Лидер на Червените кхмери беше осъден на 30 години затвор

Каинг Гуек Еав

© Ho, Reuters

Каинг Гуек ЕавВисокопоставен бивш член на режима на Червените кхмери в Камбоджа бе признат от международен трибунал за виновен в извършване на престъпления срещу човечеството и бе осъден на 30 години затвор, съобщи Франс прес. Първоначално бе произнесена присъда от 35 години затвор, след което трибуналът я намали на 30 години заради оказаното от подсъдимия Каинг Гуек Еав, по прякор Дуч (на кхмерски Дойк), съдействие по време на делото.


Осъденият реално ще излежи 19 години, тъй като съдът призна и 11 години, които Каинг Гуек Еав е стоял в затвора, докато е чакал да започне процесът срещу него.


Заседанието на международния трибунал, създаден от ООН и от камбоджанското правителство, започна заседанието си по-рано днес в столицата на Камбоджа Пномпен. Първата си присъда трибуналът произнесе срещу Каинг Гуек Еав, бивш директор на затвор в Пном Пен, известен с кодовото означение С-21, където през 70-те години са убити около 17 000 души. Той бе обвинен и признат за виновен в извършване на престъпления срещу човечеството и тежки нарушения на Женевските конвенции, съобщи БТА.
От всичките шест извънредни трибунала, които съществуват в момента в света, това е единственият, който се произнася по престъпления срещу човечеството, извършени от комунистическа идеология.


Червените кхмери управляват Камбоджа от 1975 до 1979 година. При управлението им са забранени религията, образованието, медицината, парите, съвременната техника, учтивите форми на речта и животът в семейство без разрешение на комуната. В лагери и затвори са убити около 2 милиона души, представляващи образованата градска част от населението. Оцелелите са задължени да работят в селското стопанство при 20-часов работен ден, в хода на който не е осигурявана достатъчно храна. Режимът на червените кхмери съществува 3 години, 8 месеца и 20 дни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK