Унгарците в Румъния поискаха автономия за всичките си исторически райони

Унгарците в Румъния поискаха автономия за всичките си исторически райони

© РойтерсУнгарската гражданска партия (УГП) предлага всички исторически райони в Румъния да придобият териториална автономия редом с областта на секуите (етническите унгарци в Румъния), съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.


Председателят на УГП Сас Йено заяви, че разделянето на страната на райони на развитие не е решение за децентрализацията, а нещата в Румъния ще потръгнат само ако всеки исторически район получи териториална автономия.


"Ако преначертаем границите на окръзите, но не дадем на тези преначертани райони повече инструменти за вземане на решения и управление, това означава, че не сме направили нищо повече от това да спестим малко пари", заяви той предвид намаляването на броя на префектите и на окръжните съвети.
Неотдавна Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), който участва в коалиционното правителство, внесе проект за разделяне на страната на 16 района на развитие и пет макрорайона на развитие, които не са административно-териториални единици и не представляват юридически лица. В момента Румъния е разделена на 41 административни окръга.


Около 300 кметове и местни представители от окръзите Харгита, Ковасна и Муреш участваха вчера в среща на местните представители на унгарското население в Румъния, на която беше гласувано унгарският език да бъде обявен за официален в този регион, а 15 март - празникът на унгарците от цял свят, да бъде обявен за неработен ден.


Проектът за официализиране на езика предвижда унгарският да има същия статут като официалния език на страната, като всеки гражданин на областта Секуйеск ще има правото да използва свободно и при равни условия и двата езика, както писмено, така и говоримо.


В отговор на това лидерът на националистическата Партия Велика Румъния Корнелиу Вадим Тудор определи автономията на секуите като "тероризъм срещу държавата".


"Как да съм съгласен с официализирането на унгарския език? На мен унгарците в Сената три пъти ми вдигаха парламентарния имунитет и тези терористи, защото това е тероризъм срещу единната румънска държавата, вместо да са в затвора, са в управлението", коментира Тудор, цитиран от телевизия Реалитатя. Решенията трябва да бъдат радикални, защото унгарският фашизъм разбира само от страх. Значи или арест, или експулсация от Румъния за тях", добави националистическият лидер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Да подкрепим братята Унгарци!

 2. 2 Профил на тото
  *****
  Весело

  Унгарците имаха автономия при Чаушеску албанците също преди Милошевич!

 3. 3 Профил на Оня с коня
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Sonne
  *****
  Неутрално

  И аз искам Сан-Стефанска България, ама няма...

 5. 5 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Унгарците са наши братя по съдба.

 6. 6 Профил на друг българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "българин":
  Повярвай - не е една и съща съдба да си бил в състава на Австро-Унгария или на Османската империя...

  Впрочем, ако на кърджалийците или разградчаните им хрумнат такива хрумки - кво правим?...

 7. 7 Профил на До "друг българин"
  *****
  Весело

  Ако им хрумне им даваме автономия. Това ще бъде най-хубавата нещо. Автономия за тези райони. Това означава, че няма да получават пари от бюджета и няма да имат депутати в парламента. Оставяме ги да се оправят сами.

 8. 8 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Нормално е унгарците да искат автономия, при положение че и там явно има нацистки свине като Болен Лидеров..

 9. 9 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "друг българин":

  Много си ограничен. Говоря в цялостен исторически план. И двата народа са част от хунския съюз, идват отдалеко и покоряват местните народи, създават свои държави, запазват своята идентичност и самосъзнание през вековете, живеят дълги години в пределите на чужда империя, съюзници през войните в 20 век, еднакво силно страдат от преразпределението на територии след войната, граничат със себе си, попадат в Източния блок, после в ЕС и т.н. близка съдба От - до. БълГАРИЯ и ХунГАРИЯ.

  А той ми говори за Османската империя и Австроунгария...

 10. 10
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 11. 11 Профил на A
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е само, защо НИКЪДЕ партия на българско малцинство не иска нищо...? Евалла братя българи. Съвет към европейските държави и САЩ: вземайте български емигранти без грам притеснение - след месец-два те вече "лошо говорят балгарски", а след едно поколение са се интегрирали на 101%!!! Няма лъжа няма измама.

 12. 12 Профил на друг българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "българин":

  Отворко, ти като си толкова "неограничен", поне веднъж пресичал ли си унгарската граница? Ако беше "да", нямаше да ръсиш такива божидар-димитровизми...

  А аз казвам, че ние тук трябва да сме не по-малко обезпокоени от подобни новини...

 13. 13 Профил на Хасан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Сокола":

  Сменил си буквата "п" с буквата "к".

 14. 14 Профил на Хммм
  *****
  Неутрално

  Така се почва отцепването на цели области от дадена държава: 1. Етническа партия. 2.Автономия на района. 3. Независимост и самостоятелно правителство. 4. Евентуално присъединяване към държавата подкрепяла финансово и политически цялата операция.

  Преценете сами ние в кой етап сме!

 15. 15 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "друг българин":

  Слабоумник, това което пиша са исторически факти, какво значение има колко пъти съм пресичал унгарската граница? Такива новини требва да ни радват и да окуражават българското население в Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Украйна, Молдова, Албания, Косово да търси правата си.

 16. 16 Профил на друг българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "българин":

  Ясно - не си мръдвал на около 800 км северозападно от София, обаче дъската ти яко мърда върху оградата...

  Онова там е народ с малко по-различна принципност от нашата, от колкото и кладенеца вода да донесеш в носната си кърпичка, за да доказваш обратното...

  И такава новина е точно толкова окуражителна, колкото и че съседът ти е решил да си развъжда мадагаскарски писукащи хлебарки...

  Това ти съчинение за правата пък е дотолкова обвеяно в романтична мъгла, че няма смисъл да го коментирам...

 17. 17 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "друг българин":

  Банален кретен, казах че нема връзка коя граница колко пъти съм пресичал с темата на дискусията, а не че не съм. Идиот!

  Науката борави с факти, а форумните плъхове като тебе само с клишета и шикалкавене. Каква принципност, какви 5 лв...

  Не всеки е като тебе за да разсъждава по подразбиране като жертва. Сигурно си и против продажбата на оръжия за да не си купи некой и да те застреля. Некой па може да иска да си купи за да не го заколят. Друг може да си купи за да застреля друг и т.н. Зависи дали си овца или вълк. Ти си овца.

 18. 18
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 19. 19
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 20. 20 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Щутгарт":

  Напротив, унгарците се борят за историческите територии, които са им отнети служебно след войните. За същото можем да претендираме и ние. Не е задължително винаги да гледаме света през очите на жертви.
  1. Атаката е най-добрата защита.
  2. Ако не вкараш ще ти вкарат.
  Мачове не гледаш ли?

 21. 21 Профил на Точен
  *****
  Неутрално

  Унгарците са много по стара държава от Румъния. За съжаление и тази държава е намаляла доста по територия, главно по причина на "милите си алчни съседи". Тъй като в това отношение Унгария напълно си прилича с България, безрезервно подкрепям справедливите искания на унгарците.

 22. 22 Профил на Dinko
  *****
  Весело

  Що не викате бе братя, че унгарската партия в Румъния е незаконна..

 23. 23 Профил на EHUD OBAMA
  *****
  Неутрално

  ПРЕТЕНДИРАМ ЗА ИСТОРИ4ЕСКА И КУЛТУРНА АВТОНОМИА ЗА МОЯ НАРОД,ЗА СЕГА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЬЛГАРИЯ.АЗ СЬМ ПОТОМЬК НА ХУНИТЕ, ПО-ТО4НО НА 4ИНГИС ХАН.

 24. 24 Профил на до бълХарин
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на видял
  *****
  Неутрално

  В две държави, като чуят че си българин, хората се стопяват от любезност, това са Турция и Унгария, където обикновените хора действително обичат българите.

 26. 26 Профил на ...
  *****
  Весело

  До коментар [#24] от "до бълХарин":

  Майка ти на 3 КУРА!

 27. 27 Профил на Sandr0
  *****
  Весело

  Добре,нека България да е на 8 ОКЕАНА и 3 МОРЕТА.

 28. 28 Профил на друг българин
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "българин":

  Учтивостта ти те издава, че си българин (може би не от Своге)!
  Защо ли да наливам масло в твоя (ба-а-авен) огън?...

 29. 29 Профил на Източен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Точен":

  Зле си, ама колко точно - няма значение...

 30. 30 Профил на До Щутгард
  *****
  Неутрално

  Какво се правиш на луд за Русия не виждаш ли че правят нов СССР и се оглеждат кой да глътнат като ни набутат газопровода си и ни спретнат нова атомна ще има да се блещиш у некой колхоз
  и хич няма да ти е скучно края на седмицата В събота ще бачкаш на съботник а в недела ще си на политпросвета
  Чудел се къде да се завре ,като те барнат ония с ушанките ще видиш къде ще се завреш

 31. 31 Профил на EHUD OBAMA
  *****
  Неутрално

  До сокола.Ссоколееее,Соколе.Тоите кравари пак те предадоха както винаги.Нека да се нау4иш да уважаваш ближния си.Пожелавам ти много спокоиствие.Спокоиствие и ,,,,,Извиняваите, напускам ВИ драги ськра4марски политикани,,,,,

 32. 32
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 33. 33 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Разбираемо е, събота е, всички сте по на n-ракии, ама какво ви е оправданието през седмицата.

  До коментар [#20] от "123":

  Бравос!

 34. 34 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  не е демократично да се дава автономия на унгарците в ръмъния,а незабавното им присъединяване им към унгария,така както трябва да стане на българите и българските земи.които още са подвластни на румъния,сърбия,турция,гърця и титова македония.властниците на македония трябва да разберат,че в македония живеят чисти българи,които по времето на тито неправилно бяха именувани за македонци.

 35. 35 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Щутгарт":

  Абе те нека ни върнат заграбените територии, па после нека нема граници.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Трансилвания беше част от Унгария до войната, ама я наказаха заради явно фашисткия характер на управлението им. Не че румънците не бяха , ама...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  osmanlı cocuğu № 37

  Купувай си по-скъпо пиене, че това ще те довърши.
  Тъпунгер, не можахме да си вземем цялата българка земя, ама какво те кара да мислиш, че ще дадем от останалото и сантиметър бе чукундур.

  Още нещо - мюсюлманин НЕ ЯДЕ КЕБАПЧЕТАТА. Те са от свинко месо, а вие ги плющите като магаре тръните.

  Ако си атеист /тези дето не вярваме в никой бог/ тогава що пишеш простотии?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Абе Руслане , що се занимаваш с тая неграмотна сган , дето не знае кой откъде го е сложил на майка му. Между тях има и руси и със сини очи , има и с двете , ама защо са рязани карабини и на кое небе живеят и те не знаят!

 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Пламен

  Щото тук са турци, а в Турция са гяури. Трябва да им се напомня непрекъсанато, кои са истинките останали гяури.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на osmalı cocuğü
  *****
  Неутрално

  коя страна най големият износител проституки в европа коя страна се хвали с кражби обири коя страна е най бедната в ес я ми кажи руслане пламене

 42. 42 Профил на xeon4o
  xeon4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ние българите искаме автономия в България! По нищо не личи, че страната ни е за българите. Цигани и турци са по-облагоденствани от българите и за това се чувстваме чужденци в собствената си държава. Искаме автономия!

  Нелегално пребиваващ в собствената си родина поради страх от комунизиране...
 43. 43 Профил на Rumeli
  Rumeli
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Точно така, разделяйте се на малки територи в Балканите.
  След това Турция пак ще дойде и ще ви събере на едно място.

 44. 44 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Да , вярно , така е , в Турция са гяури по причините , които изтъкнах по-горе. а колкото до проститутките , Османе , има други бивши соц. държави , които са по-напред (също и в кражбите). Това , че у нас не се спазват законите , не значи , че ги няма и аз и ти и останалото "простолюдие" , които живеем по правилата , сме най-малко виновни за това. Впрочем , докато вие гласувате за Оамед Доган , а циганите и пенсионерите за БСП , така ще бъде!

 45. 45 Профил на свобода
  *****
  Неутрално

  да българите в Турция, Гърция, Сърбшя,Северна добруджа , а за мекедония просто нама нужда да се говори!

 46. 46 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално
 47. 47 Профил на georgi
  *****
  Неутрално

  Да си спомним как беше в Косово!!! Прво имаха културна автономия до 1966г,след това същинска автономия,в която бяха изгонети и малкото останали християни в Косово до 1990, премина се към искане за държавност,след което им беще отнета автономията! След което се премина към бойкот на сърбските институции в Косово,който след като не даде резултати се премина към вооружени и терористични нападения срещу държавните органи и учреждения и заплашване на мирното сърбско население в Косово! Военните действия на терористите от селата с албанско мнозинство доведоха до цивилни жертви сред мирното албанско население,а това доведе до воена намеса на НАТО без одобрението на съвета за сигурност! Та защо не би било възможно това също да се случи и в България и в другите страни с мюслманско малцинство?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK