Тайландски политолог: Безредиците след делото срещу премиера Таксин Шинаватра днес са възможен сценарий

Поддръжници на Шинаватра протестираха миналия петък срещу правителството пред Централната банка в тайландската столица.<br />

© Reuters

Поддръжници на Шинаватра протестираха миналия петък срещу правителството пред Централната банка в тайландската столица.Политическата обстановка в Тайланд ще зависи изцяло от присъдата за бившия премиер в изгнание Таксин Шинаватра, която ще бъде издадена в близките часове, заяви известен тайландски учен, цитиран от Синхуа. Днес ще се разглежда делото срещу сваления с държавен преврат през 2006 г. Шинаватра, който до заемането на председателския пост бе телекомуникационен магнат, е обвинен, че е натрупал състоянието си на стойност над 76 млн. тайландски бахт или 2.2 млрд. долара с измами и злоупотреби с властта си.


Управниците вярват, че Бангкок ще остане спокоен в близките дни, но напрежението сред магистратите във Върховния съд в столицата расте, защото замразеното имущество на Шинаватра може да премине в държавни ръце в зависимост от решението на процеса. Според Сурачай Сирикрай, политолог от бангкокския университет Тамасат, ако Шинаватра бъде оправдан поради липса на доказателства (нещо, за което обвинението често бива обвинявано), движението му, "Червените ризи", ще укрепне и той ще увеличи обществената си популярност. Ученият добави, че въпреки неодобрението на преврата в страната през септември 2006 г. тайландците не биха реагирали с безредици на съдебното решение, тъй като светогледът им отхвърля насилието. Проучване в университета обаче сочи, че около половината от населението на Тайланд не очаква бърз изход от установилата се политическа криза.


Обединеният фронт "Диктатура срещу демокрация" (UDD), опозиция на самопровъзгласилото се правителство, не разполага с необходимия ресурс за организиране на безредици в подкрепа на Шинаватра. Движението обаче обмисля национален протест от 12-и до 14-и март, с което да призове настоящия министър-председател Абхисит Веджаджива да разпусне парламента и да проведе нови избори. Уважаваният политолог изтъкна, че има много малка вероятност протестът да се разрасне до бунт, който да завърши с повторен военен преврат с цел опазване на мира и реда в обществото. Той посъветва правителството да се подготви за най-лошото, но призова Шинаватра да се върне в Тайланд от Камбоджа, където се укрива, за да не излага политическата стабилност в страната на необмислени рискове.


АП напомня, че в след петгодишното управление на Таксин Шинаватра Тайланд се разкъсва от размирици между "червените ризи", застъпниците на бившия премиер, смятащи военния преврат в страната за "несправедливост", и онези, които обвиняват сваленото правителство в корупция. Първите са убедени, че резултатите от изборите след преврата са били фалшифицирани, а срещу Шинаватра е организиран заговор от зложелатели, които искали да му отнемат дадената от тайландци власт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK