Франция ще гони джебчии и просяци по бърза процедура

Министър Ортфьо (на трибуната) обяви нови мерки срещу чужденци, нарушители на имиграционните закони.

© Reuters

Министър Ортфьо (на трибуната) обяви нови мерки срещу чужденци, нарушители на имиграционните закони.Въпреки критиките от много международни и неправителствени организации за експулсирането на български и румънски роми Франция обяви в понеделник нови мерки за изгонване от страната на чужденци, заловени да крадат и просят.


Министърът на имиграцията Ерик Бесон съобщи, че целта е да се води борба с нелегалната имиграция и трафика на хора, започващ от България и Румъния.


На съвместна пресконференция с вътрешния министър Брис Ортфьо и министъра по европейските въпроси Пиер Льолуш той обясни, че съвсем скоро ще внесе предложение за две законови промени, които ще направят по-лесно депортирането на нарушители.
"Трябва да разширим възможностите за издаване на заповеди за депортиране на онези, които представляват заплаха за обществения ред с непрекъснатите си кражби и агресивно просене", каза Бесон. Поправките в закона за имиграцията ще бъдат внесени в парламента в края на септември.


Министрите Ортфьо (в средата), Бесон (вядсно) и Льолуш.

© Reuters

Министрите Ортфьо (в средата), Бесон (вядсно) и Льолуш.


Ортефьо разказа на пресконференцията, че всяка пета кражба в района на Париж е дело на румънци. Агенция "Франс прес" уточнява по този повод, че Франция не води статистика за престъпността според етническия произход, но че мнозинството от румънските граждани в столицата са от ромски произход.


Според министъра през последните 18 месеца румънците в Париж са се увеличили с 259%.


"Реалността в столицата днес е, че румънец извършва всяка пета кражба, 25% от кражбите, дело на малолетни, е направена от румънец", допълни Ортфьо.


Всеки вижда ситуацията, "в която жени и деца прекарват по цял ден в ужасяващи условия само за да изпратят спечеленото обратно на господаря си в родната страна", каза министърът


Този месец властите са разрушили и премахнали 128 ромски лагера и са депортирали 977 души в Румъния и България. Още два самолета ще отпътуват за Букурещ и София до края на месеца


До четвъртък изпратените обратно в родината им румънски и български роми е достигнал 8313 души, при положение че за цялата минала година броят им е бил 7875, посочва агенция "Блумбърг".


"Не евакуираме ромските лагери, понеже в тях живеят цигани. Депортирането трябва и ще продължи, просто защото трябва да се спазва законът. Франция не е бунище", каза Ортфьо.


Според "Ройтерс" отношението към ромите трупа напрежение и в правителството. В понеделник външният министър Бернар Кушнер, който има дълга кариера на правозащитник, сподели пред радио РТЛ, че е обмислял дали да не подаде оставка.


"Да, мислих по въпроса, но с какво това ще промени положението на ромите?", отговори Кушнер.


Френската полиция е премахнали за месец почти 130 лагера на роми в страната.

© Reuters

Френската полиция е премахнали за месец почти 130 лагера на роми в страната.


В интервю за агенция "Ройтерс" в понеделник българският външен министър Николай Младенов заяви, че проблемът с ромите е вътрешен въпрос за Франция и няма отношение към плановете на България да се присъедини към пространството на Шенгенското споразумение.


По думите му досега са били експулсирани около 150 български роми.


"Смятам, че всички граждани трябва да спазват всички национални и европейски закони, когато пътуват в чужбина. Ако някой не може да докаже, че разполага със средства да се издържа, да има покрив над главата си и застраховка... тогава съответната страна има право да предприеме действия по въпроса", каза министър Младенов.


"Всеки иска да пътува... да търси възможности... но това не трябва да става за сметка на други държави и да се използва за злоупотреба със социалните системи и гостоприемството на други държави."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK