Швейцарският парламент одобри банкови сделки с пет държави

Швейцарският парламент одобри банкови сделки с пет държави

© РойтерсГорната камара на швейцарския парламент одобри в сряда споразумения с пет страни за обмен на банкови данни в случаи на потенциални данъчни измами, с което доближи алпийската република до покриване на международните стандарти, предаде "Ройтерс".


По силата на сделките Швейцария ще обменя банкови данни със САЩ, Франция, Великобритания, Дания и Мексико в случаи на данъчни измами и укриване на данъци в съответствие със стандартите на ОИСР, освен когато става дума за искания, базирани върху откраднати данни.


Всички пет споразумения са подписани от двете страни, но тепърва трябва да бъдат одобрени от долната камара на парламента. Най-много места в нея има крайнодясната Народна партия, която е против подобни сделки. Правителството пък преди време обяви, че ще подложи данъчните споразумения на референдум.
Под натиска на Г-20 миналата година Швейцария се съгласи да открехне вратата на прословутата си банкова тайна и за пръв път прие да обменя данни за своите клиенти с други страни и правни субекти, при условие че за целта са сключени двустранни споразумения. Алпийската република трябваше да подпише 12 двустранни споразумения, за да бъде извадена от "сивия" списък на данъчните убежища на ОИСР, припомня "Ройтерс".


Отношенията на Берн с Париж и Берлин пък се обтегнаха сериозно през последните месеци, след като двете страни се сдобиха с крадена информация за евентуални данъчни измамници със сметки в швейцарски банки. "Няма да предоставяме административна помощ, когато са налице откраднати данни. Това е наше суверенно право", обяви пред телевизионното шоу Classe Politique финансовият министър Ханс-Рудолф Мерц. "Франция открадна данни. Ако поиска административна помощ, няма да уважим искането."


Париж се сдоби с данни на французи със сметки в HSBC в Женева, а германските власти платиха сериозна сума за откраднато CD, за което се твърди, че съдържа много информация за клиенти с недекларирани доходи, укрити в швейцарски банки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK