Нобелист: Не искам и да чуя за връщане в Русия

Андрей Гейм

© Reuters

Андрей ГеймНобеловият лауреат по физика за 2010г. Андрей Гейм не се интересува от покана да работи в създаващият се център за високи и нанотехнологии в Соколково край Москва. Първо, защото вече няма руско гражданство и второ, защото ме у добре във Великобритания.


Това разказва руското делово издание РБК-Дейли за единия от двамата родени в Русия носители на Нобел (другият е 36-годишният Константин Новоселов). Те са отличени за създаването на графен - най-тънкият въглероден материал в света. И двамата са тръгнали от руската научна школа, но Гейм вече е холандец, а Новоселов има и британско гражданство.


След съобщението от шведската столица на 5 октомври шефът на отдела за международно сътрудничество на фонда "Сколково" Алексей Ситников заяви пред журналисти за намерението си да ги покани за участие в проекта.
На въпрос на Радио "Русская служба новостей" чувал ли е за това, Гейм отговаря: "Не съм чувал и не искам и да знам. Това изобщо не ме интересува. При вас хората да не са откачили съвсем?


Според него графенът би могло да се създаде и в Русия, но шансовете з атова са 1 на 1000 в сравнение с това, което може да се постигне в чужбина, заради което и той си тръгнал от страната.


"В Англия разбрах, че за 6 месеца можеш да направиш същото, което в Русия от 90-те години щях да направя за 10-20 години. За експериментатор, на когото са нужни апаратура и средства, условията там и тук бяха толкова различни, че изобщо не е ставало въпрос дали да оставам или да замина. Да остана в Русия е все едно да пропилея живота си в битки с вятърни мелници, а за мен работата е като хоби."


Константин Новоселов

© Reuters

Константин Новоселов


Заплата по 1 долар на ден


В Русия Гейм получавал унизителна заплата. "Андрей е етнически немец и когато в института започнаха да плащат по 1 долар на ден и отвориха границата, той веднага замина и то с думите, че няма да се върне. Замина си решително в началото на 90-те години с първата вълна учени. Замина за Холандия и после се прехвърли в Манчестър", разказва Вячеслав Тулин, ръководителят на Института по проблеми на технологиите на микроелектрониката и особено чистите материали към Руската академия на науките (ИПТМ РАН). Емигрантът продължил да сътрудничи с бившия си институт и колегите му изпълнявали поръчки, направени от него, допълва Тулин.


Константин Новоселов, който е с 16 години по-млад, се присъединява към експериментите на Гейм още докато е аспирант първи курс. Заминал веднага, след като получил покана, защото у дома заплатата му била от порядъка на 250 евро.

Гейм и Новоселов пред Университета на Манчестър, където двамата работят днес

© Reuters

Гейм и Новоселов пред Университета на Манчестър, където двамата работят днес


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Бетовен някога мислел ли е за авторски права и пари? Не.
  Затова е велик.
  А тези ще си отидат тъй както са дошли НА ТОЗИ СВЯТ в бившия СССР - в несгоди и лишения.

  Аз знам много малко.
 2. 2 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Колко показателно и вярно е това, което казва ученият.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...ТОВА ЗАГЛАВИЕ Е ПРЕДНАЗНАчЕНО ЗА ПУТИН И МЕДВЕДЕВ, НО МОГАТ ДА ГО ПРОВЕРЯТ И ХОРА ОТ БКП-БСП ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ...преди да сключват мегаломански енергийни контракти...

 4. 4 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Тъжно и ми прилича на нашенска история.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 5. 5 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#1] от "istorika":

  ходи се гръмни бе ,кой си ти да казваш ,човекът е избрал запада ,ти кат щеш върви в сибир ....

 6. 6 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  На въпрос на Радио "Русская служба новостей" чувал ли е за това, Гейм отговаря: "Не съм чувал и не искам и да знам. Това изобщо не ме интересува. При вас хората да не са откачили съвсем?
  =================================
  кога ли са били наред .....

 7. 7 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Малко повече уважение към института на РАН откъдето е тръгнал нямаше да му е зле. Ако не беше школата и оборудването в ИПТМ-РАН което е едно от най-добрите в бившия СССР Гейм никога нямаше да бъде приет в научна лаборатория в Холандия или Англия.

 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Весело

  Вилка, я кажи нещо на майчин език за Могучая, че нещо не разбирам. Хем бил етнически германец, хем не искал са се върне в Северна Азия, а руснаците се опитват да го броят за свой

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#1] от "istorika":

  ...ти не си историк а политпросветен манипулант, признай си веднага, че е така или ако не то ТИ СИ червен, глух, слепец...

 10. 10 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#7] от "canuck99":

  Емигрантът продължил да сътрудничи с бившия си институт и колегите му изпълнявали поръчки, направени от него, допълва Тулин.
  ===============================
  това прочети ли го ,човекът е продължил да работи с колегите си....

 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  В Раша имат един невменяем "академик" - Петрик. Този "направил" някакъв филтър за вода (нещо като каните, дето ги продават тук) и от путиновата партия Единая Россия му гласуваха страшно много пари за осигуряване на чиста вода във всяко домакинство. И този "академик" е нарицателно в Раша.
  Та този образ днес се изказал, че новите Нобелови лауреати му откраднали откритието.
  И как да искат да се върнат в Русия тези физици? Как!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Познато, преди два дни позната, която завършва докторат в БАН ми каза, че в началото на следващата година заминава за чужбина, за да не си пропилее живота тук в идиотското БАН със смешната структура.
  Жалко че това правителство не използва енергията на Дянков за да разбичка тази смрад, която е същата и в СУ впрочем.

  preklara rara
 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "canuck99":

  Най-доброто оборудване, което са ползвали тези учени, никога не може да принадлежи на територия - то е в главите им. И те избират къде да го реализират. За щастие тези са могли да избират, докато по-възрастните не са - границите на Съветския съюз бяха като на концлагер.

  Наистина, който им е задал този тъп въпрос е напълно изтрещял.

  Казахме го в предишната статия "Руски учени... печелят Нобелова"! Самите те отказват да ги причисляват към руските учени...

  На ред са мечолюбите...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Напълно го разбирам, от това като чета по руските сайтове (при това писано от руснаци), наистина трябва да е идиот, за да се върне там.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "skara":

  Ааа, аз такова устройство подмятам из мазето вече десетки години Като руско изобретение ми го изтърсиха с думите "ако искаш - хвърли го в кофата"... За нищо не става... Мързи ме да го разфасовам, пък ми е жал да го хвърля... Само място заема...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Разстроено

  ВСЕКИ занимавал се с експериментална наука знае колко е прав човека!
  Маймуни с трици не се ловят, а фундаменталната наука изисква МНОГО - не само средства за заплати, но и инфраструктура, библиотеки... Да не говорим за социален престиж и подобни...

  Изтичането на мозъци (обучени с разходи и усилияна една образователна система) е огромен проблем, особено за малка държава като България.
  Да не говорим за Россия, тя е друга планета...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Андрей Гейм верно сказал!
  На самом деле он сказал: " Меня это никак не интересует. У меня нет российского гражданства, я гражданин Голландии, там у вас люди что – с ума посходили совсем? Считают, что если они кому-нибудь отсыпят мешок золота, то можно всех пригласить?"
  П.С.
  Раньше надо было приглашать.
  А сейчас он приедет только если увидит, что Сколково перспективный проект (в чем я очень, очень сомневаюсь)

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  И преди русопатите да скочат на барикадите - питам ги КОЛКО от руските учени за последните 20-30 години са получили Нобелова награда (моля журналистите да престанят с простотията наречена "Нобел" са го направили за работи направени на територията на Россия.

  Навярно именно понеже тези хора са особено образовани и "тъпи" масово търтят да бягат - 80% при това в омразната им УСА.
  Слава Богу болшинството на хората които са учени не страдат от промит с идеологически простотии мозък, ами ги гледат работата и търсят среда където могат да осъществят идеите и потенциала си. Явно това не е Россия...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  До коментар [#17] от "Vili":

  Ти май не пОнимаеш, че само на синчетата на руски майки, които рядко или никога не стъпвали в Североазитаската Постсоциалистическа РеСпублика, Могучая им харесва. Всеки нормален, човек който се е родил там, гледа да избяга и ако може да няма нищо общо с Путьо и неговата команда... Специалне поздрав за теб: http://www.youtube.com/watch?v=koozdjujWzA

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 20. 20 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Музар":

  Тихо, че сега ще дотърчи Вилито и ще почне да обяснява на руски...

 21. 21 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#1] от "istorika":

  Точно обратното - щяха да си отидат в мизерия и лишения, ако бяха останали, някой партиен другар щеше да се погрижи за това. Ей, не ви светнаха комунистическите чутури, че за талантливия човек няма прегради...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1495 Весело

  До коментар [#17] от "Vili":
  Как беше:
  Къш, къш!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Селяндури кво се радвате все пак тои е етнически германец все едно да питаш Наим Сулеманов щангиста дали иска да се върне в България.

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Направо не мога да повярвам . Как може човек да не иска да се завърне у Русия ?! Ми я веднага да се събере цялият ком. състав на Дневник , за да му изнесе една позитивна реч за могучая ....... Къде са феновете ??????? Защо само Вили се бие на западния фронт ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на rali1977
  rali1977
  Рейтинг: 442 Весело

  Както се вижда от снимката - има модна линия "Гейм" - маратонки и тъмен костюм. Простено му е - все пак е Нобелист, при това роден в СССР във времето на парфюмите "Красная Москва"

 26. 26 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "canuck99":
  **Малко повече уважение към института на РАН откъдето е тръгнал нямаше да му е зле. Ако не беше школата и оборудването в ИПТМ-РАН което е едно от най-добрите в бившия СССР Гейм никога нямаше да бъде приет в научна лаборатория в Холандия или Англия.**
  Не едно от най-доброто,а най-добрия въобще.Един от много малкото в СССР,които въобще можеха да конкурират подобните от Запада.Апропо,Гейм е искал да у4и първона4ално термоядрена физика,но не са го приели заради немския му произход.После отива при Капица и оня го взема веднага.Гледах снощи интервюто на проф.Капица,който се исказа невероятно топло за него...
  Що се отнася до благодарноста,няма такова нещо в природата.Свиквай.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 27. 27 Профил на Станимир Куртев
  Станимир Куртев
  Рейтинг: 388 Весело


  canuck99, пропуснал си да напишеш и как Партията го е изучила!А партийната секретарка му е четяла, щото като етнически немец е имал проблем с кирилицата!

 28. 28 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#17] от "Vili":
  **А сейчас он приедет только если увидит, что Сколково перспективный проект (в чем я очень, очень сомневаюсь)**
  И аз.Само дето има едно *Но*...Китайците върнаха неколцина от най-добрите си у4ени в УСА по Формулата.САЩ дават 5 млн грант,ние също 5 млн.Ама понеже си руснак,ето ти малко по въпроса....
  http://www.vesti.ru/doc.html?id=397504&tid=84094

  Защо сме още член на ЕСССР?
 29. 29 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 664 Неутрално

  правете сметка какви са "учените", които са останали у нас в БАН тогава - най-вероятно произвеждат малко повече наука от циганите на социални помощи от столипиново... и това на стойност 100 милиона на година...

 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  АХАХХАХАХХААХАХААХАХАХАХА


  AXAXAXAXAXAXXAXA

  Великите "руски учени" , за които вчера стана дума. Обясняваше се ,че Русия с тези отрепки в правителството ги гони , те казваха , не не - сега се връщат. АХАХХАХХАХААХАХХАХА


  Айдеееееееееее пааккккккккк. Ние говорим едно , казва се ,че не е истина и след 1-2 дни грубата реалност стоварва една тупалка по чугунените глави. Точно както ви казвахме за Загаев

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#7] от "canuck99":

  За да не проявява уважение значи са го обидили. Всички знаем как - не му дават да расте професионални. Трябва хората на Путя да се издигат. Малка заплата , въпреки големия потенциал. Други трябва да взимат благите заплатки , сещате се кои. Работи като асистент. АКо открие нещо , то се приписва на професора , който идва за 2 часа на ден в института , но е човек на Путя 1. И така нататък , до безкрай. Всичко това вчера го обяснявахме.

  Ине глупендеро т пост 1 , човекът няма да умре в мизерия а в охолство. Западът се грижи за умните хора , понеже знае ,че те се изплащат хилядократно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 32. 32 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 841 Весело

  Гейм отговаря: "Не съм чувал и не искам и да знам."

  Защо ли не съм изненадан Браво че човека е успял да се измъкне и реализира, а не да остави интелекта му да вехне в раша

  Tu Stultus Es
 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#18] от "B52":

  от 70-та насам са 4-ма.
  1. Йосиф Бродски
  2. Александър Солженицин.
  3. Химик избягал в белгия
  4. Физик избягал в САЩ.
  Последните 2-ма са етнически евреи.
  Мисля ,че коментарът е излишен.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#23] от "бат Здравко":

  Да не заплачкаш бе партиец

  15.02.1989 - 07.02.2018
 35. 35 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Дори етническия германец които е избягал от Русия по времето на американското протеже Елцин казва В Англия разбрах, че за 6 месеца можеш да направиш същото, което в Русия от 90-те години щях да направя за 10-20 години

  Уточнява човека не сега при възхода на Путин- а в Русия от 90-те

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 36. 36 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Karelson":

  Хубави лакардийки разказваш , ама лъжеш кат дърт циганин /Гаргамел?/.

  Гейм е напуснал Русия по времето на демосрат-пиянката Елцин!

  Първо чети,
  после плещи!

  Капиш?

  Или ша продължаваш да правиш инсинуации????

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 37. 37 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Весело  То Бербатов неще да играе в национала а те тръгнали да говорят за германеца роден в Русия

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 38. 38 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ето ви едно позитивно писание от руснаци, как да се спечели нобеловата награда през 2011 година (снимките са от мазето на МГУ - Московския държавен университет):

  http://www.fishki.net/comment.php?id=76998

  Края е готин: Има добра вероятност ако в това помещение натикаме 10 таджика и ги накараме една година по метода на случайното научно ръчкане да сглобяват нещо, то през 2011 Русия може да вземе накуп Нобеловата награда за химия и физика.

  Вили отровната гъба, гледай снимките и продължавай пак да хохлиш кой какво гражданство има.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#34] от "Karelson":

  Ох , на дядо "безпартийното" унуче!!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Учените бягат от страни като България и Русия освен заради ниското заплащане и заради ниския социален статус. На Запад "доктор" ти стои закачено пред името и дори случайните служители от банката или пощальонът се обръщат към теб с това обръщение. Изобщо хората изпитват уважение към интелектуалния труд. А малкото учени в България, които пряко сили вършат нещо (признавам, една шепа са, но ги има) освен на постоянни пошлости и обиди са се наслушали на постоянно принизяване на постиженията си, които правят с около 0,02% от средствата, които имат западните им колеги. Типичен пример за това беше една статия за важно астрономическо откритие беше оплюта от хора, които не могат да напишат 3 реда без правописна грешка. В България на върха на социалната стълбица стоят мутри и манекенки. Хората на науката нямат своето място в нея.

 41. 41 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#38] от "epoc":

  От къде си изкопал тез фъшкии, бе смотльо?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 42. 42 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#36] от "КУРДО КОЛЕНКО":


  До коментар [#35] от "бат Здравко":


  Само ,че не иска да се връща в ПУТИНОВА Русия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#41] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  ОТ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ!!!!!! Не те ли кефят беЩуци, приличат на работното ти място. Даеба интернета , даеба , само мъти главите на хората , не е като едно време само ти да им казваш какво да гледат и четат

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боги":
  Смятането ще го оставя на такива калъфи като теб.Познавам хора от БАН и те "копаят" за жълти стотинки , които се виждат много на картуните по форума все едно си ги вадят от джоба.А никой не прави сметка че ако го няма БАН по добре да закрият цели катедри в университетите ни защото няма да има къде тези млади хора да специализират, както се случва в момента с медицината от където излизат само джипита.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#43] от "Karelson":

  Англо-саксонски сайт? Ясно! Те соросчетата затова им плащат!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 386 Неутрално

  до номер 7 canuck99,kогато почнат да бягат от Харвард,и Принстън,в Русия,тогава можеш на дълго и широко да говориш за уважение.за сега тва е положението Другарю!

 47. 47 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#42] от "Karelson":

  Казал е че вече си е устроил живота на запад и че неще да се връща да работи в Русия кво толкова чудно има!? нали седераста Елцин докара хората до глад както всеки седераст но Путин сега държи контрола и за това ви е яд сега, няма вече да можете да цоцате Русия нито да и взимате кадрите на готово квот беше беше, за това мразите Путин нали тъи

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 48. 48 Профил на zoon_politicon
  zoon_politicon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бе няма лошо щом така е решил човекът. 90-те при Барух Елца бяха прогонени всички учени от СССР, БВП беше паднал до 200 млрд по едно време, та за какво пари по напред.
  Но все пак не е нужно да е толкова арогантен, там където плюва е пил вода някога и поради този факт заслужава Куприн да му изпрати на тоя отворко една фактура за няколко милиона които са похарчени от държавата, за да го образова качествено пък да го видя какво ще каже, да не говорим, че най вероятно Новоселов е открил всичко а тоя хитряга като научен ръководител е намазал славата.

 49. 49 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1495 Весело

  До коментар [#45] от "КУРДО КОЛЕНКО":
  Абе Щуцер ненормален - сайта е руски, бе овньо.
  Беги у 1-ва кабинка - бюргера повърна, а ти още не си измил. Ще има уволнения и ще спиш на тротоара.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1495 Весело

  До коментар [#48] от "zoon_politicon":

  Щуцер Тройной - а сега при Шломов различно, а?
  Ма много си кух. Мнооо.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vili":

  Вили, кометарът на Андрей Гейм "да не сте откачили съвсем" е за безмислената показност и безумни планове за развитие и високи технологии, където високи са само думите и заканите, в стил "ние ще ви погребем". Човекът си знае реалността, вие рунсаците наистина сте откачили да вярвате на путинские сказки. За това става въпрос. Човекът изглежда доволен, че е напуснал.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 877 Весело

  Седерюги оставям ви да се пукате от мъка че не можете да заграбите нито Сибир нито петрола на Русия и отивам да гледам Щурите съседи а вие сте на заплатка ще дебнете тук цяла нощ

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 53. 53 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Човекът е реалист. Той сега има Нобел и 1.3 милиона долара в добавка ( хайде 650 000 защото ще ги разделят). В момента , в който се върне в Русия ще се появят униформените "нобелисти" по изнудване, корупция и шантаж и скоро той ще остане без пари , без кариера, а може и без живот.
  Това че има Нобел по физика не означава, че пълен наивник и лапнишаран все пак.

 54. 54 Профил на ema22
  ema22
  Рейтинг: 5 Неутрално

  къде да се връщат? в тази "селскостопанска академия" например ли? те са я обърнали селскостопанска академия на ТКЗС. кой и гледа лозето на шефката Бъчварова, кой и направил овощна градина, кой друго нещо - отчитат се хората - пазят си местата - наука и чудо! http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=630763

 55. 55 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  Ако таварищът Йелььцин е седераст, то гаспадина Путин ше да е десеебець А са си връжи ръкавите на потника

 56. 56 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#52] от "бат Здравко":

  мда, по цял ден кроим планове да заграбим сибир, ама пусти путин се оказа много умен ...

 57. 57 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#33] от "Karelson":

  http://ru.wikipedia.org/wiki/Нобелевски_лауреаты_из_России

  Може и по-благосклонни да сме... 25 всичко на всичко.
  Толкова колкото и Швейцария, с 15 пъти по-малко население.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country

  По тази логика има и Българин - Канети (емигрирал като малко дете).

  Скапяняците от УСА има 324, т.е. 15 пъти повече...

  Хайде "мерете" си ги сега....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 58. 58 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#53] от "drake":

  Ага, ага, и ша им турат 25% ДДС, 18% здравна фноска, 3% фонд безработица, 2% майчинство, 25% ДОО, 1% за КНСБ и 2% за ПОД_КРЕПА, и неколко% "други". След което ще се окажат длъжници на всички здравни, социални и разведчешки системи и лично на дрогарите Путин и Медведев.

 59. 59 Профил на alkash5
  alkash5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "бат Здравко":

  Л Ъ Ж Е Ш !!!

  Направао в ПРАВ ТЕКСТ заявява, че КАПУТ Первий НЕ МУ Е ДАЛ НИЩО !!!
  " ... Я, откровенно говоря, от Путина ничего не получил. От королевы Нидерландов получил что-то, а насчет Путина, видимо, почта из России по-прежнему ходит на собачьих упряжках. Сейчас последний пакет открою – может, это от Путина? (шуршит бумагой) Да, по-прежнему на собачьих упряжках почта от Путина идет – ничего не получил. Вот от королевы голландской получил. "

  Ето ти и повечко, РАЗПРАН ГЪЗ С ЧЕРВЕНА ПОЗИТАНСКА ПРАШКА !!!

  http://gazeta.ru/science/2010/10/07_a_3426604.shtml

  Л Ъ Ж Е Ц !!!

 60. 60 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гаспода-таварищи, бивши комуняги, настоящи седерюги и Киряк Стефчовци!!

  Ще ви оставям и аз, лека нощ!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 61. 61 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#59] от "alkash5":

  Алкаш, що не ходиш да ти отстранят злобата хирургически?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 62. 62 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#43] от "Karelson":

  това ли е щуци, с нов ник? знаех си

 63. 63 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#60] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Так держать! По-здравами Куроедова и Куропаткина, йесли вспомнить Курскаму

 64. 64 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#45] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  не бе, това са холивудски декори, ти пък как можа да си помислиш, че е истинско? империалистическа пропаганда е това, трябваше да я разобличиш като не верна от самото начало

 65. 65 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Karelson":

  Едно време шумкари като дядо ти, крадец на кашкавал, казваха кое как ще става! Ама унучето итро, сменило политическата резба и сега пръв защитник на "свободния" свят ... пардон пръв блидолизец , то крушата /Карелсон/ не пада по далеч от дървото / дед-генерал-партайгеносе/!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 66. 66 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "bette":

  Мадам, имах честта!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 67. 67 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#57] от "B52":

  Не им давай линк на русопатите за нобеловите лауреати, че като видят носителя на наградата за мир за 1990 и може да получат некой инфаркт

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 68. 68 Профил на zoon_politicon
  zoon_politicon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя Новоселов е типично българче, още повече, че на руски село е деревня. Я Щар Боко да го проучи и да обяви оше една хубава новина при неговото управлвние освен откриването на онея мощи...

 69. 69 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Сериозни студентки задават сериозни въпроси на путин:
  http://liz-anderson.livejournal.com/76145.html

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 70. 70 Профил на The Awesome
  The Awesome
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "...Според него графенът би могло да се създаде и в Русия, но шансовете з атова са 1 на 1000 в сравнение с това, което може да се постигне в чужбина, заради което и той си тръгнал от страната...."
  ----------------------------------

  1:1000 - горе долу това е и разликата в стандартите на Русия и запада.

  Do not take life too seriously. Nobody will get out alive.
 71. 71 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Посланието е ясно. Но мисля че доста хора виждат само Нобеловите лауреати тука. А това не е цялата история. Наука и технология не се правят само от един двама учени. В тази история не се виждат хилядите инженери, физици, химици, агрономи, техници и други квалифицирани хора които напуснаха концентрационния лагер наречен Соц. Те и руснаците не го разбират това. На един такъв учен му трябват поне 20 до 50 инженери и техници и поне 4,5 администратори за да може той да работи продуктивно и ефективно. Това значи че за 6 месеца ще "произведе" нещо за което ще му трябват 20 години в Русия. И понеже това не се разбира, затова и Медю и Путя си мислят че с пари, малко патриотична пропаганда и един технологичен парк могат да напреднат в науката.
  По нагоре някой правилно беше казал - необходим е социален статус! Колко вярно. Докъто живеех в България всички ми викаха "инженерче" на Запад никой не би и помислил за такова нещо.
  А що се отнася до парите за които форумните фатмаци намекват - да прави сте, не става въпрос за пари само. Хората на науката слагат като приоритет реализацията на идеите им преди парите. А на запад особено в САЩ времето от идея до продукт е много кратко и като бонус ще те направят и милионер. което също е много приятно.
  Така че ако си мислите че Соца изгуби много като изпусна няколко десетки учени - помислете си за загубата от стотиците хиляди квалифицирани хора които се махнаха и сега работят на Запад. Наскоро някой се оплакваше че не можел да намери свестен плочкаджия в София. Всички били в Испания. А какво да кажем истинските специалисти които напуснаха. Но това е и проблема на нашите страни. На никой не му пука за "инженерче" но се вълнуват за плочкаджиите.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 72. 72 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 994 Неутрално

  За какви руснаци ми говорите.Тези нямат нищо общо с Русия.Единия е холандец, другия е етнически немец с британско гражданство.А самите постижения са ги постигнали във Великата стара Британия, а не в Русия.Така, че тия имат толкова общо с Русия, колкото и единия японец, вчера който взе Нобелова награда за химия, ама работи в институт в САЩ и живее там.

 73. 73 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Колко жалко - аз ако бях нобелов лауреат непременно бих се върнал в БАН и бих изритал дебелогъзите и мастити бетонни глави които са го окупирали от половин век.

  Да кажем не на педерастията!
 74. 74 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Абе Русия е супер насрана държава и въобще не се учудвам.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 75. 75 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Само Левски мммче тогава защо всички се бият в главата че Атанасов бил измислил компютъра, доста смешно

  Обичам да грухтя и плюскам.
 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:43 на 24/02/2011 от неговия автор.

 77. 77 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  В Русия си е като в България... тия на върха гледат да се назобят с имоти и да заграбят предприятия и ресурси.... На никой не му пука за технологии и открития.... А учените са като Божо Мощите... отчитат дейност...

  Това, че са те научили да четеш и пишеш не означава, че трябва да си им верен до гроб...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 78. 78 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Значи дори и в руската уикипедия си го наричат Андре Гейм - холандец.... а не Андрей както Дневник заблуждава....

  Името Geim въобще не прилича на немско... може би е било Хайм (Heim), което руснаците са променили да започва с "Г" защото нямат "Х".... както на Хитлер му викат Гитлер... и на Хайнрих Хайне - Гейнрих Гейне

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 79. 79 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Щом е етнически германец мястото му е в Дойчланд! Спор не може да има!

  Мястото му е в Макс Планк Институт !

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 80. 80 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Утре българин като получи Нобелова награда и Божо Мощите ще се ръгне да го кани да става шеф на БАН..... ама въпросът е да хванеш кадърните хора от рано и да им създадеш условия, а не после да ги каниш....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 81. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  "Не искам и да чуя за връщане в Русия"

  И Сергей Брин преди години им го каза същото, "Горна Волта със сняг". Талантите по принцип са свободолюбиви. И не искат да си имат работа с представителите на партокрацията в Русия. Медведев когато беше в Калифорния не се срещна със Сергей Брин. Защо ли? Да не би защото се страхува, че ще му бъдат зададени неудобни въпроси на които няма да може да отговори?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 82. 82 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#81] от "Realist":

  Сергей Брин е роден 1972 г. и напуска СССР през 1979 г. - родители евреи... в момента бащата преподава в САЩ математика, а майката е в НАСА.... нищо руско няма в тези хора...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 83. 83 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#82] от "KOBOLD":

  Нека да няма, и какво от това? Нали родителите са живяли в Русия, нали я свързват с определени спомени. Силвия Вартан да не би да е българка?

  А бащата на Сергей Брин много пъти е бил уволняван само защото е бил евреин.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 84. 84 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  до ККК
  Да обсъждаме Русия, е дъвка. Колкото да се бъзикаме с русокелнерите във форума.
  За фаянсаджиите, имам забележка. Всеки занаятчия, напуснал, е минус. Утре това ще го разберат и атакистите, като влезем в Шенген и нашите мангали, дето са в строителството, се изнесат окончателно там. Няма да има пукнат българин(и те в чужбина), да ти сложи едни плочки, да ти отпуши канал, да ти измаже.
  Аз със всичко не мога да се справя, все майстор трябва.
  Интересно ми е, как си търсят Волен и Красито майсторите, когато ремонт им требе?

 85. 85 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  По мое мнение, когато наградата е за мир или литература, важно е рожденното място. Е, малко е неудобно да се кичим с Канети, че е бил в крехка възраст, но си е тукашен.
  Майка Тереза си е албанка, а не македонка или индийка. Или туркиня, оти Скопие е било под турско.
  Май сам си противореча. Бимааму.

  Когато е за наука обаче, важно е КЪДЕ си я постигнал наградата.

 86. 86 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#7] от "canuck99":

  Това са абсолютни глупости - има хора, които работят като изследователи в точно този манчестърски университет и са тръгнали от доста по-скромни (или поне се предполага така) институции в българия.

 87. 87 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  napbon, примера с плочкаджията е само да илюстрира линейното мислене на Българина. Сеща че нещо става като му избяга майстора или касапина. Гарантирам ти че да изгубиш 300,000 енженери е много по-голяма трагедия. Затова сега в България няма къде да се работи освен продавач на бутка или по-красивите в магазин. Строителството малко даваша хляб поради имотния балон но и това не е икономика. Ако имаш квалифицирано население може да се отворят бизнеси и институти. Ако са полуквлифицирани можеш да имаш чужди фабрики и къстъмър съпорт. Ако нямаш квалифицирани но са поне грамотни ще шиеш на ишлеме. А като станат неграмотни .... секс туризъм ... за по-хубавите. Другите ще крадат дънките на туристите.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 88. 88 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin slep":

  Същото е и в ТУ

 89. 89 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много сте наивни! Какъв СССР ще ти даде учение, да това че учехме химия и физика от 4-ти клас означава че в министерството на образованието не само са слезнали от Балкана, но и са били грандомани.
  Образование и от Мадагаскар може да получиш, въпроса е как да се реализираш после, което всъщност би трябвало да е значението на получаване на добро образование.
  И каква реализация може да има в бедният комунизъм или ранна демокрация. Няма пари, хора, нали това всъщност е комунизмът - безпаричие!
  Краи Москва направили някакъв институт,това направо е смешно! направили го но с държавни пари, което си е типичен комунизъм!
  Бизнесът трябва да плаща за такива работи защото точно на бизнесът му трябват тези технологии, но какъв бизнес в бедна Русия, тоест цялата история с интитута е една сбъркана или типично комунистическа глупост!

 90. 90 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#89] от "Делян":

  Защо дрънкаш глупости? Да не мислиш, че в САЩ и Англия бизнеса плаща за правенето на открития като това получило Нобеловата награда?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Хубав сайт, хубави коментари!

  Няма какшо да се добави, освен може би, един мно-оого стар виц.

  Купила компания Мерседес завод АвтоВАЗ. Перенастроили производство, запускают конвейер...

  Бац! На выходе Жигули!

  Демонтируют оборудование, пригоняют новое из Германии...
  Установили, наладили, запускают.

  Снова Жигули!!

  Увольняют нахрен весь персонал завода, привозят работников из Германии, налаживают, проверяют, запускают.
  Сцуко!

  На выходе вновь - Жигули!


  Около завода холм, на нём отдыхают гл. инженер и директор завода (оба с приставкой Экс).Смотрят на всё это. Инженер директору:

  - А я тебе говорил - МЕСТО ПРОКЛЯТОЕ!!! А то всё "руки из жопы, руки из жопы"...

 92. 92 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#32] от "the Onion":

  ...и те кат Кристо Явашев, бе Лук, не си ли спомняш?....

 93. 93 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#87] от "kKk":

  ИНТЕРЕСНО КАКВИ ТИ ИДВАТ СЕГА,... НО КРИСТО Е КОПИЛЕ, НАЛИ?...

 94. 94 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#59] от "alkash5":


  До коментар [#17] от "Vili":

  ...все сомневаются нет только Вьи, потомучто парк силикона в подмосковие создается от путина и медведева, они никакие, они державние хлебоеди, а силиконная в сша создали люди которьи помещалис в перве гаражом...они инженерьи настоящие бьили и будет незанимается президентские дела... никогда...для того все неверят и когда все, так и неполучится ... там по другому ползу проделует нечего для нового государства путина великого КАГЕБУчНИКА...

 95. 95 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#23] от "бат Здравко":

  ... батка, много ти вмирисан потника ,на мухъл от мазето на "Позитано" 20 бе, сладурче...земи го пусни в пералнята един път ако е другият или пералнята не работи нещо перни го на ръка и го поизсуши преди да го облечеш, не бързай да сядаш мокър пред компютъра...или ще се простудиш или ще стане късо...земи внимавай...  До коментар [#35] от "бат Здравко":


  До коментар [#52] от "бат Здравко":


  До коментар [#47] от "бат Здравко":


  До коментар [#37] от "бат Здравко":

  ...не се шегувам, разбери ме, правилно, щото имаме нужда от теб да доказваш докъде е стигнало нивото на ограмотяване на ххората от горния адрес... ти си ни барометъра...нали знаеш какво е барометър - тук го употребявам само в преносен смисъл, нали така батка... и се обади на другото "бате"(Бойко), да му шепнеш на ухо за тия работи, ша знайш, доброто ти мсля...

 96. 96 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#52] от "бат Здравко":

  ...не се шашкай, кат четеш туй по средата не го чети, немож го разбра, карай по надолу...

 97. 97 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Весело

  Бонус към тези простотии е отношението на Путя 1 към науката. Всички помним "шпионския скандал" и сделката със САЩ - курви за ядрени физици

  15.02.1989 - 07.02.2018
 98. 98 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#71] от "kKk":Написаното е толкова вярно, че чак ми се плаче.++++++++++++++++++++++++от мен.

 99. 99 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Аз пък със сигурност бих ви казал, че Русия няма нужда от откритието на тези физици. От откритието им има нужда цивилизованият свят. Днес например прочетох, че тяхното откритие може би ще направи възможно практическото осъществяване на суперкондензаторите. Това е един високотехнологичен и изключително стратегически отрасъл за страни като САЩ, Япония, Южна Корея, Германия, Великобритания и т.н.

  Суперкондензаторите са конкуренти на електрическите батерии. Те задържат заряда чрез електрично поле. Не като батериите на основата на химична реакция. Суперкондензаторите са изключително прости като конструкция, вероятно ще бъдат изключително евтини за производство. И не страдат от деградация като батериите. Зареждат се и се разреждат почти моментално.

  И не сте прави, че откритията на запад не са свързани с бизнеса. Погледнете колко фирми са възникнали покрай големите университети. Ще се учудите, всички технологични фирми имат корени в големите и световно известни университети.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 100. 100 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ми то ясно каква е темата. Не е важно кой, кога и как само да е очерняне на Русия - черен ПиАр !
  Човека може да е прав, няма как да спорим обаче никой не го е еня дали той не можел там - някой гледам могат щото си има открития и там. Да, не са отчетени от нобеловата капачка, обаче кой ли сериозен не е знаел че тя е западен инструмент. Я сега да кажат що Ганди и Толстой нямат нобел а Обама има.
  Смях на капачки - пардон смях на нобели.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK