Проучване: Хората смятат, че правителствата по света пилеят парите от данъци

Проучване: Хората смятат, че правителствата по света пилеят парите от данъци

© ReutersХората по света вярват, че правителствата пилеят повече от половината държавни пари, сочи глобално проучване на Би Би Си в 22 държави. Голяма част от анкетираните също смятат, че държавата трябва да има по-активна роля в икономиката.


Изследването е проведено сред над 22 хил. души в развити и развиващи се страни. Резултатите за различните страни варират, но общата картина е, че хората нямат усещането парите от данъците им да се харчат разумно.


В Колумбия и Пакистан например над две трети от анкетираните мислят, че средствата не се харчат в интерес на обществото. В Испания обаче този дял е 34%.
Сред 22-те страни средно 78% от хората считат, че цените на основните хранителни стоки трябва да бъдат намалени.


"Докато държавите се опитват да възстановят икономиките си, гражданите искат по-активно правителство, но и по-ефикасна намеса в икономиката, за да се удовлетворят желанията на населението, включително и стабилизирането на цените на основните хранителни стоки", казва Дъг Милър, председател на "Глоубскан", една от агенциите, провели проучването.


Повече от половината анкетирани предпочитат бюджетните икономии да се осъществят чрез съкращения в публичните услуги, а не с увеличаване на данъците. Единствено в Египет данъчните увеличения са по-популярната опция.


Що се отнася до икономическото възстановяване, населението е по-оптимистично настроено в Китай, Индия, Нигерия и Бразилия. Песимисти са в САЩ, Великобритания и Франция. Това се дължи на факта, че възстановяването е по-осезаемо в развиващите се страни, отколкото в развитите, коментира Би Би Си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK