат.
 11. 11 Профил на LDP
  LDP
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "nqma zna4ka koi":
  Робът е предмет, той е част от инвентара, докато свободните работници най вероятно са дребни земеделци притежаващи собствена земя и добитък, които са решили да спестят от данъци като работят на строежите.

 12. 12 Профил на Kelner
  Kelner
  Рейтинг: Весело

  за 10 години 76 650 крави и малко повече овце
  ако сложим от крава средно по 100 кг. месо, това прави 7 665 000 кг. за 10 години. По 5 сегашни лева килограма - 38 325 000 лв.
  И малко по-малко и за овцете, щото някак си са по-дребни - да ги закръглим нещата на 60 000 000 лв.
  Пропуснати ползи от тия работници, поне още толкова.
  Не броим хляба, бирата и някакви жилища.
  Като го сметнеш масрафа за 10 години си е сигурно поне около 200 000 000 сегашни левчета.
  Дори българския бюджет би го издържал.
  Не искам да споря върху сметката....само се шегувам.

 13. 13 Профил на BULЧестNO
  BULЧестNO
  Рейтинг: Неутрално

  правят си "открития египтияните за да се изкарат по-така от другите древни народи-ония имали роби,а ние.свободни работници! Нац.криворазбрана гордост и суета...мдаааа...еййй,политиа,ейй,криворазбран национализъм...Имало робовладелски строй ,ама при другите,у Египет било равенство и братство едва ли не...И откъде знаете че това са останки на работници..а не на надзираващите или отговорници различни на тоя дългогодишен строеж? Все пак не само работници е имало ..имало е и надзираващ и ред друг персонал,драги откриватели!
  Приятел на Хефрен.." Приятел,да,и по приятелска линия си оставяли с хиляди костите за фарона насред пустинята! Вицове!
  Ако не били роби нямало да бъдат около пирамидата..много знаете как е било и че точно така е било.Може да не са на роби,ама това не значи че са от работниците там! А в БГ пък робите цял живот се блъскат за пирамиди на някой си и накрая биват положени не отстрани,а в самата главна пирамида,именувана България!
  Но пред колосалните появили се,изчезващи и пак появяващи се български пиранмиди египтияните ряпа да ядат...

 14. 14 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега всичко ми стана ясно,ако мавзолея на Гошо Тарабата беше строен от свободни хора,щеше да е в Орландовци

 15. 15 Профил на Р
  Р
  Рейтинг: Неутрално

  Нека видим първо ведомостите за заплатите на папирус или на каквото си искаме, за да кажем дали са били свободни или роби. А погребението близо до пирамидата е малопоказателно - може да са били погребани високопоставени роби от свитата на фараона.

 16. 16 Профил на КАЗЕПА
  КАЗЕПА
  Рейтинг: Неутрално

  ИНТЕРЕСНО РОБИТЕ ЗА КАКВО СА БИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ ДОКАТО СВОБОДНИТЕ СА "ЗИДАЛИ" ? КОЛКОТО НИЕ ТЪНЕМ В РАЗКОШ СЪЗДАДЕН ОТ ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ПО ДВИЖЕЩИТЕ СЕ ИЗ СОФИЯ ДЖИПОВЕ ТОЛКОВА И ТЕЗИ ГРОБОВЕ СА НЯКАКВО УБЕДИТЕЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО.

 17. 17 Профил на бригадир Аспарухов
  бригадир Аспарухов
  Рейтинг: Неутрално

  Ние как ходихме на пионерси бригади и после и комсомолски-и ние работихме като роби на родната комунистическа партия построихме и Димитровград точно като роби

 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  свободни, свободни - колко да са свободни. колкото днешния wage slave или труженик в sweatshop.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на роб
  роб
  Рейтинг: Разстроено
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Гробовете на роби в Египет са били в шахти и телата са били нахвърляни безразборно - просто в ями. Видях няколко, докато се разхождах из археологическите обекти там. В тези гробове има индивидуално трупополагане. Това се е правело за свободни хора. После, както ви писа #8, разкрити са целите селища на работниците и с документи, свидетелстващи за заплати - в натура. В Египет е нямало пари все още.

  Богати и здраво платени са били архитектите. Не всички са произхождали от аристокрацията. Жреците са търсели активно даровити момчета, които да образоват. Типичен пример е главният архитект на царица Хатшепсовет, който по-късно й станал и любовник. Дворът го ненавиждал, заради ниския му произход. Въпреки това е погребан пред нейния погребален храм в собствена гробница.

  Работниците на пирамидите са били плащани по-малко, живеели са в обикновени жилища, но са имали данъчни привилегии и снабдяването им е ставало с предимство - веднага след това на Двора.

  Роби, разбира се е имало, но не са се използвали (или не са били преимуществена сила) при сакралните строежи. По-скоро са били в мините, на полетата на богатите и като домашна прислуга. Правният статут на роба се е различавал през отделните фази на египетското царство, но никога не е бил просто одушевена вещ, както е бил в античния Рим - там робите са били максимално безправни.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на Netizan
  Netizan
  Рейтинг: Неутрално

  Пирамидите в днешен Египет са построени много преди фараоните и техните роби. Не са гробници, дори защото в тях няма погребани мумии, саркофази и т.н. Последните ги има в други гробници, които асоциираме с пирамидите, но то не е едно и също.
  Хеопс (или Хуфу) е поставил паметен знак, че е реставрирал и възстановил някакви паметници, но нали не би го оставил, ако самите паметници са построени от него?
  Най-вероятно "хеопсовата пирамида" е била някакво сложно хидротехническо съоръжение, предвид системата от канали, камери и клапи, която я е и свързвала с Нил.
  До преди едно земетресение пирамидата не е била стъпаловидна, а облицована с огромни полирани плочи, това сега е нейният скелет. Във вътрешността й са открити множество грандиозни съоръжения с неясно предназначение.

  http://www.youtube.com/watch?v=Y74mqM9McIA&feature=related

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Да, и аз съм чувал,че били тракийци гастребайтери. Този археолог май е слънчасал или е пил боза по пладне. Смешко!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: Весело

  Който работник не се е цанил доброволно и свободно - в ямата със скорпионите.
  Свобода, избор!
  От тогава датира лафа Arbeit macht frei !

 24. 24 Профил на G
  G
  Рейтинг: Неутрално

  И като как са повдигали 20 тонните камънаци на 100-ина метра височина?

 25. 25 Профил на Netizan
  Netizan
  Рейтинг: Неутрално

  Не са вдигали камънаци. Това не е било редене на кубчета, а изливане на кофраж, но не вертикален пълзящ кофраж, а терасовиден "стъпален" кофраж. По някои "блокове" има следи като от плат, с който може би са обвивани дъските.
  Между другото, използването на субстанция, която днес наричаме бетон (смес от вода, смлян изпечен варовик и камъни) не е нещо ново при всички древни постройки, запазени до наши дни. Поне всички римски руини (Колизеумът и т.п.) са очевидно бетонни конструкции, което е и документирано още по онова време. Има също "каменни" вази, кани и др. грънци по музеите, които очевидно е било по-лесно да се изваят меки, отколкото да се дълбаят твърди.
  Просто влаченето на грамадни камъни няма смисъл.

 26. 26 Профил на Netizan
  Netizan
  Рейтинг: Неутрално

  ПП Плюс това, как ще ги разкроиш, нарежеш и наместиш тези идеално пасващи си блокове? А като ги изливаш последователно на място, те сами си се наместват плътно. Фугите са, за да се компенсира температурното разширение (и още както се прави противоземетръсен пръстен).

 27. 27 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Да ве! Мнозина от скелетите са стискали пачки $, което също е доказателство. Някои от тях са имали и трудови договори с много подробни клаузи от КТ.

 28. 28 Профил на архи
  архи
  Рейтинг: Любопитно

  @Netizan

  за технологията на изграждането на пирамидите има бол изследвания, но за първи път чувам за подобна хипотеза (ако Вашата е издържана като такава). повече инфо да дадете??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK