Щеше ли да има криза, ако жените управляваха Уолстрийт

Културата на естрогена все още господства в света на финансите

Журналистката от Си Ен Би Си Мария Бартиромо (отляво надясно), председателят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите Шийла Беър, председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Мери Шапиро, Кристина Ромер, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом и Елизабет Уорън, председател на надзорната комисия за плана TARP са част от политическия и бизнес елит, който е натоварен с изваждането на САЩ от кризата. На конференцията "Жените във финансите" те се обединиха около идеята, че финансовата индустрия трябва да внесе по-голямо разнообразие в редиците си и да вкара повече жени в управителните съвети.

© Bloomberg

Журналистката от Си Ен Би Си Мария Бартиромо (отляво надясно), председателят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите Шийла Беър, председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Мери Шапиро, Кристина Ромер, председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом и Елизабет Уорън, председател на надзорната комисия за плана TARP са част от политическия и бизнес елит, който е натоварен с изваждането на САЩ от кризата. На конференцията "Жените във финансите" те се обединиха около идеята, че финансовата индустрия трябва да внесе по-голямо разнообразие в редиците си и да вкара повече жени в управителните съвети.Избори 2022


7% от американските компании в класацията Fortune 500 са управлявани от жени


20% по-ниско е заплащането на жените, завършили колеж, в сравнение с колегите им


Тимъти Гайтнър, министър на финансите на САЩ
Надяваме се да дадем възможност на жените да се включат в света на финансите и да помогнат да го построим отново.

Светът на финансите открай време е доминиран от мъжете и е подчинен на културата на тестостерона. Но какво би се случило, ако Уолстрийт се управляваше от жени? Дали щеше да бъде избегната кризата с лошите кредити и последвалата икономическа драма?
Въпросът вече две години витае над Уолстрийт. Постави го и финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър на симпозиум за жените във финансите на САЩ в края на март.


"Това е чудесен въпрос. Но с понижена трудност. Как жените биха могли да не се справят по-добре?", закачливо отбеляза Гайтнър на конференцията. А дали ако жените управляваха финансовия свят, разчистването на бъркотията нямаше да е по-лесно?


В тази трудна мисия на него му помагат немалко жени, някои от които са смятани за едни от най-влиятелните в света, като Шийла Беър, председател на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC). Тя е натоварена да осъществи най-трудната реформа във финансовата система на САЩ след Голямата депресия.


Сред участниците бе и Мери Шапиро. Тя е председател на Комисията за ценните книжа и фондовите борси и извършва реформите в контролния орган на Уолстрийт. Двете жени имат позиции и власт, на които биха завидели мнозина мъже.


Истината обаче е, че все още културата на естрогена трудно измества културата на тестостерона на финансовите пазари и не само там, а също и в корпоративния свят и в политиката. В последните години почти нищо не се е променило, особено когато става дума за заплати, големи рискове и финансов колапс, убедена е Шийла Беър.


"Страхувам се, че културата, довела до настоящата криза, все още е тук", сподели тя по време на конференцията на 29 март. Американската желязна лейди се прослави с това, че не се поколеба да се опълчи на председателя на Фед Бен Бернанке, за да поиска по-голяма власт за ръководения от нея банков регулатор.


Оказва се, че решимостта и готовността за поемане на рискове в голяма степен се определят от химията в нашето тяло.


Нови проучвания в сферата на поведенческите финанси доказват, че химическите съединения във вените на търговците на Уолстрийт ги подтикват към рисковани залози и решения, писа в своя статия неотдавна списание New York Magazine.


И тъй като огромното мнозинство от тези търговци и директори са мъже, отговорният хормон се оказва тестостеронът. Но не само той диктува поведението на човека. Принос има също хормонът на стреса кортизол и невротрансмитерът допамин, но определено най-силно действащият е тестостеронът.


Преди две години екип от учени от университета в Кембридж доказа, че когато търговците регистрират високи нива на тестостерон в сутрешните часове, през останалата част от деня постигат по-големи печалби, но и демонстрират склонност към импулсивно поведение. Тестостеронът увеличава доверието и апетита към риск - доскоро високо ценени качества за всеки търговец, тръгнал на лов за печалби.


Доктор Джон Коутс, ръководител на екипа и самият той бивш брокер на Deutsche Bank, твърди, че високите нива на тестостерон, каквито се постигат при балон на пазара, може да доведат до


пристрастяване към риска


"Мъжете действат странно по време на балон на пазара", спомня си Коутс треската за IPO (първични публични предлагания) през 90-те години. "Те демонстрираха онова, което ние наричаме клинични симптоми на мания.


Бяха еуфорични, свръхдоверчиви, мислите им бягаха в различни посоки, почти не се нуждаеха от сън." Затова Коутс е убеден, че ако жените бяха поне 50% от финансовия свят, никога нямаше да се стигне до настъпилата нестабилност. Според Коутс пазарните балони са типично мъжки феномен.


Никола Хорлик, един от ветераните на Лондонското сити, търси исторически аналогии на рисковото поведение, довело до кризата. През миналите столетия енергията на младите мъже обикновено е била насочена във войни.


Относителният мир в Европа напоследък стана причина за пренасочване на тази енергия към финансовата сфера, смята Хорлик. "Това е новото бойно поле, казва тя, не се учудвам, че нещата излязоха извън контрол. Това е голяма игра на мощ, в която се поема все по-голям риск и наградата за победителите е огромна."


Коутс и неврологът Джо Херберт съвместно изучават в Кембриджския университет нивата на тестостерон и кортизол в група брокери в Лондонското сити. Изследването им е показало, че при успешни сделки тестостеронът се покачва, което води до по-голямо доверие и склонност към поемане на рискове и съответно подобрява шансовете за нови успешни сделки.


В определен момент обаче ефектът от тестостерона става опасен и брокерите започват да вземат пагубни, почти глупави решения. Хормонът на стреса, кортизолът, има различно поведение. Той нараства по време на нестабилност на пазара. При срив на цените кортизолът достига опасно високи стойности, вероятно стимулирайки панически продажби.


"Голямата лъжа" в бизнеса


Въпреки че са своеобразни антиподи на рисковото поведение на мъжете, статистиката показва, че все още представителството на жените в бизнеса е относително слабо. През 2009 г. в САЩ едва 16% от директорските бордове във финансовите услуги са жени и едва 10% от мениджърите на фондове.


До 7% от компаниите в класацията "Форчън-500" на списание "Форчън" са жени, а в Конгреса 17% от местата са заети от представителките на нежния пол.


Аналогична диспропорция преди известно време отчете и германският телекомуникационен гигант "Дойче телеком". С цел да поправи тази несправедливост компанията обяви, че до 2015 г. ще увеличи квотата на жените мениджъри до 30%.


Компанията признава, че съществува недопустима разлика между факта, че 12% от шефовете са жени, а 52% от всички служители на "Дойче телеком"са представители на нежния пол. Директорът по човешки ресурси заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че поставената квота доказва, че компаниите като тяхната живеят в "една голяма лъжа", смятайки, че като осигуряват на жените наставление и ежедневни грижи, това е достатъчно "да се реши проблемът".


Желанието за по-голямо представителство на нежния пол в мениджмънта идва от страна, която заема 12-о място в доклада на Световния икономически форум за разликата между половете в корпоративния свят.


САЩ заемат незавидното 31-о място след редица африкански държави като Южна Африка, Мозамбик и някои латиноамерикански като Аржентина, Коста Рика и Куба. В началото на класацията са Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия.


И това никак не е чудно, след като от 2006 г. закон задължава жените да заемат 40% от местата в управителните съвети на всички компании от норвежката борса в Осло.


Аналогичен закон препоръчва в Испания жените да държат 30% от управленските позиции в компаниите, макар че препоръката все още бавно се изпълнява и Испания остава назад в класацията на Световния икономически форум.


Списанието на "Ню Йорк таймс" припомня, че на същия този форум, но през 2009 г., е възникнала спонтанна дискусия дали Lehman Brothers щеше да фалира, ако компанията се казваше Lehman Sisters. Изводът бил, че Lehman вероятно би останала в бизнеса, макар и с далеч по-малки печалби, реализирани в годините на икономически разцвет.7% от американските компании в класацията Fortune 500 са управлявани от жени


20% по-ниско е заплащането на жените, завършили колеж, в сравнение с колегите им

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK