Завод за смет и реликви докараха до фалит столицата на Пенсилвания

Бившият кмет Стивън РийдИсторията за това как Харисбърг - столицата на американския щат Пенсилвания, се докара до ръба на фалита звучи като криминален роман. В него има странни идеи на един човек за трупане на реликви, 45 000 долара, платени за томахавка (уж на индианския вожд Лудия кон) и почти сигурно разследване на ФБР.


Но основната вина ще носи завод за изгаряне на смет, построен в края на 60-те години и смазал градските власти под тежестта на дълговете си. На 15 септември Харисбърг трябва да върне 3.29 милиона заеми, но общината вече обяви, че няма да може да го направи и търси да наеме специалисти по защита от кредиторите.


Вече никоя агенция не дава рейтинг на дълговете на столицата с почти 50 000 души население. През 2008 г. средният доход в града е бил $34 037, т.е. доста под щатското ниво от $50 713. Днес рейтингът на общината от "Муудис" е В2, т.е. пет степени под инвестиционен. Банкрутът ще предизвика трус по целия пазар за общински облигации в САЩ, оценяван на 2.8 трилиона долара.
Фалит на цяла община е нещо изключително рядко срещано в Америка. Общинските облигации са освободени от такси, за да могат градове, щати или окръзи да заемат средства за строеж на пътища, училища, мостове и болници.


Заводът за смет обаче е бил финансиран с такава схема, че само за лихвите тази година трябва да се платят 68 млн. долара, или с 3 млн. долара повече от годишния бюджет на Харисбърг. Към месец май задълженията на завода надхвърлиха 282 млн. долара.


Заводът като финансова яма


През 2003 г. федералното правителство призова заводът да бъде затворен, защото бълва диоксин, а някои от най-бедните семейства в района живееха под облаците от дим. В отговор общината обнови 40-годишната пещ, отвори я през 2008 г. и обяви, че тя ще печели от сметта, събирана в целия окръг Дофин. В САЩ има 87 подобни завода, много от които, включително този в Харисбърг, събират и метали от боклука.


Сега се оказва, че между 1969 г. и 2003 г. общината е емитирала 11 пъти облигации за строеж, рефинансиране, разширяване и ремонт на пещта. Най-голямата емисия от 125 млн. долара е от 2003 г. Половината от предвиденото да се погаси тази година обаче се дължи на странно недоглеждане - дългът е поет без иначе обичайното условие отпускането му да е обвързано със задължение на изпълнителя да си свърши докрай работата.


Когато фирмата - оператор на завода, се оттегля, въпросните 34 млн. долара остават за сметка на общината. Наложило се нова фирма да довършва, но тя се включва, след като общината взима от нея 22 милиона долара кредит, който днес също не се погасява.


Съоръжението е предвидено да изгаря по 800 тона смет на ден, от които да произвежда 24.1 мегавата енергия. През пролетта на тази година обаче тук са влизали малко над 600 тона, а местната преса описа как камионите изхвърлят боклука където им падне, за да не плащат такса на входа на завода. Така общината губи годишно поне по 300 000 долара, докато плаща на инспектори по 15.5 долара на час да следят сметосъбиращите машини.


Ситуацията става още по-сложна с намесата на т.нар. суапове - финансов инструмент, използван за застраховка срещу рискове от вдигане на лихвите. Харисъбрг сключва с Royal Bank of Canada три такива споразумения, изтичащи през 2013 г. и 2033 г.


Но градът го прави по такъв начин, че вместо рискът да остане за банката, общината се задължава, ако не може да направи погасителната вноска навреме, тежката санкция това да стане за сметка на бюджета на Харисбърг или на окръг Дофин. Кризата задейства точно този механизъм и миналото лято окръг Дофин заведе съдебен иск срещу града за почти 1 млн. долара, които е бил принуден да плати по суап сделката.


Оказва се, че тази практика е ползвана толкова масово, че през миналата година "изгоряха" толкова много училища и общински заведения в Пенсилвания, че щатът обмисля да им забрани това със специален закон. Конгресът във Вашингтон също дебатира дали да не се ограничи ползването на финансови инструменти, които са неразбираеми за ползващите ги.


Авантюрата с реликвите


Не стигат тези проблеми, ами и дългогодишният кмет Стивън Рийд пръснал маса общински пари за закупуване на реликви. С тях той искал да реализира мечтата си да превърне града в център на музеи и увеселителни паркове за Дивия запад.
Само че не се получило.


Сега в стар склад могат да се видят купища каруци, пушки, седла, шерифски значки, снимки, мебели, рога от лос, чучело на индианец и препариран бизон. Музеят за тях така и не бил построен, включително и защото няма логика - градът се намира на повече от 1500 км от Аламо и легендарните места от времената за завладяване на Дивия запад. За сметка на това наблизо има сериозен конкурент - музея за битката при Гетисбърг от времената на Гражданската война.


"Не става дума за съхраняване на историческо минало, а за стимулиране на туризма и на местната икономика", обяснява днес Рийд.


Общината се опита да продаде част от хиляди артефакти, но музей от Далас купи едва 850 и обяви останалото за "непотребно". Рийд, който беше кмет 28 години до ноември 2009 г., твърди, че вещите са купени с общо 15 милиона долара.


Ерик Папенфюз, бивш висш общински служител, не е съгласен - според него са похарчени поне 30 милиона долара, и то от фонд за инфраструктурни проекти. Той уведомил за това ФБР и по думите му бюрото вече проучва дали да не започне разследване за корупция.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Божееее... какви паралели могат да се направят...

 2. 2 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Божеееее.....защо си нямаме тяхното ФБР...

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  Всяка прилика с действащи политици на родна почва е истинска и вярна.

  Заради кривите огледала на нашата сцена всичко е раздуто и изкривено. Дори и ФБР-то ни участва в простотията.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 537 Неутрално

  хаха, тоя кмет явно не е много добър на сим сити

 5. 5 Профил на dido_i
  dido_i
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Финансови инструменти на банкерите! Колкото повече ги ползваш,толкова повече...

  Краят на света не се именува "Apocalypse", а "Dimona"
 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Да, ама си нямат писта за Формула 1.

 7. 7 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#6] от "k_":

  хахахахаха

 8. 8 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ... МЕГАЛОМАНИ, без образование.!!!..има ги по целия свят, не само у нас... това е болестно състояние на психиката...

 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Още много такива ще изскачат.

  Америка се наживя и налудува през последните няколко десетилетия.

  Кметът не просто си е чешал крастата, вероятно сигурно си е вярвал, че ще направи нещо голямо и полезно.

  Времената бяха такива - мислеше се и се действаше нашироко.

  Който не можеше да харчи със замах не ставаше за ръководна длъжност.

  Всички харчеха като луди.

  Тепърва ще има да научаваме за глупостите им.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Статията е опит, да се отвлече вниманието от истинските причини за кризата в САЩ. Уж някакъв кмет, уж някакви непремерени действия и наивност.. Ами другите закъсали безброй щати и градове? И те ли са имали наивни и неопитни кметове?
  Корупция.Това е причината. Със сигурност 15-те милиона долара са отишли по джобовете на двама- трима души. Включително кмета!
  А пък от разследвания като това нищо няма да излезе. Е, ако кмета има нещо напреки системата в САЩ или някой му е вдигнал мерника, защото спал със жена му - изгаря. Ама ако е техен, даже и да се издъни пак оцелява. Като Бил Клинтън или Род Благоевич от Илинойс, съпартиеца на Обама..

  Аз знам много малко.
 11. 11 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Бившият кмет е ценен кадър. Я да го извикат да помага за еврофондовете срещу хонорар, той и без това ще има много разходи за адвокати, ще му трябват пари. Може и един музей на "Дивия Изток" да спретне: ще има коженото яке на Бойко Борисов, дипломата на Доган за хидроинжинер, перуката на Боби Михайлов и няколко празни бутилки дарение от Румен Петков.

 12. 12 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Сега очаквам коментари как САЩ е изостанала азиатска страна и как всеки момент ще се разпадне.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 13. 13 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Що няма снимка на препарирания бизон? Ония рога от снимка 5 не ми изглеждат бизонски.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 14. 14 Профил на svetlan
  svetlan
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "Маймуни мръсни!":

  Ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че става въпрос точно за рога от лос, а не от бизон ......

 15. 15 Профил на svetlan
  svetlan
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "jethrot


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK