Американското разузнаване: "Ал Кайда" ползва Великобритания като база за операции срещу Запада

"Ал Кайда" успешно е преструктурирала глобалната си мрежа и сега има капацитет да извършва терористични нападения по широк кръг от западни цели.


Това се твърди в доклад на американското разузнаване след неуспешния опит за атентат на полет за Детройт в коледния ден, пише "Дейли телеграф", цитиран от БТА.


Най-голямата загриженост за разузнаването обаче предизвиква засилващата се подкрепа за "Ал Кайда" във Великобритания, допълва изданието.
Все още се проучват твърденията, че нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб е стигнал до радикалните си възгледи, докато е бил студент в Лондон между 2005 и 2008 г., въпреки че британското разузнаване смята, че това е станало по-късно, след отпътуването му за Йемен.


Провалът на британските сили за сигурност да информират американците за дейността на Абдулмуталаб като председател на ислямското общество в неговия лондонски университет обаче доведе до засилване на напрежението между Вашингтон и Лондон, посочва "Дейли телеграф".


Сега американците смятат, че Великобритания представлява голяма заплаха за сигурността на Запада поради големия брой привърженици на "Ал Кайда", които активно се подвизават в страната.


Преди две години директорът на контраразузнаването Ми-5 Джонатан Евънс заяви, че във Великобритания са базирани около 2000 симпатизанти на "Ал Кайда", което е най-голямата концентрация на радикални активисти в западна страна.


Но американците, които редовно наричат британската столица Лондонистан заради голямата концентрация на ислямски екстремисти, са на мнение, че техният брой непрекъснато се увеличава.


Те изтъкват, че последните разкрити терористични нападения са разработки на базирани във Великобритания мюсюлмани, много от които са обучени в лагери на "Ал Кайда" в Афганистан и Пакистан, пише още "Дейли телеграф".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK