Лужков се вклини опасно в спор между Путин и Медведев

Кметът на Москва може да изгуби поста си още през декември

Дмитрий Лужков

© Reuters

Дмитрий Лужков
18 години Юрий Лужков управлява Москва въпреки многобройните скандали

Борбата между Кремъл и московския кмет Юрий Лужков навлиза в открита фаза, която може още през декември да сложи край на неговата политическа кариера, увенчана от 18 години начело на руската столица. Като конкретен повод се посочва фактът, че Лужков зае страната на премиера Владимир Путин по продължаващ месеци наред разгорещен спор за строеж на магистрала Москва - Санкт Петербург през девствена гора.


В началото на септември Лужков разкритикува решението на Медведев да спре строителството, докато се направи нова експертиза. Това е раздразнило Кремъл, защото се създава прецедент, след който на президента ще му е трудно да изисква от назначените от него губернатори и чиновници да изпълняват указанията му.
От друга страна, на Путин не му трябва да унижава Медведев с подобна демонстрация кой реално управлява страната, понеже това би стеснило пространството му за маневри. Президентът не се нуждае от някаква специална груба грешка на кмета, понеже има право да уволнява дори само заради загуба на доверие към служител.


Московският в. "Ведомости" твърди, че в президентството и в партията "Единна Русия" въпросът с предсрочната оставка на Лужков е решен и че в медиите вече се спрягат имената на възможните му наследници. Това са вицепремиерите Сергей Собянин и Сергей Иванов, министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу и бившия калининградски губернатор Георгий Боос, комуто Лужков би бил склонен да отстъпи поста. Източник на "Ведомости" смята, че най-вероятният кандидат е Шойгу, който се ползва с достатъчно голяма популярност в страната и с управленски опит, за да гарантира същите резултати за "Единна Русия" в Москва.


През миналата седмица държавните руски медии подеха безпрецедентна кампания срещу кмета, в която припомнят скандални подробности за него, бизнеса му и този на съпругата му - милиардерката Елена Батурина, която благодарение на строителната си дейност в Москва е най-богатата бизнес дама в Русия и една от най-заможните жени в света.


Лужков се закани да съди всяка медия, разпространяваща негативна информация за него и неговото управление, а адвокатите му дори успяха да убедят лондонския "Файненшъл таймс" да се извини за своя публикация.


Масираната информационна атака срещу Лужков започна в петък с филма на федералния канал НТВ "Афера с каскет". Според източник на "Коммерсант" филмът е бил поръчан в сряда и е направен буквално за един ден. Авторите изнасят отдавна известни данни и мнения за крупните проекти на Лужков и съпругата му в много райони на Москва. Атаката продължи с още няколко предавания и публикации.


Сред обвиненията са, че Лужков е използвал 200 млн. рубли (което било два пъти повече от средствата за ветерани) от московския бюджет "за спасяване от жегата" на своя бизнес с пчели, че не е прекъснал по-рано лятната си отпуска заради пожарите край Москва, че чрез специални постановления е предоставял облекчения и е повишавал капитализацията на бизнеса на своята съпруга, че нейна фирма е спечелила милиарди рубли от реставрацията на скулптура и други.


Лужков ядосано отхвърли обвиненията, нарече ги тоалетна пропаганда, а медиите, които ги разпространяват - "негодници", и заяви, че цялото това кощунство се извършва по команда, без да уточни чия. "Можете ли да допуснете, че има идиот кмет, който да похарчи 200 млн. рубли за пчелите си", риторично попита той във вторник московската организация на партията "Единна Русия". Според него средствата за пчелите били за цял общински аграрен комплекс със 7000 глави добитък, даващ 30% от млякото в московските училища.


Анализатори отдавна предсказват "неизбежната" оставка на Лужков, но досега нито една прогноза не се сбъдна. Сега обаче като че ли Лужков се изправя пред своя Ватерло, коментира изданието Russia Profile.


Засега Лужков се ползва с политическата подкрепа на московската организация на "Единна Русия", градския парламент, компартията, ветераните... Но федералното ръководство на управляващата партия предпочита да заема неутрална позиция, вероятно очаквайки думата на Путин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK