Президентът на Беларус нареди да спре транзитът на руски газ за Европа

Александър Лукашенко

© Reuters

Александър ЛукашенкоПрезидентът на Беларус Александър Лукашенко е наредил на правителството да спре транзита на руски газ през територията на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.


"Наредих на правителството да прекрати транзита, докато "Газпром" не си плати дълга за транзита на руски газ за половин година", каза президентът след среща с руския външен министър Сергей Лавров в Минск.


Според Лукашенко руската компания дължи 260 млн. долара, включително с транзитната такса за май. По думите на президента руският монополист признава дълга си.
"Ние им дължим 190 млн. долара, а те ("Газпром") ни дължат 260 млн. долара", е казал Лукашенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.


По време на преговорите вчера в Москва  "Газпром" призна, че дължи на Беларус за транзита на газ сума, равностойна на нейния дълг, но намеренията й да покрие задълженията са били блокирани от Минск.


Според Лукашенко конфликтът между Беларус и "Газпром" вече излиза извън рамките на спор между съседи и прераства в "газова война". Лукашенко е силно възмутен от позицията на руското ръководство и по-специално от думите на руския президент Дмитрий Медведев. "Когато започнат да ни унижават с котлети и пирожки, да говорят, че Беларус просто може да се прескочи, и да се интересуват само от потребителите на руски енергоносители в Европа - това е обидно. Не подобава на държавен президент да се държи така", цитира думите му ИТАР-ТАСС.


Вчера Дмитрий Медведев заяви, че Беларус трябва да плати дълга си към "Газпром" "не с пирожки, масло, сирене или нещо подобно", а с твърда валута.


Беларус дължи на "Газпром" 192 млн. долара за доставките на природен газ от началото на годината. Миналата седмица "Газпром" постави ултиматум до понеделник за издължаването на Беларус и от вчера компанията постепенно намалява доставките за съседната държава. От компанията още вчера увериха, че доставките на синьо гориво за Европа не са застрашени, защото дори Минск да прекрати транзита, те ще увеличат износа през Украйна, откъдето минават основните транзитни газопроводи за Европа.


Руският газ покрива 25% от потреблението на газ в Европа. Четири пети от руските доставки минават през Украйна, а една пета през Беларус, твърди "Ройтерс".Притеснени сме, доколкото си спомняме все още януари 2009 г., когато подобен спор с Украйна предизвика спиране на притока на газ до България - това заяви говорителят на българското Външно министерство Весела Чернева, по повод спора между Беларус и Русия. "Надяваме се този спор да  не доведе до подобни последствия за други страни по този газопровод, за България последици от това няма, страната ни не е част от него", допълни тя.

Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Беларусите нямат кинти , руснаците вече не са в периода да правят отстъпки за сателити , сиренете е с пари ...

 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Руският лобист на дондуков да коментира? Да си каже за промяната на договора с ГАЗПРОМ! Тая седмица майКостов ще изчисли колко точно милиона сме загубили! Със сигурност стотици в горната част!

  Така е като не се преорентирахме към други източници и течен газ а си останахме една година да повтаряме за ВАЖНИТЕ РУСКИ ПРОКЕТИ! Важни за кого??? Аааа да за тия къде гепиха комисионните от шлема и сега ще връщат!

 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Само така БАТЮШКА! С рогата напред!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Газпромския цирк няма край. Явно.
  Това е бъдещето и за нас с южния поток - коридор за пренос

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ми май Москва ще спретне сега едно учение на запад .

 6. 6 Профил на jason
  jason
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Deja пфу!
  Ще ходим ли да протестираме пред Беларуското посолство?

  There's no excuse for bullsh!t - Лошо куче в крак с времето
 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Забавнооо Само че ......... Русия има не по -малка вина за това от Беларус. Не говорим за случая Украйна , когато ЕК каза ,че вината е "преди всичко в Русия" .
  След като Русия използва газта за геостратегическо влияние , то тя би трябвало да носи и негативните последствия от това , не само позитивните. Ако се беше договорила с Беларус да купува газта на пазарни цени , вместо на преференциални , такива проблеми сега нямаше да има. След като Русия предпочете да дава газ на 3 пъти по ниски цени , но за сметка на това да вземе част от суверенитета на Беларус и да няма уредени търговски взаимоотношения с тях , сега Русия трябва да си понесе последствията от това.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Да пратим едно орденче от "Дондуков" за Лукашенко, загърнато в ловен билет - може би ще се омилостиви?

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 9. 9 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 116 Неутрално

  К'вото и да коментираме вече ни спряха кранчето! Руския лобист дето взе кинтите за големия шлем да коментира! И наистина как никой не го пита за променения договр с ГАЗПРОМ и колко точно сме загубили???? Днес Костов казва над 1милиард лева. Ако наиситан за 3 години от тоя договор сме загубили над милиард какви ли кинти е взел руският лобист и неговите протежета министър Петърчо-гумената глава и предходния Р. Овч.?!?!

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Разстроено

  Е това ни чака и нас ако се наведем на Русия за газопровода. Всички страни без изключение имат проблеми с Руските плащания. Много са силни да плашат с това и онова но са ужасно бавни с плащанията. Евала на Лукашенко. Това развитие на нещата трябва да е достатъчно на ББ да им затвори вратата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Европейската комисия може да свика извънредно заседание за газ
  Европейската комисия във връзка с разногласията между Русия и Беларус да заплаща доставките и транзита на газ, заплашва да ограничи доставките на газ транзита към Европа, може да свика извънредно заседание на Ръководната група на ЕС природен газ.

  Това беше на 22 юни казал РИА Новости дипломатически източник, близък до Европейската комисия. "Възможно е, че в тази ситуация, Европейската комисия ще свика на извънредно заседание на експертната група на ЕС природен газ" - каза. По думите му, ако такава среща да се осъществи, то вероятно ще бъде с участието на представители на двете страни - Русия и Беларус. В Беларус страна не е изплатило на дълга за газ и "Газпром", в 10.00 ч. Московско време на 21 юни започват да ограничават доставките на газ за Беларус, пределно ограничение първоначално състои 15% от дневната норма, а след това постепенно се увеличава до 85%. В резултат на газовия спор може да бъде засегната от 6,25% от общото потребление на газ в ЕС.
  http://www.kommersant.ru/news.aspx?DocsID=1390857
  FT: тандем е триумвират. Влиятелен съюзник на Путин и Медведев излиза от сянката
  http://www.newsru.com/russia/22jun2010/tandem.html
  Игор Сечин е "Руския Ришельо, и е работил изключително зад кулисите, сега е заместник министър-председател и постепенно излиза от сянката.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на green
  green
  Рейтинг: 429 Весело

  Подкрепям!
  Ама може ли такава прическа, от президент!?

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  Още по-забавното е ,че .... Предишният път хората решиха ,че вината е в Русия , но ако по трасето са послушни страни , проблеми няма да има. Сега обаче няма да има оправдание и тоя път спира газта за голенмите индустриални производители в ЕС ,а не за турситическата част. И един немец няма да търпи оправдания стил " Другарко , ама той Сашо започна пръв." Той иска газ и толкоз. За друго не ще и да чува.

  А и както казват американските командоси:
  Първият път е случайност
  Вторият път е съвпадение
  Третият път е вражеско нападение.

  Да гледат Алкашите да няма трети път ,че ще изпитат гнева на ЕС скоропостижно. Все пак общоизвестен факт за всички , освен за тукашните русолюбци, е че Русия е много по-зависма от Европейските технологии и пари , отколкото Европа от руските ресурси.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Става интересно. Мустакатия диктатор пробва война с Путя І. Аз лично мисля, че големия вожд може да схруска малкия. Но цената ще е висока и за двете страни. лукашенко си намери новия външен враг. В малко неочаквана посока. за да сплоти народа около вожда. Стара история. новото е, че този път русия може да сподели ЕС виждането за нечестни избори. А руснаците ще намерят някой който да поведе справедливия народен протест. само да не стане както в емирството.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  По време на преговорите вчера в Москва "Газпром" призна, че дължи на Беларус за транзита на газ сума, равностойна на нейния дълг, но намеренията й да покрие задълженията са били блокирани от Минск.

  Представям си как го казва това на Меркел. Нещата ще протекат в тоя ред на мисли:

  Путин: Ама гужа Меркел , гусин Саркози , той Лукашенко започна пръв...
  Меркел ( ядосано) : МОООЛЛЯЯЯЯЯЯЯ ?????!!!???!?????
  Путин: ами значи те ни дължат , пари , ама и ние им дължим , обаче такова, защото , да ни дадат ,че иначе , въпреки че , те да платят първи , щото ние .... нали така , велика руска империя , тоя газ , беларус са малки , не искам пирожки ......
  Саркози ( към Меркел) : Давай по твоя начин...
  Меркел - ПЛЛЛЕЕЕЕЕЕЕСССССССС!
  Путин ( от другия край на стаята в поза "челна стойка): ООООХХХХХХ.......(на ум: и нашите мамашки не удрят така ...)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Да правиш бизнес с руснаци е все едно да правиш такъв с цигани. Винаги се почват спорове, пазарлъци, врънкане, заплахи и т.н. Затова всички правителства оттук нататък трябва да направят всичко възможно да ни свалят от тази дяволска въртележка.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 17. 17 Профил на toi
  toi
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#15] от "Karelson":
  Може и такъв да е бил разговора, но според мен ролите са били разменени

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:31 на 22/06/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Сините съветват всеки да си окачи портрет на Първанов и Румен Овчаров вкъщи

  След 1 юли всяко семейство да си закачи на стената по един портрет на Овчаров, Станишев и Първанов, за да им напомня кой е виновен да плащат с 30% повече за природен газ, препоръча Димитров.

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И един немец няма да търпи оправдания стил " Другарко , ама той Сашо започна пръв."
  ---------------------------------

  За жалост газта не е българска, а руска и никой няма да дава обяснения на немеца, а ще го извикат в една стая и под голяма картина изобразяваща руски мужици да побиват едно знаме на Ройхстага ще ти уведомят какво следва, ако въобще някой си даде труда да го прави извън дипломатическите приказки.

  И защото немецът е с баща руски мужик и майка германка, ще хвърля капа до небето, че не се е поддал на полският шантаж, а е започнал да строи Северен поток.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Руските варвари отново се проявяват. Само че този път като изгърмят важни производствени мощности в Западна Европа, окупаторите ще трябва да си платят, защото там премиерите не са украинци, без ден трудов стаж и едва ли ще ходят на крака при Путин да мънкат незадоволено.

 22. 22 Профил на mmpp
  mmpp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#20] от "др. Иванов":

  Докторе, за доктор си.

  Terminal 2: thinking man's choice.
 23. 23 Профил на mmpp
  mmpp
  Рейтинг: 435 Неутрално

  А, чакай малко, др. сигурно е другар. За специализиран доктор си тогава.

  Terminal 2: thinking man's choice.
 24. 24 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Най-интересното е, че дори стария комунист Лукашенко се дърви на Путин, а нашето Гоце още му се подмазва. Чудеса, чудеса, чудеса!

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Ама те руснаците с кой съсед не са се скарали!?
  Аз още, когато Украйна имаше проблеми с тях казвах да създадем организация на страните преносителки на петрол (ОСПП). Ами така де! Те си имат ОПЕК ние ще си имаме ОСПП, пък тогава да видим дали ще ни работят един по един!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#24] от "Христомир Йорданов":
  Нашето Гоце е до шия в руски л--на и вече не може да се откачи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Значи спираме руските доставки.

 28. 28 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  България я чака гавра с труп, когато му дойде момента, ако не се направи връзката с терминала в Солун! Гледайте и мислете докато има още надежда!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:53 на 22/06/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Националните валути на Канада и Австралия започват да изместват традиционните резервни валути в портфейлите на централните банки като американски долар, евро и йена. Това съобщи агенция "Блумбърг" в анализ, като се аргументира с мненията на експерти.

  Според агенцията това се дължи на икономическата нестабилност в големите икономики, чиито валути са традиционният избор на централните банки.

  Актуални за Европа са дълговите проблеми в страни като Гърция, които клатят стабилността на цялата еврозона. От края на миналата година, когато проблемите с държавните финанси на Гърция излязоха на фокус, еврото е поевтиняло с близо 20% спрямо долара.

  Въпреки че американската икономика показва признаци на възстановяване, страната също е изправена пред немалки фискални проблеми. Дефицитът в бюджета вече задминава 1.6 трлн. долара, което вероятно ще накара правителството да емитира още дълг. Междувременно държавният дълг на САЩ продължава устремено да расте и вече надхвърля 12 трлн. долара.

  Япония е пословична с евтината си валута, но това не е проблем. Според икономистите проблем за страната е огромната й задлъжнялост - японският държавен дълг надвишава 2 пъти нейния БВП.

  Миналата седмица зам.-председателят на руската централна банка Алексей Улюкаев заяви, че монетарната институция планира да включи канадски и австралийски долари във валутните си резерви.

  Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Кристиан Нойер обяви, че тези две валути ще имат все по-голяма роля като валутни резерви, защото централните банки се стремят към диверсификация на активите си.

 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  В цялата история има нещо недоизказано. Иначе звучи като абсурд.

  "По време на преговорите вчера в Москва "Газпром" призна, че дължи на Беларус за транзита на газ сума, равностойна на нейния дълг, но намеренията й да покрие задълженията са били блокирани от Минск."

  Някой знае ли всъщност защо се дървят един на друг досегашните най-здрави съюзници? Аз не. Благодаря предварително на всеки, който хвърли малко светлина по въпроса.

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:55 на 22/06/2010 от неговия автор.

 33. 33 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  колкото и тъпите американци и харвадрски професори и говорят по тв и да предри4ат край на еврото заради гърция, то те са на същото дередже като гърция
  цялото това викане срещ еврото беше за да се отклони вниманието от сащ , които имат дефицит от 11% малко под гръцкия и в пари4но изражение 4 пъти колкото цялата гръцка икономика, и външен държавен дълг от 12 трлн $ или над 85% от бнп на сащ
  питам аз кой ще спасява щатите и долара ???
  а те тръгнали да се грижат кога щяло еврото да се самоунищожи

 34. 34 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Разбраха ли най-после форумците какво означава газопровод да преминава през страната ти- във всеки момент можеш да зотвориш кранчето, ако някой те избъзика.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 35. 35 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#20] от "др. Иванов":

  Не ни мисли нас немците.... Ние си имаме план Бе и план Це... а на руснака му тряват нашите евра, защото ние сме от малкото, които си плащат редовно....

  Путин иска дори да увеличава капацитетите на елекроенергия в Русия с цел усилване на газоподаването към Запада, защото газа е (почти) безплатен за руснаците.

  Др. Иванов , ти също си спретнал стаички на Бетонов Бряг за чужденци.. българите не ги искаше миналата година...

  Интересът клати феса... ей пусти марки....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 36. 36 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "green":

  Това е човек със силно изразена аура отразяваща силно духовно и психическо здраве и висок интелект!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 37. 37 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#31] от "zg":
  ...всъщност защо се дървят един на друг досегашните най-здрави съюзници?...

  ...Минск реши едностранно да плаща руския газ през 2010 г. по цени от 2009 г...?
  http://www.vsekiden.com/?p=71177

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 38. 38 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дон Пенсио де Комуняго":

  Дааа.... Мерси. Мо же би там е зарито кучето.

 39. 39 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Весело
 40. 40 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  погледнете фактите колкото и гърците да са в криза,
  най бедните пак са българите ,


  Покупателната способност в България най-ниска в ЕС
  22.06.2010, 15:06

  Гръцкото богатство е на средното за съюза ниво

  Европейските страни са силно фрагментирани по отношение на покупателната си способност, показва проучване на Евростат. На последно място сред 27-те се нарежда България, а малко преди нас се класира Румъния.

  Подреждането става спрямо средния показател за съюза, който се приема за 100%. Оттам БВП на глава от населението за България е 41%, за Румъния - 45%, а за лидерът в класацията Люксембург - 268%. Дори Гърция показва по-добри резултати от голяма част от европейските си съседки - 95% и 15-то място в съюза. Други държави с показатели над средния са Ирландия (131%), Холандия (130%), Австрия (124%), Швеция (120%), Дания (117%), Великобритания (117%) и Германия (116%). На дъното на проучването освен България са и други балкански държави - Черна гора (43%), Сърбия (37%), Босна и Херцеговина (30%) и Албания (27%).

 41. 41 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 225 Неутрално

  още един кандидат за ЕС и НАТО

 42. 42 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Знаете ли кой ще пати, този път не сме ние. Транзита през Беларус е за Германия, Полша и Литва ли беше. Германците са обезпечени и ги сърби, Полша - частично обезпечена и Литва ще го д*ха, въпреки че имала резервна тръба през Латвия.

  когато атовете се ритат, магаретата го отнасят...

  За едни благата, за други ла*ната
 43. 43 Профил на сеир
  сеир
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Интересно колко седмици ще продължи кризата. Лукашенко е психо и заради това е трудно да се прогнозира колко време ще продължи. А решението е просто. Беларус си плаща дългът, руснаците своя за транзита и всичко свършва. А ако не... Беларусите на тъмно , а руснаците да си строят потоците. Е сега могат още да разчитат на Украйна. Ама да не забравяме че основния транзит на руски петрол е през петролопровода "Дружба", а той минава презе Беларус. Е, и на него руснаците имат алтернатива , но тя едва ли ще компенсира целия транзит.

 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Проблема не е само в това че и едните и другите не са си платили. Беларус иска да продължи да плаща по $150 докато Газпром са завишили цената на $180. Ще има дълго време да се разправят докато се разберат. Добре че е лято.

 45. 45 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ало, червени мекерета! Даже този полу-луд комуняга се усети за агресията руска и им се озъби. А вие, шлемове ще правите, вашта ма.. - Съсипахте България и българите. Това направихте с вашата Русия.

 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivaylo_kolev":

  Това не е съвсем вярно. Балтийските републики получават газ направо от Русия. Главната тръба през Беларус се влива в Украйна и частично снабдява Полша. Полша може да се снабдява и само през Украйна. Сега е лято, с нищожна битова консумация на газ и транзита през Беларус няма значение за снабдяването на Европа. Виж линковете:
  http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44470000/gif/_44470431_russia_pipelines_416_1.gif
  http://www.russiaprofile.org/resources/business/sectors/oil/media/Resources/gazprom_pipelines__dist.gif

 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#45] от "ba":

  А ти синьо мекере какво направи през последните 20 години. Или нещо, синята боя не държи добре върху червената?

 48. 48 Профил на olovo
  olovo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Петиция до НС за намаляване на пенсиите на работилите в ДС и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната:

  http://bgpetition.com/namaliavane-pensiite-na-rabotilite-v-DS-i-totalitarni-organisazii/index.html

 49. 49 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#11] от "има БОГ":

  Нови цени на газ договаряне -желание на Русия
  Третият човек
  http://translate.google.bg/translate?js=y&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Finopressa.ru%2Farticle%2F22Jun2010%2Fft%2Fsechin.html&sl=ru&tl=bg
  Подобно на много високопоставени руски служители, които дойдоха на власт през последните 10 години, записа най-Сечин места Игор е малко неясен, според "Файненшъл таймс" . „Сечин, заместник министър-председател и председател на" Роснефт ", без съмнение принадлежи на силите за сигурност - легендарния клика, състояща се предимно от бившите КГБ служители, които дойдоха на антураж на Кремъл на Владимир Путин в първия ден на новото хилядолетие и да се трансформира от Русия авторитарните му образ и подобие "
  "Тонът wavers между изходящите и оправдания, до известна степен е отражение на факта, че условията на пазара на газ, се диктува от купувачите, а не продавачите, както и позицията на Русия като основен доставчик на петрол и газ за Европейския съюз отслабва" - посочен в член . Вместо със заплахи, че Русия ще пренасочи доставките на газ на изток, акцент върху сътрудничеството. Той подчерта, че всички руски проекти са дългосрочни нестабилност и лошо за тях. В тази връзка той призовава depoliticize енергийния сектор.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 50. 50 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Да не стане Киргистан, втора част, свободният народ срещу диктатора...

 51. 51 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#46] от "dissident":

  Вероятно си прав, цитирах по памет нещо четено вчера. Благодаря за уточнението.
  Идеята ми беше, че няма да има голям вой щото германците са подсигурени. А и че няма засега страшно за нас. Засега!

  За едни благата, за други ла*ната
 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Всъщност,Беларус искат, щом се вдига цената на газа,да вдигнат транзитните такси-демек и те да изнудват,както тях.Нещо кат* наш*та работа с Р.Овч.Сиреч Сирищника и Вся красная сволоч, не чинат колко един Лукашенко.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 53. 53 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А ако и Украйна спре транзитирането - то тогава ,какво правим?
  Приходите на руснаците спадат наполовина , а и ако се създаде атмосфера за избягване купуване на руски нефт, то само след 3-4 месеца МедведевбПутин ще са пред изключителни проблеми. Един основен е възможността Далечният Изток да се отцепи и си създаде отделна държава, защото сега Москва им изсмуква всички средства.

 54. 54 Профил на Steve Biko
  Steve Biko
  Рейтинг: 877 Любопитно

  В този спор виновен е Беларус, а не Русия! На вас форумни русофобски всезнайковци, ако ви увеличат крайната цена на природния газ (ако сте газифицирани например), но вие не искате да си плащате по старите цени, а не по-новите по-високи цени, нямали ли да ви спрат кранчето на газа, А?

  Свобода, справедливост, солидарност!!!
 55. 55 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#47] от "dissident":

  само това ви е косура дасе хвалите, че сте червени, дозатрихте страната и пак не ви стига, нямате нито един положителен резултат извън грабежа, подържате като стадо без капка акъл една шайка бандити и се хвалите

 56. 56 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  В момента ситуацията в Германия е такава, че има изобилие от втечнен природен газ (LNG) с танкери по море на половин цена на руския тръбен.... но нямат възможност да се възползват, защото договорите с Русия са за дългорочна доставка (30-40 г.) и германците са длъжни да закупят руския газ...

  Германците не могат да изгорят руския газ и си скубят косите, защо са се вързали дългосрочно на хорото.

  Газпром има на територията на Германия най-голямото газохранилище в Европа и няма да допуснат една секунда да няма газоподаване.

  Газпром трябва да продава , защото е затънал в дългове до ушите (дълговете са осигурени с газ за няколко десетки години)..

  Освен това тръбата през Белорусия върви паралелно на дебелата тръба през Украйна.

  Накрая: Тази година бяха намерени ГОЛЕМИ ЗАЛЕЖИ НА ГАЗ В ПОЛША И ГЕРМАНИЯ чрез хоризонтално сондиране....

  Имайте тези особености когато дискутирате.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 57. 57 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "zg":

  "Някой знае ли всъщност защо се дървят един на друг досегашните най-здрави съюзници? Аз не. Благодаря предварително на всеки, който хвърли малко светлина по въпроса. "

  1. Митническият съюз между Белорусия, Русия и Казахстан се отлага, трябваше да влезе в сила от 1. 07. Белорусия отказва да го ратифицира, искаше митническите облекчения да се отнасят не само за нефта за собствени нужди 6,3млн. т. годишно, но и за количеството над тази стойност, което Белорусия преработва и продава по нататък( нефтените продукти). Тогава Русия обяви, че ще влезе във WTO само с Казахстан.

  2. Президентът на Киргизия Kurmanbek Bakijew, е намерил убежище в Белорусия

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "ivaylo_kolev":

  Според мен причината за разправията е че Газпром иска да демонстрира важността на Северен поток. Цената на горивата е много променлива и много инвеститори, особено сега в кризата, се колебаят. Като подчертава зависимостта на Европа от транзита, Газпром оправдава новите проекти, Северен и Южен поток. Едната тръба на северният ще е в действие от догодина. От друга страна мрежите на Беларус и Украйна са много стари и се нуждаят от ремонти/пари.

 59. 59 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#55] от "gara":

  Я сега да чуем ти с какво можеш да се похвалиш. Навярно си млад, но можеш да кажеш дали родителите ти са били комунисти или са поддържали комунистите, защото за теб е ясно, ти поддържаш пребоядисаните комунисти. Аз ненавиждах комунистите, а и те не ми се радваха, пострадах от тях и не очаквам техните копелета да ме харесват.

 60. 60 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#58] от "dissident":

  Какво съвпадение, аз си мислех нещо подобно че има връзка със потоците, не само Северен. Виж, че сега ни плашат за Южен!
  BTW аз не плюя Русия, мъча се да видя скритите неща

  За едни благата, за други ла*ната
 61. 61 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#40] от "neutron":

  Фламандското бакалавърче ,теб пак те е хванала епистоларната треска!
  Вееш и не премиташ!
  Ако нямяш нищо против темата е:
  "Президентът на Беларус нареди да спре транзитът на руски газ за Европа"

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 62. 62 Профил на Day Vampire
  Day Vampire
  Рейтинг: 442 Весело

  Арията:
  "Ако не ми буташ папу,
  влазям тутакси у НАТО"
  Започва да звучи все по-фалшивеещо, особено след неотдавнашните изпълнения на тази ария от ръководствата на някои страни, от бившия СССР и бившия соц.лагер.
  ---
  А поради липса на банкноти в тази световна криза, известната стааара НАТОвската ария:
  "Ша има банкноти,
  ако пеете по наще ноти"
  Зазвуча хептен пищящо, гаче ли я изпълнява "Човекът-глас", барабар на три гласа.
  ---
  Наблюдаваната напоследък нервозност сред лидери на държави, непритежаващи изобщо, или в нужните количества енергийни източници е напълно разбираема и очаквана.
  И единствено непознаването на българския фолклор, е причина въпросните ръководители да дават примери с котлети, пирожки и сухо мляко, вместо с класическото българско прозрение за хляба, сиренето и ножа.
  Кофти работа - "ножа" - (НАТО) е налице, обаче хляба и сиренето (енергоресурсите) са у другите и искат за тях реални манги, моля ви са. Пък си и имали щит срещу тоя "нож". Което е пък хептен кофти.
  ---
  Единствен наш Боко и верната му до замръзване агитка от баби Боколюбки могат да извадят от блатото страната ни чрез магичната МюнХаунзеновска формула:
  "По-добре у мракъ и студъ,
  отколкото тръбите са тукъ"
  Като при второто скандиране "тръбите" се заменя с "АЕЦ".
  И те така.

  In The Death Car We Are Alive
 63. 63 Профил на сеир
  сеир
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#56] от "KOBOLD":

  Ти луд ли си или пиян. Та нали ако това дето го казваш бе вярно нямаше да го започнат този "Северен поток". Напротив точно за да си гарантира така нужния газ, Германия подкрепи този проект. Така до края на 2011 г. тази държава ще си е решила проблема с доставките. А и това че според теб втечненият природен газ (LNG) е на половин цена на руския говори вече че живееш в един измислен свят. Наистина втечненият природен газ (LNG) може много да допринесе за енергийната сигурност, но в настоящия момент точно цената му е основния фактор ограничаващ приложението му. Наистина бъдещето е на LNG, но за да се случи това ще е нужно коренно да се промени технологията за получаването му, така че цената му да стане конкурентна на този пренасян в тръби.

 64. 64 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#62] от "Day Vampire":

  Тръби няма да има. свиквай

  15.02.1989 - 07.02.2018
 65. 65 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#59] от "dissident":

  Аз съм млад
  Баба ми и дядо ми бяха "активни борци". Бабата (бог да я прости) даже бе ветеран от войната, санитарка с майор Дръндарова. Била на Драва и др. битки. Заклети комунисти.
  Баща ми и майка ми - тъмно сини. Бащата даже е от основателите на СДС за моя град. Ако имаше висше щеше да бъде депутат 92 година. За жалост бе от "Зелената партия", която напусна СДС и се присъедини към БСП. Разочарован,напусна политиката и повече не иска да чуе.

  В къщи живеехме с баба и дядо. В името на семейството за политика не се говореше, въпреки че страстите бяха нажежени едно време.

  Та въпроса е: АЗ КАКЪВ СЪМ?

  За едни благата, за други ла*ната
 66. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#57] от "true":

  Както в България, така и в Русия, политическата олигархия се трансформира във финансова. Газпром е държавна фирма и по този начин е директно свързана с управляващите, които пък използват газта и за политически натиск. Лукашенко е най-изявеният комунист от всички. Преди известно време се сдърпа много сериозно с Америка. След като Баларус закъса икономически се опитва да се сближи с американците, което става в ущърб на дружбата му с Русия. Беларус не призна Осетия и Абхазия и което раздразни руснаците. Сега трябва да си плати.

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#56] от "KOBOLD":
  Ми тогава да го пращат на нас. Ще отрежем руснаците и всичко ще си е на място.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#57] от "true":

  Мерси и на теб. Е те такива неща са по-смислени, а не всеки да си изпее идеологемите

 69. 69 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#60] от "ivaylo_kolev":

  "BTW аз не плюя Русия, мъча се да видя скритите неща"

  Това , че ти се мъчиш да видиш скритите неща , които от своя страна би следвало да явни , е основната причина хората да "плюят" Русия, както се изразяваш. Аз лично не бих използвал тези думи. Просто са прекалено отживели времето си - тридестетте или петдесетте години на двадесети век.

 70. 70 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#63] от "сеир":

  Преди години, когато ходих до България, много хора ме питаха за сухо мляко, тогава работех във фирма произвеждаща дехидриращи заводи (в България има доста, за сухи яйца и подобно). Обясних им че сухото мляко е търсен продукт и доста скъп. Казаха че не е вярно, било евтино и го използвали за производство на сирене. Евтино им беше защото България получаваше помощи като бедна африканска страна, които обикновено са сухо мляко, а и внасяха от Украйна много евтино защото никой не им купуваше чернобилското сухо мляко. Когато свършиха помощите и изядоха радиоактивното сухо мляко престанаха да правят сирене от него.
  Подобен е въпросът с втечненият газ. Дълго е да го обясня с подробности, но истината е че е по-скъп. Най-голямият вносител е Япония. Търсете и ще намерита на каква цена го купува.
  За тези дето знаят английски:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lng

 71. 71 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 225 Неутрално

  и накрая да обобщим, и според русофили и русофоби с русия бизнес не трябва да се прави, само в краен случай и с алтернативни източници, газовете на москва винаги са външна политика от имперски олигархичен тип

 72. 72 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#71] от "gara":

  да, съгласен съм - с Русия внимателно!

  За едни благата, за други ла*ната
 73. 73 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#71] от "gara":

  "и накрая да обобщим, и според русофили и русофоби с русия бизнес не трябва да се прави, само в краен случай и с алтернативни източници, газовете на москва винаги са външна политика от имперски олигархичен тип "

  1. Не трябва да се опитваш да шантажираш Русия, след като икономиката ти е така зависима от нея.

  2. Без бизнес с Русия Беларус е загубена. За миналата година 37% от експорта на Беларус са нефтени продукти от суров руски нефт.

  3. Беларус трябва стриктно да си изпълняваш подписаните договори. Неспазването им води до санкции. Тези санкции злепоставят Русия пред Европа, а Русия не желае това.

 74. 74 Профил на Бираманиак
  Бираманиак
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#70] от "dissident":

  Дай повече инфо за това радиоактивно сухо мляко, че като се сетя на времето доста такова консумирахме. Ставаше и прекрасен течен шоколад... ямиии..

  Talking to a bulgarian socialist voter or Gotse supporter: "It's like... it's... it's... it's like talking to a Klingon!"
 75. 75 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Весело

  за пръв път да ми е симпатичен този колхозник Лукашенко. И е много прав за пренебрежителното отношение на руснаците - не само към Беларус, но и към Украйна, България, Грузия, Полша и всички страни от бившия СССР и Варшавски договор. За рашките те са просто временно отцепила се територия и това оправдава свинщините им. Страните, които са се държали остро с Русия (най-вече Германия) получават съвсем различно отношение - уважение и подмазване.

  low riders team
 76. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Руския болен - най-здравия болен ; Руското джудже - най-високото джудже ; Руските 260 млн US$ са по-малко, от белоруските 192 млн US$.

  И ако това не е потвърждение на думите на Р.Рейгън "Внимавайте с Русия (СССР). Не ставайте енергийно зависими от нея!" - здраве му кажи!

  Да разлая троловете!!
 77. 77 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#66] от "dissident":

  политическата олигархия се трансформира във финансова

  Боже събери си вересиите Защо не видиш какво точно значи олигархия ( не , не синоним на фашиС , въпреки че агитпропчика го използва с подобен смисъл )

  15.02.1989 - 07.02.2018
 78. 78 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело


  До коментар [#73] от "true":

  "Беларус трябва стриктно да си изпълняваш подписаните договори. Неспазването им води до санкции. Тези санкции злепоставят Русия пред Европа, а Русия не желае това."

  Голяма мисъл си спретнал. Няма що. Русия не желае да санкционира , но въпреки това ще го направи. Нещо като "пия , но с отвращение". Или може би "пляскай лапето , да стане човек". Което всъщност и показва отношението на власт над всеки , което Русия си е избрала сама , и защо то не се харесва , дори и на белоруските диктатори. Ама как сам се издаде. Да му стане драго на човек.

 79. 79 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "neutron":да не си смял да буркаш в мравуняка. хамериканските представители с мравешки акъл веднага ще те погнат.не може да говориш така за великия САЩ.те нямат никакъв дефицит.дефицита е в мозъчните възможности на тяхните слуги в БГ.

 80. 80 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "От руснаците човек може да очаква единствено презрение, мизерия и азиатско-ориенталски манталитет в общуването. Руснаците никога не са правили нищо про боно или водени от грижа за по-малкия, по-слабия и онеправдан народ"
  Това горе е мой коментар по статията отпреди няколко дни, в която руските медии заключават, че българите нещо цакали руснаците по отношение (не) изграждането на енергиините през България.

 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#77] от "Karelson":

  Защо се излагаш така? Олигархия е точно това за което говоря и беше политическа - БКП сега стана финансова, същите хора но вече бизнесмени.

  "Олигархията е форма на управление, при която властта е съсредоточена в ръцете на малка група от обществото. Тази власт може да бъде основана на знатност, богатство, заемането на конкретни политически постове и др."

 82. 82 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#80] от "igeorge71":"грижа за по-малкия, по-слабия и онеправдан народ..." - а ти си мислиш че това че бръщолевиш на български по сайтовете е твоя и на твойте деди заслуга. жалки са бедните духом.

 83. 83 Профил на yazkata
  yazkata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  договорите са си договори, пълно е с тарикати които първо подписват и после се правят на лили иванова, а тука гледам е пълно с дребни души, които с всички сили защитават подобни тарикатщити. Като не ти харесва договора, не го подписвай!

  Тъпички тарикатчета сте и затва ви го обеснявам, следващия път да знаете и да не скимтите от мишите дупки

 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 718 Весело

  Очаквам руската пета колона във форума, начело с дежурният руснак Вили, да ни изнесат полит-информация за новото американско мекере Лукашенко

 85. 85 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Весело

  коментар [#34] от "master_yoda":
  ТОЧЕН КОМЕНТАР
  Разбраха ли най-после форумците какво означава газопровод да преминава през страната ти- във всеки момент можеш да зотвориш кранчето, ако някой те избъзика.

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 86. 86 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#83] от "yazkata":

  А ти остри тарикате, коментирай и не яж лайна за другите. Намерил се умника и се държи надменно като да е хванал ... Няма нужда простак да ни "обеснява".

 87. 87 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#84] от "Петър Иванов":

  Мислиш ли че каза нещо или просто пишеш за да ти минава времето?

 88. 88 Профил на yazkata
  yazkata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#86] от "dissident":

  дисиденте леко само да не качиш кръвното, аз нарочно така съм го написал онова в кавичките ти, да има дребните душици като тебе за какво да се хващат. Ти сигурно като подписваш договор даже не го четеш и после като не те изкефи нещо в условията постфактум, само ти си невинен и Лукашенко и той май е като тебе. То затва ни е такава държавата, защото е пълно с разни такива дребни тартикатчета дето църкат по цял ден когато не им мине номера

 89. 89 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#81] от "dissident":

  Айде жокер. Олигархия е сливане на финансова и икономическа ( бизнес) власт. Особено когато става дума за голяма такава. Когато политик започне да се занимава с крупен бизнес ( Путин напр.) или когато бизнесмен започне да се занимава със сериозна политика ( на национално ниво да кажем , като Ковачки) , тогава говорим за олигархия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 90. 90 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#82] от "kolokot":

  Юнак Руслан си ти. Очевидно не може да схванеш иронията, но това е нормално за всички вас, братушки смотани.
  Нали години наред цели поколения българи бяха зомбирани с тезата, че руснаците са най-добрите, милосърдни и ларш хора на планетата земя. Всичко добринки на другите народи го правели не от користни цели, а от алтруистични подбуди. И така дваж станали освободители на българите.
  Подобни тези и в момента се защитават и лансират от БК(С)П и цялата интернационална измет. А истината е, че руснаците са най-жестоките и безмилостни копелета, които са готови да затрият цели народи, за да задоволят интереса на шепа колхозници.

 91. 91 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Ха, ха, ха
  Проблема е, че от години Беларусия не плаща, или каквото е платила е с руски кредити, които не връща, нищо че газта за нея бе по символични цени.
  Лукашенко дори се расърди, че му дават кредити в рубли, иска долари, нищо че не ги връща. И не става дума за някакви милиони, май беше към 50-60 милиарда долара след раздпада на СССР.
  Лукашенко не е "американско мекере", гледа да прекара Русия в полза на Беларус, обаче играе много грубо, по комунистически. Например иска да реекспортира руският петрол като го взема без мита и акцизи. Нотира много здраво селското стопанство и особенно млекото, най-вече да го експортира в Русия. Внася безмитно стоки и ги продава пак в Русия. По този начин влиза с нелоялна конкуренция, зашото се оказва например, че е по изгодно да купиш бензин от Беларус, отколкото да го произведеш с вносен петрол.
  Русия му пускаше много, ама за него май е поговорката лаком г..з кръв с..ре
 92. 92 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#63] от "сеир":

  Аз само преразказвам факти без да ги коментирам.....

  Северен Поток е започна преди доста години... през това време нещата се променят... всеки иска газ да продава на немците, а те горките намаляват потреблението, пестейки енергия.....

  Какво да го правят този газ, който напира по тръбите?

  Северен поток, Южен поток, Набуко.... а потреблението (населението) намалява и си изолира къщите да минават с минимално отопление.
  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 93. 93 Профил на true
  true
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#78] от "zaci":

  „Голяма мисъл си спретнал. Няма що. Русия не желае да санкционира , но въпреки това ще го направи.“

  Жалко, че го няма Winkeladvokata във форума,
  да разясни неспазването на договорите, но и аз ще се опитам:

  Има специална позиция във всеки договор(много важна), подготвен от юристите на двете страни по договора, която разглежда до какво води неспазването на договора от съответните страни.
  Преди да подпишеш договора , трябва добре да го прочетеш. 94. 94 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 425 Неутрално

  духане,лапане...и да не се дрънка с пълни усти (и с празни търбуси!)-неприлично е!!
  И плащане ....давайте парата!!
  бля-бля...давайте и пълнете нечии джобове-едно на ръка! и второ,чакайт тяхното благоволение!!
  хахахахах
  знаем си ората,изток наш любим,близък и далечен славянски ли е,еврейски ли е,извънземен ли е,не се знае но...ПЛАЩАЙТЕ!!
  Плащайте ..ЗА ДА СЕ СВИЕТЕ ОЩЕ!!
  Акъл у тъпите глави народни не иде,но винаги трябва да продължи действането на същата тая маса!!
  Маса от източно-балканско-ориенталски тип!! Голям тип,хехеех!!

 95. 95 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Темата за гейовете е в съседство, който иска да се бърка на двама дето си ги мерят да се насочи към гейпарада, а най-добре:

  Марш да работите паразити мързеливи! Хазната се изпразни, вие световни проблеми ще ми решавате!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 96. 96 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#89] от "Karelson":

  Защо не прочетеш малко преди да пишеш и да продължваш да се излагаш? "сливане на финансова и икономическа ( бизнес) власт" е безсмислица. Няма такава власт. Финасите и бизнеса винаги вървят ръка за ръка. Не може да имаш бизнес без финансиране освен ако не си pimp.
  Ето ти го на английски:
  "An oligarchy (from Greek ὀλιγαρχία, oligarkhía[1]) is a form of government in which power effectively rests with a small segment of society distinguished by royalty, wealth, family ties, military control, or religious hegemony"
  Говори се за Business oligarch, но това е нещо друго:
  "Business oligarch is a near-synonym of the term "business magnate", with a divergence in that business oligarchs represent informal power over a certain region or country because of their increased wealth. The choice of the word oligarch, which theoretically means "one of the few rulers", denotes the significant influence such wealthy individuals may have on the life of a nation." Обърни внимание на "informal power". Виж цитат в цита "one of the few rulers".

  На теб ти е простено незнанието. Ти нали си спортист, навярно борец. Малко си закъснял а можеше да си един от "олигарсите - мутри".

 97. 97 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#90] от "igeorge71":
  пълен игнорант. твоя пост е засеян с лозунги, сигурно заучени от татко ти по време на манифестциите на 9ти септември. акъла обаче същия както и нивото на дискусия. България беше освободена, мърльо, един път. Не както другите народи наоколо на които само им помогнаха а на нас ни поднесоха свободата ето така. не е важно защо, глупче.когато умираш от глад а ти давам филийка с масло полседното по важност е това защо ти тази филийка давам.капиш?

 98. 98 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 551 Неутрално

  до нави кравата номер 61
  нито говоря с теб нито смятам да ти обръщам някакво внимание
  да за използваш такива нарицателни спрямо мен зна4и още те гризе и не можеш да спиш, непреуспяла амебо живееща в панелка във стая 3на3м. и цвякаща на компютър правец 9-то поколение домашно производство със зарядно от лада и монитор от стар телевизор опера 4ерно -бял

 99. 99 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#96] от "dissident":сега може да се провери дефиницията дали случайно не пасва до най-великата държава...

 100. 100 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Мисля, че и на най- изветрелият русофил стана ясно, че бизнес с рашката НЕ Е ЗДРАВОСЛОВЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.

  Затова винаги съм бил против руските проекти. Нека да оставим големите (Германия, САЩ, Китай, Япония) да цивилизоват руснаците на тема търговски отношения.

  А рашките нека заповядат пак след 10 години да правят бизнес с нас. А дотогава за нас най- здравословни са ЕС и НАТО.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK