Израел: Фондацията, организирала конвоя за Газа, подпомага "Хамас"

Булент Йълдъръм, директор на IHH, говори пред пропалестинските активисти на турския ферибот на 30 май, вечерта преди нападението на конвоя.

Булент Йълдъръм, директор на IHH, говори пред пропалестинските активисти на турския ферибот на 30 май, вечерта преди нападението на конвоя."Флотилията на свободата", която трябваше да достави хуманитарни помощи за Газа и която израелските войници нападнаха по пътя тази сутрин, се предвождаше от турски ферибот. Плавателният съд превозваше активисти от Фондацията за човешките права, свободи и хуманитарни помощи (по-известна като IHH).


Не е ясно обаче дали фондацията е действително НПО, която помага на нуждаещите се, или терористична група, финансирана от "Хамас". Първата позиция е официалната палестинска, втората – официалната израелска.


Профилът й на хуманитарна организация се потвърждава от палестински медии. Още в началото на май палестинските медии посочиха фондацията като технически организатор и снабдител на конвоя. Онлайн изданието "Palestine Think Tank" разкрива, че тя е била отговорна за предоставянето на самите помощи. "Турската група IHH […] успешно и незабавно ни снабди с помощите за онези, чийто живот вече не може да чака", пише медията и благодари на iHH като спасителна за нуждите на палестинците.
Турският ферибот предостави на световните медии снимки от пътя на конвоя и разигралите се там драматични събития, а преди да отплава за Газа начело на флотилията, групата активисти участва в конференция по повод хуманитарната инициатива.


За Израел обаче палестинската гледна точка е само прикритие за истинската същност на IHH. На пресконференция тази сутрин, след като заяви, че активистите от "Флотилията на свободата" са единствените отговорни за нападението на корабите, израелският министър на отбраната Ехуд Барак определи инициативата като провокация и нарече IHH "ислямска хуманитарна организация" и група "екстремисти, които подкрепят тероризма".


По-рано през деня заместник външният министър Дани Аялон пък свърза организаторите с "Ал Кайда", "Хамас" и с други прояви на "глобалния джихад" и окачестви намерението и методите им като "насилие". Затова и резултатът не можеше да не бъде насилие, заяви той днес в Йерусалим.


Същата позиция може да бъде проследена в многобройни, започнали в началото на май публикации на израелския сайт "Intelligence and Terrorism Information Centre". Според сайта IHH наистина е благотворителна организация, но едновременно с това поддържа "глобални терористични групи", оказвайки им логистична и финансова подкрепа и служейки за прикритие на над 50 световни ислямски фонда. ITIC посочва, че "Хамас" е най-силно свързаното с фондацията движение в последните години.


Сред твърденията на ITIC е и че доклад на ЦРУ разпознава IHH като терористична организация, обявена през 1995 г., но основана през 1992 г. и първоначално подпомагала босненските мюсюлмани.


По данни от блога на IHH (официалният й сайт зарежда само на турски) тя е основана през 1995 г. и се занимава с хуманитарни мисии в различни бедстващи части на света.Базираната в Истанбул Фондация за човешки права и свободи и хуманитарна помощ, изместна с турското съкращение IHH, е създадена през 1995 г. по време на войната в Босна. Оттогава тя постепенно разширява операциите си в над 100 страни.
Около 400 от 600 пътници на борда на главния кораб, превозващ активисти от Турция, са предимно членове на тази фондация. Повечето от убитите са турци, заявиха служители.


Израелски представители обаче твърдят, че фондацията е само фасада и групата има връзки с Ал Каида и с Хамас.
Организацията категорично отрича, че има връзки с радикални групировки. Групата не е сред 45-те групировки, включени в терористичния списък на Държавния департамент на САЩ.


Нашата единствена цел е благотворителност и предоставяне на помощ на нуждаещите се хора по целия свят, заяви говорителят на организацията Изета Шахин, който е бил представител на фондацията на Западния бряг до арестуването и екстрадирането му в Турция по-рано този месец.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK