Косово – независимост на съдебната скамейка

Решението на Международния съд в Хага ще оголи и различията в ЕС по въпроса

Косово – независимост на съдебната скамейка

© Reuters
Съдът ще се опита да избегне прецедент, тъй като още няколко малцинства може да последват примера на Косово


"Готови сме да преговаряме със Сърбия по въпроси от взаимен интерес, но не и за статута на Косово."
Фатмир Сейдиу, президент на Косово


"22 юли ще бъде момент на истината и предупреждение за албанските представители на временните власти в Прищина, които смятат, че с едностранни действия могат да променят основните норми на международното право."
Вук Йеремич, министър на външните работи на Сърбия


Това е най-младата и най-абсурдната европейска държава. Теоретично съществува възможност този абсурд да бъде уреден днес в съда, но на практика възможността това да се случи е минимална.
Косово е най-малката балканска държава и въпреки милиардите евро и долари, изливани като помощи отвън, остава едно от най-бедните кътчета на Европа.
Властите в Прищина се хвалят, че са "Младата Европа", защото има висока раждаемост и всяка година 30 000 млади хора излизат на пазара на труда. Но това едва ли е повод за гордост, тъй като официално безработицата е близо 50%. Северната й граница, най-краткият път към пазара на ЕС, е блокирана, тъй като Сърбия не допуска стоки и услуги от Косово да навлизат на територията й.


На всекидневно равнище омразата между албанци и сърби остава с инцидентни сблъсъци. Не изчезват и такива абсурди като провеждането на сръбски общински и парламентарни избори на част от територията на Косово.


Някакъв ред във всичко това ще се опита да постави днес Международният съд в Хага. Най-висшата съдебна инстанция на ООН трябва да се произнесе по иска на Сърбия за законността на косовската декларация за независимост от февруари 2008 г.


Решението му няма задължителен характер, а и се очаква формулировката му да е достатъчно неясна с цел да се избегнат прецеденти, но най-оптимистичните очаквания са, че то поне ще отвори пътя към нов диалог между Белград и Прищина за изход от задънената улица.


Улицата, която опира в Западните Балкани

Двете страни се озоваха в нея на 17 февруари 2008 г., денят, в който Косово едностранно обяви независимост. Сърбия загуби контрола над тази територия през 1999 г., когато НАТО я бомбардира, за да спре избиването на етнически албанци от армията и паравоенни отряди в продължаващия две години конфликт.


След девет години под международно управление албанското мнозинство, подкрепено от САЩ и някои страни - членки на ЕС, обяви независимост, която Белград и до днес отказва да признае, но го сториха 69 държави, включително и България.


Спорът между Белград и Прищина блокира перспективите за членство в ЕС, от което и двете страни се нуждаят, за да привлекат инвестиции и да се преборят с бедността.


Ден преди решението от Хага и двете страни са убедени в победата си. Тъй като страстите са нажежени до червено, становището на съда вероятно ще бъде в голяма степен двусмислено, така че всяка страна ще може да го тълкува в своя полза, прогнозира "Франс прес".


Международни юристи са убедени, че 15-членният съд ще подходи изключително предпазливо, за да не ескалира напрежението още повече. Освен това съдът ще се опита да не създава прецедент, тъй като още няколко малцинства може да последват примера на Косово, смята Вилем ван Гюнеген, професор по право от Университета в Тилбург.


Жан Даспремон, експерт по международно право от Университета в Амстердам, е убеден, че "никога, ама никога, съдът няма да признае правото на някоя държава да се отцепи. Това би отворило кутията на Пандора". В същото време невъзможно е съдът да обяви отделянето на Косово за незаконно, след като страната вече е призната от толкова страни, включително 22 държави от ЕС, коментира "Франс прес".


Между тези Сцила и Харибда на международните отношения са струпани много от въпросите не само към Белград и Прищина, но най-вече към европейските столици. Защо едни пряко обвързват евроинтеграцията на Косово и Сърбия с въпроса за независимостта, а други дават рамо на сърбите да напреднат, без да чакат уреждането на спора?


Защо Брюксел се опитва да говори от името на ЕС, докато не само че 5 държави не са признали Косово, но и има такива като Кипър, където заявяват, че няма да го сторят, дори и Белград официално да преглътне раздялата с бившата си провинция? Може ли да се справи Европа сама с проблема, след като САЩ очевидно искат да ограничат до минимум присъствието си в района? Както и неуморно повдиганият проблем - защо да са възможни независимо Косово, но не и независима Абхазия и Южна Осетия?


Официален Белград вече е подготвил дипломатическата си стратегия след 22 юли. Сърбия има готовност да внесе проект за "балансирана" резолюция пред Общото събрание на ООН, заяви вицепремиерът Божидар Джелич по радио В92. Тя ще бъде подложена на гласуване в началото на септември.


Целта на Белград е в дебатите в Ню Йорк отново да се повдигнат изброените въпроси и евентуално да се стигне до повторното отваряне на преговорите за статута на Косово, но в различна обстановка. Косовският президент Фатмир Сейдиу отговори категорично: "Готови сме да преговаряме със Сърбия по въпроси от взаимен интерес, но не и за статута на Косово."


САЩ и някои от големите сили в ЕС нееднократно отхвърляха възможността за нови преговори за статута на Косово. Русия, както винаги по този въпрос, е на обратната позиция.


"Ройтерс" отбелязва, че в последната седмица представители на Белград са намекнали, че Сърбия е готова на компромиси, но без да дават повече подробности докъде могат да се простират те.


По информация на "Дойче веле" Сърбия е готова да предложи размяна на територии - северната част от Косово, населена предимно със сърби, да се върне към Сърбия, а Косово да получи някои райони от долината Прешево, населени предимно с етнически албанци.


Що се отнася до сръбските средновековни манастири в Косово, според Белград те трябва да бъдат предадени под международен контрол на сръбската православна църква.


Косовско-сръбският лакмус за  ЕС


Изтощен от собствените си икономически проблеми и от разширяването си, Европейският съюз вероятно ще се окаже зле подготвен да се справи с политическото и дипломатическото предизвикателство "косовски въпрос" и вероятно той ще задълбочи вътрешните различия в ЕС, прогнозира в. "Гардиан".


Очаква се министрите на външните работи на ЕС да се срещнат на 26 юли, за да формулират обща позиция относно становището на Международния съд. Най-вероятно в него ЕС ще повтори мантрата си за възобновяване на диалога между Косово и Сърбия и за по-конструктивна роля от Белград, но едва ли ще заеме по-категорична позиция, като се имат предвид различията в самия съюз, прогнозира "Гардиан".


Източник от Брюксел призна пред "Ройтерс", че министрите от ЕС не са обсъждали на срещата си през юни Сърбия в очакване да видят решението от Хага. На някои дипломати дори е било наредено да отложат летните си отпуски, за да започнат да лобират пред Сърбия и Косово непосредствено след решението на съда.


Никой не очаква Сърбия да признае Косово незабавно, но поне може да да спре да блокира участието на Прищина в различни инициативи, споделя очакванията си Александра Стиглмайер от Европейската инициатива за сигурност.


Като че ли на този етап това не е много, но изглежда най-реалистично движение по задънената улица.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zritell
  zritell
  Рейтинг: Неутрално

  За по-възрастните, които са свидетели на събитията около Сърбия и Косово, още преди години беше ясно, че ще се стигне до тази ситуация. Тогава нашите политици, както и днешните такива, само гадаеха желанията на по-големия брат- САЩ. Тогава подкрепихме безусловно действията на САЩ. Сега се прави абсолютно същото- каквото поиска САЩ се изпълнява веднага, без да се замислим какви ще бъдат последствията за България, и последствията за потърпевшите. Не очаквам промяна в политиката на Правителството. Приятно ми е, че се пишат неща за които преди години никой и дума не можеше да каже. Иска ми се да имаме Правителство което се ръководи в действията си от това кое е най-правилното решение, а не на кого да угодим!

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  Сърбите ако искат подкрепа от нас - нека ни направят отстъпки....По въпроса за Западните Покрайнини!!!

 3. 3 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Сърбите да помислят за връщане на България на Царибродско и Босилеградско, пък ние може и да си преразгледаме позицията за Косово СЛЕД това.
  Иначе лично аз съм на мнение (подкрепено от солидни исторически доказателства), че Косово е било толкова сръбско, колкото и Македония. Правата на Сърбия над тези територии са същите, каквито и над "Южна Сърбия", т.е. никакви.
  Да не се дърпат много за Косово, ми да помислят как да задържат унгарците от Воеводина да не последват албанците.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 4. 4 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Алабала, четеш ли?
  "Косово е най-малката балканска държава и въпреки МИЛИАРДИТЕ евро и долари, изливани като ПОМОЩИ отвън, остава едно от най-бедните кътчета на Европа"
  Да не съм чул повече да говориш, че албанците в Косово сами си оправяли държавата и колко достойни били заради това ! Помниш ли как се изгавриха с оня дебил Буш и му свиха часовника ? Емблема!

  Аз знам много малко.
 5. 5 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Athanatos":

  Абе Athanatos дори и да ни върнат Царибродско и Босилеградско нема кой да ни позволи да преразгледаме позицият си за Косово, щото тва го е решил "големия брат". За това и не бери надежди. А за сърбите ще е по-добре албанците да си осират тяхната измислена лайняна държава. Проблемът е друг. От как обявиха независимос в Косово всяка сепаратика идея се уповава на този факт. Това може да доведе до нови проблеми подобни на този с Южна Осетия. Пък и щом е минал номера на едно - две места що да не мине и на друго място. То се видя че т.н. "международно право" се струва и пукната пара щом някой достатъчно силен реши да го предебрегне.

 6. 6 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А че сърбите берат напразни надежди е ясно. То съда в Хага едва ли ще оспорят независимоста на Косово поради простата причина, че ще е признание, че САЩ и голяма част от т.н. "западни демокрации" са потъпкали "международното право". Това няма как да стане , като се знае че този съд се контролира точно от тези държави. Вероятно и няма да подкрепи и косовската позиция, т.к. ще е ясно послание, че този съд не е независим.

 7. 7 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "zritell":

  И за по-възрастните и за по-младите които плюят тука срещу САЩ и Косово не е зле да се замислят какъв би бил алтернативния сценарий - ненамеса на САЩ и европа тогава. Вече единайста година на 50км от БГ щеше да върви война. Косовците, които никога не са били истински мюсюлмани, сега до един щяха да са талибани. И външната намеса щеше да бъде от Ал Кайда, както стана в Ирак. Когато цивилизования свят защити косовците от дивото српско племе, ги приобщи към цивилизацията и ги отдалечи от екстремизма. Всички косовци сега обожават Америка почти комично. По-хубаво ли щеше да бъде да ненавиждаха Америка?

 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#5] от "ala_bala":

  Навремето и българите в земите на Тракия, Мизия и Македония са били сепаратисти.
  Всеки народ, бил той и от 10.000 човека, има право на самоопределение. Дали ще е като независима държава, дали като автономия, дали като конфедерация или федерация...
  Право на самоопределение имат и баските, и каталунците, и кюрдите, и бретонците, и който се сетите друг.
  Разбира се, принципът "Съединението прави силата" важи с пълна сила. Затова аз лично съм на мнение, че не разделяне, а обединяване трябва на човечеството. Затова и съм силен привърженик на ЕС.
  Но това в никакъв случай не трябва да бъде за сметка на подтисничество и асимилация на други народности.
  Колкото ние, Българите, сме имали (сме си извоювали) правото да бъдем отделна държава, така и Косовците имат това право.
  И ако трябва светът да се разцепи на 500 държави - да се разцепи.
  Но е твърде егоистично, точно ние, които знаем какво е чуждо управление, чуждо подтисничество, да отричаме правото на друг народ да бъде независим.
  А в случая с Косово цялата истерия е само защото са мюсюлмани, а сърбите - "братя" християни. За ваша информация, "братята" ви сърби с удоволствие ще ви изколят, само за да обявят цяла западна България за сръбска.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK