САЩ стартират голямо киберучение

САЩ стартират голямо киберучение

© ReutersСАЩ стартират първото голямо учение по новия план за защита от кибератаки, включително и от нападения над енергийни, водни и банкови системи, предаде "Ройтерс".


Хиляди служители от правителството и индустрията ще участват в операцията "Кибербуря III" на Министерството на вътрешната сигурност, която започва днес и ще продължи три или четири дни.


Целите на учението са да се подобри подготовката, да се провери реакцията при инциденти и обмена на информация между федералните и щатските власти, международните организациите и частните партньори.
"В основата си упражнението е за устойчивост – проверява възможността на нацията да се справя със загуба или щети на основни аспекти в съвременния начин на живот", се казва в изявление на Националния център за киберсигурност и комуникационна интеграция към Министерството на вътрешната сигурност.


Симулацията ще тества и новоразработения Национален план за реакция при киберинциденти, разпореден от президента Барак Обама.


В учението ще участват 11 щата, 12 други държави (Австралия, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Унгария, Япония, Италия, Холандия, Нова Зеландия, Швеция и Швейцария) и 60 частни компании.


"Има реална вероятност в бъдеще страната да бъде ударена от разрушителна атака и ние трябва да сме готови за това", заяви миналата седмица ген. Кийт Алекзандър, командващ новия киберотряд на американската армия, имайки предвид компютърни операции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK