С $15 млрд. Северен Кавказ ще става суперкурорт

Амбициозен проект на стойност 15 млрд. долара за съживяване на туризма в Северен Кавказ подготвя олигархът Александър  Хлопонин, който  е специален представител на руския държавен глава в региона. Проектът е по поръчение на президента Дмитрий Медведев.


Руският вестник "Комерсант" разкри, че до 2020 г. държавата е готова да построи там пет курорта. Хлопонин планира да привлече към проекта Сбербанк като инвестиционен консултант, а "Морган Стенли", "Джей Пи Морган", Ситибанк и "Алианц" като инвеститори.


Според Хлопонин държавата ще осигури едва 13% от общата инвестиция и тези средства ще отидат за транспортна инфраструктура и строителни съоръжения.
"Комерсант" изчислява, че според плана на Хлопонин за превръщането на Северен Кавказ в курортен комплекс ще бъдат изразходвани двойно повече пари, отколкото за подготовката на Сочи за зимните олимпийски игри през 2014 г.


Представители на туристическия сектор определиха плана като нереалистичен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK