Докладът на СИПРИ: Третият свят е подел надпревара във въоръжаването

Развиващите се страни са излели огромни суми за въоръжение през последните пет години, при това основно в нестабилни части на света, и са започнали своеобразна надпревара във въоръжаването. Това сочи годишният доклад на стокхолмския Международен институт за изследване на мира (SIPRI), оповестен в понеделник. Според него в периода 2005-2009 г. глобалните продажби на оръжие са се увеличили с 22% спрямо 2000-2004 г.


Особено впечатляващ е фактът, че 27% от продажбите са на бойни самолети. "Поръчките на тези потенциално дестабилизиращи оръжия създават опасност от надпревара във въоръжаването в такива региони на напрежение като Близкия изток, Северна Африка, Южна Америка, Южна и Югоизточна Азия", се казва в доклада.


Според един от авторите Паул Холтом богатите на ресурса държави задават тенденции и използват приходите си, за да трупат бойни самолети. Местните им съперници пък бързат да отговорят на тези поръчки и спиралата на надпреварата се завърта.
По данни на института в Южна Америка например оръжейните поръчки са се увеличили със 150% за последните пет години, сравнени с първите пет години на века. "В случая с Южна Америка надпреварата е факт", посочва експертът по региона в SIPRI Марк Бромли. В момента Бразилия иска да купи 36 бойни самолета, като за поръчката се борят френските "Рафал", шведските "Грипен" и американските Ф/А-18.


Драматично са се увеличили и разходите за въоръжение в Югоизточна Азия, като най-голям е скокът при Малайзия – 722%, следвана от Сингапур – 146%, и Индонезия – 84%. С нарастването Сингапур стана първата страна от АСЕАН, влязла в топ 10 на най-големите купувачи на оръжие в света.
САЩ пък са си останали най-големият износител на оръжие, продали 30% от общия обем.


Най-големият дял американско оръжие – 39%, е отишъл в Азиатско-Тихоокеанския регион, следван от Близкия изток с 36%. Бойните самолети са сред най-големите пера в американския износ – 39%.


Почти същото важи и за Русия, 40% от чийто оръжеен износ са бойни самолети. Като цяло руският оръжеен износ продължава да спада, макар и по-бавно от спада на руското оръжейно производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK