Войната в Ирак свърши, започна операция "Нова зора"

Войната в Ирак свърши, започна операция "Нова зора"

© ReutersВицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и министърът на отбраната Робърт Гейтс присъстваха в Багдад на официалното прекратяване на бойните действия от американската армия и започването на операция "Нова зора". Нейната задача ще е "да подпомага и съветва" иракските сили за сигурност.


Церемонията се проведе по-малко от 24 часа след като в реч от Овалния кабинет в Белия дом президентът Барак Обама обяви, че САЩ са приключили с продължилата 7 години военна инвазия за сваляне на Саддам Хюсеин.


Пентагонът се надява, че "Нова зора" ще бъде финалната фаза в иракската война с преоринтиране на вниманието към трениране на местната армия сама да защитава страната.
Войната в Ирак свърши, започна операция "Нова зора"

© Reuters


Командването бе поето от ген. Лойд Остин, който наследи от ген. Рей Одиерно 50 000 военни инструктори, оставащи в Ирак.


Присъствието на Байдън и Гейтс в двореца до международното летище, използван от Саддам, подчерта историческата значимост на събитието.


"Операция Иракска свобода приключи, но американският ангажимент в Ирак ще остане с мисията, която започва днес - "Нова зора". Тази церемония отбелязва не просто смяна на командването, но и отваря нова глава в отношенията ни с Ирак", каза Байдън.


Ден по-рано ген. Стивън Ланза, главният американски военен говорител за Ирак, заяви, че с "Нова зора" ще се повиши квалификацията на иракските части преди окончателното оттегляне на САЩ през 2011г.


"Имате професионална сила от 660 000 полицаи и военни. Те ас способни да поддържат вътрешната сигурност. Има още много работа да се върши за разширяване на този капацитет и за гарантиране на външната сигурност."


Иракският външен министър Хошеяр Забари каза, че наистина ще отнеме време докато Ирак е способен сам да се защити от външна агресия. "Ще ни трябват противовъздушна отбрана, бойна авиация и флот, а това може да се случи само с обучение, тренировки и въоръжаване, което ще изисква време."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK