Експерти: Действията на Израел са юридически неуязвими

Експерти: Действията на Израел са юридически неуязвими

© ReutersИзраел заяви, че няма да снеме морската блокада на ивицата Газа въпреки нарастващия международен натиск след рейда срещу турски кораб с хуманитарни помощи, при който загинаха деветима активисти, съобщава "Ройтерс".


Доколко е законна блокадата и нарушава ли Израел международното право? Следват няколко въпроса и отговори по тази тема:


МОЖЕ ЛИ ИЗРАЕЛ ДА НАЛОЖИ МОРСКА БЛОКАДА НА ГАЗА?
Да, може. Съгласно закон за блокадата, основан на международното митническо право и обявен с Лондонската декларация от 1909 г. Той е обновен през 1994 г. в законно признат документ, наречен "Наръчник от Сан Ремо за приложимото международно право при въоръжени морски конфликти".


Съгласно някои от основните членове блокада може да се обяви и оповести на всички воюващи и неутрални държави; не може да бъде блокиран достъпът до неутрални пристанища, а определена зона може да бъде блокирана, само ако е под вражески контрол.


"Основавайки се на факта, че "Хамас" е управляващата сила в Газа и Израел е във въоръжен конфликт срещу тази власт, блокадата е законна", твърди Филип Рош, партньор в екипа за корабни спорове и управление на мениджмънта при търговско дружество "Нортън Роуз".


КАКВО Е "МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ"?


Съгласно Конвенцията на ООН по морско право всяка крайбрежна държава има териториални води от 12 морски мили от брега, на който е суверен. През тази ивица се позволява законно преминаване на кораби на чужди държави.


Следва още една зона от 12 морски мили, наречена гранична зона, в която държавата може да предприеме действия, за да защити себе си или законите си.


"Въпреки това точно отвъд 12-те морски мили моретата са открити, т.е. международни води", казва Рош.


Израелският флот заяви в понеделник, че отправилата се към Газа флотилия е прихваната на 120 км (75 мили) западно от Израел. Турският капитан на един от корабите заяви на пресконференция в Истанбул след завръщането си от Израел, че арестът е бил на 68 мили от израелски териториални води.


Съгласно законовите разпоредби за блокади прихващането на кораби може да бъде извършено навсякъде, стига този кораб да се е насочил към "вражеска" територия, твърдят правни експерти.


МОЖЕ ЛИ ИЗРАЕЛ ДА ИЗПОЛЗВА СИЛА, КОГАТО СПИРА КОРАБИ?


Съгласно международното право може да използва сила, когато се качва на такъв кораб.


"Ако силата е непропорционално голяма, това би било нарушение на основните постановки за употреба на сила", заяви капитан ІІІ ранг Джеймс Краска, професор по международно право в Американския военноморски колеж.


Израелските власти твърдят, че командосите, които са проникнали на турския кораб "Мави Мармара", са открили огън като самоотбрана, след като активисти са ги нападнали с бухалки и ножове и са взели някои от оръжията им.


Юристи казват, че пропорционалната сила не означава, че не могат да се използват огнестрелни оръжия, когато субектът е нападнат с ножове.


"Но тук трябва да има връзка между заплахата и отговора", подчертава Краска.


Използването на сила може да има и други последствия.


"Въпреки нуждата от разкриването на пълните факти с едно надеждно и прозрачно разследване, от това, което е известно сега, се вижда, че Израел е действал в рамките на законните си права", твърди Дж. Питър Фам, стратегически съветник на европейски правителства, както и на Белия дом.


"Въпреки това не всяка операция, която законът разрешава, е задължително разумна от стратегическа гледна точка."


ОПОНЕНТИТЕ НАРИЧАТ РЕЙДА НА ИЗРАЕЛ ПИРАТСТВО. ТАКА ЛИ Е?


Не, понеже съгласно международното законодателство това е държавна постъпка.


"Независимо дали Израел е бил прав или не, това не е пиратски акт. Пиратството се отнася до постъпки на частни лица особено когато има паричен или материален интерес", уточнява Краска.


ИМАЛО ЛИ Е ПРЕКЪСВАНЕ НА ТРАФИКА ЗАРАДИ РЕЙДА?


До момента не, но Мждународната камара по корабоплаване (ICS)  - асоциация, която представлява 75% от световния търговски флот - изрази "дълбоката си загриженост" относно рейда на израелските сили, твърдейки, че товарните кораби имат право на свободен достъп и свобода на навигацията в международни води.


"Тези основни принципи на международното право трябва винаги да се спазват от всички държави по света", смята ICS.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ...Пиратството се отнася до постъпки на частни лица, особено когато има паричен или финансов интерес...

  Че реакцията на Израел не е "пиратство", вкл. в сомалийския смисъл на думата - не е...
  Обаче тоя Краска или не е чел за т.нар. капери, или се прави на пет за четири...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Създаването на краковското гето също е било напълно законно според нюрнбергските закони...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 3. 3 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дон Пенсио де Комуняго":

  Какво общо имат каперите тук, при положение, че Краска прави изказването си в контекста на XXI век, а не на XVII?

 4. 4 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#1] от "Дон Пенсио де Комуняго":

  Доста засукан казус. Ако се вземе предвид, че корабното право е едно от най-сложните, юридически не мога да кажа как стоят нещата.
  Морално, обаче, за мене няма спор. Войната срещу тероризма трябва да бъде международна и да не позволява на терористите да се крият зад "неутрални води" и "неутрални територии". Може би Израел ще извади картата "ракети с *** обсег на действие, изстреляни от кораб" като по-сериозна защита за дейстията си. Не забравяй, че все пак вече са били обстрелвани от изрелски селища от "неутрални води".
  За съжаление, както ми омръзна да го повтарям, основният губещ са редовите палестинци. Под блокада, в мизерия, нуждаещи се от скъпи визи за емиграция и под опеката на Хамас- една терористична организация, хората са вкарани в деветия кръг на ада. Защо не влязат някакви международни дили и не принудят Хамас да се легализира и не помогнат на палестинците да заживеят в държава, вместо в разградения дво, в който са сега, е въпросът според мене. Защото иначе тези хуманитарни помощи отиват и за изхранването на терористи.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:12 на 03/06/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ами, това е то. Но, разбира се, експертите също лъжат - или са евреи, или са купени от Израел

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#2] от "Минаващ":

  ООН-то фашисти ли са бе, другарю?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 8. 8 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ето някои пояснения към горната статия за онези читатели, които нямат нищо против да се вика на черното - бяло:

  Експерти - платени ционистки маши.

  Може ли Изсраел да наложи блокада на Газа - не, не може, т. е. няма никакво право на това, но го прави, защото знае, че васалите от САЩ ги подкрепят безрезервно. Хамас е на власт в резултат на избори, а не на някакъв въоръжен преврат. Все едно Франция да нападне Германия, защото Сарко има зъб на ХДС/ХСС.

  Международни води - всяка точка, отстояща на >68 мили от брега.

  Може ли Изсраел да използа сила когато спира кораби - не, не може, т. е. няма никакво право на това, но го прави, защото знае, че васалите от САЩ ги подкрепят безрезервно. Ако следващият конвой се придружава от турски военоморски сили, Изсраел ще седи с подвита опашка и ще лобира щатските си васали да предприемат нещо, че иначе - холоко-о-ост!!!

  Постъпката на Изсраел не е пиратска, а е акт на военна агресия срещу държавите, под чиито флагове са нападнатите кораби и чиито граждани са избити от изсраелските военоморски сили.

 9. 9 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 116 Неутрално

  На това му се вика самозащита:
  "The dead include a 19-year-old Turkish citizen with an American passport - hit by four bullets in the head and one in the chest - and a national taekwondo athlete, Turkish media say."

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/10226151.stm

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Абе какво има да го обмисляме. Нали ги видяхме "хуманитарните работници" с прътите и железата. Ясно беше накъде и за какво са тръгнали.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#8] от "upotrebitel":
  Промит ти е мозъка, Другарю!
  Спри 4ушмата на дезинформация те4аща между ушите ти.

 12. 12 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#9] от "Галчо Залъгалчо":

  Ами отиди да удариш един-два пъти някой турски граничар със стомена тръба пък после ела да ни кажеш дали си получил "пропорционална" ответна реакция, а? Даже можеш да забереш муноизирания и още неколцина за калабалък, па ако имате късмет и да прободете един двама митничари.
  Според тебе когато те нападат няколко човека (около шестстотин) с прашки, колове, ножове и т. н. какво трябва да направиш? Да им се усмихваш ли?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 13. 13 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#1] от "Дон Пенсио де Комуняго":
  Абсолютно си е прав Краска! Пиратството е акт на частни лица. Каперите са частни лица и са си пирати. С разрешение на една или няколко воюващи държави нападат и ограбват корабите на противникова държава /или държави/. Нещо като НЕП-мани по море по време на морска война в края на 16-ти и 17-ти век. Просто като се случи да ги барнат, не ги броят за военнопленници, ами ритат с крака от мачтите.
  пп: Като се чуя следващия път със сър Франсис Дрейк ще питам за подробности.


  Свобода за СЛАВЕНА!
 14. 14 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 557 Любопитно

  Хуманитарна помощ а голям боен турски кораб със тях , ами ако има бомби във кораба , Напълно са прави евреите да се защитават.

 15. 15 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#8] от "upotrebitel":

  Ало, гневния, ако не са Сарко, ХДС и т. н. да ти поддържат държавата на изкуствено дишане и да натискат да се спазват законите в България сега Виденовата зима щеше да ти се вижда като Златен век.
  Колкото до това кой е платен и кой- не е, отиди да слушаш мюсюлманските експерти. Те са безпристрастни доколкото им позволява Корана.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  За сега става ясно, че флотилията е била провокация и в някакъв смисъл успява: Израел отваря Газа за хуманитарна помощ. Какво точно обаче е целяла Туция с флотилията ще се доизяснява.
  Друг е въпросът, че блокадата на Газа с нищо досега не успяла да спре тероризма на Хамас, само затормозява битието на мирните палестинци.

  Много ми е смешно, когато защитниците на Израел пищят против анти-семитизма, но наричат арабите "резаци." Арабите също са семити, а евреите също са обрязани. Ако е за въпрос, и много християни-протестанти в САЩ са обрязани: там това се предлага в родилния дом като хигиенна мярка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нека законността на (държавното) пиратство на Израел бъде разглеждана не от експерти, а от съдиите в международния съд.

 18. 18 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дрън, дрън ярина! Всичко го изсмукват на основата на това, че израел бил във война. С кого по-точно?! Ивицата Газа, която все още е автономна израелска територия, хамаз, които не признават или целия свят?

  По тая логика, ако израел и хамаз са в обявена война, да видим хамаз какви права имат. Напр. да обстрелват израелски военни обекти май си е съвсем законно? Както и да търсяат начини да се въоражават. Да не говорим за взимане на пленници и пр.

  Да им таковам и софистите!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 19. 19 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ardafon":

  Анджек! Ама няма да стане.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 20. 20 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#17] от "4ardafon":

  За кой "международен съд" става въпрос или просто си говорим едно към гьотере?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 21. 21 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#4] от "Boriaz":

  Доколкото виждам дотук тринадесет души смятат, че в "международни води" не трябва да има никакъв контрол при никакви условия за да може да се крие който си иска там, така ли? Само да ви припомня, че 5-те КОРАБА с хуманитарни помощи не са имали нищо против да бъдат проверени. Странно, но само пътнеците на ФЕРИБОТА (който не е направен да транспортира друго, освен хора с багажа им, за което е бил и използван- от 700 души около 100 са в 5 кораба, останалите 600 са на ферибота) са се "притеснили" до такава степен от проверката, че са започнали да налагат униформени лица не особено хуманно, както се вижда.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 22. 22 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#12] от "Boriaz":

  "Ами отиди да удариш един-два пъти някой турски граничар със стомена тръба"

  Ами ако е в Стара Загора що пък да не го ударя? Ще получа 20 дни за дребно хулиганство условно.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 23. 23 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 497 Весело

  Къде са глупаците които лаеха като приклещени кчета и хвърляха лъжи на ляво и дясно

 24. 24 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "toj":

  Ами, пак са тук - но не смеят да се обадят, а само цъкат минусчета

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 25. 25 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Любопитно

  аиде сега почват да "обясняват високопарно" как това било право на защита на "пострадалите от холокоста ционисти"...Бла бла ! Убити са 9 човека - ОТ УПОР , над 40 са ранени ...Само защото са се опитали да пробият блокада , осъдена от ООН непризната от никоя държава . за да занесеш инвалидна количка и патерица в Газа те очаква смърт ...така ли ? Идиоти ! та те пиратите от Сомалия имат почече морал бе от т.нар . държава Израел !

  Свободата Санчо, ....
 26. 26 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 642 Неутрално

  А защо има блокада на Газа? Защото евреите са гадни хора или защото в ивицата живеят фанатици, които за 10 години изстреляха към 10 хиляди ракети срещу израелски селища. Колко българи са били избити и прогонени от съседните страни, но ние не се занимаваме с тероризъм. Турците са избили и прогонили милиони арменци през 1915-1922-ра ,но днес също те не се занимават с тероризъм. Айде стига с тея бежанци, хуманитарни катастрофи, справедливи каузи и тн. Айде сички да се опашем с експлозиви и да се взривим в Истанбул, защото турците ни взеха Одринска Тракия-една голяма трагедия за бългалския народ. Както на косовските сърби не им хрумва да обстрелват Тирана, така и палестинците трябва да се откажат от насилието.

 27. 27 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 440 Неутрално

  След като два дни не бяха показани истински оръжия от типа на ракети, автомати и т.н. боеприпаси, израелското министерство на външните работа, сложи в своята Flickr страница, снимки от намерени оръжия. Както ще видите по-долу, те са изключително опасни за сигурността на Израел и страната е трябвало да предприеме нещо по-сериозно.

  http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/03/5275/

 28. 28 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "Радостина":

  Кофти е специалистите по темата да са срещу тебе, мойто дете, но ти продължавай да дерзаеш. Така де, комунягите в България затова подменихте истинската интелигенция с рабфакове, за да чувате каквото ви харесва на вас. В Камбоджа се справихте с проблема още по-радикално - просто убивахте всеки носещ очила. Предлагам сега да направитеьсъщото, та белки в остъствието на експерти палестинската "правда" да възтържествува

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 29. 29 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-после се появи и радостинка, радост за душата. Бях се притеснил, че и е станало нещо и не е открила огън по световния ционизъм, империализъм, капитализъм и т.н. След Венчето, най-после идва още една светла подкрепа на левирачския отряд

 30. 30 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "Zoon Politikon":

  Ето за този: http://www.icc-cpi.int/Menus/ICC?lan=en-GB

  Можеш да си сигурен, че Израел удовлетворява поне 90 % от точките на Римския статут. Разбира се, както ни обясни израелският посланик, Израел не се интересува от някакви си статути и резолюции, които някакви си държави приели - той има мисия да оцелее.

 31. 31
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  От Ню Йорк Таймс:

  "Gisha, an Israeli human rights organization, has compiled a list of goods that Israel typically blocks from Gaza: notebooks, blank paper, writing utensils, coriander, chocolate, fishing rods, and countless more. That’s not security; that’s a travesty."

  http://www.nytimes.com/2010/06/03/opinion/03kristof.html?hp

  Напълно подкрепям усилията на Израел да се справи с тероризма. Но блокадата на Газа се е провалила като тактика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  Ама разбира се, сега от 100 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат чуфутчетата невинни. Да, ама не. Изобщо не ми пука от мнението на подобни "експерти", аз за мен истината си я знам и без да чета подобни платени специалисти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Действията на Израел освен юридически, са издържани и военно, но не и политически.
  Като се има предвид, че държавата им е в перманентна война са си абсолютно прави.

 35. 35 Профил на milena63
  milena63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тези еврейски правни специалисти !
  Ще се окаже, че могат да атакуват и български кораби в Черно море, ако им са съмнителни.

 36. 36 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#31] от "Щутгарт":

  Е, след като лично спецът по международното право, тениса на маса, хигиенизацията на химическите тоалетни и листните въшки, о.р. майорът от ДС Ламбе Щутгартски се яви, на лъжливите експерти вече им е спукана работата

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 37. 37
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 38. 38 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#33] от "VеnRus 2008":

  "Изобщо не ми пука от мнението на подобни "експерти", аз за мен истината си я знам и без да чета подобни платени специалисти."

  Хунвейбините на Мао биха се гордели с теб

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 39. 39 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2133 Гневно

  До коментар [#9] от "Галчо Залъгалчо":

  Много добър цитат си извадил. Първо аз си мислех че хуманитарните работници са нещо като медицински персонал, но се оказва че по други места са джудистчета. Второ, дано се постресне цивилизованият свят защото тия джудистчета все са хамсалаци с американски и европейски паспорти.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 40. 40 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#37] от "Щутгарт":

  Тихо ти го казвам, за да не се разчуе във форума - докато ти громиш ционизЪма по форумите, Ейлиън е при жена ти. Ама после да не кажеш, че то мен си го научил, ей...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  До коментар [#38] от "Zoon Politikon":

  А чифутите от Израел отдавна си се гордеят с теб. Така де, такъв послушен гой са си отгледали, не е за вярване просто.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 43. 43
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 44. 44 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#40] от "Zoon Politikon":

  Ейлиън е при жена ти
  ==============================
  ейлиън не си пада по мъже ........

 45. 45 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "Щутгарт":

  Мерси, Гуце (пардон, Щуце). Аз съм във форума докато Ейлиън е при жена ти, после ще се разменим - аз при нея, а той тук. Ама вземи да я пратиш на козметик да се епилира - стига си бил такава скръндза

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4467 Гневно

  "Основавайки се на факта, че "Хамас" е управляващата сила в Газа и Израел е във въоръжен конфликт срещу тази власт, блокадата е законна"

  И защо трябва заради "Хамас" да страдат 1,5 милиона палестинци живеещи в Газа?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "VеnRus 2008":

  Мдаа, кака, така е. "Послушен" съм, щото не викам на черното бяло и не отричам експертите, когато не ми изнася. Полираното мозъче, сладко, комунистическо

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 48. 48 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#43] от "Щутгарт":

  като гледам израел ,скоро ще пробие на световните пазари със продукта веро "палестина"......

 49. 49 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":

  То и ние не трябваше да страдаме заради комунистите, ама си страдаме и до ден-днешен. Въпросът е защо заради Хамас трябва целият Близък Изток да е в състояние на война...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 50. 50
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:13 на 03/06/2010 от неговия автор.

 51. 51 Профил на lunarbase
  lunarbase
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нито едно "жълто" мнение? Излагате се.

 52. 52 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Щутгарт":

  "Зеер гут, утре ще изкараме много хубав сапун"

  Ти хубаво го "изкарваш" тоя сапун, ама защо никога не го употребяваш?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 54 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#44] от "capitalist":

  "ейлиън не си пада по мъже"

  Мдаа, и ти си прав. Извинявай, Щуце, ЕРйлиън не е при "жена ти" (която всъщност е мъж), а при майка ти

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 55. 55 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Ехххх , защо нямам този късмет да се сбият турчулята и евреите ? Колкото по-малко индивиди от двата вида , толкова по-добре . В интерес на истината България и нацията не е видяла и от едните и от другите нищо добро . Напротив .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 56. 56 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#53] от "Щутгарт":

  Сиганите вече минаха, Гуце, ама ти докато си заработваш рубличките във форума и ги изпусна. Между другото, майка ти твърди, че били много по-добри от тебе  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 57. 57 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#55] от "ARRI":

  Какво лошо пък сме видели от евреи като Валери Петров???

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 58. 58
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 59. 59 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#58] от "Щутгарт":

  Не бе, при твоята е - нали ти казах вече, че се редуваме там. Утре ще ти пратя и снимки, като не вярваш

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 60. 60
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 61. 61 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#57] от "Zoon Politikon":

  ама ти се отнесе май . Да Валери петров е евреин и лошо няма , обаче и Фридман е евреин - организатора на клането в "Света Неделя" - комунист от еврейска класа ! - 125 жертви , и Пирински е евреин - комунист , и Станишев - комунист .... не ми се изброяват ..но са толкова много в БГ и толкова злини са причинили ...че ....
  Ами евреите историци- фалшификатори на българската история- Рубен Леви, Леон Асланов, Берта Коларова, Давид Коен, Исак Самоилов, Ели Ешкенази, Жак Натан - червени агитатори и комунистически идеолози на българската историческа наука след 1944 г., червени шамани, клакьори и поддръжници на тоталитарния режим на БКП

  Свободата Санчо, ....
 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Мисля, че Израел ще плати висока цена. Много висока, рано или късно. Гадничко е, но ще я платят обикновените израелски граждани. Тези, с големите пари, както винаги ще направят още пари, този път от поредното страдание на собствения си народ. Нищо не може да противостои на непреклонният човешки дух. Особено на радикалните му измерения. Никакво ядрено или друго оръжие не може да ги спаси ако продължават в този дух. Наивност, която ме изумява с мащабната си непродуктивност.

 63. 63 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#60] от "Щутгарт":

  гълъбецо ,не се занимавай с моята грамотност ,а виж се лекувай ....

 64. 64
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 65. 65 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#57] от "Zoon Politikon":

  Дааа , 1 на 1 000 0000 . Аз лично , българската история , я четя по по-различен начин от теб , та от там идва разминаването във мненията ни .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 66. 66 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#61] от "Радостина":

  Всичките са първо комунисти, а после каквито и да било. Не са били най-отгоре, а са изпълнявали заповеди на други "евреи" като Г. Димитров, Т. Живков и т.н. и съптветно - от Москва. А иначе, всеки народ си има и добри хора, и мърша, разбира се. Точно затова расисткото учение, че едни народи били добри, а други - лоши, е такъв кретенизъм...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 67. 67
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е ние знаещите неможем да бъдем излъгани от произраелската пропаганда, но мнозина може да излъжете. А ,че сър Дрейк е бил пират, но в служба на короната- това не е тайна. Така и израелските пирати са невинни, щом имат такъв "велик" покровител, като САЩ. Е за моите доста вече години на какво ли не съм се наслушал и нагледал. Но толкова нагло лъжещи свини, като тези във форума рядко съм срещал. Защитата на една отвратителна кауза е също престъпление към човечеството- и сигурно невероятния лъжец Гьобелс затова е затрил освен себе си и цялото си семейство. Тежко на хората от окупираните територии!

 69. 69 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#60] от "Щутгарт":

  "И като ти свършат аргументите вадиш лайномета и на макс!"

  Каза човекът, който започна участието си във форума с:

  "Щутгарт
  Неутрално 3719:02 03 юни, 2010 Отговор Къде се е скрило чифутчето Алиен?"

  Лицемерен нещастник...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 70. 70 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "Щутгарт":

  "Майка ми е починала преди повече от 10 години!"

  ОК, спирам закачките на тази тема, извинявай...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Ало, хАрабелските симпатизанти !
  Ще има нова 'хуманитарна' мисия с нова флотилия по турски източници. Желаещите да бъдат доставени като хуманитарна помощ на рибите от Ахмед ,Хасан, и други приятели, могат да си вземат билети online на www.drowned.com

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Весело

  THERE'S NO CHARGE FOR AWESOMENESS!!!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 73. 73 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":
  "И защо трябва заради "Хамас" да страдат 1,5 милиона палестинци живеещи в Газа?"
  Да, не изглежда много справедливо, но е най-разумното. Защото иначе същите тези палестинци ще пострадат изключително жестоко. Газа, без морска блокада и управлявана от "Хамас", много бързо ще стане пристанище на Иран на Средиземно море. Това ще бъде много опасно за Израел, за всички средиземноморски държави, за Европа и за цял свят. Но за палестинците в Газа ще бъде направо трагично. Защото ще бъде въпрос на време за крайно наложително авиошоу от IAF.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 74. 74
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 75. 75 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#22] от "Milen.Ivanov":


  ами в Стара Загора, в Стара Загора...
  той турския граничар обича дупета на разни комуноидни парчета... питай другарчетата си посягали на турски граничари...

  РЕФОРМИ !
 76. 76 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 587 Весело

  До Zoon Politikon~

  Човече, шапка ти свалям за енергията и желанието да се занимаваш с всички "специалисти" във форума. Наистина тук е пълно с "разбирачи", за които тяхното собствено мнение е най-силният им аргумент, най-силният им коз, най-сериозното доказателство, макар и това мнение да съдържа изцепки , като "... аз за мен истината си я знам и без да чета подобни платени специалисти.... ". Явно тази дама е била на някои от корабите и знае всичко. Но освен, че е била на кораба е била и на мястото, на което е купен съответният специалист. Друг специалист с веселото име Радостина, ръси следният бисер : "...Убити са 9 човека - ОТ УПОР , над 40 са ранени ...Само защото са се опитали да пробият блокада , осъдена от ООН непризната от никоя държава . за да занесеш инвалидна количка и патерица в Газа те очаква смърт ..." Булка, извинявай ама от кадрите, които бяха публикувани ясно се видя, че "миролюбивите хуманитарни работници" първи нападнаха командосите. В същото време, 9 човека са убити ОТ УПОР - ти, как си представяш в близък ръкопашен бой, израелските командоси да помолят атакуващите ги и налагащи ги "хуманитарни работници" да се отдалечат на поне 30 м , за да могат да ги застрелят нормално. Има енда поговорка - да не би мирно стояло, да не би чудо видяло. Израелските командоси не са отишли в Истанбул да разстрелват хора нали? Въобще , фактологията не Ви е силна страна! Искренно поздравявам ZOON , че ви громи с факти, докато вие размахвате някакви митове и легенди. А, да попитам, защо освен от страна на Израел има блокада, то има същата и от страна на Египет? И какво лошо има в това Израел да се брани? Вие не разбирате ли, че това е сблъсък на цивилизации - сблъсък на моделите на мислене на 21 век с 15 век? Определено Вие искате тези, които не разрешават на жените да шофират, да не носят къси поли, да са едни вещи , а не пълноправни човешки индивиди, които не признават никоя друга вяра освен тяхната да победят? ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ? Вие в арабска държава били ли сте? ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?

 77. 77 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#71] от "Dr_Doolittle":
  Докторе , всичко наред ли е с тебе, а ?
  Какво значи арабелски симпатизанти ? Убиха от упор 9 човека / симпатизанти или не са човеци/ , ти на коя страна си ?

  Свободата Санчо, ....
 78. 78
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:43 на 04/06/2010 от неговия автор.

 79. 79 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#41] от "VеnRus 2008":


  До коментар [#77] от "Радостина":


  До коментар [#60] от "Щутгарт":

  айде сега душици да ви питам ,съгласни ли сте тази турска организация да дойде и да раздава "хуманитарна" помощ във бг .....
 80. 80 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "Boriaz":

  И на вси4ко отгоре, тези кораби са поискали първо да акустирът в Кипър и е им било отказано. след това Египет им е предоставил пристанище с условие да разтоварят корабите там, и от там да отидат в Газа.
  Интерестно защо е този шум и условности около тези "безобидни хуманитарни доброволци".
  Никой не споменава 4е зад името над тази организация стоят много успешни и безуспешни атентати в Европа, САЩ и Близкият Изток.
  На терористите не трябва да им се дават никакви права-държавни или международни!
  Ина4е какво? Международните води да се превърнат в рай за Терористите? Това ли е което се стремим да постигнем като гледаме в детаилите на правото? На това аз му казвам "ме4ешка ослуга" на всите ни!

 81. 81 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#77] от "Радостина":

  Ако искате да бъдете употребнени като crash test dummies в палестинския сценарий качвайте се на следващата флотилия да ви видим в световните новини...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 82. 82 Профил на SELIANINA
  SELIANINA
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Има една Палестинска поговорка :

  Каквото почукало такова се обадило.

  Нормалните хора си имат дом, семейство, увлечения и мечти.
 83. 83
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:43 на 04/06/2010 от неговия автор.

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много ниско ниво бе дебили израилеви. Явно по балкански сте обучени, само да псувате и ръсите простотии, когато нямате аргументи. Незная защо ви се вързват някои хора и слизат до нивото ви? Нооо, както казах по горе - тук е пълно със свине. Остарях и неможах да свикна, че толкова простаци има по земята българска. То не бяха майки, то не бяха дъщери, то не беше помия. Но запомнете, че помията не е аргумент!!!

 85. 85 Профил на johannesmayer
  johannesmayer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Минаващ":

  Or more exactly, the passengers of the ship who tried to defend it against the attack of the Israeli "Defence" Forces were as much formally out-laws as the heroic defenders of the Warsaw Ghetto in 1943...

 86. 86 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Израелската позиция щеше да бъде абсолютно издържана, ако бяха поставили 6 подводници на 12 милната зона и в момента, когато шесте "хуманитарни" кораба я прескат без разрешение изпратят по две торпеда във вски един от тях.
  Тогава щяха да имат всички юридически, политически и "хуманитарни" права.
  Щяха да умрат още около 1000 човека, но всичко щеше да е според правилата!

 87. 87 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#84] от "Гражданин":

  Браво Пич , АЗ лично по-смислен пост във този форум не бях чел . Адмирации .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 88. 88 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#61] от "Радостина":

  много ме изкефи радостинче
  Иманяколко неща които са беспорни
  1. Пробива на блокадата е ровакация безпорно
  която търси конфронтация
  2.Атаката на израел е абсолютно незаконна и кретенска в международни води няма оправданияе ако сирия или иран нападне на 100 километра от брега ще им обяват световна война
  3.Хамаз не са терористи а борци за свобода
  Ботев Левски и Раковски терористи лиса???
  Има решение на ООН за палестинска държава от преди 62 г
  която ег рубо окупирана иразделена между Израел и Йорзания
  НЕОБИЧАМ АРАБИТЕ НО ПОВЕЧЕ НЕ ОБИЧАМ ДВОЙНИТЕ ЕВРЕЙСКИ СТАНДАРТИ
  Ккогато в македония шиптърите се качиха във планината ивзеха да стрелят със снайпери и автомати амакедонската армия изкара танковете иоръдията
  американския секретар каза използвайте "съразмерно сила"

  а когато 12 годишни деца хвърлят камани по тежко въоръжени еврейски полицай със каски и ризници а онези ги стрелят със бойни патрони от автомати и карабини
  никой не казва за съразмерна сила
  ЕТО ТОВА Е ЕДИНЕН СТАНДАРТ СПРАВЕДЛИВОСТ И ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ

 89. 89 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 497 Весело

  Престанете с тъпите си коментари в защита на турските интереси!

  Пука им на турците за Палестина. Ако бяха хуманни нямаше да избият 45 000 кюрди в последните години.

  Свещена глупост е да мислите че смотаният конвой е бил хуманитарен.
  Целта е да се спечели влияние. Жалко е че вие глупаци не се осъзнавате!

 90. 90 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За съжаление тук не се търси смисъл, а конфронтация. Много ниско ниво. Отказвам се да пиша, защото просто е безсмилено. Тези хора, ако това са наистина хора, а не "спам роботи" имат някаква "мисия", която аз не разбирам . Не се заяждат пряко с мен - предполагам , не заради белите ми коси, но как щракат минуси със специалните си кампове. Писаното слово вече не е онова, което беще през младоста ми. Чалга в Чалгария. Просто тук май не останаха хора, а само безпомощни възрастни и дебили. Затриват засега успешно България, но все пак съм оптимист и си мисля, че България ще възкръсне. Сполай ти за добрите думи!
  До коментар [#87] от "ARRI":

 91. 91 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#90] от "Гражданин":

  Не се нерви . Просто българската нация , има нужда от расово прочистване . Много се кланяме пред чуждите , а себе си отричаме . Аз също съм бесен на това деление , ама кво да правиш ??? Зомбита !!! Със тях на глава не се излиза ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 92. 92 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#87] от "ARRI":

  Много "експерт", много "дамидж-контрол" брееееее ха-ха
  То верно, трябва малко време докато се завърти машината на световната пропаганда. Та дори някои израелтяни-патриоти се включиха в надпреварата:
  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-06-01/israeli-patriot-brands-gaza-flotilla-raid-a-shameful-sin?cmpid=p_yahoo
  (случайно срещнато в yahoo.com news)

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 93. 93 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "Гражданин":

  То откак на бль'харчета им дадоа интернета ... много ербаб станаа, та укнаа свето да упраят кат' първи глобалисти; ама не е чудно щот' дедовците и бащите им беа "интернационалисти-комуисти"

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 94. 94 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "7777":
  ".....coriander,......"
  Кориандър. От подправката става експлозив. Оцет за ферментация и малко сухи фъшкии. Ровни в нета, описано е.
  пп: Има си крушка опашка! В МОСАД работят най-тъпите копИлета. Ама се запитали "Защо гладните палестинци ядат по кило кориандър на седмица?". Па се сетили.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  до Манаф:
  Сигурно е така, но ограничаването на кориандъра не е спряло Хамас.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#92] от "Ганю":

  Привет , Пич . Абе то много неща ще излезнат , ама лошото предстои . Аз до 2 сед . се връщам в България . Ама файда никаква . Абе да съм си там . Нещо неистово ме тегли . И аз незнам какво , но се пребирам .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 97. 97 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":
  Защо ли Иво?1 Ами защото няколко хиляди от тях изстрелват ракети към цивилни обекти и се взривяват сред мирни граждани. Като са толкова курназ да се бият свойниците. Ама не им стиска.

  Пътят е целта! Конфуций
 98. 98 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "...се вижда, че Израел е действал в рамките на законните си права", твърди Дж. Питър Фам, стратегически съветник ...на Белия дом." - защо ли не ме учудва този експерт.

 99. 99 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "dimo 58":

  а бе убаво викаш, ама кат' немат ни Меркава, ни дори противотанкови базуки, к'во да праят? С калашници срещу Кобри и Апачи - пак не става а не намираш ли забавно, че си правят ракетки-самоделки като в час по тудово обучение?

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 100. 100 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Арри, докато се пребираш, гледай да не се пребиеш, докато разбереш, кой те тегли.
  Объркани души, като твоята Бог ги прибира рано, така че внимавай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK