Германия си връща още 230 млн. евро червени пари

Съдебни материали от предишно разглеждане на процеса "Новум" в Берлинския административен съд през септември 2003 г. Вдясно е книгата на разследващия журналист Андреас Фьорстер "По следите на милионите на ЩАЗИ. Виенската връзка", в която подробно се опистват схемите за препиране на източногерманските милиони през Австрия.<br />

© Associated Press

Съдебни материали от предишно разглеждане на процеса "Новум" в Берлинския административен съд през септември 2003 г. Вдясно е книгата на разследващия журналист Андреас Фьорстер "По следите на милионите на ЩАЗИ. Виенската връзка", в която подробно се опистват схемите за препиране на източногерманските милиони през Австрия.И двадесет години след рухването на Берлинската стена Германия продължава да се бори за изнесените зад граница милиони на източногерманската комунистическа партия. Преди дни федералната република постигна важна победа в продължилата близо 18 години съдебна битка за 250 млн. някогашни марки, които през 1992 г. безследно изчезват от сметките на виенското търговско дружество "Новум" (Novum) и дъщерната му фирма в Швейцария. В четвъртък съдът на кантона Цюрих осъди на втора инстанция австрийската банка "Уникредитбанк Аустрия" (Unicreditbank Austria) да плати на Германия общо 230 млн. евро, препрани от Червената Фини - легендарната управителка на "Новум" и довереник на Австрийската комунистическа партия Рудолфине Щайндлинг.


Още през 1994 г. германското правителство повдига иск срещу тогавашната Банк Аустрия, наследник на Йостерайхише лендербанк. Обвинението е, че финансовата институция е спомогнала за изпирането на 250 млн. западногермански марки, собственост на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП). Щайндлинг, която от 1983 г. е едноличен собственик на "Новум" и движи финансовите дела на австрийските комунисти, като същевременно снабдява ГДР с ембаргови технологични продукти от Запада, е в основата на схемата за пране на пари.


Според заключенията на германските власти, цитирани от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и сп. "Фокус", Червената Фини е прехвърлила милионите от Йостерайхише лендербанк в нови сметки в дъщерна банка в Цюрих, след което парите отново се връщат в австрийската банка, но с анонимен вложител. И до днес не се знае къде са милионите, нито кой се е възползвал от тях.
В решението си от четвъртък съдът на кантона Цюрих призна иска на германската страна и постанови, че италианският концерн "Уникредит" (собственик на Банк Аустрия) трябва да преведе на германското финансово министерство 128 355 788,47 евро, които с натрупаните лихви от 1994 г. насам възлизат на 230 млн. евро. По силата на договора за германското обединение всички средства, които федералната република успее да върне от някогашното имущество на ГДР, отиват за източните провинции. И така бюджетът на петте провинции ще набъбне с порядъчна сума и то тъкмо посред глобалната финансова криза.


Въпреки че присъдата не е окончателна, а австрийската банка смята да я обжалва, това едва ли ще окаже въздействие върху изпълнението й, смята юристът Марко Нидерман, пълномощник на Федералната служба за особени задачи, свързани с обединението (BvS). Според него евентуалното обжалване ще се занимава само с протичането на делото, но няма да проучва установените вече факти. За нас швейцарското съдебно решение дойде неочаквано, призна пред "Шпигел" говорителят на "Уникредитбанк Аустрия" Мартин Халама.


Делото се проточи толкова дълго най-вече заради опитите на Рудолфине Щайндлинг всячески да отхвърли пряката връзка между "Новум" и режима на ГЕСП. Червената Фини до последно твърдеше, че е била само доверителен управител на Австрийската комунистическа партия, а въпросните милиони всъщност принадлежали на австрийските комунисти.


Германското правителство обаче от самото начало се водеше от предположението, че "Новум" е компания, свързана с управляващата в ГДР партия, следователно парите принадлежат на днешната ФРГ. Изчистването на този въпрос продължи чак до 2004 г., когато Федералният административен съд потвърди решението на предишна инстанция, че "Новум ГмбХ" е част от партийното имущество на ГЕСП. Дружеството не е нищо друго освен скрита фирма на източногерманските комунисти, през която са изнесени червените куфарчета.


През август 2006 г. приключи дейността на специалната разследваща комисия за проучване имуществото на партиите и масовите организации на бившата ГДР, ръководена от Кристиян фон Хамерщайн. За своите 16 години дейност тя успя да върне в обединена Германия над 1.6 млрд. евро, скрити от доверени другари в черни сметки, компании фантоми, реално функциониращи дружества и т.н., в това число и в чужбина. Според разследване на "Шпигел" комунистите от Източен Берлин са изнесли близо 6.2 млрд. източногермански марки (или 3.1 млрд. западни) само в началото на 1990 г., непосредствено преди обединението.Историята на Рудолфине Щайндлинг и "Новум" е подробно описана в книгата на германския разследващ журналист Андреас Фьорстер "По следите на милионите на ЩАЗИ. Виенската връзка" (1998). "Новум" е основано като ООД през 1951 г. от функционери на Австрийската комунистическа партия по поръчение от ГЕСП. Основната дейност на компанията е търговия между ГДР и Австрия и набавяне на западни технологични стоки, попадащи под ударите на ембаргото "Ко-Ком". През 70-те и 80-те "Новум" получава представителските права за ГДР на западни компании като "Бош" (Bosch), "Циба-Гайги" (Ciba-Geigy), "Фьост-Алпине" (Voest-Alpine), "Щайер-Даймлер-Пух" (Steyr-Daimler-Puch) и др. Касите на дружеството се пълнят главно от тлъстите посреднически комисиони за големите поръчки от Източен Берлин за австрийски държавни концерни като "Фьост" и "Щайер". Фьорстер твърди, че само през 80-те години "Новум" е отчела 117 млн. марки приходи от комисиони. От 1983 г. едноличен собственик на "Новум" е Рудолфине Щайндлинг, виенчанка с отлични връзки с австрийските комунисти. Фини, еврейка по произход, движи финансовите сделки на австрийските комунисти и тайните партийни сметки в Швейцария, Лихтенщайн и др. Щайндлинг отговаря не само за фирми на австрийските комунисти, но и за външнотърговски дружества на някогашната ГДР, се казва в междинния доклад на комисията "Фон Хамерщайн" от октомври 2003 г.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тото
  *****
  Разстроено

  Германия за съжаление не е България! Няма и един лев открити и конфискувани от червените пари

 2. 2 Профил на Хансчо
  *****
  Неутрално

  Германеца на си оставя магарето в калта, а нашите магарета си оставят другите магарета (тези които са ги избирали) направо в лайната.

 3. 3 Профил на днчо
  *****
  Неутрално

  ще си върне и България такиво комунистически пари,бай ти Тошо имаше 250 завода които работиха за него и фамилията му те и сега работят.Ще си ги върнем парите на българите.

 4. 4 Профил на Ө
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на toma
  toma
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Цитат: "Фьорстер твърди, че само през 80-те години "Новум" е отчело 117 млн. марки приходи от комисиони. От 1983 г. едноличен собственик на "Новум" е Рудолфине Щайндлинг, виенчанка с отлични връзки с австрийските комунисти. Фини, еврейка по произход, движи финансовите сделки на австрийските комунисти и тайните партийни сметки в Швейцария, Лихтенщайн и др. Щайндлинг отговаря не само за фирми на австрийските комунисти, но и за външнотърговски дружества на някогашната ГДР, се казва в междинния доклад на комисията "Фон Хамерщайн" от октомври 2003 г."
  ЕВРЕЙКА ??? пак еврей,,, много мразят Германия тези евреи

  neutral
 6. 6 Профил на Viktoria
  *****
  Неутрално

  Майчице, тия ми събраха очите! Как не се намериха в България двама-трима души да свършат нещо подобно....

 7. 7 Профил на Черна станция
  *****
  Неутрално

  Държа да споделя с форумци каквото знам, за да са добре информирани:
  В първите години след 10.11.89г Дойче веле на Български доста пъти повтаряше, че Источногерманските тайни служби са си присвоили 60 милиарда марки. Пари, за които никой не пита поне 20 г. Ина фона на тази сума някакви си 250 млн са смешни.
  Но пък за България няма НИТО ЕДИН $ върнат от изнесените пари! Така че в сравнение с Бг това е колосална сума върнати или хванати пари.

 8. 8 Профил на Браво!!
  *****
  Неутрално

  ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГЕРМАНИЯ!
  Поканете тези германци да дойдат тук и да направят същото и у нас!
  Ще докарат поне 5 млрд., изнесени от комунистите!

 9. 9 Профил на babo
  *****
  Неутрално

  Това е държава.Парите като сума не са кой знае какво в сравнение с възможностите на държавата.Въпреки това за тях кражбата си е кражба.
  Нашето подобие на държава, която е 100 пъти по-слаба икономически, повече от 20 години не е направила и малка стъпка да потърси над 1 милярд евро оставени в сметките на задграничните дружества.

 10. 10 Профил на странджата
  *****
  Любопитно

  Боико каде спиш бе .Я вземи пример от приятелката ти Анхела .

 11. 11 Профил на От знаете къде
  *****
  Неутрално

  Няма и да има. Стотинка няма да видите, палячовци.

 12. 12 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  за западането на западна германия са се погрижили братските европеиски производители на коли италия франция сащ скоро и русия и няма да оставят жизнено пространство за западногерманските коли и не знам как ще се издьржат западногерманските таини служби и разследващи журналисти
  докато щази ще си прави трабанти даже

 13. 13 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Лицето Александър Мирчев, който е шеф на корпорацията Крул със седалище във Вашингтон, е бивш заместник на покойния Андрей Луканов. Мирчев започва кариерата си като комсомолски активист. Дворцовият преврат на 10 ноември 1989 г го заварва на поста заместхин-завеждащ отдел "Организационен" на ЦК на БКП. Мирчев участва в кръглата маса, която поставя началото на "демократичния процес" в България. Сега той е не само бос на Крул, но също така ръководи нефтения инвестиционен фонд на казайхския президент Нурсултан Назарбаев. Той заема почетно място в бордовете няколко изключително авторитетни организации - Института Кисинджър за Китай, Международния център Удро Уилсън и Атлантическия съвет. През 2008 г името на Мирчев бе споменато във връзка с разследване на пране на пари, които се подозира, че са били присвоени от Назарбаев. До този момент нищо не е публикувано във връзка са разследването на ФБР. Именно Мирчев е човекът, който управлява и милионите на БКП, които са изнесени от Луканов зад граница. Има подозрения, че Мирчев е и пълномощник на клана на Тодор Живков. Приживе приближени на българския диктатор твърдят, че Живков на няколко пъти е подмятал, че има пари в банката Чейс Манхатън. Към 10 ноември 1989 г. българският външен дълг възлиза на около 12 милирада долара. Има предположения, че част от тези пари са постъпили директно по сметка на БКП в Щатите. Опитите на президента Желев и премиера Филип Димитров да се доберат до някаква информация остава без резултат...
  www.krullcorp.com/en/dr-alexander-mirtchev.html

 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Стига бе - значи може - толкова ли сме свине ,че един път не можахме да направим нещо подобно.....

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#11] от "От знаете къде":

  А червената измет като тебе обаче ако я видим.....

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Водолаз
  Водолаз
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Българските управляващи обикновено се стремят да копират това, което става в Европа. Ето ви пример. Хайде сега, действайте!

  dragoon
 17. 17 Профил на МиЕС
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "От знаете къде":

  Като се дръпне нишката и се разплита цялата Соц. схема. Когато схемата е правена от МИЛИЦИОНЕРИ винаги излиза наяве. Чисто и просто милиционер - комунист/дървено желязо/.

 18. 18 Профил на kostadin_ziev
  kostadin_ziev
  Рейтинг: Весело

  Защо ли Комунистите навсякаде по света са еднакви

 19. 19 Профил на Ми ЕС
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "Водолаз":

  Схемата за парите е за целия социалистически интернационал. Те са смятали, че пътя към висшето общество са парите и унищожение на истинското висше общество, но са пропуснали номера с необходимия ГЕН. Не става само с имане, трябва и МОЗЪК !

 20. 20 Профил на Комита
  *****
  Разстроено

  В Германия има воля - има резултат. В България няма воля - няма и резултат. Изводът е , че нас продължават да ни управляват бившите комунисти. Само до преди няколко месеца те продължаваха най-нагло и безочливо да крадат. Затова и няма да видим резултат.

 21. 21 Профил на Стари врътки
  *****
  Любопитно

  Използването на народни пари за да го направят
  How Jews Use Fraudulent and Worthless Junk Bond Money Schemes to Buy & Kill Christian Owned Companies
  http://www.jewwatch.com/jew-jewishbankingandfinancialmanipulations-folder.html#anchor306441
  Кухи фондове с пари Купува & убива компании
  През 1960-те евреи са отново на преден план в нов бизнес за участие - на конгломерата, един многоцелеви holdingcompany, чиито центрове са коренно различни печалба твърди синергични-голяма от сумата на съставните му части. Той не е Jewishinvention - тази чест вероятно принадлежи на Royal малко от Textronbut Lehman Brothers, Лазард Frères, LoebRhoades и Goldman Sachs са категорични в sellingthe нови понятия. Освен личен интерес от тези investmentbanking къщи (на голям интерес конгломерати е само partiallydue за нови продукти, навлизане на пазара, по-високи приходи, balancesheet растеж, както и нарастващите дялове на цена-печалба), сливания и acquisitionsgenerated обемите на новите емисии корпоративни, че Уол Стрийт underwrote, продават, и се търгуват. и редица еврейски бизнесмени са бърз, за да видите potentialof новата финансова форма.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Любопитно

  Не само германците продължанат да работят по червените пари. Ние продължаваме да наливаме още червени пари.

  подпис
 23. 23 Профил на Актуален въпрос
  *****
  Весело

  Случайно ли е или не липсата на ЧЕРВЕНИ КОМЕНТАТОРИ?!
  Да не би да са на планина и да берат Ален мак?!

 24. 24 Профил на Кирил
  *****
  Неутрално

  В България няма разследващи журналисти. Журналистиката ни е лакейска, кой ще събере кураж да тръгне да се знаимава с червените куфарчета...

 25. 25 Профил на К.К.
  *****
  Неутрално

  Та нали същите схеми действаха и у нас ... всички знаем, че същото се случи и в България.

 26. 26 Профил на Червени каси и касиери
  *****
  Любопитно

  До коментар [#13] от "007":

  Живкови - Александър Мирчев
  Джурови - Маджо чрез внучка + наследник
  Гоце - БСП - храни срещу петрол
  и т.н.

 27. 27 Профил на не финанси а производство
  *****
  Любопитно

  Еврейските ръководни кадри почти не съществуват. През 1919 г., може би осем от всеки десет мъже са били физически труд, но сега, само пет процента от работа с ръцете си. Въпреки това, за Jewsthe промяна е по-бързо. Малко след първата migrationsfrom маса Източна Европа спря, през 1930 г., тридесет процента от Jewishmales са физически труд. През 1950 г. той е намалял до двадесет на сто, и от 1970 г., тя е до малко повече от десет процента.
  Евреите приеха професиите да бъдат тяхно бъдеще
  През последните години се наблюдава значителна промяна в евреите: по-младите искат производство и имат намалено участие в търговията на дребно и реалната държавна служба. Младите евреи са все по-заинтересовани от професии , развлечения и отдих, комуникации, образование и строителство. В областта на финансите, бизнеса, и в областта на транспорта, на заетостта са относително постоянни намаления.
  http://www.jewwatch.com/jew-jewishbankingandfinancialmanipulations-folder.html#anchor306441

 28. 28 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Браво!!": "Поканете тези германци да дойдат тук и да направят същото и у нас!
  Ще докарат поне 5 млрд., изнесени от комунистите! "

  Опитаха се некои да го направят.

  И влезнаха във връзка с израелска фирма, която поемаше ангажимента да върне всичко, откраднато от комунистите, срещу 10% от върнатото.

  Това беше през 1997-ма... Все не мога да се сетя, кой беше на власт тогава, но отказаха на израелците, че много щели да спечелят!

 29. 29 Профил на таласъм
  *****
  Неутрално

  Юдеокомунисти бродят като призраци из Европа.

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Бравос! Цецо да не спи, ами да търсят нашите червени куфарчета! Лично аз нямам нищо против Уникредит Аустрия да преведе няколко стотин милиончета на Симеон Дянков! А това едва ли е трудно. Дори си мисля, че дъщерята на г-н Иван Костов може да помогне с вътрешна информация.
  Само едно условие имам! Да не се ограничават да търсят кървавите комунистически пари само в Уникредит Аустрия, ами да видят и другите австрийски банки! Щом австрийците ще ограничават кредитирането на източна европа, да си ни връщат парите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ПЪТЯТ ЗА ИЗДИРВАНЕ НА ИЗПАРИЛИТЕ СЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ПО ВРЕМЕ НА СВЕТЕЦА ТОДОР ЖИВКОВ - ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ЛИ - ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА? ГОЛЕМИЯТ ЩАТСКИ ЕКСПЕРТ УВАЖАЕМИЯТ ГОСПОДИН ДЯНКОВ - КАКВО СЕ ПОМАЙВА!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK