Повечето американци са против джамията в Манхатън

Повечето американци не искат ислямски център до мястото на Световния търговски център.

© Reuters

Повечето американци не искат ислямски център до мястото на Световния търговски център.Повечето американци са против това да се издига ислямски културен център с джамия на две преки от мястото на рухналите в атентатите от 11 септември 2001г. небостъргачи в Ню Йорк.


Те са по-скоро срещу избора на мястото, а не изобщо против джамията, показва социологическо проучване по поръчка на в."Вашингтон пост" и телевизионната мрежа Ей Би Си, проведено между 30 август и 2 септември сред малко над 1000 души.


Две трети от отговорилите не искат комплексът "Кордоба" да се издига в Долен Манхатън.  От тях 82% казват, че са против заради мястото, а 14% не искат той да се строи където и да е в САЩ.
Тези данни се появяват на фона на растяща критика към исляма - 49% от всички американци казват, че общо взето имат негативно отношение към тази религия, а 37% по-скоро я приемат. Това е най-силното разделение по въпроса , откакто през октомври 2000г. вестникът и телевизията започнаха да провеждат тази анкета.


Почти една трета от американците смятат, че основната форма на исляма подстрекава към насилие и делът им не се променя през последните години. Съвсем малко повече са онези, които оценяват тази религия като миролюбива.


От първата група 87% са категорично против строежа на джамия в Манхатън, а от втората я приемат 55%. По политически предпочитания противниците на "Кордоба" са категорично ориентирани към републиканците, но ислямският център на това място е неприемлив и за 53% от демократите и за 65% от независимите. По верска ориентация голямо мнозинство против има при протестанти и католици, а най-непримирими са евангелистите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK