"Комерсант": Полицейският вариант на Саркози за ромите е по-актуален от интеграционните инициативи на Барозу

"Комерсант": Полицейският вариант на Саркози за ромите е по-актуален от интеграционните инициативи на Барозу

© ReutersВлезли в ЕС заедно с държавите си, милиони роми от Източна Европа се втурнаха да търсят щастие на Запад. Западът отвърна с "доброволни изселвания", обобщава актуалния в момента проблем с ромите московският в. "Комерсант", цитиран от БТА.


Под заглавие "Бремето на циганите" изданието разглежда причините за притока на хора от този етнос в Западна Европа. "Основната част нахлу от Словакия, Унгария и Чехия (членки на ЕС от 2004 г.), също от Румъния и България (влезли в общността през 2007 г.)".


Ясно е защо тръгват натам - условията за живот на циганите в Източна Европа, особено в Румъния, където живеят 2,5 милиона души с произход от далечна Индия, са сравними само с тези в най-бедните африкански страни, пише коментаторът.
"Данните са смайващи. Всеки шести постоянно гладува. Под 20 на сто от циганите в държавите от постсъветския блок са завършили средно училище. Над 70 процента живеят под чертата на бедността, без да получават парични помощи и медицинско обслужване, тъй като циганите често нямат никакви документи за самоличност. Средната продължителност на живота при тях е с 15 години по-малка, отколкото в Европа като цяло, а нивото на детската смъртност е четирикратно по-високо", се отбелязва в материала.


На конференция по циганския проблем вицепрезидентът на Световната банка Йоханес Лин, посетил няколко табора в Словакия, възкликна: "Циганите живеят тъй, сякаш не сме в XXI, а в XII век!", припомня руският автор.


Няма какво да се чудим, че сега, когато вече не ги възпират визи и граничари, циганите от Източна Европа и на първо място румънските тръгват да си търсят късмета, забелязва той.


Ромите "мигрират в страни от благополучна Европа - в Италия, Испания, Франция, Португалия, чиито езици са близки и разбираеми за тях. Чешките и словашките цигани отдавна обсаждат Англия, Финландия и Швеция. Унгарските - Франция", коментира изданието.


Циганската общност в Унгария - почти 10 на сто от населението, най-много е пострадала според журналиста от "смяната на системата".


Унгарската държава е "принудена да изплаща помощи на безработните цигани, което води до социално напрежение. Мнозина унгарци са убедени, че циганите получават субсидии просто ей така, а самите те са принудени да работят за същите пари. Впрочем по думите на техния лидер ромите биха предпочели да получат работа, а не помощи", пише анализаторът и добавя, че "днес тази картина е типична от Румъния до Чехия".


Сред "мрачните щрихи" в нея той изтъква"нарастването на циганската престъпност и засилването на антициганските настроения в обществото". Вълна от палежи и убийства заля циганските селища в Източна Унгария, а чешките неонацисти се озоваха във фокуса на общественото внимание, посочва авторът.


Дълго време изглеждаше, че ЕС не забелязва проблемите, възникнали с миграцията на милиони цигани от Източна Европа. Едва наскоро Европейската комисия свика най-сетне специална "циганска" среща на върха. Нейният председател Барозу призова държавите да дадат на ромите "реален шанс" за интеграция в европейското общество. Тутакси обаче направи уговорката, че Брюксел не може да реши всички проблеми, които изникват на отделни места, пише московският публицист.


Форумът набеляза три насоки за интеграция: образователни програми за децата, помощ в търсенето на работа и подпомагане, за да започнат ромите свой бизнес. Само че ЕС засега не е успял да намери средства за циганите: налага се да спасява ту гърците, ту еврото... С една дума, полицейският вариант за решаване на проблема, предложен от френския президент Саркози, все още явно е по-актуален от интеграционните инициативи на Барозу, добавя руският политолог в статията в "Комерсант".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 812 Весело

  Добър ден, сбирката се обявява за открита. Сбирайте се под знамената Лека и успешна седмица на всички! Темата на седмицата пак ще е човекоподбни!

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Ромите във Франция /дошли от България и Румъния/ са 15 000 души от които са върнати 700 души. Тия 700 души са най крадливите от които е пропищяло обществото във Франция. В някои градове не може вечер да излезеш на разходка без да те окраде циганин. Една циганка по хвалби от тях, открадва за един месец средно 20 000 евро. Е как да ги траят ?!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  крайно време е проблема за циганите да престане да се разглежда от някаква абстрактна гледна точка на 'човешките права' и т.н., и да се потърсят практически работещи решения. След като опитите за 'интеграция' никъде и никога не са работили, очевидно простото раздаване на пари не върши работа - тия пари отиват главно в различни престъпни групи и за алкохол. Ползата от тях е нула.
  Ако ще се дават пари, те трябва да се дават на конкретни семейства които желаят да се интегрират - децата ходят на училище, родителите не са осъждани и ако са неграмотни също ходят на училище, и т.н.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 686 Любопитно

  93 роми в Румъния днес репатрирани от Франция
  http://www.lepays.fr/fr/article/3645253/93-Roms-rapatries-aujourd-hui-en-Roumanie-depuis-la-France.html
  Париж връща 700 роми след демонтаж на лагери. След един инцидент, в който участват френски цигани, правителството обяви премахването на половината от незаконните лагери във Франция в продължение на три месеца ромите са "извършили престъпления против собствеността или измама ". Ромите са 15 000 във Франция, където често живеят в анклави , обвинени са от някои органи че участват в различни форми на трафик и експлоатация на деца за просия.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/08/blog-post_13.html
  Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  Цигани

  Циганин проверява пощата си в mail.bg
  Циганите са богоизбран народ - погрешно е общоприетото схващане, че този народ са евреите.

  Според Библията, Бог сътворил циганите по свой образ и подобие, пикаейки в пръстта и от създадената кал създавайки венеца на творението си - циганина. За нещастие, материал, от който да направи зъбите им Господ не намира, което обяснява беззъбите и широки като ливади усмивки на последните.

  По-популярни наименования на циганите са: мангал, черен, сач, печка, сажда, да еба и циганина мръсен..
  http://dreal.net/wiki/index.php/Цигани

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Саркози определено прилага фашистки и расистки мерки спрямо мизерстващите цигани, които са най-засегнатата част от населението в ЕС пострадали най-много от банковата криза в САЩ и ЕС.

 9. 9 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 402 Любопитно

  "Над 70 процента живеят под чертата на бедността, без да получават парични помощи и медицинско обслужване, тъй като циганите често нямат никакви документи за самоличност."
  Като нямат документ за самоличност ,как определят , в кои страни да ги върнат? Или за където има свободни места в момента

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:25 на 23/08/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "gallodoro":

  Саркози е циганин и евреин, но забогатял с корупция френски буржоа и нали виждаш как се отнася с мизерстващите си сънародници - като с боклуци.

 12. 12 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Някой европейски вестник да се вълнува за емигриралите в Русия, хора от бившите съветски републики? Естествено, не.
  Те обаче, си врат гагата в европейските работи.
  Жалко, че нашите съграждани от римски произход, не ги влече към богатата Русия.

 13. 13 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Помолих цигани да ми свършат най-проста работа - косене на трева и прекопаване на градината. Те предпочетоха да ходят в гората за дърва ( незаконна сеч ).

 14. 14 Профил на Life-Giving
  Life-Giving
  Рейтинг: 608 Весело

  Моля ви,оставете ромите във Франция!!! Хората са щастливи там!!!

  Не членувам и не съм симпатизант на партия,просто искам Българите да живеят добре !!!
 15. 15 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Е сега като се вдигна шум, време е за нова инициатива. Бюрократите в Страсбург сигурно ще направят я фонд, я неправителствена организация - за финансово подпомагане на тези мързеливи търтеи.
  И в крайна сметка мангалите пак няма да бачкат, а само ще лежат, пият и ще се размножават - да увеличават генетичното многобразие, както реват платените викачи.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на fuerera
  fuerera
  Рейтинг: Неутрално

  Кога ще признаете, окончателното решение е зад думите "Аrbeit macht frei".

 17. 17 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  "По думите на ромския лидер , ромите биха предпочели работа , а не помощи". Ха ха ха ха ! Тези от "Комерсант" жив циганин виждали ли са през живота си , освен в театър "Роман" ? Не е луд ромският лидер , че ги лъже /това си е национална черта на циганите/ , луди са западняците и руснаците , че му вярват ! Хайде , "расистите" в Източна Европа не дават работа на ромите , ами нали демократите от Западна Европа им дават ? Защо и там не работят , а крадат , проституират , просят и чакат на социални помощи ? Нали за това ги гонят ? Ще ни обяснятли това анализаторите от "Комерсант"?

 18. 18 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#3] от "Ментор":
  Свежа идея - браво. Доразвивам я - социални и всякакви други помощи с/у договор с конкретен човек: "Хасане - децата - на училище, ти работиш, имаш жилище и адрес, плащаш данъци, такси и пр., при нарушение - си аут за винаги". Всъщност такъв договор, какъвто без да сме подписали, спазваме всички нормални граждани в нормална държава. Само че, циганинът трябва да го подпише за да стане наистина Гражданин.

  Поздрави
 19. 19 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2171 Весело

  Ето една чудесна идея - http://www.gradinko.bg/?p=809

  Не по 1000 - по 5000 да им дават, само и само да се спре напастта.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 458 Неутрално

  вицепрезидентът на Световната банка Йоханес Лин възкликна: "Циганите живеят тъй, сякаш не сме в XXI, а в XII век!"
  -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

  поредното доказателство, че в СБ работят тъпанари и търтеи (високоплатени цигани) - през 12 век в Европа няма цигани, те са "внос" от Османската империя през 14-15 век.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 21. 21 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#16] от "fuerera":
  Слагам ти голям плюс,лошото е,че го няма чичкото с малките мустачки...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 22. 22 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Какво могат да измислят хора като Катрин Аштън, която взима т.е. краде от всички по 140 000 евро годишно, хора-карикатури като Херман Ван Ромпой, наглият бюрократ Барозу. Това е едно ново ЦК на БКП на високо ниво - привилегии, мангизи, работа нула.
  Еврофили, вие нали врякате срещу "комунягите", вижте си новото политбюро в Брюксел.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=436836

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  "Данните са смайващи. Всеки шести постоянно гладува. Под 20 на сто от циганите в държавите от постсъветския блок са завършили средно училище."
  *********************

  А кой е виновен за това? Да не би някой да ги е спрял да ходят на училище и да се образоват? Мнението на мунчо за това, че вулгарите не позволяват на циганите да станат конкурентно способни, за да не им вземат работата е нищожно и да не се взема под внимание! Истината е една, циганите от хиляда години живеят по Европа по един и същи начин и не възнамеряват да го променят. 45 години по време на комунизма са ги принуждавали насила да се образоват и да работят и в момента в който принудата отпадна, те отново се се върнаха там, от където комунистите ги измъкнаха преди 65 г. Дивото зове! И това никой не може да го промени. Вече и Европа започна да го осъзнава.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  И какво сме винони ние , че ромите гладуват ?Даваме ли безплатна медицинска помоз за децата и пенсионерите им ?Даваме ли спешна медицинска помощ за здравно неосигурените им възрастни? Даваме ли им безплатно ток и вода ? Даваме им. Даваме ли им социални помощи за безработни , детски , самотни майки , социални пенсии , без да са внесли 1 лев .Даваме ! Това , че те харчат тези пари за всичко друго/алкохол,наркотици,саелитни телевизии,ромски сватби , брички втора употреба.../ вместо за ядене , си е техен проблем , не наш ! Някой може ли да ми даде информация , дали в любимите им на Аллах Пакистан , Бангладеш , Афганистан , техните събратя получават такива помощи и безплатни медицински услуги, без да работят ?

 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#8] от "chavez":

  Глупак!

 26. 26 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Да се оправят западняците циганите са вече ТЕХЕН проблем, защото те са като водата, тече по най-лесната струя. Рано или късно всички ще се изнесат натам.

  Пожелавам им успех на западняците, щото не може и отоманци и цигани все на нашата сметка да ги пишат.

 27. 27 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#7] от "ARRI":
  Циганката - берекетлия!
  Народила - цяла сюрия.
  Все юнаци, все мъжкари
  и накрая ЦСКА-ри

  Ислам го! Сакам го!
  Циганина мила мамо
  да взема.

  pastor
 28. 28 Профил на picha_ot_maroko
  picha_ot_maroko
  Рейтинг: Неутрално

  Давай чичо , давай бе чичо ,
  малко кюмюр , за кючек бре чичо !!

 29. 29 Профил на picha_ot_maroko
  picha_ot_maroko
  Рейтинг: Неутрално

  А че ти играм ,кючек бре чичо ,
  че ти правим ,гьобек бре чичо !!

 30. 30 Профил на picha_ot_maroko
  picha_ot_maroko
  Рейтинг: Неутрално

  а-ха -ха , а-ха-ха
  Европейския съюз !

  оле-ле , о-ле-ле
  кат Съвецкия союз !!

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  Лозенг: Да изпратим чааветата на другаря Чаавес във Венесуелллллаааааааа...................

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:11 на 23/08/2010 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 633 Весело

  г-н Саркози, горещо ви молим, не ни връщаите циганите. Отново ще ви ги изпратим, обратно.
  Вижте Русия се натиска за тях. Пренасочете самолетите без междинни кацания в България и Румъния направо в Русия.
  От наша страна поемаме задължението и ние да не ги изпращаме към вас във Франция, а с ферибота към Украйна и Русия.
  Там ги очакват с отворени обятия.
  Русия има опит с интегрирането на чеченци, казахи, българи, абхазци и т.н. още със създаването на Руската държава, както и в бившия СССР особено в периода от 1945 до1953 години, и този опит е усъвершенстван многократно след това.
  Циганите ще бъдат интегрирани даже и до местата от които са започнали преселението си, та даже и по нататък.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 34. 34 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "Painkiller":

  "Моля ви,оставете ромите във Франция!!! Хората са щастливи там!!! "

  А да видим, ако аз пък напиша:

  "Моля ви,оставете "чистите български арийци" във Франция!!! Хората са щастливи там!!!"

  дали ще получа също толкова плюсчета колкото теб?)))

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 35. 35 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "picha_ot_maroko":

  Точно се питах от къде ли пишеш!?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 36. 36 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  А бе цигански мишок , кой гони от двора си кокошката снасяща златни яйца ? Няма да изгонят "българските арийци" разбира се , защото им носят просперитет със знанията и труда си ! ! ! Но на кого са му нужни каяви цигански мишоци като теб , да му унищожават реколтата и да му разнасят зарази ? Защото вие , циганските мишоци правите точно това . Не просто крадете и мамите , за да се нахраните , но и от където минете трева не никне ! Опасвате я барабар с корените , изсирате се на метеното и след вас остава само пустиня !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK