Израел ще прави свое разследване за инцидента от 31 май

Палестинско момиче минава покрай стена в Рафах при граничния пункт с ивицата Газа. Египет частично отвори границата в отговор на критиките за ролята на страната за бедственото положение в Газа.

© Reuters

Палестинско момиче минава покрай стена в Рафах при граничния пункт с ивицата Газа. Египет частично отвори границата в отговор на критиките за ролята на страната за бедственото положение в Газа.Израел ще проведе собствено разследване на инцидента от 31 май, при който загинаха деветима души, съобщи "Ройтерс". През уикенда Тел Авив отхвърли предложението на ООН за международно разследване, ръководено от бившия премиер на Нова Зеландия Джефри Палмър с участието на турски, израелски и американски представители.


"Възнамеряваме да разследваме събитията", обяви днес министърът на отбраната Ехуд Барак, без да дава повече подробности за формата на разследването. То ще се провежда паралелно с военното разследване и ще има за цел да установи дали четиригодишната блокада на ивицата Газа и осъщественото нападение над конвоя на 31 май "са в съответствие с международното право". В отговор пред парламента Барак заяви, че може да бъдат разгледани други начини за постигане на целите на блокадата, като се намали възможността за търкания.


Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън работи в тясно сътрудничество с Египет за нови начини за решаване на проблемите на палестинците в Газа в резултат на израелската блокада, заяви той пред "Ройтерс".
Египет е единствената страна освен Израел, която има обща граница с Газа. Миналата седмицата страната отвори граничния пункт при Рафах, за да допусне хуманитарни конвои в бедстващата палестинска територия.


Според официален представител на Египет, пожелал анонимност, върху Израел се оказва международен натиск да намери алтернативни мерки. Пред "Ройтерс" източникът заяви, че има реална възможност скоро да се постигне частично вдигане на блокадата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Има ли нужда , резултатът е ясен - Бойко е виновен!

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На площ от 360 кв. км. живеят 1,5 млн. араби, ивицата Газа, по 3700 души на кв.км. Това е най-гъсто населенето място в света!

  И никой не ги иска, макар да са араби, нито Египет, Турция, Сирия, Йордания и други. Прилича на евреите в Германия при националсоциализма: евреите не бяха искани в Германия, но и Франция, Великобритания, Русия и други не ги искаше. Обща съдба, общ баща: Абрахам

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според Уики Макао, Монако, Сингапур, Хонг-Конг, и т.н. са по-гъсто населени. Палестинските територии са на 14-то място, а Израел на 30-то. Но не това е проблемът на Газа. Проблемът е религиозността на арабите, която ги лишава от разум. Навсякъде другаде високата гъстота на населението би била приемущество. Това генерира стимулация на идеи и икономически ръст. В Газа не мислят а се кланят на Алаха и чакат помощи от умиляващи се, но необразовани западняци.

 4. 4 Профил на hhss
  hhss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  слан, какви глупости дрънкаш?? Опита се да кажеш нещо и не можа ? Кой не е искал евреите през ВСВ ? Всички страни от изброените са дали обещиже на еврейте - без Германия!
  "Никой не ги иска", абе това да не е вълдушевен предмет, че които го иска да го има - те са или подкрепяни от други държави или не!

 5. 5 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма нужда от разследване, всичко е ясно.

  Израелските командоси са били в правото си да застрелят онзи американец с 4 изстрела в главата, а онзи турчин - с 30 куршума в тялото.

  За всички, които се съмняват, че изпразването на цял пълнител (30 куршума) в човек е оправдано, да си спомнят Хелън Томас преди да говорят.

  Пфу...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 6. 6 Профил на hhss
  hhss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин Никой, виж сега съгласен съм с теб! Обаче не може примерно да са ви бомбадирали и да си останал сирак от 10 годишен, след това да изкараш - вишше ? Разбираш ли, не се връзва ти ще вземеш автомат и ще стреляш по онея дето са та бомбадирали?! Схвана ли ? Разберете че палестинците не са хора с 3 глави или 3 крака, те са нормални хора, просто са родени в друга среда, озлобени са по една или друга причина(индивидуална за всеки), там се корени проблем от поколение наред! Ще бъдат нужни много години за да се нормализират отношенията - поне 2 поколения!

 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "Господин Никой":

  Погледнах само за Макао и имаш право: 19.853 жители на km². Ивицата Газа не е най-гъсто населеното място в света.

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Израел ще саморазследва убийствата? Чудя се с какво нетърпение световната общественост ще чака резултатите от това саморазследване.

  Кой ли ще се окаже виновен, а? Много ми е любопитно, ей!

  Ами ако аз съм еврей и утрепя някого на улицата с пръст не могат да ме бутнат нито прокуратура, нито съдебни власти.

  Чакайте бе, ало! Я не ме пипайте! Не виждате ли, че съм потресен от трагичната загуба на този човешки живот? Сега почвам саморазследване, ще изяснявам всички аспекти на обстоятелствата около този нещастен случай и надлежно ще ви уведомя за резултатите от саморазследването.

 9. 9 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Господин Никой":
  "Навсякъде другаде високата гъстота на населението би била приемущество. Това генерира стимулация на идеи и икономически ръст. В Газа не мислят а се кланят на Алаха и чакат помощи от умиляващи се, но необразовани западняци."
  =========================================
  Интересни мисли на г-н Никой. Аз също винаги съм си задавал въпроса защо по време на Варшавското гето, създадено от нацистите през войната, високата плътност на населението не е "стимулирала икономически ръст" сред евреите там?!

  Чудна работа!
  Вместо градивни идеи и икономически проперитет, хората от Варшавското гето, в условията на блокада, взели да умират от глад и вдигнали въстание!

 10. 10 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "konora":

  Съжалявам, но срвнението с Варшавското гето или концентрационните лагери са просто неуместни. Икономически ръст се генерира при наличието на свобода. Нима хората в затворите могат да родят нещо? Недоумявам как може човек да не види тези явни неща. Най-големите и най-гъсто населените територии са и най-динамичните (ако имат подходящите условия за това) - от Ню Йорк до Рурската област в Германия, до Париж, Лондон, Москва и Токио. Там е хем най-скъпо, но и най-интересно да се живее.

 11. 11 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Господин Никой":

  Разбирам, твърдиш, че Ню Йорк, Париж и Лондон през последните 3 години са живели в блокада и затова днес просперират?
  Така ли?

 12. 12 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всъщност Газа наистина прилича на Варшавското гето, с единствената разлика, че арабите са роби на собствената си религиозност, а не на немците (респективно израелците). Освобождението им е в собствените им ръце.

 13. 13 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "konora":

  Нещо не разбирам какво искаш да кажеш. Идеята ми е ясна - гъстотата на населението по принцип е приемущество. Това приемаш ли или не?

  Блокадата е друг въпрос. Тя дойде от страна на Израел (и Египет) СЛЕД атаките на Хамас. Недей да атакуваш и няма да има блокада. Но за съжаление палестинците не се интересуват от това да няма блокада. Те следват своите религиозни водачи.

 14. 14 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тема: "Малка победоносна война"
  Елемент: конфликт "Иран - Исраел"
  ---------------------
  1) Abdolrauf Adibzadeh - директор, отговарящ за международните функции на Червения Полумесец на Иран е оповестил решението да изпратят два кораба в сектор Газа, един с хуманитарна помощ и втори с представители на хуманитерни организации.
  2) Решението е съгласувано с Иранското външно министерство.
  3) Към момента сред инициаторите надделява мнението, да не се използва страна посредник по предаването на помоща, което би могло да буферира евентуална остра реакция на Исраел, а да се достави товара директно в Газа, през блокадата.
  4) Има няколко дни, през които да се организира конвоя, време през което ангажираните служби ще следят реакциите на Исраел, както и нагласата в общественото мнение и управленските среди на други заинтересувани държави.
  5) Вероятно е организирането на периодични инициативи, касаещи сектор Газа.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 15. 15 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Къде се отплеснахте бе хора? В Газа се мачка и унещожава един народ, изолиран, без работа и промишленост и избиван методично от учениците на Хитлер ,пък вие размишляватеза глупости.
  Да не би да вярвате в идеите за съвместното съществуване .Господин Никой, ако те затворя в собствения ти дом , не те пускам да излезеш от него, неразрешавам на никой да ти достави помощ, ти какво ще правиш? Отговор: ще ме заколиш.

 16. 16 Профил на Dalila
  Dalila
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз просто се чудя ,,някой неграмотни тук се кефят да избиват комплекси и излачват омраза към мюслюманите и да похвалят евреите и Израел ,,разбирам някой да мразият мюслюманите заради ужасното турското робство който няма нищо с исляма ,,колкото няма нищо окупацията на Алжир или сирия от французите..но неразбирам как подкрепят израел която подтиска техните братя христяни православни в Газа както в цялата палестина..или тези неграмотни незнаят че голям процент от палестинците са христяни православно които са част от съпротивата срещу израелците..какво мислят евреите за Христос?ЗНАЯТ ЛИ?

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:31 на 07/06/2010 от неговия автор.

 18. 18 Профил на El Fuego
  El Fuego
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Отказвате разследване от ООН, но ще правите ваше разследване? Не ставайте смешни, малки деца ли залъгвате?

  "Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум", Волтер
 19. 19 Профил на Dalila
  Dalila
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ето ви какво мислят нашите братя палестинските христяни ,,
  http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=524:7656443423132&catid=53:vajno&Itemid=505
  така някой в форума знае ли че по голямата част от палестинските христяани са православни и че са част от палестинската съпротива срещу Израел?
  това ли е цивилизования Израел който последователите
  на Христос подкрепят? ето ви какво е този Израел
  http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=512:holokost2009&catid=53:vajno

 20. 20 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "Господин Никой":

  Абе тъпак, наистина ли вярваш в глупоста която си написал?
  "Всъщност Газа наистина прилича на Варшавското гето, с единствената разлика, че арабите са роби на собствената си религиозност, а не на немците (респективно израелците). Освобождението им е в собствените им ръце."
  Вярно си НИКОЙ в главата.

 21. 21 Профил на awa
  awa
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#9] от "konora":

  не те ли е срам бе...ти виждал ли си умрял от глад палестинец.....варшавското гето не е имало свободна граница с братски народ(египет)........няма ли са собствени вестници,телевизия.помощи от цял свят,въоражена полиция,театри ,кина,собствено радио,лични жилища и автомобили,не са се друсали по цял ден,не са пускали ракети,не са взривявали автобуси и кафенета,не са държали в плен немски войници,не са имали телефони,не са пращали делегации в чужбина както и студенти,не са отхвърляли предложения за мир,за собствени компютри не говоря защото тогава е нямало,не са имали пазари пълни със стоки,не са имали посолства в чужбина и мощни петролни донори на финанси,да не говорим че нито един човек от гетото не е бил въоражен и не е можел да прескочи до братски египет,да не говорим че палестинците до скоро бяха пускани да работят в израел за пари които ти тук не получаваш,но сега не могат да влизат единствено в израел без разрешително защото направиха сумати взривове........и още много имного......затова сравнения от този род изглеждат меко казано идиотски,и тенденциозни............ако пък нямаш информация,не се подхлъзвай,а попроучи преди да редиш евтини глупости...

 22. 22 Профил на awa
  awa
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Министерство здравоохранения ХАМАС опубликовало имена четверых боевиков "Бригад мучеников Аль-Аксы" (ФАТХ), которые были убиты израильскими военными сегодня рано утром, 7 июня, около побережья Газы, в районе поселка Нусейрат.

  Это: Фаиз аль-Фири (21), Мухаммад Куэйдер (34), Ибрагим Уэхиди (25) и Хамид Табет (20). Трупы доставлены в морг больницы "Аль-Акса" в Газе.

  Один боевик считается "пропавшим без вести" (утонул или был захвачен израильскими военными). Двое, командир группы и его помощник, смогли скрыться.

  Данные боевики планировали диверсию против израильских военно-морских сил или теракт на израильской территории.

 23. 23 Профил на awa
  awa
  Рейтинг: 445 Любопитно

  съжалявам че предоставям новости на руски ,но прочетох тези новини не в нашата преса:,,в Израиль с 4-дневным визитом прибыла делегация представителей 14 стран Латинской Америки и 5 европейских стран. В число 300 членов этой представительной группы, объявившей своей целью демонстрацию солидарности с Израилем, входят 60 сенаторов и конгрессменов.,,

 24. 24 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А защо въобще нещо трябва да се разследва.
  Всичко е ясно. Провокация на която е отговорено подобаващо.
  Сега някой ближе рани и злобее.
  защо ли си мисля, че има пълна аналогия с Грузия която нападна мирни хора и като яде пердаха ревна за разследване.
  И какво стана Саркози прескочи до Русия и все още поднася извинения.
  И сега май така ще стане. Ще се ежат, ще подскачат, ще плашат и като прекалят Щатите ще кажат шшшшшшшшшт и турците ще подвият опашката.
  Нов филм със стар сценарии гледали сме го.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 25. 25 Профил на hhss
  hhss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма какво да се разследва - по презумция хората са били невъоражени(докато не извадят автомати), а срещу тях са изпратени тежко въоражени!??
  Има гумени куршуми, стоп патрони, шокови гранати и т.н. А НЕ АВТОМАТИ!!
  Утре ако в Тел Авив 200 души да речем протестират срещу блоката ? Ей така просто излязат на протест, хвърлят яйца, чупат огради, викат срещу правитеството - ПАК ЛИ РАЗНИ КОМАНДОСИ С АВТОМАТИ ЩЕ ПРАТЯТ ?
  Нямам нищо против еврейте(не искам да мрат ), но в този случай сгрешиха - това е!

 26. 26 Профил на hhss
  hhss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  mikewolf Не е така, мен ми е интересно, защото чета отдавна дневник. Помня протестите в Иран, когато войниците изпозваха оръжие срещу тълпата(имаше жертви).
  Тогава всички скочиха срещу Иран(аз също се изказах негативно поне 5 пъти), ОБАЧЕ сега чета коментари от сорта "тея луди ли са да посягат на войници" и какво ли още не в защита на Израел! Едва ли не БРАВО, че са ги застреляли, още е трябвало? Монетата има две страни и колелото се върти, алинчо за Иран поне 100 коментара написа, а тука джан джун коментар няма - я пусне я не!?!?
  Айде стига с тея двойни стандарти

 27. 27 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тема: "Демокрация, медии и конфликтите в Близкия Изток"
  ---
  Критично изказващите се спрямо Исраел американски журналисти рискуват кариерата си.
  Една от най-уважаваните журналистки - 97- годишната Helen Thomas, започнала кариерата си на такава от 1943 год. е принудена да напусне местоработата си. Дългогодишната кореспондентка към Белия дом, и първата жена, заслужила членство в Gridiron, подава оставка под натиск заради критиките си към Исраел и по-точно заселническата му политика - приемане на евреи, родени в други страни за сметка на палестинците. Очертава се натиск спрямо медии и журналисти, позволяващи си независим и различен от официалния поглед към събитията засягащи действията на Исраел. Има и тенденция за "умора" от скандалите свързани с потискане на демократични практики.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 28. 28 Профил на Петър Вавов
  Петър Вавов
  Рейтинг: 434 Неутрално
 29. 29 Профил на true
  true
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Резултати от аутопсиите("The Guardian".

  При 5 от 9 убити има 2 или повече изстрела в главата(Американският гражданин от турски произход(19г.) има 5 патрона изстреляни от 45см разстояние един в главата отзад, и по два в краката и гърба.), от дистанция 1-10м, както и всеки има изстрел в тялото, на някои раните са на гърба и задната част на главата. Само един е убит от 1 изстрел в челото от голямо разстояние.

  2 изстрела в главата са много познат метод на специалните части, за едно по възможност бързо ликвидиране и с това едно доказателство за хладнокръвно убийство, и никаква самоотбрана.

  Общо 9 убити имат 30 огнестрелни рани.
  48 пасажери са ранени с огнестрелно оръжие.
  6 активисти се издирват като изчезнали и с това числото на жертвите ще се увеличи, защото не е изключено да са хвърлени през борда.

 30. 30 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ВСИчКИ ПРОБЛЕМИ СА РЕшИМИ,чТО СКАЗАЛ ТОВ.СТАЛИН ЕСТЬ чЕЛОВЕК ЕСТЬ ПРОБЛЕМА ,НЕТ чЕЛОВЕКА НЕТ ПРОБЛЕМА.

 31. 31 Профил на max45
  max45
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ИМАТЕ ЛИ СИ ПОНЯТИЕ КАК Е ДА ЖИВЕЕш В ИЗРАЕЛ,ПЪТУВАш СИ В ОБщЕСТВЕН ТРАНСПОРТ И ДА ТЕ ГРЪМНАТ С НЯКОЯ БОМБА ОТ АРАБСКИ ТЕРОРИСТ,ДА ПРАТИш ДЕТЕТО СИ НА УчИЛИщЕ И ДА ГО УБИЯТ НА УЛИЦАТА,ИМАЛО ЖУРНАЛИСТИ,НЕ ГИ КАРАМ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ГЕРОИ,МАЛКО СА ЗАСТРЕЛЯНИТЕ!

 32. 32 Профил на vetervoda
  vetervoda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми мах45, имате ли си понятие как живеят пък палестинците, техните деца биват нападани от радикални религиозни еврейски залесници по пътя към училището и то дори не в Газа а на Западния бряг, който уж е автономен? Тайно се изземва земята на хората и не им се дава право да строят, а през нивите им се прокарва незаконна стена, която навлиза все по-навътре в палестинска територия и се разсипва поминъка на селяните, отнема се собственост върху земята и се затварят пътища. Светът осъди стената и подмолната окупация, но анектирането продължава, уважаеми. Нищо, че от 2002 и 2003 трябва да се прекрати. Израел оправдава действията си с естествен растеж, анектира така и арабската част на Йерусалим, понеже е вечен град само за тях. Но в действителност там се заселват еврейски заселници от чужбина, с които се оправдава кражбата на земя. Имате ли си понятие как палестинци мирно демонстрират против стената и се стреля по тях на митинга, по младежи, жени и старци, имате ли понятие защо десетилетия наред палестинците мирно са търпяли окупацията и завземането на земята и поради какво през 80те години прибягват към въоръжена съпротива, първоначално с камъни срещу танковете? В икономиката пък защо само Израел има право да внася безмитно стоки в ЕС, а селскостопанска продукция от палестинските територии не може? Но пък Израел използва труда на палестински селяни и изнася продуктите с марка направено в Израел.

 33. 33 Профил на Abuzer Kadayif
  Abuzer Kadayif
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ами да си она....т сами бе и без това това правят от както са в тези земи!

  Ne mutlu türküm diyene
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK