Швейцарската банкова дискотека

Как германските данъчни ловци погнаха и банковите бункери в Алпите

Историята с банковите тайни вдъхнови и традиционния карнавал в Дюселдорф. Канцлерът Меркел беше изобразена като Ева, изкушена със CD-то в Райската градина. Надписът на сценката е "грехопадението"

© Reuters

Историята с банковите тайни вдъхнови и традиционния карнавал в Дюселдорф. Канцлерът Меркел беше изобразена като Ева, изкушена със CD-то в Райската градина. Надписът на сценката е "грехопадението"Данъчните власти в София се заинтересуваха има ли българи в дисковете с имена на хора, укрили доходи в швейцарски банки. Ако в данните има български граждани, те подлежат на преследване в България, а укритото (или облагането му - зависи от "чистотата" на парите) би трябвало да напълни бюджета.


В действителност нещата не са толкова прости и изглежда скандалът, който се върти в Германия от седмици, засега има по-скоро сплашващ ефект.


Всичко започна от 300-хилядния германски град Вупертал, разположен в гъсто населената Рурска област. Той е известен с културните си забележителности и най-вече със своята висяща железница. От няколко седмици обаче градът се прочу благодарение на една специална група "ловци". Финансовата служба, специализирана в разследване на фискални престъпления, е на път да разкрие най-мащабното източване на германската хазна чрез укриване на данъци в съседна Швейцария.
В първия уикенд на февруари четирима данъчни следователи от Вупертал пристигат във Франция, за да се срещнат с човек, който е готов срещу 2.5 млн. евро да им даде компактдиск. В него се съдържат откраднати данни за 1500 германци, клиенти на неназована засега швейцарска банка, спестили на Берлин милиони евро данъци. Случаят е почти идентичен с този от 2007 г., когато софтуерният специалист Хайнрих Кийбер продаде на германското разузнаване БНД срещу 4.2 млн. евро списък с имената на 600 клиенти на лихтенщайнската банка LGT.


Но този път в ролята на жертвата не е малкото княжество, а Швейцария, която няма да се предаде без бой и остро отвръща на германския натиск. Освен това начело на финансовото министерство в Берлин вече не е безкомпромисният към данъчните оазиси Пеер Щайнбрюк, а залагащият на дипломацията Волфганг Шойбле. А над всичко тегне един въпрос, в който се преплитат правни и морални основания - допустимо ли е една държава да плати за кражба, пък било то и за откраднати сведения, които ще върнат в хазната й стотици милиони?


Още по време на Световния икономически форум в Давос швейцарският елит възнегодува на съобщенията, че Берлин обмисля да купи диска с "незаконно придобита информация", която на всичкото отгоре не може да се използва в процесуалното право. В следващите дни швейцарските медии обилно разтръбиха заплахата от Германия, че едва ли не всеки банкер, предприемач и интелектуалец в конфедерацията се видя принуден да брани със зъби и нокти свещената доскоро банкова тайна.


Най-радикалната реакция дойде през уикенда от цюрихския депутат от консервативната Швейцарска народна партия и президент на Съюза на данъкоплатците Алфред Хеер, който пред в. "Билд" заплаши да осветли тайни сметки на германски политици, съдии и други висши германски чиновници в алпийската република.


Берлин изрази принципно желание да плати, но на първо време остави всяка отделна германска провинция сама да реши за себе си. Шойбле не обича да говори за "сделка", а използва израза "изпълнение на законите". "Погрешно е покупката на това CD да се определя като сделка за държавата, просто изпълняваме законите. Данъчната администрация прилага валидното право, нищо друго", заяви министърът пред сп. "Фокус".


Шойбле нареди и проверка, която заключи, че съответните власти не биха престъпили закона и могат да използват списъка от неизвестния информатор. Проучването на няколко проби също доведе до окуражаващи резултати - само от един от петте проверени случая на потенциални измамници от Северен Рейн-Вестфалия излезе, че в хазната трябва да се върнат близо 5 млн. евро.


В последните дни мистерията още повече се сгъсти, тъй като дисковете се оказаха повече от един. Властите в Долна Саксония, Хесен, Райнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг и Бавария са получили оферти за други CD с банкови тайни и най-малко 2 провинции ще се възползват от тях.


Уплахата вече дава ефект


Докато от двете страни на границата прескачат искри, а юристите на Шойбле търсят подходящата юридическа обвивка на казуса, психозата сред германците дава ефект. В последните дни рязко е нараснал броят на гражданите, които доброволно се предават на данъчните, показа анкета на "Файненшъл таймс Дойчланд". Само в Бавария до края на миналата седмица са се предали 291 измамници, седмица по-рано са били по-малко от 20. В Хамбург за 3 дни са се умножили от 10 на 88, а финансовата служба там очаква 20 млн. евро постъпления само от тези случаи.


До петък в Долна Саксония в данъчното са се обадили 174 "гузни" притежатели на швейцарски сметки, а постъпленията се изчисляват на 11.3 млн. евро. В Хесен покаялите се са 113, в Берлин - 112.


Може би най-зрелищният е с онзи берлинчанин, който един вторник се явил видимо превъзбуден в данъчната служба и съобщил за скритата си сметка в Швейцария. Гражданинът договорил да изплати задълженията си, които възлизали на 4.5 млн. евро. Сумата изплаща цялата операция с диска още преди да е извършена, както отбелязва "Фокус".


От наказателна отговорност се освобождава всеки германец, който детайлно докаже колко данъци за какъв период е укрил и изцяло може да ги покрие. Към сумата се добавя и годишна лихва за просрочване в размер на 6%. Ако обаче плащането не стане до месец, от доброволното предаване няма особен смисъл.Статистиката
Германски граждани държат по груби оценки 175 млрд. евро в черни каси в Швейцария. На второ място е Люксембург (85 млрд. евро), следван от Австрия (70 млрд. евро). Само през 2008 г. германската хазна е успяла да си върне с лихвите 1.4 млрд. укрити евро, при граничен контрол митничарите са се натъкнали на над 21 млн. евро. Рекорд е постигнат и в броя на осъдените за данъчни престъпления - само през 2006 г. измамниците са получили общо 2226 години затвор.


Типичният данъчен беглец
Един търговски представител от Мюнхен наследил през 1989 г. 3 млн. евро, върху които чинно платил данък. Две години по-късно банката му го убедила в "опция за данъчна оптимизация". Търговецът, който днес е на 49 години, отпътувал за Вадуц, подписал бумагите за основаване на фондация и автоматично станал данъчен беглец. Наследството му нараснало до 4.5 млн. евро, докато един ден през 2008 г. на вратата му не позвънили данъчните полицаи.


Името на бавареца присъствало с всички подробности в DVD-то, които 44-годишният Кийбер продаде година по-рано на германското разузнаване. В диска от лихтенщайнската банка LGT се съдържаха не само имената и фондациите на 600 "колеги" на мюнхенския търговец, но и подробности като различни клиентски бележки: "иска парите в стотачки", "моля, не казвайте на съпругата ми" или "парите се предават в кафенето".


Аферата доведе и до ареста на бившия президент на "Дойче пост" Клаус Цумвинкел през февруари 2008 г., уличен в спестяване на 1 млн. евро данъци. Цумвинкел беше осъден на 2 години условно и глоба от 1 млн. евро, а в края на март тази година се чака и присъдата за брат му Хартвиг.


Особености на националното право
Швейцарското право забранява кражбата на банкови данни и подвежда под отговорност всеки информатор. Според германските закони обаче информаторът не е извършил наказуемо деяние, твърди пред "Шпигел" професорът по наказателно право в Университета в Регенсбург Тонио Валтер. Той обяснява, че няма юридически пречки откраднати информации да се използват в дело за данъчни измами. "Мнозина автори дават погрешния пример с паралела, че който ограбва крадец, също е крадец. Но тук става дума за измама, а наказателното право не се интересува, когато измамник измами друг."

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НИК
  *****
  Неутрално

  Германци, укрили данъци, започнаха масово да правят самопризнания пред данъчните служби.

  Причината е в решението на германското правителство да закупи компютърен диск с информация за сметки на германски граждани в швейцарски банки. Укрилите данъци германци са започнали чрез своите адвокати да правят изпреварващи самопризнания, съобщава "Файненшъл таймс Германия".

  В резултат на това се очаква в държавната хазна да влязат допълнително стотици милиони евро.

  Най-много разкаяли се има Бавария, където само за една седмица самопризнания са направили 291 нарушители на данъчните закони. В Хамбург те са 88, а данъчните определят допълнителните приходи в хазната на повече от 20 милиона евро. В Долна Саксония броят на призналите си нарушители е 174, в Хесен повече от 110 души са побързали да признаят укритите си доходи. В Берлин техният брой също надхвърля 100.

  Вълната от самопризнания е предизвикана от решението на германското правителство да закупи за 2,5 милиона евро диск с информация за стотици вложители в швейцарски банки.

  Предложения за дискове с още банкова информация получиха и отделни германски провинции.

  Тези, които сами признаят за укритите доходи и ги обявят, заплащат само размера на данъка и глоба, но избягват наказателното преследване.

  През 2008 г. Германия закупи информация за вложения в лихтенщайнската банка LGT. Тогава в хазната влязоха повече от 100 милиона евро, а един от уличените -тогавашният шеф на Дойче пост Клаус Цумвинкел - получи условна присъда от 2 години.

 2. 2 Профил на Амон
  *****
  Неутрално

  Честито! Парите, които германците са скрили за да инвестират някъде, ще бъдат изхарчени от германската бюрокрация за "борба с кризата". Ако някой не е разбрал - Швейцария е резервоарът за пари след войни и кризи. Това е резервната касичка, която никой не чупи. Защото ако я счупи, после няма да има от къде да се вземат черните пари за бели дни. Укриването на данъци не е от най-хубавите и полезни занимания, но понякога е печелившия коз. Хората крият данъци не от алчност, а защото данъците са огромни и често обезмислят цялата печеливша дейност, от която са резултат.

 3. 3 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  http://www.bnews.bg/article-5699

  Напоследък германските богаташи ги тресе яка треска. Причината е намерението на някои провинции да закупят дискове с данъчни тайни на некоректни платци. Заради това през последните дни нарасна броят на предалите доброволно нови данъчни декларации германци. В Германия, както и в САЩ, има затвор за неплатени и/или укрити данъци.

 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Никой в България няма да се юрне да връща данъци понеже тук парите са били мръсни много преди да отидат в Швейцария, докато в Германия са били чисти и трябва само да се плати данък!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "Амон": Ако я няма тази касичка, няма да има нужда я чупят.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 6. 6 Профил на Амон
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "BBC":

  Тези, които си чупят често касичките, се наричат бедняци.

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#6] от "Амон": Така де! "Бедняците" германци искат да счупят касичката, а "богаташите" гърци и българи я пазят!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на Амон
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "BBC":

  Наивността на някои хора е самоубийствена. Може би защото не пътуват в чужбина и си вадят изводи за нечий живот от филми, телевизионни предавания и сказки. А истината е проста - за да печелиш в ситуация, в която биваш облаган с 60% данъци, ти или трябва да лъжеш държавата за печалбата, или трябва да си изнесеш производството, или ще се демотивираш да работиш. Това е една от причините (освен евтината работна ръка), много фирми да изнасят дейността си в Азия или в Латинска Америка (особено в Бразилия). Данъчната спирала е нещо много опасно. Едно е да вярваш и прокламираш данъчна дисциплина, друго е да си отговорен за производство и просто да виждаш, че работата не върви при такова високо облагане. При гражданите е същото - ако не им се връзва сметката, данъците им се виждат обир.

  Данъчна дисциплина има тогава, когато данъците са поносими. След една граница, те стават непоносими и неизгодни. Това е причината да има Швейцария, това е причината да се появява всяка година поне по една нова Швейцария. И вината за това не е само във вложителите, но е и в правителствата. Но бюрокрацията трудно се замисля. А за българина.. той е човек на лозунгите, крайностите, заблудите и никога няма да разбере защо някои неща са така. За жалост интелекта не е дар за всеки.

 9. 9 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Амон": Тирадата от хранениците на фондациите на "Сорос" започна. Само забравят да споменат, че в Швейцария има едни от най-високите данъчни тежести в света. А това си е чисто разбойничество, сбираш парите на хора дето крадат своите държави!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Амон": Данъчната спирала не пречи на Скандинавците, който всяка година изграждат една супер-технологична компания, а пречат на Южно-евопейските "работяги".

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  Значи , ако не искаш да плащаш данъци в дадена държава - просто я напускаш..... отидиваш в България - 10% плосък данък-мечта... обетованата страна за всеки предприемчимв хомо сапиенс....

 12. 12 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "BBC":

  Ако данъците са сто процента от доходите познай колко ще прибере държавата.
  Ако и се размине с революция разбира се.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%80

 13. 13 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1191 Гневно

  До коментар [#2] от "Амон":

  "Хората крият данъци не от алчност, а защото данъците са огромни и често обезмислят цялата печеливша дейност, от която са резултат."

  --Ай, горките мултимилионери със секретни швейцарски сметки, те са просто неразбрани от завистливото общество и злите данъчни служби! Укриването на доходи и неплащането на данъци не са от алчност, а са доказателство за мултимилионерските далновидност и алтруистично желание да спасят света!...

  Изроденият принц на Лихтенщайн преди две години абсолютно същите наглости ги ръсеше ("лихтенщайнските банки не правят нищо неморално, немските власти са неморални защото данъците им са много високи и много заплетени", защото банката, която беше замесена в тогавашния скандал, LGT Bank, е собственост именно на неговото семейство.

  Лихтенщайн и Швейцария са натрупали несметно богатство от пране на пари на всевъзможни диктатори, мафиоти и данъчни измамници, още преди нацистите да вложат там златото, ограбено от милиони жертви. Странно как "цивилизованият свят" моментално реагира със сила когато няколко кораба бъдат отвлечени за мизерен откуп от бедстващи източноафрикански племена, но когато някой отвори дума да се спре един от най-мащабните и продължителни грабежи в човешката история, отнякъде веднага изскачат цели армии от перверзни защитници на "закона", "морала" и т.н.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 14. 14 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  финанц гестапо унд щази
  елате вие при нас да не доидем ние при вас
  .. не си прави кумир и никакво изображение на онова що е горе на ебето що е долу на земята и що е вьв водат и под земята не им се кланяи и не им служи
  ...не пожелаваи дома на ближния си нито живота му нито раба му ни робинята ни вола му ни оселаму нито никакьв негов добитьк нищо което е на ближния...
  ...царството божие прилица кога господаря простил много дьлговете на един и тои след като му било простено отишьл при дльжника си и запоцнал да си иска дьлжимото от друг дльжник и поискал да го вкара в тьмница и господаря като разбрал се разгневил на този които му били опростени многото дьлгове дето не опростил на дльжника си тои както с него постьпил господаря
  ..прости нам дьлговете както не прощаваме на дльжниците си....

 15. 15 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  министьр идва от думата минус
  да се сещат германците кои им изтоцва хазната

 16. 16 Профил на ciliwilizacia
  *****
  Неутрално

  криворазбраната демосрациа

 17. 17 Профил на Така трябва и за крадците на България.
  *****
  Неутрално

  Какво по-хубаво от това да накараш крадците на обществото да платят данъците си, както всички граждани, или да конфискуваш заграбеното от почтенните граждани ?

 18. 18 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Истинското престъпление е на политиците и всички тези, които крадат от данъците, т.е. от направо от държавната хазна.

  Хубава заплаха:

  "Най-радикалната реакция дойде през уикенда от цюрихския депутат от консервативната Швейцарска народна партия и президент на Съюза на данъкоплатците Алфред Хеер, който пред в. "Билд" заплаши да осветли тайни сметки на германски политици, съдии и други висши германски чиновници в алпийската република."

 19. 19 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  ББС нещо не си наясно с данъците в Хелветия и не сей лумпенизация във форума.Имал ли си сметка в Хелветия.
  За кои данъци говориш.Може би ги бъркаш с таксите.

 20. 20 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Коко":Извинение за ???

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да проверят ей тия:

  http://www.paragraf22.com/free/milioneri.htm

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Амон":

  Перфектен коментар! И 100% поддръжка.

 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#12] от "Хм":4удно! В България при 10 % данък се окриват повече данъци от Скандинавия, където този процент достига до 90%?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на ралица
  *****
  Неутрално

  Светът е приел и продължава да приема Швейцария и Люксембург да бъдат тайните му касички, от което тези страни процъфтяват - и то как! И пак в тази връзка е добре измисления, но НЕдействащ в Швейцария европейски закон за разкриване на банкови сметки на европейски данъкоплатци в швейцарски банки. Суми в размер на 2 - 4 милиона ми изглеждат нищожни за такъв род информация, но не е ли унизително която и да е европейска страна да се докопва чрез заплащане на тази информация, придобита по незаконен начин, а и на фона на действащо европейско законодателство и постигнати в тази насока все пак някакви договорености с Швейцария!? Срам, унижение и лошо управление след лесно взимане на властта... Предполагам, че така са се търгували досиетата в БГ.

 25. 25 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "BBC":

  90% данък в Скандинавия е имало през 1980-те години (в Англия е бил 60%)... сега е значително по-малък

 26. 26 Профил на бре
  *****
  Неутрално

  Срамно било да се ползва информация придобита по престъпен начин!!!!Защо?Голяма част от парите в тези банки да не са придобити по честен начин?Значи парите от проституция, продажба на оръжие, наркотици и ограбване на народи от разни диктатори, влезли в швейцарски банки моментално стават чисти.Това си е мисленето на комунистите, досега каквото било, било, хайде да започнем на чисто.

 27. 27 Профил на BB
  *****
  Неутрално

  Прочетете комюникетата на Швейцарският парламент от 9 и 29 ноември относно корупцията в БГ
  ББ и СД да помислят преди да загубят помощ от 76 милиона франка.
  пълни идиоти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK