Германия плаща последните репарации за Първата световна война

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  германците наистина изненадват с унижението което си самоналагат, да плащат все още за първата световна въпреки че от сумати години издържат ЕС... малоумници...

 2. 2 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  А кога ще платите на Италия изчезналия IX-ти легион? Италия не е забравила Legio IX Espana и ще си иска паричките.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 3. 3 Профил на Ivaylo Daskalov
  Ivaylo Daskalov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Хаха това е още една приумица на така наречените победители , но само в наглостта си . Франция по тази логика трябва да изплати за Наполеон , Англия за годините мачкане на колониите й и САЩ за безбройните войни навън . Смешно е да обвиняваш и изискваш репарации за неща , които ти си вършил в троен размер .

 4. 4 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#1] от "lol":

  "германците наистина изненадват с унижението което си самоналагат, да плащат все още за първата световна въпреки че от сумати години издържат ЕС."


  Като са свръх проста нация тръгнали да трепят и завладяват света, ще плащат. Другият път като решат да си покажат пословичната германска простотия ще платят не 400 млрд., а 4 трилиона.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 5. 5 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Някои хора, сред тук коментиращите, явно не познават близката история на света. Жалко, много жалко...

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 6. 6 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Ха-ха....Ние им печлихме битките,те ни губеха войните /като техни съзюници,разбирасе /..!!!
  Ами,дали платиха и НАШИТЕ репарации....!!??? /Или някой ще каже,че България НЕ е плащала..!!??/
  ....После,БОЛШЕВИКИТЕ,които осраха държавата ни,не трябва ли,също да ни плащат РЕПАРАЦИИ...!!!!????
  ....Ама нас,кой ли ни ебава в навалицата...!!???

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 7. 7 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 551 Весело

  "Те са предназначени за съюзниците, победили Германия, като основните средства ще отидат във Франция и Германия."

 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  400млрд.! Бре, много бе! А колко ли имат да плащат за Втората световна?! Сигурно трилион!

 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Не стига че цяла Европа лежи на плещите на Германия, ама франсета и ингилизи продължават да смучат от нея като впили се в тялото и кърлежи.
  Да живее Германия!

 10. 10 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 388 Весело

  Германците са много коректни платци,ако работиш за тях ,но са много педантични/ взискателни и не ти дават много да "лавираш".

 11. 11 Профил на bug_me_not
  bug_me_not
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Прави са тия от вас, които мислят или знаят, че България е натоварена по-тежко от Германия за Първата световна война - по Ньойския договор. С всяка от победените страни е сключван отделен договор в различни градчета във Франция (с Германия, Австро-Унгария, Италия, Турция и България). На калпак от населението условията са най-ужасни за БГ. До преди година-две текстът на Ньойския договор с всичките му детайли се намираше лесно в интернета. По някаква причина никой не се намира да посочи фактите (освен ако са някъде в Уикипедия, но който ги веднъж погледне, той вечно жалее и не ще да ги търси пак). Никой не казва и за договора с БГ след Втората световна война - него може и да го няма в Интернета, но ако го знаете къде е, кажете ми, братя българи.
  Накратко, БГ може би още плаща и за двете войни. Тия, на които плащаме, ни плюят и ни сочат с пръст колко сме лоши.
  Горда Стара Планина!

 12. 12 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#11] от "bug_me_not":

  Война репарации (щатски долара, цените на нивото от 1938 г.)
  http://de.wikipedia.org/wiki/Vertrag_von_Paris_(1947)
  $ 360 000 000 на Италия, в това число
   125 000 000 $ за Югославия
   105 000 000 щатски долара на Гърция
   100.0 милиона щатски долара на Съветския съюз
   25,0 милиона щатски долара на Етиопия
   $ 5000000 в Албания.
  300,0 милиона щатски долара от Финландия в Съветския съюз
  300,0 милиона щатски долара от Унгария, от които
   200 милиона щатски долара в Съветския съюз
   100.0 милиона щатски долара за Чехословакия и Югославия
  300,0 милиона щатски долара от Румъния в Съветския съюз
  70,0 милиона щатски долара от България, от които
   $ 45 милиона в Гърция
   25,0 милиона щатски долара за Югославия

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 13. 13 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Германските репарации след Първата световна война
  http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Reparationen_nach_dem_Ersten_Weltkrieg
  Дейвид Лойд Джордж предаде на 5 Май 1921 на германския посланик в Лондон новите изисквания на съюзниците на 132 милиарда златни марки (около 47 000т на злато по текущата стойност от около 700 000 000 000 евро) в 66 годишни вноски. Цената възлиза на 2,0 милиарда златни марки. Германия също е 26% от стойността на износа да се даде на съюзниците. Изискванията са били придружени от Лондон ултиматум на съюзниците. За не-приемането на вземанията в рамките на шест дни съюзниците застрашени да заемат Рур. В ултиматума е също така и в Договора за екстрадиция Версай военнопрестъпници и демилитаризация задължително.

  Да защитим животнитe !
 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  САЩ преследва Активна програма за събиране на реколта от всички технологични и научни ноу-хау, както и всички патенти и много от водещите учени в Германия (известен като операция кламер).Историкът Джон Gimbel, в книгата си " науката и технологиите и Ремонти: Експлоатация и грабеж в следвоенна Германиясе посочва, че "интелектуална репарации", предприети от САЩ и Великобритания са в размер на близо $ 10 милиарда !!!


  Война репарации
  http://en.wikipedia.org/wiki/War_reparations
  Европа
  След Втората световна война, в зависимост от Потсдам конференция , проведена между 17 юли и 2-ри август, 1945, Германия да заплати съюзницитена САЩ $20000.0 милиона главно в машини, производствени предприятия. Ремонта на Съветския съюз спря през 1953 година. Освен това, в съответствие с уговорената политика на деиндустриализация и pastoralization Германия, голям брой цивилни фабрики са демонтирани за транспорт до Франция и Обединеното кралство, или просто унищожени. Демонтаж на запад спряно през 1950 година.
  В крайна сметка, жертвите на войната в много страни, бяха компенсирани от имуществото на германците, които са били експулсирани след Втората световна война. Начало още преди германското предаване и продължаване за следващите две години, САЩ преследва Активна програма за събиране на реколтата всички технологични и научни ноу-хау, както и всички патенти и много от водещите учени в Германия (известен като операция кламер).Историкът Джон Gimbel, в книгата си " науката и технологиите и Ремонти: Експлоатация и грабеж в следвоенна Германиясе посочва, че "интелектуална репарации", предприети от САЩ и Великобритания в размер на близо $ 10 милиарда долара.,[2] германските репарации са частично да се под формата на принудителен труд. До 1947 г. около 4,0 милиона германски военнопленниции така и цивилни граждани са били използвани като принудителен труд (под различни заглавия, като "репарации на труда" или "сила на труда" в Съветския съюз, Франция, Великобритания, Белгия и в Германия, в САЩ тече "Военна служба единици на труда".
  Вижте също: Принудителният труд на германците в Съветския съюз, POW труда в Съветския съюзи Втората световна война репарации към Югославия
  Германия изплаща Израел 450 000 000 DM в Холокоста репарации, и се изплаща 3,0 милиарда германски марки на Световния еврейски конгрес за компенсиране на оцелелите в други страни. Не са били платени обезщетения на ромите , които са били убити по време на Холокоста.[3]
  Според Парижката мирна Договорите 1947 г., Италия се съгласи да изплати обезщетения от около САЩ $ 125 милиона за Югославия, САЩ $ 105 милиона на Гърция, 100 млн. долара в Съветския съюз, $ 25 млн. на Етиопия, както и 5 милиона щатски долара за Албания. Финландия се съгласи да плати репарации на САЩ $ 300 млн. на Съветския съюз. Унгария се съгласи да плати репарации на САЩ $ 200 млн. за Съветския съюз, САЩ $ 100 млн. Чехословакия и Югославия. Румъния се съгласява да плати репарации на САЩ $ 300 млн. на Съветския съюз. България се съгласи да плати репарации от $ 50 млн. на Гърция и $ 25 млн. на Югославия. Според членовете на тези договори, стойността на долара беше предвиден като 35 щатски долара на един тройунция от чисто злато.


  цццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццццц
  Принудителен труд на германците в Съветския съюз
  http://en.wikipedia.org/wiki/Forced_labor_of_Germans_in_the_Soviet_Union
  По-голямата част от германското принудителен труд след Втората световна война е била представлявана от 2,3 милиона германски военнопленници превзет от Съветската армия до края на войната, виж POW труда в Съветския съюз.
  За сравнение, между 374 000 и 1 милион германски военнопленници умира в съветски трудови лагери.[7]Рюдигер Overmans и британски историк Ричард Overy се каже, че 374 000 от 3.3 милиона германски военнопленници умира в съветски трудови лагери (вж. Рюдигер Overmans, Deutsche militärische Verluste IM Zweiten Weltkrieg 2000 година. Oldenbourg. ISBN 3-486-56531-1, Ричард Overy на диктаторите: хитлеристка Германия и Сталин Русия (2004), ISBN 0-7139-9309-X).
  Последната част от германски войници са били репатрирани в 1956.
  Тайният списък 7161 (декември 1944), издаден от СССР член на отбраната комитет направи възможно интерниране на всички пълнолетни германци от Румъния, Югославия, Унгария, България и Чехословакия. През януари 1945 г., 100 000 етнически германци, жените на възраст 18-30 и момчета на възраст 17-45, са изпратени в Съветския съюз от Румъния. 10% умират в лагерите или във влака транспорт.[1] (виж също полети и изгонването на германците от Румъния по време на и след Втората световна война.)
  След Коледа 1944 г., между 27 000 до 30 000 етнически германци (на възраст 18-40) са изпратени на СССР от Югославия. Жените състои 90% от групата. Повечето са били изпратени в трудови лагери в Донбас (басейн Донец), където 16% от тях умряха.[2]
  Като цяло, има 155 262 цивилни интернирани от Германия, според официалните съветски източници. Заедно с интернирани от Източна Европа, на общия брой на интернираните през 1945 е около 267 000. Те бяха възложени различни статут въз основа на техния географски произход: тези от Източна Европа са били класифицирани като "мобилизирани интернирани", докато тези от самата Германия са били "арестувани интернирани".
  До 1 октомври 1946 г., 35 775 "мобилизирани интернирани" е починал от оригиналните 208 239. От "арестувани интернирани", който номер 94601 05 1945, някои бяха върнати 21 250 и 25 889 вероятно умира ("или оттегли поради други причини" от 1946 година.[4][5]
  По-голямата част[какъв е той?] са били поставени в рамките на Европейския СССР. Над 75% работили в Украйна (Донбас и минното дело и металургията квартал) и 11% в Урал.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Малко уточнение:Италия с сред страните победителки в Първата световна война.Тя влиза във войната през пролетта на 1915 година ,когато вече става ясно че плановете за бърз успех на Германия и Австро - Унгария срещу Франция,Великобритания и Русия не се осъществяват.Италианците се оказват далновидни за разлика от нашите политици който изчакват чак до есента на 1915 г. и ..... избират губещата страна.

 16. 16 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Те са предназначени за съюзниците, победили Германия, като основните средства ще отидат във Франция и Германия.

  ???????????????????????????

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 17. 17 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 495 Неутрално

  а Германия кога ще плати на България 10 милярдата марки от втората световна за стоките които сме им дали на ишлеме за източния фронт. Бойко нали е голям ербап що не ги иска а - поредния мухльо?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Според мен Версайския мирен договор е много несправедлив спрямо Германия, както и Ньойския договор спрямо България, но за съжаление историята често се пише от победителите и след края на ПСВ, Англия и Франция хвърлиха несправедливо цялата вина за войната върху Германия.....! И както се казва в статията това беше основния фактор който помогна на нацистите да вземат властта, защото те обещаваха именно това да разтрогнат Версайския договор и да отхвърлят неговите несправедливи клаузи! А и желанието за мъст сред германците след ПСВ винаги е съществувало, поне до 40-те години на миналия век....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#17] от "ръмжо":
  Когато Путин плати доматите и тутуна които мъкнаха 50год

 20. 20 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Победителите пишат историята и опрделят размера на репарациите, контрибуциите и каквито и да било други "-буции". Те определят и държавните граници. Също така си запазват правото да бъдат съдници. Ще си позволя да изкажа мнение за събитията в Европа през 20-ти век, различно от това на победителите и на официалните историци. Без да умаловажавам зловещата роля на Хитлер и нациския режим за събитията в Европа и света след 1933-та и особено след 1939-та година, искам да напомня, че възходът на нацизма стана възможен в най-голяма степен благодарение именно на тези репарации, по които утре ще бъде платена последната вноска. Главната, ако не и единствената причина, посоката на развитие на световната история да бъде такава е начина по който победителите и по-точно Англия и Франция, решиха да сложат край на войната. Надделява чувството за мъст, а още по-силна е лакомията - "Победихме! Ние сме добрите, а те лошите. Да им вземем каквото си искаме! И не само на тях, а и на следващите няколко поколения". Би могло и по такъв начин да се преведат клаузите от Версайския договор. В интерес на истината предложението на САЩ е да не се наказват победените, но тогава все още мощта им не е била такава, че да надделеят. И Европа плаща ужасяваща цена четвърт век по-късно. Не малка роля за възхода на Хитлер и разпалването на Втората Световна Война играе и политиката на СССР за разпалване на световна революция. Много увлекателен и правдоподобен анализ на тази роля прави Виктор Суворов в поредица от книги, първата от които (Ледоразбивачът) е писана още в средата на 80-те години от миналия век. И макар че, както твърди автора, ролята на Сталин в поддържането на напрежението между европейските държави и разпалването на войната да е решаваща, то все пак не би било възможно да го прави толкова успешно, ако не бяха несправедливите клаузи, наложени от Англия и Франция. Темата е много широка и си струва да бъде обсъждана. За съжаление в рамките на комнтар към статия това е невъзможно, но си струва поне да се позамислим и да видим дали нещо не може да се преосмисли. В заключение ще си позволя да изкажа неудовлетворение от свенливата позиция на съвременна Германия. Може би вече е дошло време именно тя да започне пренаписване на собствената си история без автоцензура и страх да не бъде обвинена в реваншизъм. Нужна е малко смелост. Това, че и други са отговорни, по никакъв начин не оправдава Хитлер.

 21. 21 Профил на zoon_politicon
  zoon_politicon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "shileto":

  И акъла ти колко на шиле не само ника ти. Бай Тошо менкаше кило домати за кило петрол. За построеното дето още не могат да го разграбят "строителите на нова България" няма да говорим, най малкото 50% електричеството с което си захранваш компутъра е от един долен комунистически АЕЦ, какъвто нямат такива капиталистически "тигри" като Турция и Гърция.

 22. 22 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Die Fahne hoch!

  В политическо отношение съдбата на България е твърде сходна със съдбата на Германия.

  А сме били и съюзници в двете световни войни.

  Die Fahne hoch!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 23. 23 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Въпреки всички несгоди и поражения Германия е най развитата и водеща икономика в ЕС. Точен и дисциплиниран народ и винаги излиза от тинята и за 20 години е на върха на индустрията.
  Парламентарна Федерална република - Германия
  http://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland
  БВП /2008г./ - общо $ 3 667 млрд. щатски / 4 та/
  Население – 81 757 600 /януари 2010г/
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Entwicklung_der_Einwohnerzahlen_in_Deutschland.JPG
  Въпреки огромните загуби на човешки "матрял" мъжки през войните пак се възтанови.

  Да защитим животнитe !
 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#21] от "zoon_politicon"
  Драги другарю явно си си прал много фуражката и ти е отесняла и оттам ти се бърка мисловния процес или ти е пораснала тиквата Знам ,че ти е трудно да се разделиш с нея но пробвай с шапка от весник дума като и нарисуваш една петолъчка поне няма да те стяга та да ти тръгне мисловния процес знам ,че е невъзможно но пробвай Успех!
  (ако не си прочел последния брой виж на пирона пред селската тоалетна в краен случаи и вече ползван)

 25. 25 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  О шиле, мислех да те произведа в чин говедо, но ти явно си много дребен рогат добитък!? Говедата като теб, направиха така че да не изнасяме нищо друго освен Проститутки и АРГАТИ. Пинизиш се, но така се пинизят неграмотните и зомбирани ПРОСТАЦИ. Гот е в шилегарника нали!?

 26. 26 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#1] от "lol":

  никадърник виж каде отиват парите

 27. 27 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 116 Неутрално

  германия е велика
  Бисмарк е велик

 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гражданин": О гражданче нещо си се засегнал да не би да ти взеха думата точно от пирона на твоя кенеф просто си я купувай вече на ролки като в града.Колкото за рогатия добитък явно страдаш , че от обикновено теле са ти сложили рога и си се взел за едър рогат но си си останал теле.Абсолютно съм съгласен , че изнасяме само проститути Може ли да попитам цялата рода ли сте на гурбет в странство или само майка ти и сестра ти?

 29. 29 Профил на zoon_politicon
  zoon_politicon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "shileto":

  Прочети си тъпотиите, ако те удару светкавица по шилешката чутура може и да осъзнаеш колко си тъп.

 30. 30 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#6] от "yu22":

  Какви битки са пеЧелили българите?

  Първата световна война се губи и заради предателството на българите. Българските войници побягнали към София да грабят. Германски войски и юнкери от военните уЧилиЩа защитават София от бесните български солдати.

  В резултат на пробива на Солунския фронт на съюзниците им се отваря пряк път през Сърбия към Австро-Унгария. Отваря се втори фронт. Германия осъзнава, Че на два фронта и с присъединяването на САЩ към съюзниците тя ще загуби войната.
  При подписване на примирието от Компиен немските войски са в Франция и Украйна.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK