Вълна от самоубийства в университета "Корнел"

Един от фаталните мостове в "Корнел"

© Associated Press

Един от фаталните мостове в "Корнел"Един от най-престижните университет в американския североизток и член на Бръшляновата лига - "Корнел", се принуди да вземе драстични мерки, за да спре или поне ограничи самоубийствата в университетския кампус, след като само за последния месец трима студенти сложиха край на живота си. За целта по мостовете над дълбоките дерета в кампуса бяха сложени пазачи, а служители в университета започнаха да проверяват как живеят студентите, пише в. "Индипендънт", като се позовава на АП.


Още от създаването си през 1866 г. "Корнел" печели репутация на "школо за самоубийства", най-вече поради живописното си разположение. Университетският кампус се пресича от шест дерета, а студентите ежедневно преминават по мостовете над тях, за да стигнат до учебните зали.


До извънредните мерки се стигнало, след като само за последната седмица двама студенти скочили от мостовете. Предишният смъртен случай датирал от 17 февруари. С това общият брой на жертвите от началото на академичната година станили шест и университетското ръководство било принудено да вземе мерки.
"Ефектът от случилото се върху академичната общност е изключително болезнен", призна Сюзън Мърфи, вицепрезидент на университета по студентските и академичните дела, в специално видеообръщение към студентите. Още по-болезнен е фактът, че само един от последните три смъртни случая е потвърден като самоубийство, а другите два се разследват.


През последното десетилетие "Корнел", в който учат около 20 000 студенти, гони средното за САЩ ниво на самоубийствата от 7.5 души годишно на 100 000 студенти. Академичното ръководство все пак изтъква, че от 2005 г. до 2009 г. в университета не са регистрирани самоубийства. Общият им брой за последното десетилетия пък е 14.


Тежката тестова система оказва пагубно влияние на често крехката психика на студентите, но в случая с "Корнел" важни се оказват и географските дадености. Деретата в кампуса често са с дълбочина над 30 метра, а мостовете не се достатъчно добре обезопасени. В опит да спре вълната "Корнел" планира серия от събития, които ще започнат след пролетната ваканция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK