Тиха газова революция вещае край на ерата "Газпром"

Алтернативни видове синьо гориво могат да освободят Европа от хватката на гиганта

Тиха газова революция вещае край на ерата "Газпром"1000 трлн. куб.м
предполагаемите световни запаси от "алтернативни" видове газ


200 трлн. куб.м
световните резервите от "традиционно" добиван газ


15 трлн. куб.м
европейските залежи от шистово синьо гориво

"Газпром" е на път да загуби титлата си на световен лидер в износа на газ, а Европа може да се окаже на прага на "газова треска", която да сложи край на зависимостта й от руските доставки на синьо гориво. Подобни гръмки твърдения напоследък започнаха да се появяват все по-често в западните и руските медии. Причината за тях е неочакваният бум на т.нар. алтернативни източници за добив на газ. Става въпрос за метан, разположен във въглищни пластове, и синьо гориво, "разпръснато" в шисти и глинести слоеве.


Растящата популярност на тези видове газ се дължи най-вече на трудния достъп на чужди компании до резервите на страни като Русия, Иран и Катар, които заедно контролират около половината от световните газови резерви. Запасите от "алтернативно" синьо гориво по света обаче са далеч по-големи – според МААЕ става въпрос за количество от порядъка на 1000 трилиона куб.м. За сравнение, предполагаемият обем на природния газ в световен мащаб е около 200 трилиона куб.м.
Скритото богатство на Европа


Освен това със залежи на "алтернативен" газ могат да се похвалят немалко страни – от Канада до Индия, от Украйна до Казахстан и от Австралия до ЮАР. Европейските запаси от шистов газ се оценяват на около 15 трилиона куб.м, като само Полша се предполага, че притежава около 3 трилиона куб.м. Според експерти подобно количество може да покрие енергийните нужди на страната през следващите 200 години, а газовите потребности на целия ЕС – в продължение на шест години, посочва Ройтерс.


Пионери в разработването на шистовите газови находища се оказаха Щатите, които през последните няколко години успяха да усъвършенстват технологиите за добива на този недостъпен доскоро вид синьо гориво (виж карето). Само за три години неговият дял от общия обем на американското газово производство подскочи от 2% на 10%, а миналата година заради него страната дори измести Русия от челното място по добив на синьо гориво, извличайки 745 млрд. куб.м на фона на руските 583 млрд., отбелязва в. "Ведомости".


"Тихата газова революция"


в Америка свари до голяма степен неподготвени световните енергийни гиганти, което обяснява скорошното им усилено изкупуване на независими компании, разработващи подобни находища по света и най-вече Европа, коментира в. "Известия". През последните две години компании като "Роял Дъч Шел", "Бритиш петролеум" и "Ексон Мобил" придобиха лицензи за сондажи в Швеция, Полша, Германия, Франция и Австрия и наред с още около 40 фирми усилено разработват различни находища.


Експерти очакват добивът на шистов газ да започне до две години, но за масово производство ще може да се говори чак след около десетилетие, отчасти тъй като в момента европейският газов пазар е пренаситен.


С ударни темпове върви и разработването на алтернативни находища на синьо гориво в Китай, който има около 45 трилиона куб. м шистов газ и се надява към 2030 г. да увеличи до 25% дела му от общия добиван обем.
Алтернатива за "Газпром"?


Възходът на шистовия газ не остана незабелязан и в Русия, където из медиите започнаха да се мяркат тревожни заглавия като "Алтернативата на "Газпром" и "Шистов кошмар за Русия". Това обаче не доведе до усилено разработване на руските резерви (по различни оценки страната притежава около 100 млрд. куб.м шистов газ и до 49 трлн. куб.м метан във въглищни пластове), а властите и "Газпром" демонстрират открит скептицизъм към новото енергийно "чудо".


Директорът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов дори изтъкна пред в. "Известия" три конкретни причини, поради които "газовата революция" надали ще се прехвърли от САЩ в Европа. На първо място са високите технологични изисквания - заради спецификата на шистовите залежи необходимите технологии за разработването им често са различни за отделните находища, като задоволителни резултати може да няма години наред.


Освен това добивът на този вид газ оставя голям отпечатък върху околната среда както заради необходимостта от постоянно доразработване на кладенците, така и заради използваните в процеса химически вещества. В Щатите шистовото синьо гориво се добива основно в пустинии райони, а екологията все още не е сред основните приоритети на властите за разлика от европейските държави.


И на трето място е цената - добивът на шистов газ ще е рентабилен при средни пазарни цени от около 250 долара за хиляда куб.м, което не е силно под стойността на природния газ. Затова "Газпром" не бърза да променя политиката си в Европа, където по прогнози на Международната енергийна агенция (МАЕ) ще властва още поне десет години.1000 трлн. куб.м
предполагаемите световни запаси от "алтернативни" видове газ


200 трлн. куб.м
световните резервите от "традиционно" добиван газ


15 трлн. куб.м
европейските залежи от шистово синьо гориво


Компании, сондиращи за шистов газ в Европа


- Американската "Ексон Мобайл" (Exxon Mobil) е закупила лицензи за сондаж в Долна Саксония и Полша
- Вторият най-голям петролен гигант на САЩ "Шеврон" (Chevron) също има интереси в Полша
- Холандско-британският концерн "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) вече има кладенец в Швеция и планове за Украйна
- Френската "Тотал" (Total) сондира във Франция и Дания
- Австрийската OMV сондира в района около Виена
- Петролният концерн "КонокоФилипс" (ConocoPhillips) смята да започне да сондира в Северна Полша
- Канадската фирма "Талисман енърджи" (Talisman Energy) също има проект в Полша
- Американската корпорация "Маратон" (Marathon Oil Corp) ще сондира отново в Полша
- Малката британска компания (IGAS) има лиценз за Северна Англия
- Канадската "Фалкън" (Falcon Oil & Gas) е заинтересувана от унгарското находище Мако.

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Гневно

  Щом има опасност за подземните води,мерси!Забравят ли,че след няколко десителетия,питейната вода ще е недостатъчна за населението на Земята?Дано нашите алчни и продажни управници не се подложат на горните фирми!Поляците май са полегнали вече!

 2. 2 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ето това е добра новина ! Прошай товариш Путин !

 3. 3 Профил на цаки
  *****
  Весело

  Някои високи ръководители май пак ще въртят кранчета.
  Тоя път на умивалника за студена вода.

 4. 4 Профил на Демократчето
  *****
  Неутрално

  Важното е да държим червените свинки долу, стъпкани и смачкани!

 5. 5 Профил на интересно
  *****
  Неутрално

  Защо винаги така става?
  Когато се измисли и внедри някаква сериозна новост почти винаги се оказва че е в САЩ !
  Поздрави!

 6. 6 Профил на Ioann
  Ioann
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Неплохо, а, господа!!!


  http://lenta.ru/news/2010/03/18/unite/

  Българино, знай своя род и език. (Паисий).
 7. 7 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  Както изглежда Магучая пак ще дава отбой отново както направи по времето на Горбачов. Колкото до споменатата екологична част на проблема в САЩ като най- напреднала в тази технология страна вече се вземат конкретни мерки за използваните химикали, които освобождават заключеният в порести скали природен газ да се събират и изкарват на повърхността. До някаква степен този добив не замърсява водата която хората обикновено пият. В повечето случаи става въпрос за свръхдълбоки сондажи, над 7-8 километра под повърхността на земята.

  Голямата мъка на Магучая, Иран, Венецуела и т.н енергийни рекетьори е, че тази технология в близко бъдеще ще поевтинее още повече. В САЩ дори се говори за преминаване на всички автомобили на природен газ, толкова много има от това гориво под земята. По най скромни оценки само САЩ има за 100% от нуждите си за 100 години напред.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Последният пирон в ковчега на комунизма и деспотизма . Остава ни един "последен валс" . Късмет на руснаците , да изтраят още малко , след което ги чакаме в общността на нормалните , демократични , цивилизовани държави

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Извадка от учебник по история от 2080


  1989 , САЩ , Р.Рейгън. След 45 години тирания "империята на злото" капитулира и губи студената война. В основата на всичко е петрола.

  2010 , САЩ , Б.Обама. 21 години след края на студената война Русия губи новата студена война още в зародиш , след опита за реставрация на съветското влияние и модел. В основата на всичко е природния газ

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на Все пак браво
  *****
  Неутрално

  Статията можеше и да е по-добра, но все пак информирате за неща , за които в България вобще не се чува. Ако някой има интерес да прочете повече: http://www.economist.com/business-finance/displaystory.cfm?story_id=15661889

 11. 11 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 489 Неутрално

  На Гуци ще му изстине май местенцето за районен комисар на Газпром за България, с тлъстата заплатка....

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 12. 12 Профил на hm
  *****
  Весело

  бай Петко кажи нещо де ...

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Сега , какво да очакваме.

  1. Пълна мобилизация на личния състав с цел спасяване на честта на Матушката

  2. Комунистическа логика. 1+1=3 , следователно кравата на комшията е зелена , а САЩ загиват.

  3. Вулгаризми , обиди и всичко друго достойно за фатмашкия мозък

  4. 5-10 милиардера от Люлин 3 да ни обяснят ,че Русия е рая на земята ,а те понеже са много печени знаят ,че победата на комунизъма е неизбежна

  5. УСА-то умира.

  6. В Америка бият негрите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#12] от "hm":

  Зает е да обяснява ,че Русия е сила номер 1 в ИТ технологиите , а УСА-то не знаят ще е компютър. Ще дойде тука спокойно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на TheSaint
  *****
  Весело

  хехе.. панацея някаква... да закриваме Русия ли?
  Голям мяйтап, а иначе Бургас-Александропулис бил опасен за околната среда..

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#15] от "TheSaint":

  Не е проблема в конкретен проект ,а в това кой го прави.... Всяко нещо , дори и сеченето на дървета може да е опасно ако се даде на луд или пиян. Когато повериш петрол или атомна бомба в ръцете на комбинация от тези 2 качества става страшно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Предлага се и един друг поглед върху проблема на по-долния линк
  http://www.imperiya.by/economics2-7339.html
  Бъдещето ще покаже кой е прав.

 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#17] от "неутрален":

  Ако искате да направите реалистична прогноза накъде върви енергийния сектор следете големите играчи. А големите играчи в момента вадят по 40 милирда от джоба си за закупуването на фирми използващи новата технология.

  Ексон купи XTO Energy, лидер в добива по тази технология за 41 милиарда долара:

  http://www.marketwatch.com/story/exxon-mobil-to-buy-xto-energy-in-41-billion-deal-2009-12-14

  British Petroleum купи част от Devon Energy Inc (DVN), която добива газ по подобна технология:

  http://www.dailymarkets.com/stocks/2010/03/11/bp-acquires-devon-assets/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Чао Медведев и Путин, стройте си СИликоновата долина - мечти мечти. Тези ще довършат матушката - с други думи ще свършат работата за която се готвят Китайците.

 20. 20 Профил на и кво
  *****
  Неутрално

  американците с помоща на немците направиха атомната бомба и си мислеха ,че са недостижими!па си мисля,че кефа им трая 2-3 години! Та и сега ще е тъй!

 21. 21 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "hm":

  Поредната американска лъжа и простотия, сигурно някой на Уолстрийт спекулира с акциите на Газпром и пуска платени публикации за да повлияе на цената им, пиндостанците и най-вече чифутите в този занаят са ненадминати !

 22. 22 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  историята се повтаря всичко ново е добре забравено старо руснаците да си спомнят за въглищата

 23. 23 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#21] от "бай Петко":

  Виж линковете бе тъп и заврян партиен секретар. Ексон, най- голямата частна петролна компания в света по борсова капитализация влага 41 милиарда в закупуването на лидера в разработката на новата технология. С 10 милиарда долара повече от целият проект Южен Поток. Ексон Мобил или Бритиш Петролеум ли са глупави? Съмнявам се, по вероятното е бай Петко, Путин и руснаците да са глупави.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 24. 24 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "бай Петко":

  много ясно истината за пореден път не може да бъде смелена от болното комунистическо съзнание и се почва лъжи,платени публикации,уолстрийт и други щуротии койо само болен мозък може да измисли

 25. 25 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realist":

  А бе те и Енрон бяха най-, най-, най-.......

  На мен пиндостанските стъкмистики са ми отдавна ясно.

 26. 26 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И ГМ и те бяха най най най.....

 27. 27 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално
 28. 28 Профил на оня
  *****
  Неутрално

  http://www.gazeta.ru/business/2010/03/12/3337684.shtml
  Тук дават друга себестойност - от 120 до 160$. Сравнена с продажните цени в Европа става интересно...

 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Весело

  До коментар [#26] от "бай Петко":

  "И ГМ и те бяха най най най..... "

  ГМ са с реална пазарна капитализация около 80 милиарда долара. Това ги прави втори в бранша след Тойота, която в момента е с пазарна капитализация около 120 милиарда.

  Или ти отричаш фактите, каквито и да са? Ти си един прост партиен секретар, нали. Ама хич не сте се променили.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Весело

  До коментар [#26] от "бай Петко":

  Само се чудя, китайчетата като изкопират новата технология, а те са много добри в това, какво ще стане със съюза на Магучая с Китай. Какво ли, то БРИК вече реално е БИК.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Весело

  До коментар [#25] от "бай Петко":

  "А бе те и Енрон бяха най-, най-, най-....... "

  А бе то и СеСеСеСер- ковците бяха най- най-, ама как така стана, че когато бяха най- най- дахоха фира.....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 32. 32 Профил на аз
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Едно не се споменава в стаията, че и в Русия шистов газ колко щеш. Проблемът е че добивът е по скъп от този на обикновения който излиза на принцип дупчиш и само си излиза под налягане. Добивът на шистов газ е много агресивен спрямо околната среда, използват се милиони литри вода за разбиване на шистите, не е ясно какво се случва с кухините които се образуват в шистите. 10% от добивите на щатите не е толкова много, като и там започват да се надигат гласове за екологичните последствия. Едно е ясно при намаляващи енергиини ресурси човекът и тази глупост ще направи да разбие с чиста вода подземните пластове, за да си осигури енергия, резултатът е само един и той е опустошена планета след като се изпомпа, изкопа и издуха всичко...

 34. 34 Профил на Демократчето
  *****
  Неутрално

  БСП - банда стари педерасти

 35. 35 Профил на десен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "бай Петко":

  Айде, бегай в азиатската кочина Сесерестан. Знаем, че не си българин, нито те интересува българският интерес!
  Айде, съветска слугиньо, комундерска
  И си найбии едно нещо в тъпата, изостанала червена съветска тиква - комунизма ви отиде на бунището, където му е мястото.
  Америка е номер едно, СЕСЕСЕРЕ е в лайната!
  Е, кво повече да ти се обяснява олигофрен, дърт скапан.
  Върви да си чукаш съветската дебела, грозна бракма. Върви да си караш съветската трошка, върви и си пусни грамофона с песните на баба Алла....
  Върви на майната си, комунистическа отрепко. Повръща ми се от червени олигофрени, просъветски продажници, ибрикчии и боклуци, като тебе.

 36. 36 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  абе нали и газпром в паниката си щяха да купуват американска компания с ноу-хау в областта? Даже путин май лично беше заповядал да си купят... Има ли нешо вярно в това и какво е развитието там?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 37. 37 Профил на десен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Realist":

  Ама кво очакваш от отрепката бай Петко. Много хубаво каза - прост партиен секретар.
  Той е червен олигофрен, кон с капаци. Дай му сърпове и чукове.

 38. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "1":

  русия има и много конвенционален газ, и много всякакъв газ. Имането не е проблема, проблема е цените и условията при които го продава и целите които си поставя с продажбата му. Ако добива на такъв газ ще ги накара да се стреснат малко и да си свалят измислените цени в европа, още по-добре.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 39. 39 Профил на ААААААААА
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "бай Петко":
  Що не разясни оня ден за Аксел Шпрингер, бе шушон? Ми си траеш. Па разбира и от компоти - не бре, компютри. И защо? Защото знае да ползва смяна на ІР-адрес

 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#21] от "бай Петко":

  ДАААААААААААААААААААААААААААААА

  ГАДНИ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ПРОВОКАЦИИ

  Нананананана - БАТМАН!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#33] от "1":

  "Едно не се споменава в стаията, че и в Русия шистов газ колко щеш. Проблемът е че добивът е по скъп от този на обикновения който излиза на принцип дупчиш и само си излиза под налягане. "

  Това не е истина. Тази нова технология за се приложи успешно изисква развита инфраструктура. Всякаква инфраструктура- пътна, железопътна, газопреносна, комуникационна дори ако речете. Това са безкрайно количество от малки газови находища, примерно по средата на царевичната или картофената нива, които изискват сондата да се достави на място и добитият газ да се транспортира по пътя до близката газова тръба. Или да се включи към близката газова тръба.

  Липсата на инфраструктура в Русия прави невъзможно разработването на такава технология там.

  А това, че интереса на големите добивни компании е огромен показва колко се залага на новата технология. Спомням си преди 5 години руснаците говореха същото за американската технология за производство на нефт от битумни пясъци. Е, технологията е реална и добивът е реален. А комунетата като бай Петко можете да продължавате да живеете в измисленият си свят.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на Maximus
  *****
  Неутрално

  Западнярите правят голяма грешка като съобщават подобни факти - трябваше да оставят пияндурниците от СССР първо да си дадат парите за никому ненужните си тръбопроводи и чак тогава да съобщат за новите технологии @@@ На Запад явно още не знаят каква брутална подлост се крие в един червен мозък @@@

 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  И к'во се оказа - че филма не е шведски а съветски(разбирай царь Путя 1 иска да си прави сАвеЦки съюз) и не били компютри ,а били компоти(разбирай в новата "силиконова" долина)

  И после как да не вярвам в Бог. Тамън Раша да надигне глава , тамън отново да започне една мракобесническа ера и буквално от нищото идва фаталния удар ....иииииии нокаут

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  Курелсон ти се оака в монолозите си пич.

  Ще ти потърся една статия, че въпреки новите методи за добив на газ, руския износ към Европа ще продължи да нараства.Въпреки!!!

  Просто сте смешни-пускат ви муха и почвате да цвилите до небесата

 45. 45 Профил на ДО Karelson
  *****
  Любопитно

  Абе ти работиш ли нещо спишли по някага въобще ядеш ли и в този ли форум живееш То и статиите не ги четеш до край
  Ти ажитирана форма на циклофрения ли караш

 46. 46 Профил на puttin
  *****
  Неутрално

  Виждам че Кареслона е наи активен .та се обръщам към него.КАРЕСЛОНЕ виж първо цената на краиния продукт после се прави на умен.

 47. 47 Профил на ГОШО
  *****
  Неутрално

  Реалиса как си я придставяш ти тая развита инфраструктура до всака нива да има магистрала и двойна ЖП линия ли ли само летище

 48. 48 Профил на ААААААААА
  *****
  Весело

  До коментар [#44] от "Сгугню":
  Дааа, много добре пуснаха мухата янките. И Газняма се чуди вече какво да прави с газ и с проекти за тръбопроводи. Щото се налапа яко

 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Весело

  До коментар [#47] от "ГОШО":

  "Реалиса как си я придставяш ти тая развита инфраструктура до всака нива да има магистрала и двойна ЖП линия ли ли само летище ..."

  Не бе другарю, едно най- обикновенно и поддържано асвалтово пътче. Не кал до ушите:

  http://www.theodoresworld.net/pics/1106/russianhwyImage4.jpg
  http://www.russiablog.org/Moscow-Yakutsk-highway.jpg
  http://www.hemmy.net/images/travel/russiaroad.jpg
  http://englishrussia.com/images/federal_highway_2/1.jpg

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#47] от "ГОШО":

  Или пък, вие сте големи оптимисти и се надявате да откриете газ в центъра на Москва и Санкт Петербург, под червения площад, където инфраструктурата позволява да се свърже директно към домовете на желаещите.

  В САЩ тази технология е изгодна защото има развита инфраструктура. В Европа също. Китай са 1.3 милиарда и за тях тази инфраструктура е нещо насъщно. Ако я нямат те ще я построят в рамките на следващите 5 години.

  Но това не важи за Русия. Инфраструктурата на Русия дори и в европейската и част е по- слабо развита от държави от третия и четвърти свят. А какво да говорим за Сибир.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  „Газпром” е фирма с пазарна капитализация около 144млрд долара. Както TOYOTA, така и „Газпром” плаща на най-добрите, за да разработват и предлагат най-добрите идеи. Това не винаги са руснаци или комунисти. Просто добри специалисти. Колко добри? Ами много добри. Колкото може да си позволи „Газпром”.
  Много по-интересна е темата за залежите от т.нар. газови хидрати в дънните разломи на Черно море. Счита се, че там са разположени огромни находища от метанови хидрати, или клатрати (clathrates). Съединение на водни и метанови молекули, получено при ниски температури и високо налягане, което прилича на парчета лед. И съдържа концентриран метан.

 52. 52 Профил на Бай-бай, Бай Петко
  *****
  Весело

  Тавариш Бай Петко, сещам се за един мой учител по география, който през комунизма, твърдеше че най много сяра, желязо , манган ,магнезий, олово , кобалт ... азот/!/ и кислород /!/ има Съветския съюз

 53. 53 Профил на Ian Smith
  *****
  Весело

  Ей момчета , щадете бай Путко , Сговньо и компания . Те са ценни за нас . С кого ще се гаврима ако ги няма ? Какво ще покажем на децата един ден като ни питат какво жовотно е това комуниста бесепедераст ? Много им се събра на милите напоследък , а годинките им не са малко .

 54. 54 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#51] от "Вальо":

  "„Газпром” е фирма с пазарна капитализация около 144млрд долара. Както TOYOTA, така и „Газпром” плаща на най-добрите, за да разработват и предлагат най-добрите идеи. "

  Вижте, наистина за последно малко да ви разкажа за това как се разработи тази технология през последните няколко години, защото съм я следил. Тя се разработи от малко и независими добиващи компании, каквито има само в САЩ и никъде другаде по света. Освен няколкото огромни компании като Ексон Мобил които имат някакъв дял в добива на газ в САЩ, основният добив се извършва от малки и микро- компании, някои с по 30 човека състав.

  За малките компании е изгодно да разработват малките находища. За огромните като Ексон, Бритиш Петролеум, Тотал и т.н до преди една година това не беше изгодно. Но в момента те масово мигрират към малките находища закупувайки успешни малки компании.

  Разработката на малки находища е улеснена в САЩ и от собсвеността на земята. В САЩ, за разлика от която и да е европейска държава ако притежаваш земя, ти притежаваш и подземните богатства към нея. Е това допълнително намалява цялата бюрокрация с която се сблъскват фирмите в Европа. Фирмите в САЩ говорят директно със собствениците. Чух, че в някои места в Тексас фирми са закупували имоти над находищата тройно и четворно над пазарната им цена. Подобни неща съм виждал и в Калифорния. Дори и собствениците участват по някакъв начин в добива. Като акционери например.

  Газпром е голяма, но държавна и силно бюрократична компания. Газпром за разработка на своите находища разчита на Норвежка и Американска технология. Независимо от големината си Газпром в повечето случаи няма необходимата техническа експертиза.

  В Черно море на голяма дълбочина има големи находища на газ. Въпрос на време е да се разработят. Преди няколко месеца четох, че Ексон Мобил е купил голямо находище в крайбрежните води на Турция.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 55. 55 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "Вальо":

  газпром може и да има моного пари сега, понеже през последните години бая се налапа и сключи договори при високи цени, базирани на високите цени на петрола. Обаче петрола взе че падна, в САЩ цената на природния газ падна със 60% благодарение на тези залежи, катар се презастрои с LNG терминали, а газпром в това време нищо не направи. Явно високоплатените му специалисти са пили кафе и са бляли баирите. И сега русия обмисля дали въобше има смисъл да се разработва щокаманското находище, което трябва да достав газ за северен поток, понеже ще е много скъпо, а гениите на газпром не са измилсили оше начин как да я вземат тая газ при тези цени. А това за черно море е някаква научна фантастика и предположения, за разлика от тази технология, която до десет години ще преобърне света на газовите доставки. Китай вече има подписании споразумения със САЩ. И отново, не че русия няма газ, ама много хора не са съгласни да им го продава с цени на монополист и с хиляда условия. От рода на постройте АЕЦ Белене, иначе от новия договор за газ ще ви се стъжни.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 56. 56 Профил на *n
  *****
  Неутрално

  Ето ги скритите запаси :

  oilsandstruth.org

  За 2 години Канада създаде на мястото на вековните си гори пустиня, на която може да завиди и Бразилия. Единственото решение е техническа (р)еволюция, но синята кръв и Уол Стрийт треперят като чуят, каквото и да било близко до дума с такъв корен. Ще свърши тяхното нео-фодално царство, защото от $80 на барел поне $60 отиват в джобовете на спекулатори като Джей Пи Морган, АИГ, Барклис и другите им "другари".

 57. 57 Профил на Чукча
  *****
  Неутрално

  Най-после и Дневник да НАПИШЕ НЕЩО, за което в Алкашстан се говори от НОЕМВРИ!!!
  А в САЩ от АВГУСТ!!!

  Технологията НЕ Е НОВА и не е непозната!
  Българските геолози я познават като ДЪЛБОЧИНЕН ХИДРОВЗРИВ!!!

  През ФЕВРУАРУ и двете джуджета в Кремъл НАРЕДИХА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ЕКСПЕРИМЕНТ за добив на "шистов газ" !

  Със "експеримента" се зае Газпром!
  В продължение на 3 седмици ДУПЧЕХА ЗЕМЯТА, наливаха вода и химия!
  След това "ДОКАЗАХА", че НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОБИВА МНОГО ГАЗ"!!!
  И че "все ето височайшая ложь"!!!
  Поради това ОФИЦИАЛНАТА ВЕРСИЯ на алкохолиците е, че американците ще потанцуват, потанцуват и ще клекнат!!!

  Обаче - оказа се, че Газпром ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАЕ ПО КАКЪВ НАЧИН НА ДЪЛБОЧИНА ОТ 2-3 километра се правят ХОРИЗОНТАЛНИ СОНДАЖИ!!! А точно това е в ОСНОВАТА НА ДОБИВА!!!
  Нещо повече - дори и не им минава през акъла, че в "дупката" спускат "МАРСОХОД"!!!
  Както и не им стига акълът КАК В МОМЕНТА ДОБИВАНИЯТ ГАЗ СЕ ПРОДАВА ПО 127 долара за 1000 куб.м!!!

  Това са АЛКОХОЛИЦИТЕ!!!

  Е - натанцевались!!!
  Това е и ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ДА СЕ БЪРЗА С Норд Стрийм!!!
  Правилото take, or pay!!!

  Само, че вече и на ТОВА ПРАВИЛО МУ НАМЕРИХА ЧАЛЪМА!!!

  КАПУТИТЕ СА В НОКАУТ!!!
  Остава СЪДИЯТА да допусне САНИТАРИТЕ да изнест труповете!!!
  С Б О Г О М Д Ж У Ж Е Т А!!!

 58. 58 Профил на Born To Raise Hell
  *****
  Любопитно

  А познайте кои две страни са с огрони залежи на неконвенционален гас в ЕС?

  Добре де ще ви дам жокер: Двете най-нови членки на ЕС намиращи се на Балканите и започващи с Б. и Р.

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157045&srcpos=8

 59. 59 Профил на bateto
  *****
  Неутрално

  Ми ние, заедно с братушките, изтървахме информационната революция! Надявам се сега те да не изтърват тази! Третата ще е добиването на нефт (или газ) от нефтените шисти в САЩ.
  Нефта на малки капчици в скалите, те имат мноооого.

 60. 60 Профил на умерен русофоб
  *****
  Неутрално

  ОБИЧАМ такива новини!

 61. 61 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  Гуд-бай Ленин

  15.02.1989 - 07.02.2018
 62. 62 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1195 Весело

  До коментар [#51] от "Вальо":
  Къде отнесе плувката нашия виден газов спИциалист
  Ко стана с Патока, а, дрогарю спициалист?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 63 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  " ... а и получената смес от вода и химически вещества носи риск за водоемите наоколо, ... "
  - явно баба Ванга ще познае за изчезването на питейната вода, и че в един момент водата ще стане по-скъпа от златото.

 64. 64 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#57] от "Чукча":

  А ти да знаеш сега колко ще реве родния чугун..

  15.02.1989 - 07.02.2018
 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#63] от "dan":

  Така че най-добре да се надупим на Русия , щото иначе един ден няма да построим светлото бъдеще ....

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на Чукча до Вальо 51
  *****
  Неутрално

  Външната задлъжнялост на Гапром е следната:

  Обем ----- дата ------- дата ---- процент
  валута - отпускане - погасяване - лихва

  1750 -- 01.03.03 --- 01.03.13 -- 9.625
  1000 Е- 25.03.03 --- 27.03.10 -- 7.8
  1200 -- 28.04.04 --- 28.04.34 -- 8.625
  1250 -- 29.07.04 --- 01.02.20 -- 7.201
  1000 Е 01.06.05 --- 01.06.15 -- 5.875
  283 -- 19.07.05 --- 21.01.10 -- 5.625
  400 -- 19.07.05 --- 16.07.12 -- 5.065
  1000 Е- 19.12.05 --- 19.12.12 -- 4.56
  780 Е- 25.10.06 --- 25.02.14 -- 5.03
  500 Е- 22.11.06 --- 22.03.17 -- 5.136
  1350 -- 22.11.06 --- 22.11.16 -- 6.212
  500 Е- 07.03.07 --- 02.11.17 -- 5.44
  1300 -- 07.03.07 --- 07.03.22 -- 6.51
  700 Е 04.06.07 --- 31.10.14 -- 5.364
  1590 -- 08.06.07 --- 31.10.13 -- 6.20
  1250 -- 16,08.07 --- 16.08.37 -- 7.288
  1200 Е- 25.10.07 --- 13.02.18 -- 6.605
  173 -- 15.11.07 --- 15.11.10 -- 6.265
  261 -- 15.11.07 --- 15.11.12 -- 6.575
  1400 -- 04.03.08 --- 04.03.13 -- 7.2
  1000 -- 11.05.08 --- 11.05.15 -- 7.645
  1200 E- 22.10.08 --- 22.10.18 -- 7.085
  800 -- 06.02.09 --- 06.02.14 -- 6.255
  1500 E- 14.07.09 --- 14.07.19 -- 6.850
  ------------------------------------
  Общо задлъжнялост до 01.01.2010 г.:
  Долари 14.007 милиарда
  Евро 9.380 милиарда

  Вътрешната задлъжнялост на Газпром към АЛКАШСТАНСКИ БАНКИ е 43.117 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!
  Към о1.о1.2010г. И по курс рубла-долар на същата дата!!!

 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сгугню":

  Не цитирай мунча молим , много е тъпо дори и за теб. Ония е завършен идиот , да не говорим ,че е и цветнокож парцал ( да поста е расистки , дневник да се чувстват свободни да го изтрият)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#63] от "dan":

  когато алхимията стане реалност и златото падне на цената на желязото, може и така да стане. В САЩ по време на пика на петрола началото на 70те, глон петрол е бил по-евтин от галон минерална вода. А нали му викат черно злато уж. Може баба ванга да е предсказала миналото! Нещо като... как му се викаше на туй? Спомен!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 69. 69 Профил на Чукча до дан 63
  *****
  Неутрално

  Дан,
  това е ОФИЦИАЛНАТА ВЕРСИЯ на джуджетата!!!

  Тъй като в сондажите наистина се НАЛИВА ВОДА И ХИМИЯ!!!

  Цялата работа се изяснява, когато се разбере, че СЛЕДВА ВЗРИВ, макар и МИКРОВЗРИВ!!!

  В резултат на взрива И ВОДАТА И ХИМИЯТА СЕ ИЗПАРЯВАТ!!! И излизат на повърхността ЗАЕДНО С ДОБИТИЯ ГАЗ!!!
  По-точно - като НЕГОВА СЪСТАВЛЯВАЩА!!!

  Така, че НЕ СЕ НАДЯВАЙ НА ЗАМЪРСЯВАНЕ!!!
  Точно ОБРАТНОТО Е!!!

  След ЗАВЪРШВАНЕ НА ДОБИВА - в сондажите се СЪБИРА ПОДЗЕМНА ЧИСТА ВОДА, която МОЖЕ (все пак помпането е твърде скъпо - на 2-3 километра дълбочина е!!!) ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПИЕНЕ!!!

  Така, че на джуджетта носи МНОГО ЗДРАВЕ от чичко БУШ!!!
  Защото ТОЙ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕДТА ЗА ОДОБРЕНИЕ на този начин за ДОБИВ!!!

 70. 70 Профил на .,.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "бай Петко":

  - Уолстрийт спекулира.... . ?


  А аз мислех "холивуд".

 71. 71 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Много интересна статия.
  Браво,Манова!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 72. 72 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Ако това в статията е вярно и имаме политици на място, можем да бием шута на руснаците до няколко години. В България има едно огромно находище на черни каменни въглища - Добружански въглищен басейн - запаси от няколко милиарда тона. Нямаше как да се разработи, понеже е на дълбочина 2000 метра. Ако стане по тази схема да се извлича метан, би трябвало да ни стигне за десетилетия напред. Мисля, че преди няколко години някакви американци започнаха проучвания, точно за извличане на метан от там.

 73. 73 Профил на еколог
  *****
  Неутрално

  "Директорът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов дори изтъкна пред в. "Известия":"
  "...В Щатите .... екологията все още не е сред основните приоритети на властите за разлика от европейските държави."
  Е тоя руски защитник на екологията изкърти мивките!
  Ба си дебила!

 74. 74 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Тия щуротии за светлото бъдеще са за вЕрващи! Бойко да строи Южен поток че не ми се мръзне пак догодина!

 75. 75 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Я тука една статия за по - образовани ентусиасти владеещи английски език:

  http://www.sofiaecho.com/2010/03/18/875495_europe-and-central-asia-facing-energy-crunch-world-bank-report

  Ето едно цитатче за вЕрващите отгоре:
  The demand for primary energy in the Europe and Central Asia region is expected to increase by 50 per cent by 2030," according to Peter Thomson, Director for Sustainable Development in the World Bank’s Europe and Central Asia region, "while the demand for electricity is expected to increase by 90 per cent."

 76. 76 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Извинете, без да заемам позиция кой крив, кой - прав.... Но про-западняците тук имат доста... нецензуриран език. Самият аз съм бил в САЩ - беше чудесно. В Русия - също - топли, човечни... В БЪЛГАРИЯ, където съм роден обаче, виждам какво става дори в един форум за една (блудкава) статия.
  Който се е загрижил, че Русия ще отстъпва още - да не се грижи - няма да отстъпва. А и да й се наложи - има накъде - близо два пъти по-голяма от САЩ.
  Който мисли, че САЩ ще отстъпват - да не се грижат и за тях - все още има изход и време Китай да бъде спрян.
  Интересно обаче защо плюем толкова по Русия. Или Щатите ни помогнаха с нещо? Прощавайте, но аз помня разболели се хора от тяхната "помощ" преди години. Да не дава господ отново да молим за помощ отвън.

 77. 77 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Аз пък се чудя какво правят американците в Ирак, като си имат огромен добив на евтино гориво...
  Възстановяват демокрацията ли...
  В Нигер, Руанда, Етиопия също имат нужда от демокрация...
  Ама горките нямат петрол...

  А за евтино гориво ще ви повярвам, когато ида на Шела и заредя с 30-40 ст. надолу от цената на Лукойл...
  Лека нощ и розови сънища ( Хамъри с 200л. резервоари)...

 78. 78 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от " и кво":

  Няма как да е същото. В този случай Русия има газ за себе си до насита и няма за какво да развива тези технологии. Освен това тука се приказва за налагане на влияние използвайки енергийни нужди. Та с една дума ролите са разменени.

  Сега Запада има нужда от нещо (Енергийни източници) които Русия има до насита. Но ако се намери такива на територията на Запада (а те май се намират) ядец за този който е смятал да използва този коз.

  Та не е същото въоще. Тука Русия няма какво да открадне защото и да го открадне може само да си завре някъде отзад.

 79. 79 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  До коментар [#77] от "...":
  Сори мой човек ама Хамерите вече ги няма! Предадоха богу дух и уж китайците щяха да ги купуват ама и те се отказаха!

 80. 80 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "Неутрален":

  "Или Щатите ни помогнаха с нещо? Прощавайте, но аз помня разболели се хора от тяхната "помощ" преди години. "

  Чернобил?????????????

 81. 81 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "Неутрален":

  Добър коментар, само да добавя идна мисъл която четох някъде и ми допадна.
  "На запад има много неща които ни харесват, Русия има много неща от които се нуждаем!"

 82. 82 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Vency":
  "Но ако се намери такива на територията на Запада (а те май се намират) ядец за този който е смятал да използва този коз."

  Какъв коз бе пич? Русия просто си продава нефта и газа по пазарни цени и си прибира печалбата. Украинците краднаха от транзита и Тимошенко понапълни гушка, затова Путин им врътна кранчето. Няма козове, просто бизнес!

 83. 83 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "1":

  А какво става с пластовете когато изпомпаш нефта и газта както се прави в Русия. Или само си баеш и плещиш глупости. А виждал ли си какво е около руско находище на нефт или газ. Ама устата си я отворил и зинал като гладен команоид. Обаче и тази баница май свършва. Та глад голям глад за команоидните държави. много лошо им се пише.

 84. 84 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "Емигрант":

  Ми козът е този Русия може да си продава нефта и газта на пазарни цени на запад обаче сега за пример тези цени не важат за Белорус и май няма да важат и за Украйна която обяви че "май" не иска да влиза в НАТО.

  А сега познай какви цени може да има за България ако каже утре - Ми нийй ща земим да излезим от НАТО И ЕС и т.н.

  Освен това ако някой ти държи кранчето на горивото за колата а ти без кола се връщаш в средните векове ТИ КАК ЩЕ ПРИКАЗВАШ С ТАКЪВ когато почне да си коли съседите (като Грузия например) или пък собствените си "ГРАЖДАНИ".

  М даа ще се правиш на защитник на човешките права ама туй е Русия не е скапаната Америка. Я врът кранчето или я 25 % по скъпо за теб и после ще хрупаш Белоруски и Украински салати (защото за Българските няма да имаш $$$$) та чак ушите ти ще плущят. Та козове колкото щеш.

 85. 85 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Пак аз... тоя, с коментар 76...
  Някой ме попита за Чернобил... На всеки се случва... '79-та и американците имаха (добре, че беше по-малък!) подобен инцидент.
  Вижте, идеята е, че бялото население на земята намалява... а и никъде не го обичат. Лошо ни се пише, момчета и момичета, ако Китай вземе да си извоюва това, което е започнал. Вместо Северната цивилизация (ЕС, САЩ, Русия - който в какъвто ред иска да ги поставя) да се карат помежду си, трябва да кооперират.
  Между другото - от падането на този ненавиждан тук комунизъм, южните републики на някогашния съюз не видяха нищо добро. Само нови господари. Но докато старите там поне нещо строяха, то новите просто взимат ресурсите.
  Става въпрос за канибалски тип капитализъм - заслепени от битките помежду си, не виждаме сериозната южна заплаха. Или по-точно на никой не му пука. Преди 9 години бях на 16 и тогава за първи път, четейки политическа литература, попаднах на Китай. Още тогава ме разтревожи. И някой да ми каже, че управляващите "на запад" не го виждат?! Стига. Само дето с Русия е по-удобно - що в бъдеще да делим и с нея? Различни са - ако щете - на кирилица пишат! А не знаете колко, по дяволите, си приличат презокеанските, немците и руснаците. Бил съм и в трите страни за дълго време. Много различни от всички други, в които съм бил и с много общо помежду си. Германците - студени, американците - ограничени, руснаците - изостанали? Съвсем не. Дано някой тук вземе думите ми насериозно... Направих си труда да го напиша, в опит да помиря ненужната и вредна за мен вражда между поддръжници на Запада и тези на Русия.
  Русия, забравихте ли кой ви построи най-красивия град (смея да твърдя - най-красивия, който аз съм виждал)? Откъде дойде и при вас ренесанса?
  А вие, от Запад, забравихте ли Чайковски, Шостакович, Пушкин... или Менделеев (моля, без спорове за него, нещата са различни), Циолковски, Гагарин...
  С други думи - не разбирате ли, че заедно е по-добре отколкото разделени? Трудно е да си заедно с корейци и виетнамци (говоря като народи, не като личности). Но нищо не пречи руснак и германец да са заедно. Ааам... Полша е друга бира... не зная тази държава някога някого да е обичала Но тъй като бира не пия, "ако можете, отминете ме с тая чаша"
  Благодаря за вниманието на всички, издържали до края!
  С уважение

 86. 86 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  Никой няма против руснаците, повечето имат против средновековната им управията. А като искаш да си обективен помисли колко хора, българи загинаха от Чернобил. Още загиват.

 87. 87 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Съгласен за Чернобил. Както казахме - няколко години по-рано, през 79-та, американците имаха същия проблем в по-малки размери. Никой не е застрахован. Радвам се, че тук не виждам хора, които да се радват на това нещастие за украинците, още повече, че и ние страдаме от него.
  За управията, Чернобил (извини ме, така си се писал), съм съгласен. Има и исторически причини за това... Да не забравяме колко азиатски племена са минали (че и властвали за известно време над повечето от руснаците) през руски територии... Докато европейците се чувстваха уютно, биейки се помежду си, създавайки, разпадайки империи... Каквото и да говорим - в Европа територията е по-малка, а още по-важно - населението е по-хомогенно. Колкото и да се различават германци и французи, италианци и испанци... Общото между тях е много повече, отколкото между някогашната Руска/Съветска империя. Славяните, между другото, в древността са били едни от най-демократичните племена. Странно се обръща историята, нали? Станаха силни, покориха други и... забравиха собствените си ценности на управление. И то от много векове... Жалко за тях. Лошото е, че виждам упадък на демократичното начало и в Щатите. Говоря конкретно за Патриотичния акт... в който не виждам нищо патриотично.
  Аз съм нормален човек, нямам нищо против, че ме следят с камери по улицата, скоро ще имам и чип в паспорта. Аз нямам от какво да се притеснявам, ако искат и в спалнята ми да окачат камери... Но вътре в мен нещо се бунтува, вижда нещо нередно във всичко това... вижда нещо сталинско... И то в момент, в който нямаш държава, която трябва да затягаш с яки въжета, за да не се разпадне, а в държава като САЩ - първата икономика в света. Това е в потвърждение на казаното от мен - много си приличат американци и руснаци... ужасно много. Първите просто са по-млада държава, вървят по стъпките на Русия в много от нещата (не търсим само преки паралели като горния, все пак времената са с няколко века разлика, нали?).
  И едните и другите заслужават добър живот. А и двете нации в момента страдат от общата криза... Нека кооперацията между тези народи е по-близка... А и самите ние нямаме нужда от това големите да се ритат. Междудържавните отношения не бива... не бива да бъдат като междуличностни кавги.

 88. 88 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "Неутрален":

  Браво, момче, звучиш много зрял за възрастта ти. Не се учудвай, че ти праскат минусите, тук всяко балансирано мнение се смята за комунизъм. Ако не си твърдо про-западен, значи си коми - елементарно мислене, но факт. Не са поживяли хората, но ще им мине.

  В едно нещо грешиш обаче, Китай не е заплаха, по-скоро Китай ще изведе човечеството към новата ера на водолея.

 89. 89 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "Неутрален":

  Предполагам се усети кой завъртя кранчето на газа миналата година. И кой е монополиста в България. И кой не плати и един долар загуби на българската индустрия и на българският потребител. От бялата раса е. На него българският потребител плаща най- скъпата газ в Европа, 2.5 пъти по скъпа от добитата от шисти газ за която плаща американеца.

  Като признаваш за Чернобил би трябвало да доуточниш от какво американско са се поболели приятелите ти.

 90. 90 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  До Сокола.
  Благодаря за подкрепата.
  Знаеш ли, (позволявам си на ти, да?) - наскоро препрочетох един американски политолог... сетих се за това, което той пише в книгата си - ние се самоопределяме не по това какво сме, а по това, което не сме. Може би човешки недостатък, но аз не съм успял да го преодолея. Може би затова е и по-пъстър светът - има различни хора.
  Благодаря още веднъж.
  До Чернобил: Знаеш ли, няма да коментирам американската помощ. Може би дори сгреших, че я споменах. Пратили каквото могли... струва ми се, можеха по-добро. Лично мнение.
  Но има друго - не виждам нищо толкова благородно в американската външна политика. Първо обявяват Западното полукълбо за своя сфера на влияние, като го подчертава дебело със създаването на военни сили да го защитава от всякакво чуждо влияние (има кой да се лакоми). Повече от век гледат как европейците се избиват. Е, те не могат да им наложат демокрация, как да се месят в чужди дела. Мина се обаче поколение от 1900-ната година... Силите укрепнаха. Европейците пак се тупат помежду си. Америка, колкото можахме да вземем от нея, е наша. Руснаците пък, гледай ги глупаците, ни подариха Аляска (де да знаят, че има куп чудесии тук!). Хайде сега да погледнем на изток. Включиха се в края на Първата световна, след като взеха всичкото злато на глупавите европейци, поддържайки И ДВЕТЕ страни. Получиха още по-голяма сила. Дойде време да имат политическа воля и в Европа. Европейците не научиха урока - има-няма 20 години и пак на ура - гърмят танкове и оръдия от единия до другия край на Европа. Здрав мъж, здраво семейство не остана. Американците пак прибраха куп пари. Вече влиянието е тотално - дойдоха в Европа с няколко десетки хиляди души, набиха Япония, която няма суровини, взе всичко интересно като наука от Европа. Кое е новото страшилище - най-големият след войната, разбира се, поразнебитеният СССР. Хайде сега - вашите пари - обратно при вас... "Маршал" е добър за всички. СССР викнаха - ние сме независими! Западноевропейци се стреснаха - тия от изток май нещо са намислили; по-добре при тези, които са заселени от наши прадеди. Създават НАТО, той Съветският съюз не знае на кой свят е - губи сума население, 4 години от войната минават... Аааа, моля ви се, те са лоши, комай ще нападат!
  Просто в САЩ останаха парите накрая. И непокътнатата държава (те бомба не са видели, освен Пърл Харбър, дето не е и континентално). Изтокът да задържи хората при себе си, при все блясъкът на Запада с даваните с лека ръка пари от САЩ (помним откъде ги взеха)? Не става мирно. Да се съревноваваме, след като по най-глупав начин дадохме на германците да изпотрошат всичко де-що имаме на европейската си територия? Пробваха... издържаха 40 години... Дори това е твърде много за ситуацията. И паднаха. Неминуемо. С тях - и ние. И с германците падаме две войни, но странно, никой тук не им се сърди. И аз не им се сърдя. Не са искали да падат. И на руснаците не се сърдя. Нямаха друг начин да задържат строя. Сега - нека се учат на капитализъм. Не са малки - ще оцелеят. Жалко, че отново един добър народ ще страда. Както каза, Чернобил - нужно е по-добро управление (последните 10 години за тях не бяха толкова лоши). Но причината за липсата на такова - излагах досега.
  Благодаря за отговорите - изразяващи съгласие или несъгласие с мен. Това означава, че четете мненията ми, което е важно за мен. Единствено така се стига до консенсус - а именно това целя аз тук - да можем да се чуваме и да се разбираме.

 91. 91 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#87] от "Неутрален":

  пишеш че американците имали същия проблем като чернобил през 79та, и бил по малък. Ами защо не кажеш колко по-малък е бил? Тук говорим за няколко величини. Изпуснатата радиация в САЩ се равнява на една рентгенова снимка на човек в радиус от 10 км, или в най-лошия случай 3 пъти повече. Случайте на рак предизвикани от този инцидент не могат да бъдат уловени от статистиката, защото са пренебрежимо малко. А радиоактивният облак от чернобил се разпръсна над цяла европа, в украйна евкауираха 50 000 град, случайте на ракови заболявания сред децата се увеличавт в пъти, особено на щитовидната жлеза. И истината за инцидента се покрива за доста дълго време от властите. Разликите просто са твърде големи, навсичкото отгоре руснаците са мислели че реакторите им са безгрешни и са искали да построят чернобил на 10 км от Киев.

  А русия и САЩ са толкова, ама толкова различни, че няма накъде, и ня могат да се правят никакви съпоставки по отношение на историята. Ама никакви наистина. За манталитет да не говорим.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 92. 92 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Съвсем не искам да споря рано сутрин.
  Що се отнася до двата инцидента - несравними. Що се отнася до американския такъв - нека не говорим колко радиация е изтекла в "рекичката" наблизо. Самите те казват, че не знаят какви последствия е имало.
  Не зная какви наблюдения имаш върху американците и руснаците, но контактувайки с представители и от двете нации на много различни нива - да, виждам много прилики. Лично мнение, разбира се, не ангажирам никого с него. Но ако се замислиш - паралели има. Дори няма да ти отнеме много да ги намериш - просто помисли.
  Хубава вечер от мен!

 93. 93 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Бай Петко и други които имат минуси си ги запазват и не намаляват даже и при одобрение. Реалист и прочие получават по 2 точки за одобрение. Много интересна система.

 94. 94 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  паралели има и между историята на япония и финландия ако се разтърси човек сигурно. Аз не познавам много руснаци лично, и съм имал контакти с малко американци. Не мога да правя някакви генерални изводи, но американец никога не ми е развивал теории че продавали на украйна газ без пари за да ги върнат в СССР, ама ония не искали, и сега им дължали 90 млрд долара от разликата в цените. Американец също така никога не ми е развивал теории как америка може да раузруши русия когато си поиска, само като взриви всички атомни оръжия на своя територия, така че ударната вълна да унищожи русия. А руснаци са ми развивали точно такива тероии.

  Нека да поговорим колко радиация е изтекла в рекичката и какви са последствията от това 30 години по-късно. После може да поговорим колко радиация е изтекла от чернобил и какви са последствията 25 години по-късно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 95. 95 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#93] от "учуден":

  системата е чугуно-устойчива, и ползва AI алгоритми, разработени от ЦРУ и американските военни. Общо взето принципа е че анализира всеки коментар и може веднага да познае дали е писан от дърт комунист или не. Когато го познае, почва бавно но сигурно да му лепи минуси независимо от това какво правят потребителите. За всеки плюс, системата добавя поне по един минус, понякога по два или по три. Затова ня трябва да се гледат много оценките, бай-петко винаги е имал огромна подкрепа и много последователи, но ЦРУ иска да си мислим иначе.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 96. 96 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  Хахаха, ДеърДебил... Поне ме разсмя с последното си мнение. Стига, твърде лошо удряш. А и другата страна със сигурност може да отговори.
  Моля те, прочети, че аз съм посочил, че размерите на двете произшествия са несравними, но че подобно нещо може да стане навсякъде. Когато четем коментарите си, ще ги четем целите, нали?
  Ако искаме да изкарваме кой как е навредил на природата - дай сега що СССР сменя посоката на течението на реките (боже, това наистина е лудо!), а Щатите как разказаха играта (без цинизми! ) на Южна Америка, когато си смукаха нефта оттам. Някак си за Северна Африка не ми е толкова болно.
  Не намесвам и атомната бомба, която беше абсолютно ненужна от военна гледна точка (от политическа е друго). Пък и втора метнаха...
  Руснаците пък не им отстъпиха по простотия, когато на юг сложиха танкове, коли, дори строиха сгради, за да видят как ще реагират след ядрен взрив. Да не продължавам с техните идиотщини.
  Което пък, след това ми стана известно, ставало нееднократно в Щатите. Затова - ако ще търсим грешки на едните и на другите - ще намерим. Просто Русия гледа да си запази държавата цяла, защото е доста разнородна. А знаеш какво ставаше с китайското настъпление до 2006г., нали? Не оправдавам никого, посочвам причините, поради които едните така, пък другите - иначе...
  Що се отнася до това, което е споделил с теб руснака за ядрената сила на държавата си... У мен предизвиква усмивка, сигурно и при теб е така. Друг негов съотечественик си беше сложил система "Град" в нивата си, да се бранел... Англичанин се разхождаше с танк из някакво градче... Остави хората да се радват на играчките, тук става въпрос за по-сериозни неща.

 97. 97 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#93] от "учуден":

  "Бай Петко и други които имат минуси си ги запазват и не намаляват даже и при одобрение..."

  Не смятам, че си прав и се радвам най- искрено на това:

  1. Годината е 2010, не е 1956 за да вървят чугунени почитатели на Сталин от рода на Киро- партийния секретар на фабрика Победа. Пък кой ли нормален човек е харесвал дори тогава смешния сталинист Киро на който е подобен бай Петко. Ако си спомняте прекрасният фейлетон на Георги Марков, работничките са се шегували с него като са изтупвали чантите си пълни нарочно с гипс когато ги е проверявал на портала и са го правили да изглежда на мелничар. Както и са го пращали на учение на билото на Витоша като са се обаждали по телефона уж от името на Народната Милиция. По същият начин по който хората сега се отнасят към бай Петко.

  2. Аудиторията е на Дневник, десен вестник за интелигентни хора. Не е аудиторията на вестник "Дума", "Нова Зора" и каквато и да е друга комунистическа шума. Ако "Дума" и "Нова Зора" ви харесват, какво тогава правите във форумът на Дневник.

  Бих искал да ви кажа, ние всички сме българи, гоним собственият си интерес, и така гоним интересът на България. Газпром е монополист и всички българи патим от него. И от високите цени на газа, и от корупцията от руски тип захранваща посредниците му и налагаща руски и неевропейски правила и взаимоотношения. Тази руска система отравя и икономиката, и политиката, и журналистиката, и гражданското общество на нашата малка държава. Тази руска система създаде Олигарсите и Мафията в България. Тази руска система е главният виновник за това, че не сме сред отличниците- Чехия, Унгария и Полша. И накрая, тази руска система е тотално виновна за ниският ни стандарт.

  Новата технология за добив на газ е нещо полезно и за нашата страна, защото и в България има няколко места на потенциални находища на такъв газ. И най- важното е, че тази технология ще премахне монополът и ще обесмисли такива оръжия за владеене и закрепостяване които руската държава прилага в цяла Европа. Оръжието, което се нарича Газпром.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 98. 98 Профил на Емигрант
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "Vency":
  За сега не знам руснаците да са врътнали кранчето на някой дето си плаща. Виж украинците и беларусите искат и онази работа вътре и душата в рая.
  Защо прибалтийските републики или финландците нямат пробелеми, плащаш си пазарната цена и си свободен да си и в НАТО и в СИВ и където си искаш. Ами я си представи че излезем от НАТО и ЕС какво ще стане с визите за ЕС или пък митата за българските стоки за ЕС или пък фондове и т.н.? Нищо по - различно под слънцето само зависи от гледната точка.

 99. 99 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Както е тръгнало след години някой континенти наистина ще изчезнат и то безвъзвратно , заедно с хората който ги населяват. /така само за информация за тези дето не знаят че една трета от територията на холандия е под морското равнище. / Може да насилваш човечеството и то да си трае но природата не можеш . Тя си отмъщава и отвръща по безмилостен начин.Хайде да са ви честити новите технологий дето ще обезлюдят планетата Земя.

 100. 100 Профил на rosko
  *****
  Гневно

  за шистовия газ може да прочетете повече тук http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas а сусхто се споменава в http://www.youtube.com/watch?v=WAyHIOg5aHk (това е само трейлъра)
  Енергията и парите които триабва да се вложат за да се извлече тоя шистов газ са по големи от това което ще се добие ... да не говорим че щом досега не е правено значи със сигурност е по скъпо да се добива от обикновения газ ... резултата е или продължават всички да копуват от Русия или енергията става много скъпа и икономиката се срива ... голяма алтернатива няма що .. прах в очите а щуките се ловят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK