Кошмарът от 1783г. - изригването, което промени Исландия

Сегашното изригване в Исландия е около 100 пъти по-слабо от катастрофалното явление от 1815г.

© Associated Press

Сегашното изригване в Исландия е около 100 пъти по-слабо от катастрофалното явление от 1815г.Изригването на вулкан в Исландия и облакът пепел блокираха въздушния трафик над огромна част от Европа, но това засега е детска игра в сравнение с кошмарните последици от вулканичната експлозия от 8 юни 1783г., разказва Би Би Си.


Преди 227 години изригване 100 пъти по-мощно от сегашното избива една пета от населението на острова и в следващите месеци и години причинява смъртта на десетки хиляди европейци.


По време на това изригване Исландия е населена трайно от по-малко от 1000 години и на острова има около 50 000 души. В резултат на това, което започва в неделната лятна утрин, 10 000 от тях ще загинат.
Сателитна снимка на НАСА показва (в червено) облака от серен диоксид и други газове и пепел, които изхвърля исландският вулкан.

© Associated Press

Сателитна снимка на НАСА показва (в червено) облака от серен диоксид и други газове и пепел, които изхвърля исландският вулкан.


Антрополозите твърдят, че шокът за населението в Исландия, Фарьорските острови и части от Норвегия е толкова силен, че то дори спира да се весели и са забравени и изгубени танци, идващи от древността.


Вулканичната експлозия на Лаки е най-тежкото природно бедствие в историята на страната. Лаки е вулканична система в същата югоизточна част на острова, където е и днешното изригване.


Но общото е само гегорафската близост – експлозията от 1783г. е толкова мощна, че отваря верига от кратери, които в следващите месеци изливат лава, която ще покрие 600 кв. км. Далеч по-ужасяващи последици има изхвърлянето на чудовищно количество отровни газове – никое изригване през последните 150 години не може да се мери по този показател с Лаки.


Единственото изригване, което надминава исландското от ХVІІІ век, е това през 1815г. на индонезийския остров Тамбора. То е най-силното в историята на човечеството през последните 1600 години и вероятно най-добре наблюдаваното супер-изригване. Следващата 1816г. е т.нар. Година без лято със снеговалежи през юли и огромна продоволствена криза, глад и разграбване на магазини в САЩ и Европа.


Това което се случва в Лаки кара изригването от юни 1991г. на вулкана Пинатубо на Филипините да изглежда като незначително събитие, макар Пинатубо да предизвика климатични промени в следващите години. Преди близо 20 години азиатският вулкан изхвърля 17 мегатона серен диоксид, докато вулканите от Лаки бълват този обем газове само за 3 дни.


Изригването на вулкана Пинатубо на Филипините предизвиква климатични промени на планетата през следващите няколко години.

© Associated Press

Изригването на вулкана Пинатубо на Филипините предизвиква климатични промени на планетата през следващите няколко години.


Вулканолози описват днес, че исландското изригване от ХVІІІ век е предизвикало облак от сярна киселина, който като мъгла се е движел през цяла Северна Европа и е убивал хиляди хора. Селяните във Великобритания, Норвегия, Германия и Франция мрели като мухи и нямали и представа, че упоритата жълтеникава мъгла над нивите им е от газ, който при смесване с влагата в дробовете им се превръща в разяждаща ги отвътре киселина. Данни от списъците на мъртвите от 1783г. показват, че само през лятото са загинали около 20 000 британци.


В добавка през юли същата година се смята, че на британските острови са регистрирани най-високите температури от 300 години насам. В комбинация с пепелта, сипеща се от бялото небе, гледката е напомняла на хората за Апокалисписа. Мъглата се разнесла чак през есента, но била последвана от най-жестоката зима от 250 години насам.


За Исландия това имало необратими последици. Растителността, отровена от изригването, започнала да убива домашните животни. Измрели 80% от овцете и 50% от конете и едрия добитък. Суровите зими от следващите няколко години ликвидирали 20% от населението. Ако не е била възможността да се изхранват с риба от океана, вероятно още хиляди исландци са щели да загинат.


Изригването на Лаки обаче е преодоляно демографски само след 20 години. Затова историците смятат, че повратната точка за развитието на Исландия не е природното бедствие от 1783г., а механизирането на риболова в началото на ХХ век.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kro
  *****
  Неутрално

  Много любопитна статия. Благодаря.

 2. 2 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 581 Весело

  прочетет кой енай големия
  от каде взимате информация????
  На 26 август 1883 г. се чул и се издигнал огромен черен облак вулканична пепел. На следващия ден островът бил пометен от чудовищна експлозия - най-мощното вулканическо изригване, известно на учените досега. Две трети от Кракатау изчезнали, части от острова полетели на височина 70-80 км и се разпръснали на площ от 1 000 000 км2. Взривът бил чут чак в Австралия, отдалечена на 3 200 км и в югоизточните части на Русия. Над 19 км3 скали, раздробени на прах, излетели във въздуха, закривайки слънцето. В продължение на 3 дни район с радиус 280 км потънал в мрак. Вълни цунами с размери 57m достигнали бреговете на Ява и Суматра и унищожили крайбрежните селища. Загинали 36 000 души от съседните страни и острови, а от тези, населяващи острова, не останало нищо живо.

  Последиците от гигантския взрив били почувствани в цял свят. Температурите спаднали с няколко градуса, тъй като вулканският прах спирал слънчевите лъчи. Дори в много отдалечени райони били наблюдавани невероятно красиви залези, а луната често била синя или зелена в резултат на отражението на светлинните лъчи от праха във въздуха.Дори сеизмичните вълни от изригването достигнали до Лондон и повишили нивото на река Темза

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  ///Вулканолози описват днес, че исландското изригване от ХVІІІ век е предизвикало облак от сярна киселина, който като мъгла се е движел през цяла Северна Европа и е убивал хиляди хора. ///

  Ужассс ....... и в този облак сигурно ще има сяра.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дали може да се очакват климатични промени сега и в каква посока?

 5. 5 Профил на Трябва
  *****
  Неутрално

  да си купим противогази.

 6. 6 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 581 Весело

  Паника! Това е главната цел на медиите в Бг. Тук важи и принципа на Мечо Пух. Колкото повече, толкова повече.
  Паниката и страхът контролират хората!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 7. 7 Профил на Krokus
  *****
  Неутрално

  Ееее,хайде стига вече сте ни занимавали с тоя вулкан бе,че започна да ни омръзва!!! Всички знаем,че след изригването на вулкан,следват като последица поройни дъждове, многобройни и обилни наводнения и климатично захлаждане придружено с урагани ветрове и други природни катаклизми и бедствия, така че очакваме повече разнообразие от следващите новини !

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  До коментар [#6] от "Black Dragon":
  Все пак е основно превод от ВВС, което не мисля че е БГ медиа

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#5] от "Трябва ":

  Мислиш ли , че трябва ??? Аз направо съм се паникьосал....ами ако се евакуирам в мазето , там ще влезне ли от сярата ....... а през климатика ще минат ли отровни частици...???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Гемето
  *****
  Неутрално

  Проблема не е във вулкана, а в това, че сега сме много маймуни на клона и дори и малки климатични промени могат да доведат до недостиг на храни.

 11. 11 Профил на Lambi
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "B52": Да се учим от челния британски опит - Събота и неделя само лоши новини - защото е почивен ден и хората не са работа - да си стоят в къщи уплашени за да не се събират и да умуват лоши работи срещу чорбаджиите. Пък в понеделник - само слънце и красота

 12. 12 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Най мощното изригване на вулкан в ново време е на 10 април 1815 год. в Индонезия -Mount Tambora - 4 пъти по-силно от изригването на Кракатау. В Европа е това на о-в Исландия, а в по-старо време на о-в Санторини, което се свързва и с изчезването на цивилизацията на атлантидите.

 13. 13 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Но това са нормални процеси. Така е възникнала и Витоша. Да се надяваме, че няма да се активизира.

 14. 14 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  Гор сега пак ще напише няколко книги за климатичните промени = още няколко милиона в сметката.
  Този пъп каква ще е причината и какво ще клейми уверено тоз борец светъл?

 15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  ARRI № 9

  Като дойде "сярата" /има я във всеки вулкан/ 20% фира от населението поне. Уплътняваш прозорци и врати, запасяваш се с трайни хранителни продукти, газов котлон и няколко бутилки и се надяваш тока все пак да спира. И много вода.
  Така можеш да се надяваш, че няма да си от онези 20%.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на киро.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "hagan":

  Не си мисли ,че ти си най-информираният !
  Ако попрочетеш малко повече може и да научиш,че най-големият вулкан /по-точно супервулкан/ се намира близо до Кракатау и това е Тоба на остров Суматра.Изригването на този вулкан причинява ледниковата епоха и замалко не унищожава живота на Земята .Част от кратера на този вулкан е запълнен с вода и образува езерото Тоба с дължина100 км,ширина 40 км и площ 1145 квадратни километра или 1145000 декара.В езерото в този кратер се намира остров Самосир ,който голям почти ,колкото държавата Сингапур.
  Има филм по Нешънъл Джеографик за този супер вулкан пепел и твърди частици от който са открити в проби от леда на Гренландия.

 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До мой коментар № 15 "тока все пак да спира" - да се чете:
  тока все пак ДА НЕ спира.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "Руслан 21":

  При предишното изригване в Исландия е засегната само северна Европа. До тук не може да стигне в такава концентрация, че да се отрази на реколтата и населението. А и ние сме свикнали на какви ли не отрови, не сме като хората от 18 век ... Това с полетите е лошо. Да вадят старите самолети на Балкан с витлата, че идва време за почивки!

 19. 19 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "киро.":

  Добре де, ама това се е случило преди 75 000 години. Ние говорим за по-ново време.

 20. 20 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Геме стига с тая пропаганда - Европа и Русия- (най голямата държава в света) намаляват рязко своето население - какви популации те гонят пак! Дори Китай е в застои. Хората затова вдигат възраста за пенсия!

 21. 21 Профил на Гемето
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "111":

  Е точно в това е проблема, че облака ще удари тези дето произвеждат и намаляват като население, а тези дето само консумират и се множат са по на юг.

 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#15] от "Руслан 21":

  Звъня на 112 , и ме пренасочват към полицията . Те ме пренасочват към Пирогов....след по-малко от 2.5ч. облака ще е при нас , а аз вече усещам , че нещо ми пари на гърлото.....сигурно е вече тук облака ...да знаеш......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "potrebitel1":

  А ти можеше да не напомняш за Витоша.....достатъчен ни този...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на 2012
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  ко стаа са, ше борят ли зелените бандити климатичнити промени и като как ша запушват вулканите? щото, ако некой не знае, само едно такова изригване като сегашното пуска във въздуха отрови колкото за 1-2 години сички заводи по света заедно с автомобилите, кравешките пръдни и секви други простотии не могат да произведат

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Витоша не е била вулкан, а батолит - т.е. не е изригвала. Магмата се е натрупала под кората от седименти и е предизвикала нейното нагъване. В следващите епохи седиментите са ерозирали и са запълнили езерото на мястото на днешна София (затова са високите нива на подпочвени води в по-ниско разположените квартали).
  Т.е.- не всявайте паника, Витоша по определение не може да избухне. Тя е всъщност дебела тапа от вулканични скали на никога нереализирал се вулкан.
  Затова пък реално изригвали са вулканите в Родопите, макар и активността там да е спряла преди около 1 милион години. Има остатъчна активност в България и това са минералните извори.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на противогаз
  *****
  Весело

  До коментар [#22] от "ARRI":

  Позвъни на 2012.От 112,няма да ти отговорят.

 28. 28 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  ARRI

  Има една поговорка, дето малко ще я перифразирам:

  Ако ти е писано да те обесят и с "Титаник" да путуваш, ще си сред оцелелите.

  Друг въпрос е дали е "късмет" оцеляването при някакъв апокалипсис и дали не е по-добре "бързо всичко да свърши".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Гемето
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Не знам към София, но само вулкан може да събере такова количество дървен материал, да го затрупа, овъгли и превърне във въглищата от пернишките мини.

 30. 30 Профил на инж.Бъчваров
  *****
  Неутрално

  Когато през 90-те години на миналият век, по един тв. канал /"2001"/, един колоритен учен, доц. Минев /от БАН/, занимава се със соларни технологии , в продължение на няколко години , водеше Предаването " Годините на гневното Слънце" , в което подробно правеше прогнози как ще се държи Земята и Природата в условията на засилена слънчева активност /"Слънчев цикъл"/ , никой не Му повярва , сравняваха го с " Магъосниците" /Откачалки /, които също имаха свои тв. предавания ...Една от прогнозите беше, че се очаква засилена вулканична дейност на Земята,..., цитирани бяха и годините споменати в този материал и във Форума . Вулканите един подир друг ще изригват , защото Те са като клапи , които трябва да поемат напрежението във вътрешността на Земята , ответна реакция на "залповете" /потоци от частици/ , с които Слънцето "обстрелва" земната повърхност . Земята притежава свойството еластичност , и при оказване на силен , едностранен външен натист в определена точка от Слънцето , Тя компенсира това напрежение като освобождава енергия от вътрешността чрез Вулканите /Клапите / , чиито местополужения се подчинява на строга математическа зависимост /Функционал/...Има оставени исторически спомени , че през един такъв Слънчев цикъл от около 200 години , Цевилизацичта на Египеските Фараони е загинала /от глад, болести, природни бествия/ :достигнало се е дори до прояви на канибализъм /за спавка "Дискавъри канал "и др. специализирани тв. /. Знаете ли, че в районът на "Родопите" са открити Гробове на ВИП-Персони , погребани по "Египетски ритуал":това са били Тези , които са успели да избягат от "Апокалипсисът" , по време на засилена слънчева активност /200 годишен цикъл/?.... Това Ви Го казвам не за да Ви плаша , а за да посоча единственият верен път за оцеляване на Човечеството : да се опрем на всестраното развитие на НАУКАТА /ТЕОРИЯ и ПРАКТИКА/ , която ще доведе до НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО : в Енергетиката , Селското стопанство ,Зсравеопазването , Транспортът ,Строителството и т.н. ....Трябва час по-скоро да насочим Нашата икономическа Реформа по посока на развитие на "Новите технологии" , които в "движение" да се внедряват в живота на Обществото , а не както в момента ДОМОРАСЛИ ВИП-ПЕРСОНИ ни будалкат с някакви КУХИ ОБОРОТИ , по "принципът" : "Тука има , а тука няма" , т.е. залага се на Хазартна игра /в Политиката ,Икономиката/...До кога ,ли? / с почит :инж.Бъчваров, Казанлък /

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Геме, геологичната история на Перник и тази на Витоша са се разигравали в различни епохи - отдалечени на милиони години една от друга. Иначе общо - въглищни пластове не се образуват в места с вулканична активност. Въглищата са резултат от бавна анаеробна (без достъп на кислород) промяна, а не на бързо горене. Дори дървените въглища се произвеждат със затрупване на дървата и бавното им изгаряне. Бързото изгаряне произвежда преди всичко пепел. Лавовите потоци са с температура над 1000°С и изпепеляват, а не овъгляват труповете на растения и животни, до които се докоснат. Справка - находките в Помпей и Херкулан.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Гемето
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  Не ме убеди ама карай да върви.
  Ако искаш дай място(форум) и време където да поспорим, че сега си лягам.
  Лека нощ !

 33. 33 Профил на Иво
  *****
  Разстроено

  По новините казаха, че в близост до изригналия вулкан Еяфялайокул има друг много по-голям от него, който има опасност също да се активизира! Ако това стане, положението ще се влоши.....

 34. 34 Профил на Marko
  *****
  Неутрално

  Питам:
  Не може ли вулканчето да го
  пренасочим към обрязаната паплач
  из анадола??

 35. 35 Профил на ??
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Marko":

  може и да може, но след като дойде у нас...

  "кескин сирке кюпюне зарар"

 36. 36 Профил на zueka
  zueka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пък тия на годишния технически преглед ще ми мерят газовете от колата - айде де!

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1515 Весело

  Мъка. Сега климатолозите ще трябва да внасят корекции в "модела". Баф и вулкано скапан. Ще предизвика охлаждане, всемирно, а целата борба на човечеството да вдигне температурата на атмосферата с цели 0.2 градуса, за десет години, отиде у андъко... Ще требе пак да се борим, ако некой вулкан не рече да си прави майтап с нас...
  А колко фосилни горива изгорихме за целта...

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Керкенез
  *****
  Неутрално

  Колкото повече паника от вулкани, земетресения и други работи, толкова по-малко хората ще се интересуват от щуротиите, дето вършат Дянков и бат Бойко.

 39. 39 Профил на eviness
  *****
  Неутрално

  Да, да, да.. най-после има слънце и хубаво топло време и в Англия!!! И как да не обичаш явленията в Исландия

 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Весело

  Graf № 37

  В този ред на мисли си мисля, че вулканът идва много навреме, стига да не се получи, като преди около двеста години. Сняг през юли, глад и т.н.
  Всъщност едва ли. Нашите производители на "местни" продукти месо не използват, а на "алкохолните" фирми грозде не им трябва за да направят ракия и вино.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на faso
  *****
  Неутрално
 42. 42 Профил на антизатоплист
  *****
  Неутрално

  Статията показва,че промяна на климата може да има от засилване на вулканична дейност на земята или от промяна на слънчевата активност, но не и от човешката дейност.Затоплистите са мошеници.

 43. 43 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 753 Разстроено

  На борба със сярната киселина!
  И данък също! Върху дизела, че и той има серен диоксид.

  Това ще са последиците. Такива веселяшки статии подготвят общественото мнение за нови "промени".

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 44. 44 Профил на Вулканов
  *****
  Неутрално

  # 26 Павел "Витоша не е била вулкан"

  Вярното е, че преди 90 млн години (средата на горна Креда) в Средногорската структурна зона на БГ избухват 100-на вулкана.
  Един от тях е Витошкия вулкан, образуван от огромни изливи на лава. Правилно пишеш, че има и вулкански скали (андезити и базалти). Те изграждат тогавашния вулкански конус с размери над 15 км. След намаляване на налягането огнетечната топилка (наречена магма) не може да достигне повърхността и застива под лавовия покров. Тази част представлява "тапата", а такъв е режима на развитие на всеки един вулкан. Сега Средногорието е стабилна част от Земната кора и вече огромен интервал от време тук няма и е изключено да има вулканизъм.

 45. 45 Профил на Оли малиииии...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "ARRI":

  ARRI, освен че си педал и че си неграмотен си и голямо шубе бе. Бива ли такава работа? Я спокойно. Аз виждам само положителен ефект от евентуалния катакилзъм - един гей по-малко в твое лице. Не ти ли пари нещо ка гъза?

 46. 46 Профил на Вулканчо
  *****
  Неутрално

  Ето от такива наивни глупаци като ARRI някои хора изкарват доста пари в кризисни моменти или бедствия - пускат се 1-2 статии, почват се коментарите, хората като ARRI се паникьосват и започват да се запасяват, да купуват противогази и прочие, едва ли не края на света е дошъл ... След време всичко отшумява, вижда се че няма нищо страшно и хората се осъзнават, а нашия човек (ARRI) си има сумати глупости за оцеляване, които реално не му трябват ... Но по-важното е че на някой друг бизнеса му е потръгнал и всички са щастливи и доволни - единия е богат, другия (глупавия) си мисли че е преживял ...

 47. 47 Профил на veselin
  *****
  Любопитно

  Доста интересно изглежда от страни този форум ,в които вместо да се вслушвате в по умните от вас , вие се правите на интересни , но аз мисля че вината е у по умните , че те вместо да си траикат , те са трагнали мозък да наливат .

  Затова драги сънародници , вместо да се правите на велики четете и възприемаите знания , време е да разберете че с простащина не се върви напред .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK