Екобомба заплашва Големия бариерен риф

Китайският кораб, който заплашва със замърсяване Големия бариерен риф

© Associated Press

Китайският кораб, който заплашва със замърсяване Големия бариерен рифЕкологична бомба заплашва да нанесе огромни щети в зоната на Големия бариерен риф край Австралия, съобщи БНТ. Китайски кораб, който удари подводна скала, е заседнал край кораловата бариера. Корпусът на натоварения с мазут и въглища морски съд всеки момент може да се разцепи.


Три километра дължина и сто метра ширина са размерите на нефтеното петно, което се стеле около корпуса на бедстващия китайски кораб "Шън Нън 1". Отровната следа се носи към кораловите рифове, а 230-метровият съд не може да напусне района, тъй като управлението и главният му двигател са силно повредени.


Властите в Куинсленд се надяват танкерът да се задържи на повърхността, докато два влекача успеят да го вземат на буксир, за да го изтеглят към по-безопасни води. В противен случай във водата ще попаднат 975 тона мазут и 65 хиляди тона въглища. Този опасен товар ще нанесе непоправими щети на Големия бариерен риф - уникалното образувание край североизточните брегове на Австралия, населявано от 350 вида корали и 15 хиляди вида риби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK