Насим Талеб: Нобелът за икономика е виновен за кризата

Насим Талеб

© NBC Squawk Box

Насим ТалебВъзможно ли е Нобеловата награда за икономика да е задействала най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам?


Насим Талеб, който се прочу по света с идеите си за рисковете, изложени в книгата "Черният лебед" (The Black Swan), смята, че теориите, които тази награда подкрепя, също са виновни.


"Иска ми се да премахнем вредните моменти в тези икономически модели и Нобеловата награда не ми помага. Хората, които я връчват, трябва също да понесат отговорността си - и тя може да се окаже дори водеща - за сегашната криза", споделя той в интервю за "Ройтерс".
Първата от Нобеловите награди за 2010 г. ще бъде обявена следващия понеделник, а носителят на тази за икономика ще бъде съобщен седмица по-късно - на 11 октомври.


Талеб обяснява, че има няколко погрешни идеи за прогнозирането и измерването на риска, които са довели до събития като глобалната криза, избухнала с пълната си сила през 2008 г. Нобеловата награда им дава печат за одобрение и им позволява да процъфтяват.


Публикуваната през 2007г. "Черният лебед" стана световен бестселър. Авторът й е бивш брокер, възползвал се от погрешните оценки на деривати, за да натрупа състояние преди избухването на кризата, припомня "Ройтерс".


Днес той изрежда своя списък от нобелисти, които карат кръвта му да кипи от ярост. В него са такива имена като Хари Марковиц, Уилям Шарп, Робърт Мертън, Майрън Скоулс, Робърт Енгъл, Франко Модиляни и Мертън Милър.


Мертън и Скоулс например получиха признание за работата си по оценка на дериватите. Модиляни и Милър са известни с теория, която според някои подкрепя финансирането чрез трупане на дълг.


Талеб критикува произведенията им заради начина, по който са конструирани, и това, към което в крайна сметка водят. "Не съществува свят, в който тези идеи да могат да сработят математически", твърди той.


Методите за прогнозиране, които Талеб дискутира в книгата си, създават измамно усещане за сигурност или още по-лошо - подкарват хората в грешна посока. Университетите влошават положението, като започват да преподават тези санкционирани с Нобелова награда идеи като нещо ортодоксално.


В интервюто за "Ройтерс" той непрекъснато използва метафори. "Ако ви дам карта на Спарта, докато сте в Йоханесбург, определено имате проблем", описва Талеб инструментите, използвани в модерните финанси.


Той допълва ,че се е срещал с краля на Швеция и го посъветвал да стори нещо с наградата за икономика. Тя е създадена през 60-те години като допълнение към наградите, връчвани от 1901 г. за постижения в науката, литературата и мира.


Ако не го чуят в Стокхолм, вярва ли Талеб, че влиянието му може да помогне да се промени политиката на лидерите, взимащи важните решения? Той е първият, който ще ви отговори, че прямотата и нежеланието му да прави компромиси правят това практически невъзможно.


Талеб споделя, че в знак на протест е напуснал среща с участието на финансовия министър Тимъти Гайтнър и други икономически светила и че не му е приятно да се ръкостиска с тях.


Той определя управителя на Федералния резерв Бен Бернанке като "истински шарлатанин" и твърди, че идеята му за "Голямото моделиране" е направила света по-опасно място, защото прикрива рисковете. "Той ни докара дотук. Той разби самолета. Казвам ви - той буквално не знае какво се случва."


Идеите на Талеб са по-популярни в Европа. Той се среща с британския премиер Дейвид Камерън и смята, че политиката му е видимо повлияна от "Черният лебед".


На въпроса дали би приел Нобелова награда, ако го изберат, Талеб категорично отказва да получи отличието. Хората ще си помислят, че съм се предал, казва той, но добавя: "Ако това помогне на обществото, все пак вероятно бих я приел."


Засега Талеб предпочита да пише книги и да разпространява идеите си. Спрял е да търгува, но има съвсем ясна представа какво да прави с натрупаното богатство: "Използвам парите, за да финансирам разрушаването на икономическите елити."

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Разстроено

  Идеите на Талеб са по-популярни в Европа. Той се среща с британския премиер Дейвид Милибанд и смята, че политиката му е видимо повлияна от "Черният лебед".
  =================================
  уаууу ,тоя милибанд кога стана премиер явно ще трябва да черпи преводача,това съм го пропуснал,а явно политиката трябва да му е успешна щом е премиер ...

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1418 Весело

  аз пък си мислех, че разходите по войната ?- окупацията в ирак, трябваше да се компенсират някак и
  светът, но преди всичко европа беше най-ловко източена.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Той и Костов каза в "Панорама" че Бен Бернанке е монго слаб икономист,но кой да го чуе.Българските управници само като чуят за така наречените "Велики сили" и веднага удрят главата в пода.Един единствен политик се опълчи и на трите сегашни "Велики сили".През 1998 г отказа на руски самолети да прелетят през въздушното пространство на България,отказа на САЩ да приме у нас косовски бежанци и каза на лидерите в ЕС,че ако продължават да ни разкатават ЕС не е единствената ни алтернатива.А познайте от три пъти как се казваше този човек?

 4. 4 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Аз се чудех защо съм толкова тъп.Днес вече не обвинявам себе си.Издателите и писателите са виновни-само тъпи книги издават и пишат!И на тоя нобелова награда за икономика?Я да се възприеме на най богатия да се дава и толкоз!То ,че Бернаке взе малинката всички го знаят!Ама за бонусите покрай малинката защо мълчат!

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:57 на 30/09/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#3] от "kermit":

  Щом Костов го е казал, значи е точно обратното - Бернарке е велик икономист.Преподавателят по марксизъм и ленинизъм другаря Лостов не може да се хване на малешката на Бен Бернарке.

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#3] от "kermit":

  "Той и Костов каза в "Панорама" че Бен Бернанке е монго слаб икономист,но кой да го чуе." - Ха ха ха. Надявам се, че не го мислиш сериозно
  ------------------------------------------------------------------
  Аз лично не съм впечетлен от Талеб и цялото му "творчество"... Не можеш да кажеш "имаме проблем, всичко е грешно, всички са идиоти и бъркат" без да посочиш кое е правилно или да дадеш някаква по-правилна алтератива. А да, и Скулс наистина е Шоулс.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Разстроено

  До коментар [#5] от "ivcho":


  До коментар [#7] от "Free to choose":

  ако ми ,кажете как пол сколсз се чете шоулз ....

  http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Scholes

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Напротив-много сериозно го мисля.Защото да си едновременно добър икономист и добър държавник е качество,което се притежава от малцина в света.Защото на теория има много "велики" икономисти-трябва да се направи това и това.Но когато в действителността имаш на главата 2,5 милиона пенсионера,1 милион циганина,живеещи от социални помощи и раздута до безкрайност администрация нещата стават доста по-различни.Малко хора могат да го направят,да не кажа че в България има само един такъв човек.Иначе съм сигурен че Дянков е много добър икономист,но това не означава че е добър държавник.

 10. 10 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако сложен инструмент попадне в ръцете на някой, който не знае как да го използва, не познава особеностите му, вкл. слаби страни и свързаните с тях ограничения, не е виновен създателя на иснтрумента, ако ползвателя се нарани или осакати.
  Лесно е да се критикува, ама като не харесва възприетите теории, да предложи нещо по-добро, вместо да пише научно-популярни книжки, нещо като Хорхе Букай и Паоло Куелю във финансовата теория.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1418 Весело

  http://www.thefinancialexpress-bd.com/more.php?news_id=16761
  това е статията, в която въпросният гусин атакува академиците- икономисти и призовава да не се дава нобелова награда за тях
  -----
  което е интересно е, че статията е от 10.11.2007г.
  т.е. преди кризата.
  кризата явно не е повода за атаката му, понеже я прави по-рано.
  сега е добавил към гарнитурата обаче и този момент...
  един позорьор, ждуващ за внимание и прайм тайм,
  а пък може и просто да им завижда за "нобеловите" награди...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#8] от "capitalist":

  разликата е, Че Пол Скоулз е британец, а Майрън Шоулз - американец.
  Май тук правила няма

  например schedule в британския е с ш, а в американския с с.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 13. 13 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Нобелът?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 14. 14 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "СДС":

  Всъщност е прав. Нобеловата награда за икономика наистина действа в някои слуЧаи като сертификат за каЧество. ЗапоЧва да се преподава в университетите като ортодоксална и единствено вярна наука и понеже мнозинството от боркерите са си стадо, както ги е описал и Кейнс, то това придържане към тези теории води до кризи.

  Както е казал ЧерЧил за икономистите " Ако в една стая затворите двма икономисти, ще полуЧите две разлиЧни мнения. Освен акон едният не е лорд Кейнс, тогава ще полуЧите три разлиЧни мнения."

  ПроЧетете само прогнозите на водещите институти от последния месец преди фалита на Лиймън брадърс.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 15. 15 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#8] от "capitalist":

  Абе Paul Scholes си е Поул Скоулс (да е жим и здрав да играе до 40 ), а Myron Scholes е Майрън Шоулс... въпреки, че се пише по абсолютно същия начин. Имената са си сложна материя. Ето интервю за доказателство.
  http://www.youtube.com/watch?v=Ch7M9E0ahYc
  -----------------
  До коментар [#10] от "buran":
  Много точно сравнение! Впечетлението ми от The Black Swan беше точно като от Куелю. Обещаващо начало и после.... И аз смятам, че не може просто да критикуваш без да предложиш нещо по-добро.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  , икономиката като наука в този си вид се крепи на много погрешни фундаменти
  .......................................................

  Икономиката не е наука, а дисциплина.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Използвам парите, за да финансирам разрушаването на икономическите елити". Няма лошо, макар че Талеб ми прилича на един нов болшевик. Разрушава старите елити ,за да може той да стане част от новия. Нормално. Книгата му наистина не е лоша, но отрицанието на всичко старо, революционните лозунги и преоткриването на колелото никого не са докарали до добро.

 18. 18 Профил на bokamg
  bokamg
  Рейтинг: 5 Гневно

  Сто пъти ще подкрепя "kermit #3" и от първи път познавам, че това е единствения БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК на прехода 1989 - 2010 г. и се казва Иван Костов! С посочените от "kermit #3" действия, той спечели враговете си и от изток и от далечния запад! За съжаление, това е участта на кръстопътна България. Бог да пази този БЪЛГАРИН от участта на неговия предтеча (познай от раз!).
  Ако искате да се посмеете или да поплачете, моля погледнете:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=624769#comments

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=625173#comments

 19. 19 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Костов.Костов.Костов!Преди да го величаете прочете статиите му!Погледнете прогнозите му и после каква е била деиствителноста!Научете нещо повече за плана Ран Ъп и учасниците в него!Костов си е ченге запомнете го!Аналога на Доган!Каквато роля изигра Доган сред турцити същото направи Костов сред българите искащи промяна!Прогледнете за миналото за да осъзнаете бъдещето!

 20. 20 Профил на bokamg
  bokamg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов":

  Съвършено прав сте. Наука е това, чиито постулати и следствия могат да се опишат с математически формули! Само тогава, науката е наука, защото не зависи от субекта, религия, политика или налудничевостта на този, който се опитва да бъде ментор! И още веднаж ви предлагам:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=624769#comments

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=625173#comments

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не знам, дали идеите на този Талеб имат резон, но определено Нобеловите награди в някои области, най-вече за мир и за икономика доста девалвирата. За това тази част от изказването му ме кефи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#3] от "kermit":

  Циганчето Гаргамел?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на bokamg
  bokamg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ескимос":

  Ех ти "Ескимос"! замразена тиквичка! Какво общо има мозъчето ти с МОЗЪКА на аватара, който си си приложил! Не влизам в дискусии с фосилии!

 24. 24 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Уточнения:

  1. Талеб направи големите пари не преди, а ПО ВРЕМЕ на кризата. Справка: материала за Талеб в книгата на Майкъл Гладуел What the Dog Saw

  2. Името наистина е Скоулс. Не е немец, бе, хора, американец е.
  Като скеджул, Скънектъди, сколар, скуул и т.н.

 25. 25 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#3] от "kermit":

  Гаргамел!?

  "Да, България"
 26. 26 Профил на focus__radio
  focus__radio
  Рейтинг: 458 Весело

  "Нищо не беше направено срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов. Отдавна му изпратих отворено писмо да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ - без резултат.
  А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност - и пак нищо не последва", заяви Юрген Рот,

  http://news.v2.bgnes.com/view/865715

 27. 27 Профил на ss_tt
  ss_tt
  Рейтинг: Неутрално

  Поредния жаден за слава и нобели.

 28. 28 Профил на vhg
  vhg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "ss_tt":

  Всъщност, човека е прав. Икономиката не е наука. Доста по-близо е до това, което става в едно казино. Икономическите теории приемат за даденост идеална среда....която изключва всички договорки под масата, измами, прикриване на действителни данни и финансови резултати и много други релевантни неща. Ето защо теориите изключително рядко наистина биха проработили и на практика.

 29. 29 Профил на ss_tt
  ss_tt
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#28] от "vhg":

  Икономист и то успешен на днешно време си е аналог на безскрупулен търгаш. А дори в Библията е казано ,че те са най-големите морални отрепки ,но са необходимото зло. В този смисъл съм съгласен,че наука икономика няма.Има ситуации ,в които можеш да преебеш "другарчето" или милиони наивници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK