В близкото бъдеще е... Стената

Кадър от германския тв филм "Границата": Колко далеч е новата Берлинска стена?<br />

© www.die-grenze.de

Кадър от германския тв филм "Границата": Колко далеч е новата Берлинска стена?Всеки четвърти германец смята, че "би било понякога желателно, ако Берлинската стена все още съществуваше", съобщи тиражният вестник "Билд", позовавайки се на актуално социологическо проучване. Според анкетата, извършена от института "Емнид" (Еmnid), близо 80% от жителите на Източна Германия и 72% от западногерманците могат да си представят да живеят в социализъм от типа на някогашната Германска демократична република (ГДР).


Свободата е най-важната политическа цел само за 28 на сто от източногерманците и за 42 на сто от сънародниците им в западните провинции.


Още по-притеснителни са резултатите от друг въпрос в допитването на "Емнид": всеки седми източногерманец и всеки дванадесети западногерманец биха продали гласа си срещу 5000 евро на любима партия.
Може ли Стената да израстне отново?


Проучването е било проведено във връзка с двусерийния телевизионен филм "Границата", който се излъчва в понеделник и вторник по сателитния канал "Сат 1" (Sat 1). Филмът представя мрачна версия на бъдещето. През май 2010 г. терористи извършват атентат срещу седемте най-големи петролни рафинерии в света, което влошава кризата в Германия и хвърля страната в икономическа катастрофа. Крайнолевите и крайнодесните партии изживяват небивал възход, страната е обхваната от безредици, хората излизат по барикадите. Източногерманската провинция Мекленбург-Предна Померания, където се провеждат избори за Ландтаг (местен парламент), дори иска да напусне Федералната република, Стената отново е издигната.


Чак дотам едва ли ще се стигне, но филмът бие тревога, която не е напълно неоснователна. "Смятам заплахата във филма за реалистична. Мисля, че в Германия отново властва твърде много недоволство. Екцзистенциалните страхове отново подхранват крайните тенденции, както вляво, така и вдясно", коментира една от изпълнителките на главна роля в "Границата" Мари Боймер. Според нея дори и невероятно обществено сътресение като националсоциализмът автоматично не ликвидира темата. "Напротив. Когато се появяват хитри типове като Йорг Хайдер (покойният лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата и губернатор на Каринтия - бел. ред.), които са пример и за Томас Кречман (известен германски актьор, роден в бившата ГДР - бел. ред.), те събират аплодисменти в много шоу програми. И тогава вече иде реч кой е симпатичен. Но къде остава политическото съзнание?", пита Боймер.


Политици, учени и общественици са загрижени най-вече заради сравнението с резултатите от предишни години. През юли 2008 г. изследване на Свободния университет в германската столица показа, че всеки девети жител на Берлин и близката провинция Бранденбург би желал Стената да се върне. Според проучването 11% от западноберлинчани и 12% от западноберлинчани одобрявали зловещия зид, разделящ някогашната ГДР от ФРГ. Все повече "оси"-та (до 19% през 2008) се чувстват губещи от промените.


Четири години по-рано Стената е липсвала само на 7 на сто от запитаните източноберлинчани.


Как споменът преобръща миналото


"Ужасяващи числа, които показват как споменът преобръща миналото", казва професорът по политика и история Арнулф Баринг. "Мнозина вероятно са изтласкали паметта как режимът на ГЕСП ограничаваше и тормозеше гражданите си. Това носталгично словоблудство свидетелства за забравата, която за съжаление играе в полза на крайнолевите".


За някогашния кмет на Берлин - социалдемократа Валтер Момпер "бивши граждани на ГДР действително са претърпели лични загуби в професията или семейството, което при някои избива в озлобеност". Според Момпер в по-бедните източни региони и младите се питат какво им е донесло Обединението. "На тези хора отново трябва да им предложим перспективи, най-вече работни мета".


Хубертус Кнабе, един от най-силните и непримирими гласове срещу забравата и манипулирането на историята, вижда причината в пропуските в образованието. "В нашите училища липсва политическо образование за диктатурата на ГДР. Разделението на страната, страхът от ЩАЗИ, пламенното желание на хората да погледнат отвъд Стената и бодливата тел - всичко това изглежда е напълно забравено за някои. Разработването на престъпленията на нацизма показа повече ефект - режимът на ужаса на Хитлер се запамети в колективното съзнание на германците", обяснява Кнабе, който е директор на Мемориала за жертвите на ЩАЗИ, разположен в района "Хоеншьонхаузен" в Берлин.


Миналата година около тържествата за 20-та годишнита от събарянето на Стената бяха оповестени неособено радостни прогнози за икономическото развитие на източногерманските райони. Въпреки колосалните суми, налети на Изток (според груби оценки разходите по Обединението на Германия са достигнали 1.6 трилиона евро), на петте нови провинции (Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Саксония и Тюрингия) ще им трябват още 10 години, за да настигнат икономически най-бедните западни региони. Според института IW източногерманската икономика расте по-бързо от очакваното, но стандартът на Изток най-вероятно никога няма да се изравни със средния показател на Запад, а основният й проблем ще бъде недостигът на квалифицирана работна ръка.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ставри
  *****
  Любопитно

  Отдавна подозирах германците, че социализмът е в душите им, но досега подобно откровение не бях срещал никъде. Е, питам аз, има ли нещо чудно, че преди 78 години тръгнаха подир Хитлер? Нека припомним отново, че той беше
  социалист, а партията му се казваше Национал-социалистическа германска работническа партия. Може ли да бъде казано по-ясно?

 2. 2 Профил на ХАХА
  *****
  Неутрално

  А за какво рипахте през ноември 1989 г. ? Подскачапне, а сега бачкате на разни чорбаджии, които ви правят на луди). Ама имате свободата......Свободно крякайте колкото си искате, ама от сутрин до вечер лъскате чепика на чорбаджията. А по време на соца се клатехте краката и пак имаше какво да сложите на масата, да дойдете на море в България и др.)
  То и в България е така - скачаха, рипаха, а сега си изключват парното и си броят стотинките, а червените станаха чорбаджии. Ебати капитализЪма))

 3. 3 Профил на Black Hawk
  *****
  Неутрално

  Не е чак толкова черно положението. Възрастните обичат да се шашкат, досущ като децата, които си разказват страшни приказки и накрая се вцепеняват от страх, и не смеят да мръднат, да не изкочи някое чудовище из под кревата.

  Няма да изкочи чудовище, стига немците да не бъдат унижавани, и да не ги карат да работят прекомерно много за чужденци.

 4. 4 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Да бе, то сега в кризата с мазно поставен и интерпретиран от журналистите въпрос спокойно ще изкарат 30% дето да искат хитлер да се върне...

 5. 5 Профил на Хахохихи
  *****
  Весело

  До коментар [#2] от "ХАХА":

  А българите рипаха през 97-ма, за да си изберат пак комунистите през 2005.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Това са над 50 годишните.Не вярвам по-младите да реват за соца.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на ХАХА ДО 5
  *****
  Неутрално

  А през 1997 г. кои си избраха българите ? Пак комунистите - само че сините). Дето после продадоха всичко що можаха на червените)). Пък и сините се налапаха - да си чул и видял дете на виден син комунист да е трудовата борса или да бачка за 500 лв. ? Къде са дъщерите на Софиянски, Костов, Михайлова и др. ?

 8. 8 Профил на Black Hawk do Stavri
  *****
  Неутрално

  Да, така е, но има подробности и нюанси.

  Хитлер идва защото гермаците като нация са унижени прекомерно след европейската война (1914 - 1918). Да не говорим за колосалните репарации, които са изплащали на Франция.

  По време на следващата война целият германски народ е бил твърдо след фюрера си, били са се до последно, накрая и деца са участвали. Но американските и английските бомбардировки направо са изравнили страната. После съд за нацистите, създаване на демократична държава от трите западни окупационни области, и безкомпромисна денацификация. Плюс планът Маршал. В резултата - образцова демократична държава, единствено благодарение на правилните действия на американците.

  На изток - съветска деспотия, т.е. продължение от нацизъм към комунизъм.

  После двете Германии се събират, но не се прави декомунизация, само някакви козметични действия. Това не е достатъчно - за изчистиш комунизма от съзнанието на една нация трябва да направиш всеки, абсолютно всеки, да се чувства много виновен, че е търпял това. Както е направена денацификацията.

  Е, и като нямаме декомунизация туморът си седи, дори и се прехвърля на запад.

 9. 9 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Ставри":

  Само ако не си живял там можеш да имаш такива съмнения.. Повечето германци са с доста социални разбирания. А ако говориш с някои Осита можеш да останеш с впечетление, че комунизма е бил рай на земята.

 10. 10 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако това се случва в Германия, тогава защо да се учудваме за случващото се у нас?
  Има нещо болезнено в тези носталгични настроения, които са ужасяващи по мащаб.

  С какво, освен с невежество може да се обясни тази с странна любов към Русия, например? Какво добро са видяли от тази Русия...

  И омразата към Америка...също така необяснима и странна!

  Наистина като чета за немците , не мога да не си мисля за нашия народ; за това, че на мнозинството от българите през всички тези 45 години социализъм, който живяхме, най-вероятно не са чувствали потребност от достъп до литература от Запад, не ги е подтискал контрола над информацията, не ги е дразнила невъзможността да прекрачваш границите на страната по собствено желание и избор.
  Изглежда са били привикнали и не ги е тормозило това, че трябваше да се съобразяваш какво говориш и пред кого го говориш; не ги е дразнел откровения фалш по събранията, където трябваше да слушаш тъпизмите на партийни вождове; очевидно това е било удобснвото на един затвор, което за тях е за предпочитане, пред неизвесността на живота "извън затвора", който водим сега.
  Как иначе можем да си обясним, че си спомнят с умиление за цената на билитетчетата в транспорта, за цената на сиренето, а са забравили, че имаше софийско жителство, което беше форма на привилегия; че за да излезеш зад граница трябваше разрешение от партийния секретар или партийното бюро по месторабота и тези хора, които им се разрешаваше да излязат трябваше да са много благодарни, щото на тях се гледаше като на богопомазани; а "връзките" като основен двигател в обществения живот, да не говорим за значението им в личния...

  Не че съм във възторг от това, което е сега, но все пак не ми се иска бъдещето да бъде една Стена. Вече я живяхме тази Стена. Не искам да е бъдеще! Предпочитам да си остане минало.

  The best way out is always through Robert Frost
 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  ХАХА № 2

  И при социализма германците /източните/ работеха много повече от нас.
  Тази вечер нещо много те "тресе". Под всяка статия - глупост. Може и друг път да си така, ама не съм те забелязал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  ARRI № 6

  .............Това са над 50 годишните.Не вярвам по-младите да реват за соца..............

  По-скоро е вярно, че младите не знаят какво е соца, а старите са запомнили само пълната с нещо чиния оттогава.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  ХАХА ДО 5 № 7

  Помисли колко хора около тебе са отдавна "там" и тогава се чуди къде са дъщерите и синовете на известните хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на БАТЕ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Realistka":
  Реалистката, гледай реално на нещата,а не като кон с капаци само накъдето ти посочено. И аз се учудвам каква е тази омраза към Русия и любов към Америка. Всеки лумпен ми обяснява колко неструва българския народ,колко е прост, каква робска душа е. А истината е ,че глупаците се крият в тълпата и смятат ,че никой няма да ги види.
  И Американци и Руснаци си имат и добрите и лошите страни и гледат техните интереси. Ти като реалистка какво предлагаш, да бъдат избити всички комунист или да бъдат привлечени разочрованите от идеята за да се върви напред? Въпросът е , кой да ги привлече и за какво? Да защитават заграбените държавни богатства или имотите на хитрите далавераджий. Защото последните 20 г. показаха само едно-законно е едно а морално друго.

 15. 15 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Реалиската колко години е живяла в описаният от нея режим. Тогавашният режим имаше фабричен дефект, но не е тези глупости който пишете. Опит за изграждане на комунизъм през ХХ век е правен единствено в Израел. Там и сега съществуват кибуци, който са начин на комунистическа организация.
  За нацизма, фашизма и комунизма са следствие на Първата световна война, а тя не беше предизвикана от тях, защото същите не са съществували. Англия също е имало фашистка организиция. Самият Уилстън Чърчил е симпатизирал на фашистите и това го потвърждава при срещата си с Мусолини 1926 год.
  Изготвеният мирен договор в Париж през 1919 година е толкова "справедлив", че френският маршал Фош възкликва: Ние не подписахме мирен договор, а 20 годишно примирие. че Втората световна война започва точно 20 години без 20 дни и тя е заложена в победилите демокраций начело с президента Уилсън и дори да не беше родил Хитлер, пак щеше да има тази война.Може да Ви шокира фактът но САЩ не са обявявали война на Хитлериска Германия.
  Колкото да революцията в Русия, същата не е марксичиска, не е и руска и в това ще се обедите като разгледаме ръководството на партията и държавата непосредствено след революцията.В учреденият през 1918 год. Висш партиен съвет участват:
  Ленин, Бронщайн(Троцки), Апфелбаум(Зиновиев),Смидовч, Лури (Ларин),Володарски, Уритски,Кирилинко, Янкел(Свредлов), Накхамкес(Стеклов),Сталин, Розенфелд(Каменев) и Луначарски. Ленин,Кириленко и Луначарски са етнически руснаци,Сталин е грузинец, а останалите 8-ма са етнически еврей. Притежаващите реалната власт са народните комисари: Председател-Ленин; Комисар за армията и флота- Троцки; за икономиката- Ларин; за вътрешните работи-Зиновиев; за пресата- Володарски;за Изборите-Урицки; за образованието- Луначарски;за националностите-Сталин общо 22 комисара от който 17 еврей,3 руснака, 1 грузенец,1арменец. Също е положението в избраният Централният комитет на партията в който участват над 85% еврей, много латвийци, украйнци, поляци, чехи и българина Кръстьо Раковски. Правилно е да наричаме този опитът за изграждане на без класово общество, интернационален или съветски, а не руски, защото хората притежаващи реалната власт в страната при осъществяването му руснаците са малцинство.Голяма част от чужденците на високи постове, са променили имената си с рускозвучащи. След смърта на Ленин, Сталин успява да изплува на повърхноста и за няколко години успява да отстрани а по-късно и ликвидира реалните водачи на революцията,който биха го конкурилали в ролята на водач.Така че недейте да вините един народ, който е изстрадал този интернационален експеремент.Тяхните деди и бащи са заточавани в Сибир, а не вашите.
  Две неща признавам на земята,
  любовта и свободата.
  За любовта презрял бих смърта,
  за свободата презрял бих и любавта.
  Да свободата е велико нещо и особено свободата на словото, благодарение на което Хитлер се добира до власта, като написа програмната си книга Моята борба, а след това трява да му призваем, че е един от най-великите оратори на миналият век и единствените, който могат да му съперничат в това майсторство и владеенето на масите са Ленин и Фидел Кастро. Така че многото хубаво наистина не е хубава.
  Така че маниполирането чрез заучени вестникарски клишета не означава познаването на въпросите, който искате да втълпите на останалите. Ще ви изненадам, но аз съм десен, но знам какво е дясно, противник съм на миналата система защото има фабричен дефект, но знам в какво се състой дефектът.

 16. 16 Профил на Karaburun
  *****
  Неутрално


  Абе, идиоти! За каква свобода може да става дума, когато си гладен и несигурен за бъдещето на децата си!?

 17. 17 Профил на Панайот
  *****
  Любопитно

  До коментар [#16] от "Karaburun":
  Че кой те е спрял да ги нахраниш?

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До БАТЕ , постинг №14 и до добронамерен, постинг №15

  Всичко, което съм написала за онова време е мое лично впечатление.
  Впечатленията ми за Русия и САЩ са също лични и са резултат от живота ми в тези две страни.
  Позволявам си да ви обърна внимание, че и двамата правите една и съща грешка: думи в мн.ч. в вашите текстове завършват на Й. Това е погрешно: "далавераджий" трябва да се изписва - "далавераджии", а "демокраций" трябва да бъде "демокрации".

  Освен това думите " За любовта презрял бих смърТта,
  за свободата презрял бих и (любавта) любовта", драги добронамерен, не са ваши, а са на Шандор Петьофи. Ето защо би трябвало да ги поставите в кавички и да споменете името на знаменития им автор.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на normalnia
  normalnia
  Рейтинг: Неутрално

  при социализма ако трябваше да стачкуваме беше невъзможно..зощото трябваше да почнем да работим...а за свободата..че сега има ли я...тогава не ни пускаха на запад, но като ни пуснаха онези демократи веднага сложиха визи..помните как се чакаше....чак след това ги махнаха...ама сега кои пътуват...дори с оята заплата ми е трудно за цялото семейство а преди до източния блок нямахме проблеми

 20. 20 Профил на normalnia
  normalnia
  Рейтинг: Неутрално

  при социализма ако трябваше да стачкуваме беше невъзможно..зощото трябваше да почнем да работим...а за свободата..че сега има ли я...тогава не ни пускаха на запад, но като ни пуснаха онези демократи веднага сложиха визи..помните как се чакаше....чак след това ги махнаха...ама сега кои пътуват...дори с оята заплата ми е трудно за цялото семейство а преди до източния блок нямахме проблеми

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK