Запазването на трафични данни се препъна в Германия

Решението на Конституционния съд в Карлсруе изнася битката на ниво ЕС

Запазването на трафични данни се препъна в Германия

© Shutterstock
Решението на Конституционния съд в Карлсруе изнася битката на ниво ЕС

Конституционният съд на Германия обяви за противоконституционна законодателната уредба за запазване на трафичните данни от комуникационните компании и интернет доставчиците. Тя въвеждаше в германското законодателство европейската директива за съхраняване на електронните данни и е аналогична на българския Закон за електронните съобщения (ЗЕС). Становището на конституционните съдии поставя под въпрос и европейската регулация, приета през март 2006 г.


В решението си от вторник Федералният конституционен съд в Карлсруе обяви, че законът нарушава основно право - тайната на телекомуникацията, залегнало в чл. 10 от основния закон на Германия. Според него тайната на писмата, на пощенските и далекосъобщителните услуги е ненакърнима. Съдиите постановяват, че при въвеждането на европейската директива (2006/24) не е била гарантирана в достатъчна степен сигурността на данните, както и ограничаването на случаите, в които те могат да се използват.
Германия прие в края на 2007 г. евроразпоредбите, като направи промени в Закона за телекомуникациите и Наказателно-процесуалния кодекс. Измененията предвиждаха данните за разговори по мобилни и стационарни телефони и за интернет трафика да се запазват за срок от 6 месеца, за да служат при необходимост в разследването на престъпления. Срещу уредбата протестираха 35 000 граждани, които внесоха жалба в Конституционния съд, те се обърнаха и към Съда на ЕС в Люксембург с искане да обяви директивата за нищожна.


Германското правителство, в което християндемократи и либерали са на различни позиции по темата, реагира разнопосочно. Според вътрешния министър Томас де Мезиер е нужна бърза промяна на закона и внасяне на подобрен вариант, докато министърката на правосъдието Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер (от либералите) призова към спокойствие и в прав текст похвали решението: "Днес е изключително добър ден за основните права и защитата на личните данни. Това решение ще се разпростре и върху Европа."


Полицейският синдикат DPolG предупреди, че хиляди престъпления в интернет ще останат неразкрити. Известният експерт Клаус Янсен от Съюза на криминалистите (BDK) също е на мнение, че се нанася тежък удар за работата на криминалната полиция. Силно притеснение изразиха и технологичните компании, които настояха правителството да им възстанови разходите за монтираната апаратура. "След приемането на закона ние похарчихме над 300 млн. евро само за набавянето на техника за съхраняване на данните", оповестиха от браншовото обединение.


Представители на жалбоподателите подчертаха, че битката продължава и сега трябва да се изнесе на европейско равнище. "Спечелихме време, сега ще настояваме за преоценка на директивата на ЕС и ще подкрепим дела пред Съда на ЕС", обяви пред "Шпигел" Вернер Хюлсман, един от инициаторите на протеста. Шансовете за събаряне на евродирективата нараснаха, коментира и федералният пълномощник за защита на личните данни Петер Шаар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK