Българите са най-големите врагове на ислямските забрадки в училище

Новината на "Франс прес" съвпадна с острия дебат във Франция срещу този вид пребраждане на мюсюлманките.

© Reuters

Новината на "Франс прес" съвпадна с острия дебат във Франция срещу този вид пребраждане на мюсюлманките.Малко над половината европейци са против това в училищата да се носят забрадки, както изискват от момичетата и жените ислямските обичаи, но подкрепят окачването на разпятия.


От анкетираните в 12 държави в ЕС най-големите противници на пребраждането са българите - цели 84.3%, с което надминават французите (68.7%).


Това сочи испанско социологическо проучване, цитирано в сряда от агенция "Франс прес".
От отговорилите на въпросника 52.6% са "против" или "категорично против" носенето на забрадки в класната стая, се посочва в анкетата, дело на BBVA, втората по големина банка в Испания.


Най-малка е съпротивата в Полша (25.6%) и Дания (28.1%).


За сметка на това 54.4% от анкетираните са подкрепили окачването на разпятия в класните стаи. В традиционно католически държави като Испания и Италия "за" тази мярка са се обявили съответно 69.9% и 49.3%.


Но те впечатляващо са изпреварени от Великобритания (77%) и Дания (78.8%).


Новината на "Франс прес" съвпада с разгорял се отново дебат във Франция и Белгия за това дали да се забрани носенето на крайните форми на женско ислямско облекло. Известно още като "никаб" или "бурка", то покрива цялото тяло до земята, носи се с черни ръкавици и оставя само тесен процеп за очите.


Тематично допитването на банката е много по-широко. То е извършено сред 1500 души в Белгия, Великобритания, България, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Испания и Швеция, както и в намиращите се извън ЕС Швейцария и Турция. Въпросите за пребраждането и разпятието са поставяни само на граждани от ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK