Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово

Решението може да има глобално влияние

Сръбският външен министър Вук Йеремич (на преден план) и косовският външен министър Скендер Хисени (вдясно) в Двореца на мира в Хага при произнасянето на решението на Международния съд на ООН за легитимността на едностранно обявената независимост на Косово

© Reuters

Сръбският външен министър Вук Йеремич (на преден план) и косовският външен министър Скендер Хисени (вдясно) в Двореца на мира в Хага при произнасянето на решението на Международния съд на ООН за легитимността на едностранно обявената независимост на КосовоОчаквам Сърбия да дойде при нас, за да обсъдим множество въпроси от общ интерес, но като суверенни държави."


Това бе първият коментар на министъра на външните работи на Косово Скендер Хисени след обявяването вчера на благоприятното за Прищина решение на Международния съд в Хага. "Това не променя нищо в отношението ни - Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово", реагира президентът Борис Тадич.


Съдът, който е върховната съдебна инстанция на ООН, постанови, че едностранното обявяване на независимост от Косово през 2008 г. не е било в нарушение на международното право.
"Съдът счита, че общото международно право не съдържа приложима забрана за обявяването на независимост", се казва в решението на съда, прочетено от председателя му Хисаши Овада.


Становището бе одобрено от 10 от членовете срещу 4 гласа против. Тъй като то има консултативен и необвързващ характер, Общото събрание на ООН е свободно да реши какви действия да предприеме оттук нататък спрямо Косово, допълни Овада.


До момента 69 държави в света, сред които САЩ, и 22 от общо 27-те членки на Европейския съюз признават суверенитета на балканската държава.


Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър са европейските страни, които не признават косовската държава. Против суверенитета на Прищина са и Сърбия, Русия, Китай, Индия, Аржентина, Бразилия, Боливия, Венецуела и Босна. Косово се нуждае от общо 100 признали я държави, за да легализира окончателно суверенитета си пред международната общност, коментира "Асошиейтед прес".


Въпреки че няма задължителен характер, това становище носи голяма юридическа тежест, защото може да даде тон за отношенията на Косово с други държави, коментира Си Ен Ен.


Възможно е също съдебното решение да окуражи някои сепаратистки движения в други региони по света, коментира "Ройтерс". Сред "горещите" точки са изброени Северен Кипър, Сомалиленд, Нагорни Карабах, Южна Осетия, Абхазия и Приднестровието.


През 2008 г. например Грузия внесе в същия съд иск срещу Русия, заявявайки, че нейното нахлуване в грузинската провинция Южна Осетия е довело да етническа чистка, припомня "Ройтерс".


Същата година Общото събрание на ООН по инициатива на Сърбия поиска от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост на Прищина не противоречи на международното право.Реакции про-Косово


"Историческата победа на Косово не трябва да се приема като загуба за Сърбия"
Хашим Тачи, премиер на Косово


"Това е велик ден за Косово. Моето послание към Сърбия е: "Елате и говорете с нас"
Скендер Хисени, външен министър на Косово


"Потвърждаваме пълната подкрепа на САЩ за едно независимо, демократично и мултиетническо Косово"
Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ


"Международният съд категорично заяви, че декларацията за независимостта на Косово е легитимна – решение, което ние подкрепяме. Сега е времето страните в Европа да се обединят в името на общото им бъдеще"
Филип Кроули, говорител на Държавния департамент на САЩ


"Сърбия искаше мнение от международния съд, което да върне времето назад и да подкопае прогреса и стабилността, които косовската декларация за независимост донесе в региона"
Харолд Кох, юридически съветник в Държавния департамент на САЩ


"Становището на Международния съд в Хага не променя ролята на силите за сигурност на НАТО в региона"
Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТОСръбската позиция


"Сърбия никога няма да признае едностранно обявената независимост на Косово"
Борис Тадич, президент на Сърбия


"Нито една граница в района или в света няма вече няма да бъде защитена...Сърбия няма да промени позицията си спрямо едностранно обявената декларация за независимост на Косово и спрямо необходимостта от компромис. Борбата ни вероятно ще бъде продължителна и трудна, но няма да се откажем"
Вук Йеремич, министър на външните работи на Сърбия


"Становището не отговаря на това, което Сърбия очакваше, въпреки че все още има място за дискусии. Сигурно е, че сега Сърбия ще предприеме мащабна политическа дейност в Общото събрание на ООН, за да получи политическо мнение от членовете му, макар че решението дава по-голяма възможност на Косово да поиска нова подкрепа"
Милош Шолая, директор на Центъра за международни отношения в Баня Лука, Босна


"Решението на Международния съд не е законова основа за независимост на Косово"
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да ако обаче Сръбска Босна обяви независимост това е против международното право, или Абхазия или Приднестровието и т.н. Още едно доказателство за двойните стандарти и "независимостта" на т.нар. международни институции.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 2. 2 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "nevski":

  Естествено, че е така. А що се отнася до съдът на ООН, айде да помислим кой създаде ООН, кой господства там. Същите, които през 1999 г. пускаха бомбички с обеднен уран досами прага ни.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#1] от "nevski":

  Сръбска Босна вече я пиши обявила независимост.....

 4. 4 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ""Съдът счита, че общото международно право не съдържа приложима забрана за обявяването на независимост", се казва в решението на съда, прочетено от председателя му Хисаши Овада."

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Големият въпрос за нас е: Ще намери ли Българската държава своя национален интерес в ситуацията???

 6. 6 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Отделяне на Босилеградско и Царибродско от Сърбия и "аншлус" с Родината ?

  Одобрявам

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 7. 7 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Решенията на Международния съд на ООН нямат нито обвързваща сила, нито окончателен характер. Такъв характер може да има единствено Общото събрание на ООН, което може да реши въпроса с Косово. В настоящия момент, призналите Косово са значително малцинство в ООН. Разбира се , от гледна точка на политическата манипулация, в интерес на едни или други интереси, на световната общественост трябва да се спести мисленето, което мислене е "присъщо само на политическия авангард на международната демократична общност - САЩ и ЕС".

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 8. 8 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Каквото и да беше решил съда, Косово вече не е и няма да бъде сръбско. Не, че и на сърбите им трябват милион - два озлобени друговерци за съотечественици.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Честито!
  Следват да им се признае независимост и на баските и на фламандците. после и на т.нар. турци тук, а накрая и на руснаците в литва и естония.

  The biggest risk in life is not taking one.
 10. 10 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Сега вече сърбите като им изгорят бушоните ще има на кой да си го изкарват!А можеше милошевич да им врътне едно косовско дпс и да се оправи работата!!!!!!!!!!

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Решението на съда на ООН отваря кутията на Пандора. Най-вече с формулировката с която председателя му Хисаши Овада обосновава "законността" на обявената независимост на Косово: "Съдът счита, че общото международно право не съдържа приложима забрана за обявяването на независимост". Това е пряк удар и върху териториалната цялост на Грузия, Молдова и върху Кипър. Да се готвят Испания, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Италия, Белгия, Украйна и Белорусия, Литва, Латвия и Естония...
  Между другото, с това решение се отваря нова страница в историята на "национално-освободителите" движения и техните сепаратистки аналози. Принципът за ненарушение на териториалната цялост на държавите се превръща в гола декларация, а Великите сили ще използват правото за "национално самоопределение", като дълъг камшик по отношение на всяка държава с вътрешни етнически и национални проблеми. Справка - Русия и Китай. Предполагам, не вярвате, че принципът на самоопределение ще може да се осъществи в Китай, Русия или Обединеното кралство..

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Графе, така е, но не забравяй, че и ние използвахме този начин за създаване на национална държава през ХІХ век. Процесите могат да се стопират, задържат, но никога да се прекратят.

 13. 13 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-плодотворното време за България кажи-речи е било, когато в продължение на 8 години след Съединението само Англия ни е признавала и подкрепяла. Косово си върви напред, строи магистрали (завършват Прищина-Скопие до границата, докато ние строим по някой километър), работи с евро, научи езици и работи под европейска бюрокрация и е много далеч от нашата ДС-организирана престъпност на високи нива, от показността на мутрите и безнаказаността у нас. Това решение трябва да помогне на сърбите да гледат напред, защото техните братя в анклавите страдат от ината им.

 14. 14 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Решението на Международния съд не е законова основа за независимост на Косово"
  Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия"

  Лавров е велик, както винаги. С културни и меки думи им го зачуква брутално.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#12] от "msp":

  Не забравям. Само че, между ХІХ век и ХХІ век има лека разлика. Както в принципите на международното право, така и в "прилагането" му. Ако през 1885 г. принципът Status Quo е поводът и основанието на Сърбия да обяви война на Княжеството и да я загуби безнаказано, то вчерашното решение на съда на ООН създава прецедент, който вече започна да дава специфичните си плодове. Справка - Milorad Dodik: "Mi u RS već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH, ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rešenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju"

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "msp":

  Не забравяй, че преди да бъдем освободени от Русия през 1878 г. българската държава е съществувала като такава в международния мир до 1396 г. Така че аналогия с Косово и България след падането й под турско робство не може и да става. Просто сме били окупирани в продължение на 500 г. с активната подкрепа на страни, като Франция и Англия.

 17. 17 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Точно така - от подобни решения имат полза определени сили, които явно не искат Европа да бъде просперираща. Да ги пита човек онези лумпеняци в Берлин, Париж, Лондон и Брюксел кво правят за обединението на стария континент. Май само за мангизи мислят. То както е тръгнало в скоро време Европа ще се разцепи на региони (север-юг-изток).

 18. 18 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 491 Неутрално

  това решение си е политическо-няма нужда да го коментираме.относно правната му същност-противоречи на някои норми.една от държавнотворческите страни в този процес е-нация или народ които искат самоопределение като се конституират-само че няма косовска нация нито косовски език-те са албанци.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 19. 19 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#17] от "bubolino":знаем какво е отношението им към баския.а баския има три от изискуемите условия за държавност-народ език и територия .

  за чиста и свята република-но не с този народ
 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Е кажете как да ги харесвам американците. Когато в Европа падат границите се измислят нови държави. Да не говорим това решение каква сила дава на разни националисти, без значение къде са в Русия, Испания или на Балканите. Вчера някой го сравняваше с Шотландия, което си е направо цирк. Сърбия винаги е печелила при споровете с нас, благодарение на Великите сили, сега видяха какво значи светът да не е с теб.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "Реконструктор":

  "Лавров е велик, както винаги. С културни и меки думи им го зачуква брутално."

  Велики са Левски и Стамболов, лавров е поредният путинов чиновник, когото след 10 години никой няма да помни И така го "начука" на ООН, 23-те държави от ЕС, признали Република Косиво, САЩ, Канада, Австралия, Япония и т.н., че последните сега цял уикенд ще си го местят от единия крачол в другия, от мъка задето външният министър на тоталния аномник в световната политика русия им бил казал нещо

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 23. 23 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "Zoon Politikon":

  Не "аномник", а анонимник, явно съм огладнял нещо

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:15 на 23/07/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на sangiovese
  sangiovese
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Додик само отваря голямата уста, той за референдум говори още от 2006 г., когато дойде на власт. РС няма абсолютно никакъв интерес да се отцепва. Ще загине в международна изолация, дори биг брадър Београд не ги бръсне за слива вече. Идеята е да се говори и да се държи в напрежение международната общност. Нали знаеш кой му плаща вилите на Додик в Лакташи? Тия същите дето купиха рафинерията в Брод. МАСКВА.

  Що се отнася до Косово, разбира се, че е политическо решението на съда. Всъщност това се очакваше, не знам какво толкова. И международното право в неговия класически смисъл, т.е. принципът Pacta sunt servanda, вече не съществува.

 26. 26 Профил на Robbo
  Robbo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айййде, честито на печелившите!

 27. 27 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Аз да питам какво би станало, ако съда обяви за незаконна независимостта...и дори ако утре НАТО въведе обратно сръбската армия и полиция в Косово? Какви ще са ползите за Сърбия? Каква ще ползата от 20% албанци в сръбския парламент?
  Това което прави сръбското правителство е да поддържа чувството у народа си, че е жертва на международен заговор и не е отговорен за това което се случи, че Косово може да бъде върнато по магически начин.
  Истината е че Сърбия превърна Косово в гето още по времето на Югославия и сърбите го напускаха за живеят в Белград или по Европата оставяйки го на албанците.
  Територия се пази с присъствие, труд, любов и ако се наложи с кръв. Сърбия пробва само с последното и то в неподходящ момент.

 28. 28 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "Big_Villager":

  "Истината е че Сърбия превърна Косово в гето още по времето на Югославия"

  Не Сърбия, а самите албанци превърнаха Косово в Гето. То същото направиха и с Албания. Същото сториха и нашите цигани в кварталите в които си живеят. Незнам дали ти е известно, но преди войната като сръбска провинция макар и най-бедната, Косово привличаше албански имигранти така както щатите привличаха мексиканците. Сега след войната Косово стана по-бедно и от Албания и колкото и оптимистично да се гледа на него, то няма да стане по-богато от Албания.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:57 на 24/07/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на forumicock
  forumicock
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#28] от "ala_bala":
  До коментар [#27] от "Big_Villager":

  Интересно защо никой не коментира прилагането на "демографско оръжие", мюсюлманско изобретение, производство на свръх население, което бързо придобива естествени права над територията.

  Превземане на територии с пу*ки вместо пушки.

  Подобен феномен се наблюдава и на други места.

 31. 31 Профил на pablol
  pablol
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "sangiovese":

  "Нали знаеш кой му плаща вилите на Додик в Лакташи? Тия същите дето купиха рафинерията в Брод. МАСКВА".

  МАСКВА е отново виновна за всичко. Идиотче, обръщай се към психиатър. А кой плаща на хърватите, които също искат да се отцепи от БиХ?

  Цитат:

  Плочкинић: БиХ се одавно распала

  Бањалука – Босна и Херцеговина се, суштински, мада не и формално, одавно распала и будућност њених народа је у формирању три независне државе – Хрватске републике Херцег-Босне, Република Српске и Бошњачке уније, изјавио је за наш лист председник најутицајније хрватске невладине организације у БиХ Кроације либертас и координатор хрватског невладиног сектора у БиХ Лео Плочкинић.

  Он је у телефонском разговору рекао да промена међународног права у случају Косова даје право Хрватима у БиХ на независност у границама које је ХР Херцег-Босна унела у Федерацију БиХ. Плочкинић је додао да БиХ, као државу, не прихватају два од три народа – Срби и Хрвати – и да она опстаје само због тога што бошњачке партије, предвођене Странком демократске акције, не желе да прихвате и признају босанскохерцеговачку реалност.

  http://www.politika.rs/rubrike/region/Dodik-Kosovski-put-je-nas-rezervni-potez.sr.html

  Също така МАСКВА плаща?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK