ФБР отбелязва 60 години от програмата си "10-те най-търсени"

ФБР отбелязва 60 години от програмата си "10-те най-търсени"

© Brendan Mcdermid, РойтерсСветът се променя, а престъпленията придобиват глобални размери. Бегълците от правосъдието се търсят навред по техните укрития. От създаването си до днес списъкът на 10-те "най-търсени" се променя съобразно обществено значимите престъпления. През миналото десетилетие борбата на ФБР е била главно с трафика на наркотици, днес приоритетни са киберпрестъпленията и големите финансови измами.


Укрилите се престъпници ползват успешно световната мрежа - "Фейсбук" и "Туитър". Те познават законите и договорите - билатерални и международни за екстрадиране, депортиране и експулсиране, също така къде се прилага смъртно наказание не по-зле от един адвокат по международно право. Лесно пътуване, бързи контакти и наличие на големи пари улеснява нарушителите и бегълците от правосъдието, но срещу тях се възправя бдителността на гражданското общество, взаимодействието и кооперирането на разследващите служби, всички легални инструменти и законни възможности за борба със злото.


През 1949 г. репортер на "Вашингтон дейли нюз" пита във ФБР кои 10 души, "най-лоши от лошите", са още на свобода, изплъзнали се от правосъдието. Техните снимки и описание за какво са търсени, както и обявената награда за залавянето им са публикувани на първа страница на вестника. Тази медийна инициатива грабва общественото внимание и има неочаквани резултати. Така спонтанно се появява една нова институция за борба с престъпленията, която през март т.г. отбеляза своята 60-годишнина в национален и международен мащаб. За изминалите години резултатът е впечатляващ - 94 % разкриваемост - от 494 бегълци, посочени в списъка, 463 са локализирани и заловени, като 152-ма от тях благодарение на сътрудничество с граждани.
Директорът на ФБР Робърт Мюлър каза: "Ние оценяваме уникалната възможност на медиите да достигат до обществеността в страната и в чужбина. ФБР може да изпрати свои агенти да посетят хиляди домове, за да открият свидетели, но медиите могат да достигнат до милиони само за един миг..."  Глобализацията на престъпленията включва и международните медии в преследването на престъпниците.


В списъка на 10-те "най-търсени" се посочва и страната, от която произхождат или вероятно се укриват, но се осъжда личността за криминалната й история, не страната.


Днешният списък започва с Осама бин Ладен и завършва със Семьон Могилевич. Най-възрастният в списъка е Джеймс Бългър от Великобритания, прибавен през 1999 г. В много страни бюрата на ФБР към посолствата на САЩ работят съвместно със своите партньори и ако престъпниците за кървавата драма в Мумбай се осъдят от индийски съд, то това също е успех за ФБР. 42-ма бегълци от списъка на "най-търсените" са заловени с помощта на местните власти и населението в чужди страни като Бахамите, Канада, Колумбия, Франция, Великобритания, Гватемала, Япония, Мексико, Пакистан, Венецуела, Виетнам и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK