Москва: Има радиоактивна опасност от пожарите

Още седмица температурите в Москва ще са в рамките на 35-38 градуса. Лекари препоръчаха, който може, да напусне града заради задимяването.

© Reuters

Още седмица температурите в Москва ще са в рамките на 35-38 градуса. Лекари препоръчаха, който може, да напусне града заради задимяването.Руското правителство предупреди в четвъртък, че ако не бъдат удържани, горските пожари в западните части на страната може да създадат радиоактивна опасност.


Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу обясни, че става дума за района на Брянск, където има радиоактивно замърсяване от аварията в АЕЦ "Чернобил" през 1986г.


"Ако там избухне пожар, радиоактивните частици може да се издигнат в атмосферата заедно с останки от изгорялото и това да създаде нова зона на замърсяване", заяви той без да дава повече подробности.
По думите му край Брянск (на около 400 км на югозапад от Москва) вече са избухнали два горски пожара, но бързо са били поставени под контрол. На място работят и специални лаборатории, добави министърът.


Засега Брянска област не е сред регионите, в които бе обявено бедствено положение.


Бедствието продължава да се разраства и общата площ на пожарите в страната надхвърли 1500 кв. километра. Жертвите досега са 50, хиляди останаха без покрив, унищожени са и ключови обекти на отбраната, включително комуникационен център на Генералния щаб.


Жегата в петък ще достигне 40 градуса и според синоптиците няма да захладнее до 23 август.


Това е най-горещото и сушаво лято в Русия от 130 години, т.е. откакто се води подобна статистика в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Къде са умниците еко-скептици, които отричат глобалното затопляне, къде?!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 2. 2 Профил на lomv
  lomv
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на голям праз
  голям праз
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един Градинар":

  То не е затопляне, а екстремализъм. Виж в Пакистан и Китай какви наводнения има. А в централните райони на САЩ също има голяма жега.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:52 на 08/08/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Весело

  заяви той без да дава повече подробности.


  Е това е класика. Защо трябва да се дава информация .... да не би собственият му народ да е застрашен....... Или ако пак не са надробили някоя глупост от рода на тайно ядрено сметище край някой град

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един Градинар":

  Ако в Русия (и в Северна Европа като цяло) има пет поредни лета като това тогава ще можем да говорим за някаква тенденция към затопляне.

  От къде да сме сигурни, че това не е единично явление? Винаги има за първи път.

 7. 7 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 578 Неутрално

  А БГ кото няма лято тази година как да го определим?!!При братушките става нещо подобно като при нас когато палиха горите за износ на дървесина!!!

 8. 8 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Майната им на руснаците, близо е времето когато света ще плати за сторените безобразия.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 9. 9 Профил на nusha
  nusha
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "Karelson":

  Що се кахъриш за тайно ядрено сметищев Русия, когато американците превърнаха западната ни съседка в явно такова. Или си мислиш,че като е "приятелски", обеднения уран е полезен)))

 10. 10 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  С просто око се вижда, че климатът се променя. Каква е причината, все още не е ясно. А че хората тотално осраха /с извинение/ планетата, също се вижда с просто око. Политиката на щрауса буди само омерзение в по-нормалните и по-мислещите. "След нас и потоп"? - това сега звучи налудничаво!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 11. 11 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 403 Неутрално

  от рашкините мозъци и, съответно "идеи",по-голяма радиоактивност няма във Вселената!!

 12. 12 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 800 Неутрално

  простото око вижда с простите очи едни осиранияяя....

  маллеееееееееее

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 13. 13 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#12] от "PLAATS":  "Светът е изправен пред нарастващ риск от необратими климатични промени, тъй като най-лошите сценарии, за които имаше предупреждения преди две години, вече започват да се сбъдват. Това е предупреждението, отправено от панел от над 2000 учени от цял свят, които се събраха в Копенхаген, за да изготвят научната част по споразумението за намаляване на парниковите емисии, което трябва да замести изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото.

  За разлика от предишни срещи учените изоставиха дипломатичния тон и директно нападнаха политиците за бездействието им през последните две години. Най-критичен беше приближеният до британското правителство световноизвестен икономист Николас Стърн, който заяви, че политиците са се провалили. По думите му те изобщо не разбират размера на заплахата. Той изрази съжаление, че в публикувания си преди две години доклад не е заявил по-категорично какви апокалипсиси очакват Земята. Учените излязоха с обща декларация, в която призовават правителствата по света да действат сега. Няма извинение за бездействието, се казва още в заключителната декларация на срещата.

  Учените предричат, че до 2020 г. между 75 и 250 млн. души в Африка ще са изложени на недостиг на вода, а слабите добиви от посевите ще намалеят с още 50 процента. Учените коментират, че опустошителните пожари в Австралия преди месец са пряко свързани с промени в климата и континентът рискува още жеги в близките години. За Латинска Америка се предричат спад на добивите и разтопяване на глетчерите в Андите, а за Южна Европа - спад в туризма заради жегите. Азия пък е заплашена от недостиг на питейна вода.

  Според учените най-големият страх на света, че глобалните температури могат да се покачат с повече от 2 градуса по Целзий, което ще доведе до катаклизми, вече е почти на път да се осъществи. Климатолозите в Копенхаген предупредиха, че планетата може да преживее много по-голямо бедствие, а именно покачване на температурите с 3 или 4 градуса. Ако последното се сбъдне, то това ще доведе до двойно по-голямо покачване на нивото на световния океан от предвиденото или заливането на огромни територии с многомилионно население. Също така 4-градусово затопляне ще направи от Южна Европа пустиня, а половината свят ще стане напълно необитаем. Покачването на температурата толкова много ще убие 85 на сто от амазонската джунгла, а полюсите ще се стопят почти изцяло.

  В края на годината световните лидери трябва да се обединят около план за намаляване на емисиите от СО2, считани за основен виновник за глобалното затопляне. Световната икономическа криза обаче остави на заден план правителствените и корпоративните планове за орязани емисии и зелени мерки."


  -

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 14. 14 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да бе да, Чернобил. Кой знае какво пак са "изпуснали" и не смеят да си признаят.

 15. 15 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#12] от "PLAATS":

  10 ключови индикатора показват, че глобалното затопляне е „неоспоримо“
  29/07/2010

  Топенето на ледниците, по-влажният въздух и още осем други ключови индикатора показват, че глобалното затопляне е неоспорим факт, заявиха група учени, позовавайки се на нов всеобхватен преглед на данните за климата през последното десетилетие.
  Без да се спират на въпроса защо се случва това, учените заявяват, че няма съмнение, че всяко десетилетие на Земята от 1980 година насам е по-горещо от предишното, както и че планетата търпи затопляне през последния половин век.

  Това потвърждава изводите на Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата, която докладва още през 2007 г. с 90% сигурност, че климатичните промени действително се случват. Групата също така заяви, че не друго, а човешката дейност допринася за това явление.

  Издаден от американската Национална океанска и атмосферна служба под заглавие „Доклад за състоянието на климата 2009“, новият анализ се основава на работата на 303 учени от 48 страни, включително данни от миналата година. 10-те ключови индикатора, валидни за цялата планета, показващи глобалното затопляне на климата, са:

  • По-високите наземни температури
  • По-високите температури над океаните
  • Високото съдържание на топлина в океаните
  • По-високите температури на въздуха близо до повърхността на земята
  • По-високата влажност
  • По-високите температури на морската повърхност
  • Покачването на морското равнище
  • Намаляването на морския лед
  • Намаляването на снежната покривка
  • Свиването на ледниците


  Предвид почти ежедневния порой от данни за изменението на климата, Питър Торн от Съвместния институт за климата и спътниците в Ашвил, Северна Каролина, отбелязва нуждата от цялостен поглед върху информацията, за да се подберат най-очевидните признаци на затоплянето на планетата. „Това са показатели, покриващи всичко – от горната част на атмосферата на дъното на океана, които очакваме да се променят в резултат на затоплянето“, казва Торн.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 16. 16 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 9!
  Ти правиш ли разлика между обеднен и обогатен уран?
  Или ще е необходимо да ти го набивам в канчето, че нещо бие много на кухо?

 17. 17 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Тая Русия където и да я бутнеш, излиза радиоактивно заразяване.
  А може би то не е чак толкова вредно за човешките организми-поколението руски момичета след Чернобил няма нищо общо с мамашките от времената на "гларусите" (1960-1989)!

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Весело

  До коментар [#1] от "Един Градинар":
  Градинарю, ела в Германия да те накисне хладния дъждец и да потрепериш на 14 градуса на Илинден, пък тогава вей затоплистки байраци. Глобално означава в планетарен мащаб. Русия е голяма, но не е цялата планета, колкото и да се иска това на петолъчкаджиите от Бузлуджа Спорът не е има ли или няма повишаване на температурите тук и там, а спорът е дали това се дължи на промяната на концентрацията на СО2 или на други фактори, които ние не можем да проумеем. На Аляска е имало тропически гори преди да се появят хората, ледниковите епохи са свършвали и без участието на човечеството. Мислим се за всемогъщи, но всъщност сме дребна шарка, инфектирала планетата. Ще й мине, но това няма да е приято за нас...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Неутрално

  До коментар [#15] от "Okoto":

  Фактите са неоспорими. Оспорима е теорията за причините, които пораждат тези факти. Оспорими са надеждите, че ние можем да предотвратим този процес. Неоспоримо е, че консумираме ресурси и осираме природата. Но глобалното затопляне все пак се причинява 99% от Слънцето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално
 21. 21 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  баси... туй е гнъсная импириялистическая коспирацияя... нее возможно виликая и фсьемагучая... да нимой утушиць неккви бирьозки...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 22. 22 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Нещо ми се губи ... как точно това стана политически въпрос. Такива огромни пожари създават собствен микроклимат около тях. Високата температура предизвиква силни локални ветрове които още повече разнасят пожара. Преди 19 тина години имаше подобен пожар в Калифорния. Горя няколко седмици. беше невъзможно да се спре, какво ли не опитваха. Самолетни танкери, хеликоптери, булдозери. Загинаха повече от десет пожарникари. Накрая избраха едно място на около 50 км от пожара между две езера и запалиха гората там. Пожара започна да гори в посока на големия пожар и така успяха да го ограничат до тази линия. изгоряха няколко хиляди квКм. Дори и сега се виждат изгорели дървета въпреки че по-голямата част се залеси отново.
  Не знам как Руснаците ще могат да се справят. Дано пожарът стигне до естествена бариера и да спре. Дано не стигне до някой град.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 23. 23 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 896 Любопитно

  До коментар [#17] от "shumkarov":
  ...поколението руски момичета след Чернобил...
  Ты в знаешь где находиться Чернобыль?
  На Украине.
  До Киева 120 км.
  До Варшавы 800 км.
  До Москвы почти 1000 км.
  Нужно писать - ...поколението украински момичета след Чернобил...

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 24. 24 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 932 Неутрално

  на какво заприлича света, заради нас. Гигантски петролни петна, пожари, светата река Йордан - мръсна, а и онзи вулкан и всичко това за половин година. Прасета сме и в кочина искаме да живеем. (и да, знам, че ще ме нахраните, че хората не избухват вулкани)

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#16] от "shumkarov":
  Я разкажи за разликите между обогатенио и беднио уран..
  Осветли ни.
  Осветли ни за броя на радиоактивни разпадания в секунда на едно кило, вид на разпадането...
  Виж там, само да не докажеш, че алфачастиците на обогатения уран са по-вредни от онези на уран 238.
  После ни разкажи и за семейството на разпада, щото и то е интеесно..

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK