Гърция осъмва без вестници

Утре в Гърция не би трябвало да излизат вестници, след като вчера стачкуваха журналистите от всички държавни и частни медии. В четвъртък телевизионните канали и радиостанциите излъчваха само музика, а електронните сайтове спряха публикуването на новини.


Работа прекрати и новинарската агенция АНА-МПА. Според федерацията на гръцките журналисти 24-часовата стачка е против мерките за жестоки икономии на правителството, срещу проектозакона за пенсионната реформа, срещу уволненията и ограничените права на журналистите, предаде ИТАР-ТАСС.


Освен пълното информационно затъмнение неудобство на атиняните вчера причиниха и километричните опашки от автомобили, които се образуваха в центъра на гръцката столица заради 24-часовата стачка и на работещите в обществения транспорт. Затворено беше и атинското метро.
Стачкуващите от обществения транспорт искат правителството да отмени предвидените строги изменения в законопроекта за реформиране на пенсионноосигурителната система и да съкрати с 10 процента държавните субсидии за предприятията.


В двудневна стачка до днес са и нотариусите, които протестират срещу промените в пенсионната система. Те предвиждат сливане на 13 осигурителни фонда и създаването на три фонда.


Следващата седмица Гърция ще назначи нов директор на статистическата си служба в опит да възстанови част от доверието, което бе загубено от голямото подценяване на бюджетния дефицит на страната, заяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK