Афганистан - светлина в края на един много дълъг тунел

Афганистан - светлина в края на един много дълъг тунел

© ReutersАфганистан е негостоприемен за чужденците. Това важи с особена сила за тези, които се опитват да го реформират по собствените си виждания и интереси. Могат да го потвърдят британците, които през XIX и началото на XX век се мъчат безуспешно да въдворят ред в този район от Централна Азия. Години след тях контрол над Афганистан се опитва да установи и Съветският съюз, а през новото хилядолетие дойде ред и на НАТО да опита "да помете" последиците от предишните външни намеси в делата на страната.


Операцията за свалянето на талибаните от власт през 2001 г. беше приета от почти всички световни правителства като справедлива реакция срещу случилото се на 11 септември – терористичен акт, подготвен от зловеща и неподбираща средства организация, чийто лидер и до днес предполагаемо се крие някъде по границата с Пакистан.


Опитите на Северноатлантическия пакт да консолидира присъствието си на местна почва, дори само в столицата Кабул, обаче продължават вече девета година, а международната окупация изобщо не изглежда да е към края си. Дори напротив – отначало засенчена от непрекъснатия поток от трагични новини за експлозии, отвличания и масови екзекуции в Ирак, сега войната в Афганистан е начело на дневния ред на НАТО, чиито лидери се чудят как запазят добри отношения с племенните вождове и в същото време да балансират между стремежа за справяне с талибаните и все по-големите човешки жертви от редиците на алианса.
Положението, както показват многобройните статистики, изобщо не е розово. Според УНИЦЕФ през 2009 г. Афганистан е бил най-опасното място в света за новородено дете. Страната има най-високия процент на смъртност при новородените – 257 на всеки хиляда. В същото време тя е сред първенците в индекса на ООН за провалените държави, а по корумпираност властите са изпреварвани само от тези в Сомалия, където правителството съществува само на хартия.


След близо десетилетие на обучение от чуждестранни инструктори афганистанската армия остава неспособна (и дори нежелаеща) да поеме отговорност за вътрешната сигурност, а засилващата се активност от страна на екстремистките групи, в това число и талибаните, налага присъствието на все по-многочислени и скъпоструващи чуждестранни контингенти.


Според военни наблюдатели и експерти САЩ и техните съюзници едва ли ще омиротворят страната до 2011 г., каквито са поставени цели, за да могат след това постепенно да се изтеглят. Далеч по-реалистична обаче изглежда прогнозата това да стане в един по-далечен срок, например до десетина години, когато да е налице афганистанска държава, която да е способна сама да поема отговорността за охраната на своето бъдеще.


Светлина в тунела в това отношение хвърли в събота генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Датчанинът коментира, че напоследък се забелязва все по-висока увереност на афганистанските ръководители начело с президента Хамид Карзай и те вече са далеч по-ентусиазирани да участват активно във военното планиране. "Освен това виждаме как афганистанците се надигат срещу бунтовниците и сами организират алтернатива на талибанското управление в сянка", констатира Расмусен.


Подобни засега слаби напъни за борба с подривните елементи от страна на властите и народа на Афганистан обаче не са достатъчни и красноречиво за това говори обещаното от Барак Обама дислоциране на допълнителни 30 хил. американски военни. Още седем хиляди души ще предоставят останалите натовски съюзници. Плановете си засега не обявява единствено Германия, която изчаква насрочената за 28 януари донорска конференция за Афганистан в Лондон, за да реши дали да изпрати още военнослужещи.Военните жертви ще растат


Между 300 и 500 на месец. Толкова ще са ранените или убитите американски военни в Афганистан по оценките на Бари Макафри, един от най-титулуваните генерали, преминали през Пентагона и в момента нещатен професор в "Уест пойнт". Според неговата мрачна прогноза през 2010 г. контингентът на САЩ може да загуби близо три хиляди военнослужещи.


Общо до 5000 пък могат да станат жертвите на международната коалиция, която е изправена пред "много умни бойци" със "страховити бойни умения", каквито талибаните явно са, щом успяват толкова дълго време да създават главоболия на една военна машина с привидно неизчерпаем финансов ресурс. Малко е вероятно САЩ и техните съюзници да постигнат своите цели до 2011 г., след което да започнат постепенно да се изтеглят, заключава Макафри.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на до Дневник
  *****
  Неутрално

  Таблицата с данни не е вярна.
  В момента САЩ имат 70 хил. военни в Афганистан, които до средата на годината ще достигнат 100 хил.
  Не всички техни военнослужещи са част от ИСАФ.
  36 хил са част от операция Enduring Freedom.
  Германия пък има 4500 войника, а не 3500.
  http://www.isaf.nato.int/en/troop-contributing-nations/index.php

 2. 2 Профил на informiran
  *****
  Разстроено

  Светлината е от движещ се насреща с пълна скорост локомотив !

 3. 3 Профил на skeptik
  *****
  Неутрално

  Скоро четох , че Харзай е разпотедил да съборят всички улични стълбове в Афганистан , за да не го обесят на някой от тях талибаните като колегата му Наджибула .

 4. 4 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_6576.html
  По време на предизборната си кампания Барак Обама обеща да намали разходите за военни действия зад граница, като изтегли голяма част от военнослужещите от Ирак и Афганистан.
  В началото на декември 2009 г. Обама обяви нова стратегия за действие в Афганистан, отбелязвайки, че в течение на половин година ще бъдат нужни допълнителни 30 000 американски войници, което ще струва на САЩ още 35 млрд. долара.
  Няколко дни по-късно Барак Обама подписа законопроект за отпускането на 626 милиарда долара за Пентагона за финансовата 2010 година. В сумата влизат 128 милиарда долара за продължаването на военните операции в Ирак и Афганистан,

 5. 5 Профил на Хазар
  *****
  Неутрално

  Неотдавна в Кабул Хамид Карзай разочарова САЩ,като разкритикува намеренията на Обама ,да изведе американските войски от Афганистан в обозримо бъдеще.
  Карзай каза самата истина,че в близките 15-20 години Афганистан няма да е в състояние да поддържа в необходимия размер и подготовка армия,за да противостои на талибаните.
  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html

 6. 6 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Афганистанците се надигали срещу талибаните???
  По-дърта лъжа от тази скоро не бях чел. Не знам на колко водки е бил Расмусен, докато е изсмуквал титаничния си извод, но истината е съвсем друга- талибаните олицетворяват националното достойнство на афганистанската нация, и тъкмо по тази причина се ползват с нестихваща популярност сред цялото население на изстрадалата от американските безчинства страна.

 7. 7 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Впрочем, дълг на всеки афгански патриот е да съдейства за постигане на висока спонтанна смъртност сред окупационния контингент. Както и да залови марионетката Карзай. Какво да прави с него ли? Ако Карзай е наредил да се премахнат уличните стълбове, все някое дърво би могло да се намери...

 8. 8 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До всички защитаващи талибаните - ПИЧОВЕ АКО ИМ ПАДНЕТЕ В РЪЧИЧКИТЕ НЯМА ДА ВИ СЪЖАЛЯТ И ЗАЩИТЯТ

  Пътят е целта! Конфуций
 9. 9 Профил на COKPAT
  *****
  Неутрално

  Да изпратиме "желева" да преговаря с талибаните / такава и е идеята.../

 10. 10 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Идеята да изпратим Желева при талибаните никак не е лоша. Воините на Аллах и неговия пророк Мохамед изобщо няма да й откажат радушен прием и топъл прием.Имам трайното предчувствие, че еврУкУмисаркЪтЪ ще попадне на единственото място на планетата, където ще бъде повече от компетентна в качеството си на представител на слабосилния пол....

 11. 11 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Димо, не разбрах какъв ти е проблемът с талибаните...
  Хората си имат чест и достойнство, не са помияри като някои други нации, които въртят опашка и скимтят от умиление, като видят американски мърсолко, бранят като зверове родината си, и са верни до смърт както на своята велика идеология, така и на своите приятели (пък и врагове). Изобщо кой е позволил на американците да си навират зурлите навсякъде, където са си внушили, че имат интереси. Мисля, че още хан Крум по този повод бе изрекъл безсмъртните думи :"Който меч вади, от меч погива!"

 12. 12 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Относно американските интриги в региона, включващ Пакистан, Кашмир, и Индия, виж статията на Уилям Полк "Открито писмо към президента Обама"- http://www.thenation.com/doc/20091019/polk. По- откровено и цинично разкриване на престъпния характер на американската външна политика от това писмо- здраве му кажи!
  Някой хубав ден всичко ще им се върне с лихвите, и Китай заедно с Европа и Русия ще подклаждат малки и приятни войни между местните клановете на Тексас, Илинойс и Масачузетс, като продават евтина дрога и бракувано оръжие на различните банди в САЩ (или по-скоро в онези територии, които са останали от САЩ).

 13. 13 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  В-к Дневник случайно не разполага ли с добър дизайнер на уеб-анимации? Хрумна ми идеята да направя карикатурния пиндос от поместената към статията графика една панически движеща се мишена, която да думкам в мигове на тихо мечтание с автомат, или оръжие с оптичен прицел.
  Мога да отделя до 400 евро за анимацията. Възнаграждение щедро, като се има предвид високия морал и неподкупно реноме на корпоративното пропиндоско изданийце.

 14. 14 Профил на do AMIGO - sektor Kabul
  *****
  Неутрално

  Драги АМИГО, скъпи и ненагледни ми мозъчен болнико, много ми е драго, че най-после си попаднал на така вълнуващата те тема, даваща неописуеми възможности на тежко и неизлечимо болни хора като теб, придобили психические си заболявания си по време на на редовната и безсрочна служба в редовете на БНА. Само един мозък страдащ от тежко възпаление, /познато като диагноза - енцифалит/ може да съобщава на всеослушание през определени от болеста му кризисни периоди, такива неща, които подтикват четящите ги към създаване на образ с висока точност на обрисувания от мен диагнозиран перфектно от написаното под ника "сектор Кабул". Трудно, много трудно ще бъде лечението ти, аз съм на мнение,че то ще е почти невъзможно, предвид мястото и времето на придобиването на това тежко заболяване, а имено редиците на БНА по времето на комунистическото управление любимата ти партия БКП. Това заболяванее много коварно и в крайна сметка смъртоносно, защото става въпрос за възпаление на мозъчната ципа, обвивката на мозъка, която когато се възпалява започва да притиска мозъка и заразява околомозъчната течност...всичко това е получено при дългите политпросветни лекции на командирите по политическата част т. нар. ЗКП-чета,с монотоните си внушения подобни днес на талибанските молли, те тровеха живота в БНА и маса български войници, редници, сержанти, младши и старши офицери придобиваха хронично гореописаното заболяване на което си жертва и ти. Но не губи кураж ние ще бъдем с теб до последните ти дни. Твой искрен, съчустваш ти и разбиращ те напълно Приятел. Като пост скриптум, нека всеки който прочете писмената на "сектор Кабул" сам да прецени степента на увреденост на пишещия и да се включи в съчуствената "КАМПАНИЯ ЗА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ ЕНЦИФАЛИТ ПО ВРЕМЕ НА СЛУЖБАТА ИМ В РЕДОВЕТЕ НА БНА ПО ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА В БЪЛГАРИЯ.

 15. 15 Профил на Българан
  *****
  Неутрално

  Тоя автор - Виктор нормален ли е? Афганистан няма правителство, Карзай явно фалшифицира изборите, а парламента отхвърли правителството и реално сега АФганистан няма правителство. Тоя не чете ли новини та седнал да пише глупости!

 16. 16 Профил на rp
  rp
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#13] от "секторКабул":

  Драги "секторКабул", думите Ви са оправдани само ако не излизате от извън страната, не се возите на автомобил, влак, самолет, не ползвате интернет, не гласувате, не разчитате на съд (а на баща си и на братовчедите със сопите например), ако приемете да ви оженят когато и за когото решат, ако работите на нивата на родителите Ви и не мечтаете за никаква друга професия. и т.н. и ако побребивате жена си и децата си редовно. Жената/дъщерята може и с камъни.
  Добре е и да попушвате по малко хашиш. Остатъка продавайте на "мръсните" западняци.
  В охранения Ваш, мъничък свят на чалга и дребни мошеничества "американците" изглежда са много лесна мишена за омраза. Напишете какво сте сътворили в живота, освен някой и друг злобен постинг като този?

 17. 17 Профил на секторКабул
  *****
  Неутрално

  Любим приом на всеки тоталитарен комунистически беше да обявява свободомислещите за психично-болни. Американската система като "достоен" наследник на сталинизма не прави никакво изключение в това отношение. Прочетете яростта, с която е изпълнен пост 14, и ще се уверите в това. А що се отнася до чалгата, случайно или не най-фанатизираните блюдолизци и поклонници на американизма са тъкмо най-горещите фенове на псевдо-музиката и масовата култура.

 18. 18 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До сектор Кабул - ПРОБЛЕМА МИ Е , ЧЕ В ТЕХНИТЕ ОЧИ СЪМ НЕВЕРНИК И СЛЕДОВАТЕЛНО......
  И тук искам да кажа, че нямам нищо против ислямската религия.
  Всяка една религия възпитава човека и по същество е хуманна.
  ПРОБЛЕМИТЕ СЕ СЪЗДАВАТ ОТ ДОГМАТИЦИТЕ БИЛИ ТЕ ТАЛИБАНИ, КОМУНИСТИ И ПРОЧИЕ. ТОГАВА ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА ЦЕНА!

  Пътят е целта! Конфуций
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK